Månadens inspiration augusti 2021

Vardagen är igång igen och här kommer augusti månads inspirationsinlägg! Så ta en paus från vardagsbestyren och njut av inspirerande och intressant läsning ikväll. Eller spara ner vissa tips och återkom till dem i helgen!

Podcast – Kropp & Själ P1 – Hur blir jag nöjd?

Ett intressant avsnitt från P1 Kropp & själ som handlar om nöjdhet. Samtidigt som förnöjsamhet kan tolkas som att vi inte vill utvecklas eller har mål i livet, så är väl ändå nöjdhet något de flesta av oss strävar efter – att bli nöjda och tillfreds med livet? Hur kan vi tänka för att finna tillfredsställelse här och nu, och samtidigt utvecklas framåt.

Ett på många sätt intressant avsnitt som jag lyssnade på för två veckor sedan och redan känner att jag vill lyssna på igen.

TV – En kväll för vår planet

För första gången sändes en klimatgala på tv här om veckan – ”En kväll för vår planet”. Där uppmanade TV4 tittarna att bli ”planetfaddrar” hos Världsnaturfonden (WWF) och lyfte varierande miljöproblem som tjuvjakt, plast i haven och klimatförändringar.

Galan kastade sitt ljus över klimatförändringar, skogsskövling, illegal jakt och andra hot mot planeten. Visst kan man tycka att det sänder fel signaler att man ger folk chansen att lindra sin klimatångest genom att skänka pengar. Men samtidigt kan jag tycka att det är jättebra sätt för att sprida information till helt andra målgrupper än de som redan befinner sig i sin lilla ”klimatmedvetna bubbla”.

ArtikelGe barnen bättre förutsättningar att cykla till skolan

Sommarlovet är över, världen står i brand, IPCC larmar om behovet av akuta åtgärder. Samtidigt fylls vägarna till landets skolor återigen av bilburna barn. Just när vi behöver ställa om som mest slussar vi in ännu en generation i ohållbara vanor, skriver Emma Sundh, Annika Sundin och Sophia Schyman.

Endast futtiga 14 procent tar cykeln. Detta trots att 6 av 10 elever på låg- och mellanstadiet har två kilometer eller mindre till skolan. På 1970-talet gick eller cyklade 9 av 10 barn till skolan. En oroväckande utveckling oh det är dags att vända trenden.

All forskning pekar på att vi rör oss för lite och majoriteten av alla barn och tonåringar i Sverige är alltför stillasittande. Samtidigt visar omfattande forskning att elever som haft en aktiv start på morgonen mår bättre, har lättare att koncentrera sig och får bättre resultat.

Från debattartikel i GP (Göteborgs-Posten) – Ge barnen bättre förutsättningar att cykla till skolan

Jag tycker själv att den här frågan är otroligt viktig, för klimatet och för folkhälsan. Vardagsmotionen är otroligt underskattat, för såväl vuxna som barn. Hur är det med dig och dina barn, cyklar de till skolan eller om de inte gör det – varför gör de det inte? Och att promenera är såklart också bra, men på morgonen förstår jag om det då lätt blir bilen då och då, när tiden är knapp och barnens ben går långsamt. :)

Vi cyklar ännu men har tyvärr ganska dålig cykelväg den kilometer genom bostadsområdet som det handlar om till skolan (förskolan ligger närmre). Båda cykelvägarna som leder till skolan korsar bilvägar och väl framme vid skolan tvingas man cykla över skolans bilparkeringen för att komma fram till skolans cykelparkering. Där såväl anställda som alla stressade föräldrar som ska lämna barn med bil, åker in och ut (hur tänkte kommunens trafikplanerare här?).

Du hittar hela debattartikeln i GP här (den är öppen att läsa för alla).

InstagramUnderbaraClara

UnderbaraClara lade upp ett Instagraminlägg med sina 70 karaffer och kannor. Och jag kan inte låta bli att problematisera den romantiserade bilden av att samla på onödigt många prylar. Det må hända att de är hållbart konsumerade begagnat, men det är inte hållbart om alla ska ha stora samlingar av diverse olika pryttlar som ju inte alls som helhet fyller ett praktiskt behov. Som att konsumera sjukliga mängder second hand-kläder. Det är inte hållbart bara för att det är second hand om det går till överdrift.

