Capsule wardrobe höst och vinter 2021/2022

Min hållbara capsule wardrobe för kommande höst och vinter presenteras i detta inlägg. Varför den är hållbar? Jo, den innehåller nämligen i princip enbart second hand-köpta klädesplagg. Linnena har köpts nya och några skor, men allt annat – begagnat!

Konceptet med capsule wardrobe har hjälpt mig att inse att jag inte behöver så stor garderob. Så länge jag har plagg som enkelt kan matchas korts och tvärs. Jag testar denna period att välja ut enbart begagnade plagg. Och för övrigt är numera majoriteten av mina kläder i garderoben second hand-köp (ca 80 % skulle jag uppskatta).

Jag växlar några plagg varje halvår (inte varje säsong som många andra med capsule wardrobe). I grova drag är det som nu lagts bort somriga klänningar, shorts och någon topp, och fram med tjockare tröjor och någon kjol.

Så här ser min capsule wardrobe ut med 15 överdelar, 4 nederdelar, 3 jackor (alla jag äger) samt 4 par skor. Totalt 26 plagg exkl accessoarer, träningskläder och hemmamyskläder.

Överdelar kommentarer
Linnena har jag två av vardera färg. Dessa två plagg utgör det enda av plaggen i bilden ovan som inte är köpta second hand, samtliga övriga plagg är alltså begagnade.

Jag har tyvärr inga bilder på de olika jackorna, men nederdelar se du nedan.

Nederdelar kommentar
Kjolarna är nyköp (alltså inte köpta nu, men var nyköp när de köptes) liksom alla skor förutom gummistövlarna som har köpts begagnade.

Det jag insåg att jag missade i bilden ovan var ett par vandringsbyxor som jag brukar ha när vi gör utflykter i skogen, men jag tänker att min capsule wardrobe främst ska innehålla mina vardagskläder. Och då innehåller den alltså; 15 överdelar, 4 nederdelar, 3 jackor, samt 4 par skor att använda till vardags under närmsta halvåret.

Och undrar du varför man ska testa det här med capsule wardrobe? Ja då hittar du 5 anledningar här.

Hur ser din garderob ut för hösten? Har du testat konceptet capsule wardrobe?

11 tankar kring ”Capsule wardrobe höst och vinter 2021/2022

 1. Ewi

  Jag har aldrig mer än 1 par jeans och 1 par sneakers i ruljans tills jag nött ut dem. Överdelar är i vanliga fall ca 10st, men nu som post-gravid och ammande cirkulerar jag 3 tröjor och 1 klänning. Det är ingen medveten capsule wardrobe utan resultatet av lika delar lathet och vana. Jag var en jeans och t-shirt tjej som blivit mamma.

  Svara
  1. Andrea

   Låter praktiskt och bekvämt. En nyfiken fråga, hur gör du när du tex cyklat hem från jobbet i spöregn, eller bebbe kräks och du behöver torka byxorna? Har du inga backup byxor?

  2. Ewi

   Svassar runt i nattlinne hemma medan byxorna torkar eller drar på klänningen, eller torkat av hjälpligt med en våtservett… det är inte så praktiskt alla gånger, men enkelt.

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för inspirerande kommentar! Gällande jeans hade jag likadant förut – ett par som brukades tills de var för slitna, men då kompletterat med ett par kostymbyxor att varva med. Numera är det två par jeans som gäller.
   Med sneakers gör jag ungefär som du, har ett par ”vardgas-sneakers” men när de är slitna, har dålig dämpning, så roterar jag dem till annat användningsområde, har skrivit om det här:
   https://minimalisterna.se/mina-sneakers-livscykel/

 2. Camilla

  Här är det också begränsat med kläder.. 5 långärmade enfärgade tröjor som brukas just nu samt ett par jeans när jag kommer utanför dörren. Jag har en 15-månaders hemma så mina finare tröjor blir kvar i garderoben tills vidare.. Jag läser dock fram emot möjlig rensning så småningom men det lär nog bli få plagg som åker iväg. Möjligtvis de som är för korta i överkroppen.

  Svara
 3. L

  Det är så intressant och inspirerande att läsa hur andra gör. Jag både har, och har inte, en kapselgarderob. För mig präglas tyvärr tillvaron av svår sjukdom och så har det varit länge. Samtidigt som minimalism förenklar på vissa sätt blir det på andra sätt omöjligt. Medicinerna och sjukdomen ger mycket svettningar så jag behöver byta överdel ofta, och jag orkar inte tvätta när som helst så jag behöver fler plagg för att kunna få lite marginal i tillvaron. Och de sämsta dagarna fungerar bara jättestora mjukiskläder, men bättre dagar vill jag inte se åt ”sjuk-kläderna”.

  Svara
  1. Klara

   Och med tanke på din situation så är det bästa att omfamna det förhållningssätt som får dig att må så bra du kan! Behöver du fler kläder för dagar du inte vill se åt ”sjuk-kläderna”, så ha det! Jag kan delvis känna igen mig i detta och man får hantera det utifrån devisen att man kan använda minimalism på det sätt som fungerar bäst för en själv. 💚 Kanske en mer minimalistisk uppsättning för de dagar du mår bättre med kläder som passar det måendet och en uppsättning med kläder anpassade för dagar av sämre mående, behöver du fler uppsättningar där så ha det!

 4. Anna

  Tack för inspiration! Gillar din garderob, har liknande färger, mönster på mina kläder. Blev nyfiken på dina tjocktröjor (två st på översta raden samt mellersta raden). Vad är det för material? Bomull som används året om eller ull som passar för vinterhalvåret?
  Föredrar du vissa märken på tröjor som håller länge? Något favoritmärke du kan tipsa om? :)

  Svara

Lämna ett svar