Hållbara presenter till förskolepedagoger

Vi tycker om dem för att de tar hand om och lär våra barn nya saker varje dag, men när vi ska visa pedagogerna på förskolan vår uppskattning i slutet av terminen får vissa ångest eller slår knut på sig själva. Ska man ge present, vilka ska man ge till, ska man ge själv eller alla föräldrar tillsammans, och framför allt; vad sjutton ska man ge?

Vi kanske ska börja med om man över huvud taget behöver ge någon present? För mig känns det som en självklarhet att visa uppskattning om man är nöjd med sin förskola. Men jag har full respekt för att det är svårt att hinna tänka till och fixa något vissa år.

I år bestämde jag mig för att ta tag i insamlingen, jag hade nämligen fått en idé att jag ville ge ett insektshotell/bihotell i present. Jag och en annan förälder tog initiativ och samlade in pengar för förskolans två avdelningar med stora barn.

På barnens förra förskola var det ingen gemensam insamling. Där gav vi några fina somriga chokladkakor och finare teer till personalrummet. Som minimalist har vi ju en försmak till att ge förbrukningsvaror som gåva. :) Att ge till hela gruppen/förskolan är ett bra alternativ om budgeten är liten eller det varit stor personalomsättning.

På nuvarande förskola finns det två grupper för stora barn med totalt sju pedagoger + en vikarie som ofta är på förskolans olika avdelningar. Hon inkluderade vi också.

Vi var överens om att satsa på ätbara förbrukningsvaror och i dessa tider ville vi även stötta en lokal aktör. Vi köpte därför ett ihopplockat kit från ett välkänt, lokalt bageri/café. Varje pedagog fick ett kit med bageriets egna müsli och knäckebröd, en chokladkaka samt ett presentkort på 100 kr på bageriet/caféet så att de kan köpa färskt bröd och bullar, alternativt en kaffe eller lunch om de hellre vill det.

Och så fick de två avdelningarna ett varsitt insektshotell. Vi skrev en information vad man kan tänka på vid placering av insektshotell, information som vi googlade fram, det är pappersrullarna du ser bakom insektshotellen nedan.

Den fina vimpeln med bi-tema finns att skriva ut här. De vimplar som sitter runt respektive paket skrev vi en sommarhälsning på och använde som kort.

Vi samlade in 60 kr per barn och det är knappt 20 barn i varje grupp. Jag tycker allt mellan 25 kr – 75 kr är en okej summa, lite beroende på vad man tänkt köpa, storlek på förskola, om man ger alla pedagoger eller samlad present. Och det är såklart frivilligt att vara med och någon kan råka missa, presenten ges från alla barn och föräldrar ändå.

Jag tycker förbrukningsvaror är klart bäst att köpa, framför allt till personer man inte känner väl. De flesta vuxna yrkesarbetande kan själva köpa majoriteten av prylarna som de har stort behov av som ligger inom rimlig present-budget. Därav är det ytterst sällan man lyckas fylla ett konkret behov med sin gåva. Risken är istället stor att det blir ytterligare en dammsamlande pryl.

Och förbrukningsvaror kan ju vara allt från en korg med exklusiva teer, kaffe, spännande choklad eller charkuterivaror, bröd, kex och dessertostar. Eller varför inte fina tvålar, servetter eller ljus. Lätt att anpassa utifrån olika budgetar och intressen.

Men vill någon köpa en pryl till pedagogerna något år, så låt hen göra det. Man får acceptera att alla inte tänker och tycker lika. Ta tag i insamlingen själv ett annat år och visa på alternativ. Någon kommer kanske tycka vårt insektshotell är fånigt och att vi köpt överprisade förbrukningsvaror hos bageriet/cafét. Alla har vi olika preferenser.

Hur gör du/ni med sommarpresent till pedagoger? Och vad tycker du har varit en riktigt bra present till pedagoger eller lärare? Fyll gärna kommentarsfältet med bra tips! :)

13 tankar kring ”Hållbara presenter till förskolepedagoger

 1. Carro

  Å vad fint! Vi har gett korg med olika ätbara saker, sist gav vi gåvobevis till barncancerfonden (det var väldigt uppskattat), jordgubbsplantor, en fin lemonad, i år blir det varsin pocketbok.

