Back to basic-loopen

Här om dagen sammanfattade jag trädgårdsåret 2021 på Instagram, som väldigt kortfattat inte alls var särskilt lyckat för vår del ur ett skörd-perspektiv, jämfört med de två tidigare år vi haft trädgård.

Utöver sparsam skörd kände jag i år att trädgården var rörig. Det blev många små krukor med extra plantor som inte fått plats i någon av våra fyra pallkragar och som jag inte hade hjärta att slänga utan ville försöka plantera och göra något bra av. Liksom lite väl många test samtidigt av nya frön och plantor.

Tillslut stod där över tio små hinkar och krukor med potatis, sallad, smultron, pak choi och grönkål. Som det pillades med, fixades med och som i slutändan egentligen inte gav särskilt mycket varken i skörd eller annan tillfredsställelse. Utöver det som växte i pallkragarna.

Inför nästa år vill jag ”back to basic”. Sätta och så det som brukar gå bra och som vi vet att vi tycker om, inte experimentera så mycket. Låta pallkragarna vara fyllda men inte överfulla och framför allt inte spilla över till massor av småkrukor. Lite mer som vårt första år med trädgård, kunna fokusera på väl valda områden och grödor.

Och om jag höjer blicken från trädgården, så känner jag så väl igen den här loopen från flera andra områden i livet både hos oss själva och andra:

Garderoben – Började med en hyfsat enkel garderob, utökade med mer och fler mönster och färger och började experimentera med annorlunda plagg. För att sedan återgå till att föredra enkelhet i material, färg och mönster. Back to basic.
Bostaden – Sparsamt möblerad och enkla färger. Familjen växer och man bor in sig samtidigt som allt fler saker tar sig in över tröskeln, kanske färger och mönster på väggar blir fler och fler. Sen slutar det med att man vill förenkla, prylbanta tills bara det viktigaste är kvar, gå tillbaka till lugna färger. Back to basic.
Leksaker – Barnen hade ett fåtal leksaker i början. Allt fler läggs till i takt med att barnens ålder ökar. Tillslut inser man att fler leksaker inte ger mer lek och förenklingen påbörjas. Back to basic.

Oavsett område så börjar många med enkelhet. Tröttnar lite och påverkas kanske av samhället till att vilja ha mer, fler och större. Börjar experimentera, testa nytt och sväva ut från det enkla. Men inser efter en tid att det blir rörigt, att mer inte blev bättre. Och så kommer många tillbaka till enkelheten. Back to basic-loopen.

Ibland tar en loop två somrar, ibland många år. Men med tiden kommer många tillbaka till det enkla och minimalistiska. Back to basic-loopen.

Och med detta sagt så är det inte fel att experimentera, hur ska man annars hitta nya favoriter eller vidga sina vyer ibland? :) Men det är också intressant hur pass ofta man vill tillbaka till det enkla, minimalistiska och till ”lagom” efter att ha testat hur det är med mer, fler och annorlunda.

Kan du känna igen dig i det här? Har du något område där du gjort liknande loop? :)

2 tankar kring ”Back to basic-loopen

  1. J

    Känner så igen mig! För två somrar sen inspirerades jag av allas terasser som började fixas på våren. Satt mycket pengar på att köpa utedynor, filtar, många krukor etc för att få det mysigt. Tills jag insåg att det var ett evigt ut och in springas med ute dynorna, krukorna som förblev tomma för att jag egentligen inte alls är någon som är intresserad av att peta med blommor och plantera… i år var det mycket enklare uppläggning. Två stora krukor vid varsin sida om ytterdörren, och dynorna har minskat i antal. Så mycket stilrenare och framför allt skönare när det ska plockas fram på våren och undan på hösten. Snabb och enkel städning! Överlag har mycket hos oss rensats ut och rensar o säljer med jämna mellanrum. Tycker det är sån skön känsla när det tar knappa 10 minuter att dammsuga o fixa inför helgen t.ex. trodde inte detta om mig själv för 10 år sen för då såg här minsann mycket annorlunda ut! Då var det prydnads prylar och överlag grejer överallt som jag idag inte alls vill ha så mycket av! Endast de som verkligen betyder nåt 😊

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vad roligt att höra, tack för att du delar med dig! :) Och ibland får man vara snäll mot sig själv och tänka att man behövde det där ”röriga” och ”för mycket” för att inse och landa djupare i sina behov eller vad man faktiskt uppskattar. :)

Lämna ett svar