Den bästa rensningsfrågan

Vad av detta måste jag behålla? Det tycker jag är den bästa frågan att ställa dig när du prylbantar.

Vanligare är att vi öppnar garderoben eller tittar på alla urplockade saker, velar och funderar – vad av det här kan jag göra mig av med och rensa ut?
Men genom att bara göra en så enkel grej som att vända på frågan, så kan du få ett helt annat resultat. Istället för att se vilka få prylar du kan rensa ut och eliminera, så frågar du dig vad du verkligen behöver spara och behålla.

Och såklart väga in huruvida du använder plagget eller prylen regelbundet? Om den fyller en funktion för dig och att du fortfarande har ett behov? Eller om den åtminstone gör dig innerligt glad när du kikar på den.

Jag tycker ofta att det underlättar att ta ut allt ur det utrymmet som jag ska rensa, oavsett om det är barnens kläder, min egen garderob eller en låda i köket. Då får man överblick över allt som finns, kanske till och med blir överväldigad, och kan utifrån det börja fundera över – vad av detta måste jag behålla?

Har du testat att vända på rensningsfrågan när du prylbantar? :)

2 tankar kring ”Den bästa rensningsfrågan

 1. arskortguldsj

  Håller helt och hållet med dig.

  Hade för mycket varor i kul, frys och ”skafferi” och beslöt mig att först äta upp så mycket som möjligt innan jag köper ny mat som bara ligger och värmer ( och kyler ) hyllorna.

  Gladde mig att det åter blev plats i kyl, frys och skafferi så man fick överblick – men så kom Ukrainakrisen – och då blev strategin helt fel.

  Så ny fyller jag på igen – och kanske kommer den gamla rocken att få användning igen.

  Så snabbt ändrades allt …..

  Svara
 2. Therese

  Bra frågeställning. Ska flytta från 90 till 73m2 och framförallt från ett stort gammeldags vindsförråd till modernt minimalistiskt förråd. Vår målsättning är att inte ha för mycket saker i vår nya lya och den här vinkeln gör det så mycket enklare. Varför analysera allt som ska bort när fokus egentligen borde vara på vad man ska ha kvar. Lite som Mari Kondo pratar om – välja att behålla det som ger glädje.

  Svara

Lämna ett svar