  Svara
 2. M

  Vi ger själva, tidigare enklare saker som choklad, praliner, gåva till UNICEF osv. Nu slutar sista barnet för gott och då har vi faktiskt slagit till på prylar, men ändå saker som alla borde kunna använda och bara i återbruket material. Pedagogerna för varsin kylskåpsmagnet i form av ett hjärta, gjord av återbrukad färgglad plast och där hela intäkten går till välgörenhet. Och sen en liten påse i tunt återbrukat tyg som man ska ta med till affären för att tex lägga äpplen i, och på så sätt slippa engångspåsar i plast. Tycker det blev bra!

  Svara
 3. F-lediga läraren!

  Som pedagog skulle jag bli jätteglad för er present. Har fått div konstiga ”prydnadsgrejer” som inte alls passar in hemma som jag direkt skänkt bort. Jag får hellre en flaska bubbel/vin (även om vissa kan tycka det är lite ”kontroversiellt” att ge alkohol), finare choklad/kex/förbrukningsvaror, presentkort eller blommor. Av min avgångsklass förra året fick jag ett äppelträd! Jättekul då vi precis flyttat till hus!

  Svara
 4. Mollan

  Är själv fröken (förskola) tycker själv det känns ganska ”jobbigt” (emotionellt) med alla presenter — missförstå rätt jag ÄLSKAR att de vill ge något och omtanken och kärleken bakom men jag som person tycker det KÄNNS jobbigt ta emot. Jag tycker faktiskt otroligt mkt om alla barnen, de har alla en speciell plats i hjärtat även om de slutade hos mej för många år sen, och de flesta föräldrar VET jag uppskattar mitt å kollegornas jobb. Uppskattande ord eller de kort jag fått där det står något som betytt extra för dem eller med något barnet ritat/ handavtryck och ”du är min favoritfröken” eller ”jag kommer sakna dig” i spretiga nyfunna bokstäver… DE gåvorna är allra allra finast tycker jag. En kram och ärliga fina ord. ♡ kommer själv skriva varsitt kort åt mitt barns lärare när hon slutar den skolan nu å tacka för allt var å en gjort för mitt barn å vad de betytt för henne. Är så tacksam de finns!

  Svara
 5. L

  Jättefint initiativ men tror tyvärr att även dem som inte har råd känner sig tvungna att bidra då det kan kännas jobbigt att berätta att man inte har råd.

  Men man kan be barnen rita teckningar och binda ihop till en liten bok eller att alla ritar på samma papper så det blir en gemensam bild och skriva några rader upptill🙂

  Svara
 6. M

  Jag har barn som är 5 och 2,5 år. Jag har varit med om att vi samlat in tillsammans, att vi inte gett något alls och i år var första året som vi lämnade själva. Det kändes viktigt för mig i år eftersom vi flyttar till andra änden av landet till hösten och jag kände att jag verkligen vill visa min uppskattning. Så vi köpte två lådor med Merci-choklad, en till lilla sidan och en till stora sidan och skrev ett personligt tack för det som vi är tacksamma för för respektive barn. Att de blir lyssnade på, uppmärksammade, att mamma och pappa känner sig trygga att lämna oss på dagarna osv. Förhoppningsvis så står askarna i personalrummet nu med lapparna kvar så att personalen kan ta till sig.

  Helt ärligt blev jag jätteförvånad när jag var med om den första insamlingen och det pratades om 60 kr. Det tycker jag är mycket för en gåva där det ändå är tanken som räknas. I slutändan fick man swisha valfritt belopp och jag tycker verkligen att pengarna räckte till mycket mer än vad som var nödvändigt. Både till delikatesser som choklad, glögg, något tilltugg + presentkort i tre förpackningar till tre fröknar. Men så tycker jag också om att både ge och få enklare gåvor och där är vi olika. Jag tror inte fröknarna hade blivit mindre glada eller känt sig mindre uppskattade om de hade fått hälften av vad de fick.

