Garderobens behov minskar

Skulle du vilja ha enklare att välja kläder på morgonen? Lägga mindre tid på att välja outfit inför dejten, viktiga mötet, middagen eller festen? Förenkla processen att packa inför semestrar och lägga mindre pengar på kläder jämfört med idag? Fortsätt då att läsa nedan. :)

80/20-regeln är i högsta grad applicerbar på de flestas garderober, dvs att du använder 20 procent av dina kläder 80 procent av tiden. Det betyder att de allra flesta har onödigt många klädesplagg i sin garderob, men också att det finns stor rensningspotential!

Jag frågade på Instagram om man använde färre plagg ur sin garderob nu under corona jämfört med innan, och 86 % svarade ja. Om du, i likhet med mig och många andra, nu klarar dig på en bråkdel av alla kläder i garderoben. Ta in den känslan av tillräcklighet och förnöjsamhet kring det du redan har, och påminn dig om den insikten när konsumtionshjulen åter börjar snurra. Eller bara nästa gång du blir shoppingsugen.

För många har det blivit tydligt i den situation vi befinner oss i nu, att man faktiskt klarar sig med färre plagg. Även om situationen är extrem på sina sätt så kan den ändå ge lärdomar om att vi faktiskt klarar oss riktigt bra med en mindre garderob. Det uppstår en enkelhet i vardagen när valen i garderoben är färre.

Kanske känns konceptet capsule wardrobe inte alls lika stort eller svårt att ta sig an när du vant dig vid att använda färre plagg. Och flertalet av övriga plagg som ständigt blir ratade, kanske är det dags för dessa att hitta nya ägare.

Vad skulle hända om du rensade i din garderob så att den nästan enbart bestod av dina 20 procent favoritplagg som ändå används 80 procent av tiden? :)

Jag passar på att tipsa om två inägg på samma tema:
Börja decenniet med en enklare garderob
10 tips för din capsule wardrobe

4 tankar kring ”Garderobens behov minskar

 1. Eva

  Gillar verkligen din grönblårutiga kjol. Tidlös stil som jag älskar! Vilka strumpbyxor och färg har du till om det inte är varmt ute? Skor? ”Tillbehören” är svårast när man bär kjol. Annars skulle jag ha det nästan varje arbetsdag.

  En sak som jag är noga med nu är att ta av mig allt som varit i kontakt med andra människor under dagen. Hänger det ute för vädring (eller för all del slänger det snabbare i tvättkorgen) och går inte omkring med det hemma.

  Svara
 2. Lina

  Tänkvärt (och skrämmande att så många (inkl undertecknad) äger så mycket som inte används)! Nu är tid för reflektion och förbättring <3

  Svara
 3. Henrik

  Bortsett plagg som t.ex. kavaj och jeans tycker jag det är intressant att se hur stor del av garderobens innehåll som löpande hamnar i tvättkorgen.
  Bor i lägenhet och tvättar varannan vecka, uppskattningsvis `omsätter` jag 80% av garderobens innehåll varje gång vilket känns som ett bra betyg gällande innehållet :)

  Svara
 4. Eva Maria

  Jag sliter väldigt mycket på mina 20%! Använder helst mina favoriter men försöker att använda min garderob mer aktivt nu sedan jag startade med kapselgarderob för drygt ett år sedan. Skoj att pyssla med sina kläder! Ska jag köpa något vill jag att det ska matcha de 20%! I perioder har jag försökt ”byta stil” men sen faller jag tillbaka till mina favoritplagg och färger igen.
  https://rensaut.nu/2020/05/kapselgarderoben-ett-ar-har-gatt/

  Svara

Lämna ett svar