Vårrensning – 5 områden jag alltid rensar på våren

Det finns några specifika områden som jag identifierat att jag varje vår känner ett starkt sug av att gå igenom, rensa och skapa ordning i. Alla är de naturliga på ett eller annat sätt att komma i kontakt med inför eller under våren. Jag tänkte därför dela med mig av dessa som inspiration, samt ge små tips.

5 områden jag alltid går igenom och prylbantar på våren:

Ytterkläder. Under våren sker en naturlig rotation gällande skor och ytterkläder. Overaller, vinterjackor, mössor och vinterskor ska förmodligen tvättas och hängas undan till förmån för lättare kläder och skor. Kom ihåg att istället för att fundera var du ska förvara dina fem vintermössor eller barnens urväxta täckbyxor, så fundera över om du verkligen behöver spara och förvara dem. Helt enkelt – organisera inte det du kan rensa bort.

Garderoben. Även om jag använder majoriteten av mina kläder året runt numera, så känner jag ett stort rensningssug i garderoben inför våren. Några tjocktröjor läggs undan, liksom shorts och sommarklänning tas fram. I den vevan rensas alltid några plagg ut; de som slitits ut eller som alltid väljs bort. Om du liksom jag, använder en säsongslåda för kläder som inte är i säsong (varma tröjor, shorts, sommarklänning osv), så se till att denna låda inte används för att prokrastinera jobbiga och slutliga beslut för plagg som egentligen borde säljas, skänkas eller slängas. Det är lätt att glömma bort innehållet i säsongslådan, så passa på att gå igenom det när du lägger ner eller tar upp plagg.

Bilen. När vi gjort säsongens sista skidresa åker skidlåset och takräcket av och vi kör bilen till biltvätten för utvändig tvätt samt dammsuger och gör rent den invändigt. Nu i dagarna var det dags för det hos oss (liksom däckbyte). Faktum är att det känns som att få tillbaka en ny bil. Så jag kan verkligen rekommendera att städa, tvätta och rensa i bilen. Var det länge sedan bilen städades ur så ta två påsar, i den ena påsen lägger du skräp och saker som ska slängas, och i den andra lägger du saker som hör hemma på annan plats än i bilen.

Uteleksaker. Det börjar bli dags att plocka bort vinterleksakerna och fram med barnens sandleksaker, sparkcyklar, studsmattor och kanske lekstugetillbehör. Fundera över vad barnen har växt ur eller växt ifrån. Vad kan säljas av eller skänkas bort för att komma till användning hos något annat barn? Bara för att du och barnen hade roligt med pulkan för x antal år sedan betyder inte det att dina tonåringar eller barnbarn kommer använda den oavsett hur mycket snö nästan vinter har ett erbjuda.

Förrådet. Här finns ofta stor rensningspotential så avsätt tid att kika i lådor och undersöka vad som döljer sig här inne. Finns det saker ni inte längre använder utan bara förvarar? Istället för att bara slentrianmässigt lägga tillbaka vintersakerna där de förvaras utanför säsong. Fundera över om de kom de till användning eller om de legat oanvända ännu en vinter? Och likaså med det du tänkt plocka fram inför vår och sommar, har behoven ändrats eller barnen vuxit ifrån något? Kanske är det dags att sälja så att sakerna kommer ut i användningskretsloppet igen.

Var blir du sugen på att prylbanta när våren är på ingång? :)

4 tankar kring ”Vårrensning – 5 områden jag alltid rensar på våren

 1. Henrik

  Inför ökat användande av lågskor och shorts sorterar jag gärna ut trötta strumpor :)

  Svara
 2. Carro

  Brukar köra samma lista. I år ska vi måla i garaget så nu kommer det bli en ordentlig rensning och organisering där. Vår bil är alltid välstädad pga min man som har stort bilintresse. Ett tips är att ha en rulle med småpåsar typ ”hundbajspåsar” i bilen så fort vi åker någonstans lägger vi skräp i en sådan och sedan läggs allt i någon papperskorg där vi stannar.

  Svara
 3. Jennie

  Mitt källarförråd ska storrensas! Körde en rejäl genomgång för två år sedan, men har sedan dess blivit mycket bättre på att kunna ta bort sådant som inte ska sparas längre.
  Bilen kommer därefter. Den är alltid ett sorgebarn så onekligen ett område med stor utvecklingspotential.
  Vinterkläderna är redan rensade. Mina barn har vuxit så mycket så det är bara att köpa nytt till i höst. Men den största fördelen med att ha koll på vad som behövs är att jag förmodligen kommer kunna hitta begagnade i fint skick innan det är dags för att använda det i höst.

  Svara
 4. M

  Jag är så peppad på att gå igenom förrådet! (Har smygstartat men tar den stora rensningen när det blir varmare). Vid flytt så samlade jag t.ex. upp blomkrukor som pappa inte använder längre, fick skor av någon som rensade ut, och nu efter 1,5 år i vårt nya boende så är det tydligt vad som används. Vad vi vill använda och vad vi kan ge vidare.

  Även så blir vår minsting (tredje och sista) två år senare i maj så nu är det en hel del kläder och skor som blivit urvuxna det senaste året. Även en del leksaker, spjälsängen, skötbädd och potta plockade vi bort i dagarna. Det märks i hemmet när barnen växer helt enkelt!

  Vinterkläder och skor och saker som tillhör jul tvättar jag rent och lägger i en låda märkt med secondhand augusti/september så blir det lätt att skänka dem i rätt säsong till secondhand.

  Efter att inte haft något större behov av att rensa de två senaste åren så är jag så sugen nu!

  Svara

Lämna ett svar