  Svara
 7. Elin

  Som lärare själv tycker jag att gåvor är helt onödigt, jag får lön och brukar man inte ge gåvor till sopgubben eller andra människor som gör viktig samhällstjänst behöver jag inte det heller. Däremot, som skrivits ovan, ett fint kort eller en teckning är en trevlig grej. Nu jobbar jag med distans och vuxna så ett tacksamt mejl eller samtal är det bästa. Visa gärna uppskattning men köpa något behöver man helt klart inte göra.

  Svara
  1. M

   Jag kan förstå din poäng, men lite skillnad är det ju. Jag bygger ingen personlig relation med min sopgubbe
   eller brevbärare eller läkare jag träffar varannat år. Hur viktiga de än är. Men pedagogerna på förskolan har min son träffat typ 200 dagar per år i nästan hela sitt liv. De har tröstat, kramat, busat, skattat, lekt osv. Han kommer verkligen sakna dem och vill själv ge dem något. Det tycker inte jag känns onödigt!

 8. Mari

  Tidigare har vi köpt något ätbart själva till personalen eller ett presentkort på tidningsprenumeration till personalrummet. I år slutar vår äldsta så vi tog tag i en insamling och köpte ett äppelträd till förskolans nya del av gården.

  Svara
 9. Evve

  Både på förskolan och nu skolan har föräldrarådet skött insamling och presentköpande. Har oftast blivit något ätbart eller presentkort. Nu på skolan som ligger i ett exklusivt stockholmsområde bad de om 150kr/barn eller 300/familj vilket är mer än vad vi brukar ge. Tycker ändå det är ok då vi själva valt att ha barnen i det området.

  Svara
 10. Sanna

  Men hjälp vilka summor som nämns i både inlägg och kommentarer! Här har vi 20-40 kr (per barn beroende på antalet lärare som är involverat i gåvan) i insamlingen. Det är fullkomligt tillräckligt. Jag är tacksam för det jobb våra lärare och pedagoger gör, men som någon skriver ovan – de får lön också.

  Om än att ni ger förbrukningsvaror i gåva och inte saker att förvalta.

  Sedan är det läge att kolla upp vad kommunerna säger, många kommuner har börjat uppmärksamma högre insamlingssummor och börjat agera att lärarna inte får ta emot saker som är dyra.

  Svara
 11. if

  Som ”fröken” det bästa gåvan jag fick var ett kort där fler familjer har skrivit en rad om vad deras barn uppskattade mest hos mig , det stod typ ”tack för du lärt mig skriva mitt namn” eller ” du var bäst att vinka med” osv Det var personligt och varje gång jag läser det så kommer jag ihåg precis de ögonblickerna jag hadde med varje barn. För mig kännes det jobbigt med stora presenter , specielt om barnen inte sluttar, da känner jag typ att jag skal göra lite extra för nu fick jag ju en present, fast jag gör altid mitt bästa. Gillar mest presenter som är till arbetslaget och annars räcker det med ett kort. Själv har jag en ansträngt ekonomi och derfor har det varit jobbigt iblandt när föräldrar tog initiativet till presenter där man skulle bidra med mer än 40 kr

  Svara
 12. Camilla

  Vi har flera gånger köpt blommor och det blir nog så i år igen. Pelargoner brukar vi ge och förra året gav vi det som uppmuntran efter ett tufft år för personalen och en av pedagogerna berättade nyligen glatt att hon för första gången lyckats övervintra den som hon fick då. Det blir nog liknade i år igen för vill inte heller ge någon onödig pryl och så varsitt kort med några ord om vad de har betytt för vår dotter som nu börjar skolan. Relationen till hela personalgruppen har varit viktig både för dotter och även oss föräldrar.

  Jag har också noterat att böckerna de har ofta är slitna och inte så uppdaterade, skulle tro att det inte prioriteras i budget och de utnyttjar ofta biblioteket istället men eftersom min dotter nyligen har rensat ut rätt många bilderböcker ska de få bli en present till hela förskolan. Det är rätt populärt att ge urvuxna leksaker.

  Svara

Lämna ett svar