Att leva enkelt är svårt

Det är svårt att leva enkelt i ett samhälle som är uppbyggt kring att sträva efter mer, fler och större, liksom att inte vara nöjd. Där vi tidigt lär oss att vårat värde sitter i prestation, att vi är vårt jobb, att våra prylar visar vår status och att det är coolt att ha fullt upp.

Det är inte så lätt att leva ett enklare och lugnare liv när världen runt omkring premierar och basunerar ut det motsatta. Samtidigt som få reflekterar över vad den vedertagna livsstilen faktiskt kostar. Både för individen och för planeten.

Ett enkelt liv kan kräva svåra beslut, och många vågar vi inte ta de svåra besluten. Kanske för att de kan innebära lägre status, lägre lön eller att man ”sticker ut” från den stora grupp som fortsätter springa i ekorrhjulet. Det är lättare att springa med än att våga vika av och ta en ibland okänd stig åt sidan.

Få tar sig tid att stanna upp, reflektera och lyssna till sina egna tankar. Pauserna från ljud och intryck där tankarna får flyga fritt, känna och lyssna inåt. Ja, ha ett samtal med sig själv helt enkelt. De tillfällena är få i ett samhälle som snurrar fort, där man är ständigt tillgänglig och har hela världens frestande stimulans nerstoppad i sin ficka.

Jag ser och har under åren sett hur folk stressar och slår knut på sig själva för att klättra på karriärstegen, pendla långt och jaga mer pengar. Och ibland bara för att de inte vet något annat. De springer så fort i ekorrhjulet att de inte hinner lyfta blicken och se att det finns andra, enklare vägar att gå.

Eller också har de inte insett hur underskattat ett enkelt liv är. Och det finns ju många områden att förenkla i livet; prylar, kläder, intressen, åtaganden, jobb, ekonomi, familj, vänner… Jag menar inte att alla måste eliminera. Nej, det kan räcka med att justera, prioritera och simplifiera. Att ha en smidig vardag sparar mycket energi och skänker glädje varje enskild dag.

Ett enkelt liv är underskattat. Ett enkelt liv är inte detsamma som torftigt och innehållslöst. Det handlar mer om att förenkla vardagen, ha insikt kring sina prioriteringar och att göra medvetna val på så väl kort som lång sikt.

Enkelhet är inte tråkigt. Enkelhet betyder ofta mindre stress, mer utrymme för njutning, samt mer energi och tid till det du värderar högt i livet. Allt annat än tråkigt med andra ord. :)

Inom vilka områden skulle du vilja förenkla livet?

9 tankar kring ”Att leva enkelt är svårt

 1. Elin

  Fantastiskt bra skrivit. Du satte verkligen ord på så mycket! /Från en som skalat ner och bor i båt

  Svara
 2. J

  Jätte nyfiken, men kan du inte lägga upp hur många klädesplagg du har 😄 tycker sånt är så intressant! 😂 försöker själv minska lite och fundera vad som alls behövs och används 😊

  Svara
 3. Cecilia

  Vilket fint inlägg! Både min man och jag har gått ner till att jobba 80% vilket gör en enorm skillnad i en vardag med småbarn. Att kunna säga hej då halv åtta på morgonen och återförenas hemma kl fyra på eftermiddagen ger mervärde. Vi jobbade i Norge innan vi fick barn och där ser en vanlig jobbdag ut just så vilket gav mersmak.

  Svara
 4. P

  Mkt bra skrivet och viktiga insikter att regelbundet fundera över. För mig är lagomt ett ”riktmärke” men precis som enkelheten svår att tillämpa. Att prestera lagomt på jobbet, att agera lagomt i processen m minimalismen (som jag starkt diggar), att vara lagomt sparsam för att hitta en balans mellan nu och framtid, att träna lagomt och kontinuerligt ist för intensivt och periodvis. Ja, som du förstår så är det är inte helt enkelt. Att vara ”lagom” är också, precis som enkelheten, inget som samhället premierar. Vem vill vara ”mellanmjölk” liksom? Men att göra lagomt är många gånger ett framgångsrecept för att göra livet lite enklare – iaf enligt min mening! :-)

  Tack för en grymt bra blogg! 🙌

  Svara
 5. Pernilla

  Jag känner att det har blivit svårare sen vi fick barn att inte fastna i alla saker man måste göra. Ex att barnen måste ha aktiviteter flera kvällar i veckan, för vad är man för sorts förälder om man inte låter sina barn prova på precis allt de vill. Samma sak med semester resor och fjällresor, alla åker både utomlands och till fjällen och barnen måste ju kunna åka utför och veta vad en all in clusive är! Man ska hänga där alla andra människor hänger! Näe, jag har alltid mått som bäst när jag och de få jag tycker om är ensamma antingen hemma hos någon eller i skogen, men att åka till de svenska fjällen idag, där precis alla är och stå o köa har ingen charm alls! Eller åka till Gotland under sommaren, fy, hemsk tanke, alla andra är ju där då!

  Svara
 6. Peter Pontare

  Tänker ta bort facebook då jag inte använder det. Hur ser ni på att rensa sociala medier? :)

  Svara

Lämna ett svar