Vi måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt – att vårda och värdesätta det vi redan äger och har producerat. Utan att för den skulle behöva behålla allt eller ha sjukliga mängder av det vi tycker om och värderar högt. Hörde jag ordet lagom? :)

Och visst har vi alla våra akilleshälar där vi kanske lättare faller för konsumtionssuget eller tummar på antalet vi har jämfört med det praktiska behovet, men det behöver ju inte gå till överdrift. Eller vad tycker du? :)

Citat – Sustainable Consumption

”Minskad konsumtion behöver inte betyda att folk får det sämre – det kan till och med öka välmåendet”

Åsa Callmer

Citat från en artikel om vikten att sträva efter tillräcklighet. Fler och fler forskare blir eniga om att en rättvis omställning kräver att vi som tillhör rikare samhällen inte bara förändrar hur vi konsumerar utan också hur mycket. Du hittar den i sin helhet här.

Det var allt på inspirationsfronten för den här månaden. Ha en fortsatt fin vecka!

5 tankar kring ”Månadens inspiration augusti 2021

 1. Sandra

  Apropå 70 kannor köpta begagnat. Vi kommer förhoppningsvis till ett läge där det är rimligt att problematisera hög konsumtion av second hand.

  Just nu är det dock helt fokus. Kärnproblemet är att för FÅ handlar FÖR LITE second hand.

  Låt oss inte svälja mygg och sila kameler.

  Låt oss ständigt ifrågasätta den enorma konsumtionen av nyproducerade varor. Låt oss vänta med att diskutera kannorna tills dess att det är ett reellt problem (brist på kannor för gemene man).

  Ha en fin tisdag!

  Svara
 2. Erik Broberg

  Tack för givande inspirationstips.

  Jag tycker det är bra att diskutera & problematisera så som du gjorde kring UnderbaraClaras kaffekannor.

  Angående återvinning & second hand såg jag en programserie från BBC för några år sedan där de följde plast som lämnats på återvinningsstationen och kläder som lämnats till hjälpinsamling.

  Plasten hamnade på den polska landsbygden där den stod och tog skada av väder & vind för att sedan hamna på deponi.

  Kläderna hamnade på svarta marknaden i utvecklingsländer, där de både slog ut den inhemska kommersen för att sedan i stor utsträckning hamna på deponi.

  Detta har fått mig att inte sätta all min tillit till återvinning och återbruk, den verkliga skillnaden görs vid källan, dvs mig som konsument. Att jag konsumerar medvetet och efter behov snarare än impulsivt och efter begär.

  Svara
 3. Birgitta

  Jag kan faktiskt inte se något som helst problem med UnderbaraClaras samling av gamla kannor. Tvärtom, skulle jag vilja säga. Jag tycker det är värdefullt att vackra gamla föremål tas om hand av någon som uppskattar dem i stället för att kanske försvinna för alltid. Först den dagen det verkligen blir brist på antika kannor för gemene man, som Sandra skriver härovan, kan det kanske ses som själviskt att sitta på 70 stycken. Men det är ju inte fallet nu. Och den dagen folk längtar och trängtar efter sådana kannor borde vi ju vara tacksamma att det finns människor som samlat på sig dem och därmed hindrat dem från att försvinna.

  Jag ser det som en dubbel kulturgärning att dels bevara vackra föremål, dels därmed minska sopberget. På vilket sätt skulle detta INTE vara hållbart?

  Om man följer UnderbaraClaras blogg så vet man ju dessutom att Clara och hennes man verkar rätt fria från konsumtionshets och statustänk. De valde till exempel huset de bor i trots att det hade många brister och inte på något sätt var deras drömhus, utan för att det var billigt i pris och därmed gav dem frihet från behovet att tjäna mycket pengar. Och såvitt jag förstår har Clara som vana att skänka saker hon tröttnat på eller kläder som inte passar längre till ställen som Myrorna och Stadsmissionen, så att prylarna kan fortsätta att användas och dessa organisationer kan fortsätta sin verksamhet bland svaga och utslagna människor. Win-win, som jag ser det.

  Svara

Kommentera