Månadens inspiration september 2021

Så har det redan gått en månad och det är dags för september månads inspirationsinlägg. Detta känns verkligen som ett fullmatat inlägg med massa inspo! Så kryp upp i soffan eller sätt dig med en kopp te och njut av läsnings- och lyssningstips, perfekt så här inför (eller under) helgen!

Instagram – Johanna Leymann (fd Nilsson)

Stockholms Stadsmission får in 42 ton textil i veckan. Vem ska köpa allt?

Ja, det frågar sig Johanna Leymann (fd Nilsson) i ett, som vanligt välskrivet, inlägg på Instagram. 42 ton är mycket, men då pratar vi bara om Stockholms Stadsmission, stadsmissionen finns på många ställen, och det finns fler välgörenhetsorganisationer… Läs hela inlägget här.

Citat – Maria Ingels – Kan influencers förhindra en katastrof?

Två citat från artiklen Kan influencers förhindra en katastrof? som hittas hos Backing the Future.

Ja, vi behöver kläder men behöver vi mode? Nej vet du vad jag tror att vi behöver? Vi behöver förebilder som visar att det går utmärkt – om inte bättre – att hitta sin egna stil på Myrorna och Blocket.

Lek med tanken att Bianca Ingrosso har bestämt sig för att 2022 ska bli ett köpfritt år. Att Isabella Löwengrip ska ha ett flygfritt år. Att TV4 bara ska ha vegankockar som inspirerar till festliga och vardagliga recept. Att det är o-coolt att släppa ut mer koldioxid. Att det får räcka nu. Tre kanaler med miljontals följare och fans. Vad skulle inte bara de tre kunna åstadkomma för klimatet?

Om du blev nyfiken hittar du artikeln i sin helhet hos här hos Backing the Future.

Artikel – Livsgnistan släcktes när jag blev mångmiljonär
När Elisabeth Svensson uppnådde sitt stora ekonomiska mål blev känslan inte den hon förväntat sig. I stället för eufori infann sig en känsla av tomhet – och meningslöshet.

En otroligt intressant artikel som på sätt och vis handlar om ekonomisk frihet. Och precis som jag lyft i bloggen tidigare, om att jag tycker att målet med ekonomisk frihet (eller vad man vill kalla det) är en illusion. Att om du säger att du vill bli ekonomiskt fri eller spara ihop tillräckligt med kapital för att slippa tänka på pengar, så börjar du i fel ände. Vad jag menar hittar du här.

Och lite som Elisabeth säger i artikeln: ”Om vi inte är lyckliga utan pengar, blir vi inte heller lyckliga med dem.” Det stämmer, likväl som jag tror att har man inte ett meningsfullt liv utan pengar, kommer man inte ha det med pengar heller. Och då riskerar livet att bli väldigt tomt den dag man uppnår sitt ekonomiska mål och kanske slutar arbeta för att man vill vara ”fri”. Artikeln är öppen att läsa för alla och hittas här.

Bok – Verklighetsglappet av Åsa Kruse

Just nu läser jag tre böcker parallellt som alla är lånade på biblioteket, jag väljer att lyfta fram en av böckerna i högen som jag tycker är riktigt bra och det är ”Verklighetsglappet – Att hantera sina krav och förväntningar”, skriven av Åsa Kruse.

Om du lyssnade på pod-avsnittet jag tipsade om här, så hörde du kanske Åsa Kruse som var en av forskarna. Hon gjorde mig så nyfiken att jag reserverade boken på vårt bibliotek. Vad handlar boken om då?

Jo, om att lära sig acceptera verkligheten som den är. Att vara nöjd är något som i många sammanhang diskvalificerar oss då man snarare bör profilera sig som hungrig och sträva efter mer, fler och bättre. Sätta upp nya mål och ha en ständigt brinnande utvecklingsiver.

Drömmar och mål ger tillvaron nerv, men kan även bli tärande kravbeställningar eller paralysera oss i fruktan för att misslyckas. Verklighetsglappet handlar om att kunna och våga se livet och sina förmågor som de är. Att varken sträva mot en omöjlig idealbild eller ge upp realistiska framtidsplaner i förtid. Om att lära sig stanna upp och känna sig nöjd, innan man rusar vidare mot nästa mål. Eller stannar kvar för att man är nöjd.

Podcast – Så in i själen med Yoga Girl

Agneta Sjödin möter i sin podcast Så in i själen, Rachel Bråthén Schoneveld mer känd som Yoga Girl. Det är alltid behagligt, insiktsfullt och djupt att lyssna på Rachel, tycker jag. I denna podcast fastande jag mycket för deras diskussion kring restriktioner kopplade till corona och dess påverkan på människor på lång sikt. Hur påverkas människor av att närhet och kramar minimerats, att en vänlig hand på axeln och att hålla handen har försvunnit.

Hur påverkas barn av att inte ha dessa delar som en naturlig del av vardagen, inte kunna läsa av ansiktsuttryck, utan istället växa upp bland munskydd och avståndstagande. Vad kommer det här långsamma traumat få för konsekvenser på sikt? Och vi ska då komma ihåg att Sverige varit förskonade från hårda restriktioner jämfört med väldigt många andra länder, så här är förhoppningsvis påverkan låg.

Vad tar du med dig från september månads inspirationsinlägg? :)

10 tankar kring ”Månadens inspiration september 2021

 1. Henrik

  När jag läser Johanna Leymann`s inlägg kommer jag att tänka på ett citat av en känd modeskapare: The difference between fashion and style is quality.

  Svara
 2. Eva

  Jag tyckte Livsgnistan släcktes-artikelnvar intressant. Många inom Fire-rörelsen ser målet att uppnå x kr som någon sorts frälsning, när livet kommer att bli fantastiskt. Varför skulle livet plötsligt radikalt ändras för att du har 7 miljoner istället för 8 miljoner. Även om jag har ett mål om x kr så ser jag snarare det som att pengarna ger mig mer frihet. Jag har kunnat lämna jobb som jag inte trivs med utan att ha annat på plats för jag vet att jag kan övervintra ett bra tag. Jag kan köpa en ny dator utan att fundera över om jag har råd etc. Eller jag kunde hyra bil för ca 10 ggr mer under pandemin istället för att flyga för att på ett smittsäkrare sätt ta mig till familjen i norr.e

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, kan bara instämma, bra kommentar. Jag tror de som haft andra stora mål i livet, och uppnått dessa, inser att det var ganska ”tomt”, om de tänker efter. Kanske firande en kväll eller helg, en vecka med gladare humör men ganska snart återgår vardagen och ingenting förändrades direkt. Och nya mål sätts upp i hopp om större ”kick” när det målet uppnås. :)

 3. Ulrika

  Jätteintressanta tips allihop, tack! läste genast Aftonbladetintervjun. går in många tankar jag haft på sistone. Verklighetsglappet är en bra bok, jag gillar alla Åsa Kruses böcker men tyckte den här satte fingret på något som inte beskrivits så bra i populärvetenskaplig litteratur tidigare. skrev en kortis om den här: https://ulrikanettelblad.se/bocker-jag-laste-i-maj/

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad roligt att kunna inspirera! :)

   Och intressant att även du läst boken Verklighetsglappet, läste det du skrivit nu när du länkade och fastnade för dessa kloka textrader:
   ”När jag läste den insåg jag hur mycket av det lättare psykiska lidandet som faller inom ramen för den här problembeskrivningen, kanske framförallt i vår tid. Det finns en tanke att man ska uppmuntra varandra att vad som helst är möjligt, bara man kämpar lite till. Att få verktyg för att kunna förhålla sig och omvärdera när det faktiskt inte är möjligt är nog så viktigt.”

 4. Sofie

  Jag upplever nog ändå att de flesta som jobbar mot ekonomiskt oberoende just börjat i rätt ände och oftast handlar det väl om att man inte vill känna sig tvungen att lägga många timmar på ett jobb som man kanske inte trivs med. Mer valmöjligheter helt enkelt. Men det är ju ett så pass stort mål som faktiskt förändrar så mycket i livet. Jag hoppas att ingen tror att det automatiskt ska ge lycka för lycka är ju något som kommer och går. Kan dock verkligen förstå att det kan kännas jobbigt att vakna varje morgon, fri att göra vad man vill, och ändå inte känna sig lycklig. Att ha alla förutsättningarna på plats men ändå inte må bra. Dessutom har man plötsligt förlorat en av de stora drivkrafterna, målet man jobbat mot. Så ja, jag kan verkligen förstå varför hon känner som hon gör men det är nog inte något som drabbar majoriteten av de som lyckas bli ekonomiskt oberoende.

  Svara
 5. Lina

  Det låter vettigt att söka glädje och ro i vardagen istället för att längta till er slags ett nirvana (kan vara solsemester, ekonomisk frihet eller bara man köpt den där grejen). Tack för tipset om Verklighetsglappet!

  Svara
 6. Cattis

  Det var många bra tips i detta inlägg! Jag har reserverat Åsas bok på bibblan och ska strax läsa artiklarna du länkade. Och lyssna på Agnetas podd. Så allt var uppenbarligen bra 😅

  Svara

Lämna ett svar