Månadens inspiration februari 2020

Här kommer februari månads och årets andra inspirationsinlägg. Så luta dig tillbaka, kanske hämta en kopp te eller kaffe, och ha en rogivande och inspirerande läsning!

Podcast – Framgångspodden Björn Natthiko Lindeblad

Björn Natthiko Lindeblad gjorde raketkarriär genom Handelshögskolan i Stockholm, för att inse att det inte alls var vad han ville göra. Istället blev han skogsmunk i Thailand under 16 år. Nu lever han ett till synes normalt liv i Sverige och har under hösten och vintern haft en stor turné som jag själv tyvärr aldrig lyckades gå på (gjorde du?). Men däremot fick det mig att börja lyssna på poddar med honom. Och i Framgångspodden av Alexander Pärleros har han varit med hela tre gånger, ett bevis på hur mycket klokskap han har att dela med sig av. Du hittar dem på avsnitt: 79, 173 och 246. Samtliga värda att lyssnas på, med fördel i den ordningen de är inspelade för att ”lära känna” och steg för steg fördjupa sig i Björns intressanta livsåskådning.

Tv/film – 2040 framtidsfilmen

Filmaren Damon Gameau drivs av en oro för vilken värld hans fyraåriga dotter ska växa upp i. Är en ljusare framtid överhuvudtaget möjlig för klimatet, miljön och människorna? Han reser runt jordklotet för att hitta de bästa exemplen och mest innovativa lösningarna som eldsjälar har skapat, och som finns redan idag. Hur skulle världen se ut om 20 år, om lösningarna tillämpades i stor skala? En personlig och hoppfull film om en bättre framtid.

Jag störde mig på att han började filmen om hållbarhet med att ta flyget i sitt sökande efter innovativa lösningar, men efter det tog filmen sig och lyfte. :) Filmen 2040 finns att se på SVT Play. Har du sett den?

Instagrampost – Trendenser Frida Ramstedt

Intervjun närmar sig slutet när frågan kommer.
”-Vilka stora inredningstrender ser du framöver? Kan du lista några exempel?” Jag tystnar.
Journalisten harklar sig.
Otåligt. Han vill ju bara skriva ner några nya färger och material nu så är intervjun i box. Men jag suckar, tar sats och svarar. ”Tre saker.”

Läs svaret från Frida på Trendenser som gjorde att intervjupersonen valde att inte publicera artikeln här.

Artikel/bok – Rachel Brathen Yoga Girl – To love and let go

Jag kom ihåg första gången jag hittade Yoga Girl, det var 2013 och vi hade just bokat en resa till Aruba (Bonaire och Curacao) och börjat researcha utflyktsmål, aktiviteter etc. (Det var på den tiden när man reste hejvilt utan att tänka det minsta på klimatet ;) ). Jag minns att jag tyckte det var coolt att kunna yoga med en svensk tjej på paradisön Aruba.

I boken får man följa Rachels händelserika liv genom vilket hon skapar stor förståelse för budskapet om vikten av att acceptera de förändringar som livet medför. Om att vårda våra minnen men också om att kunna säga farväl till det förflutna för att göra plats för nya minnen av allt vi väljer att fylla vårt liv med.

Trots att det är flera tunga händelser som Rachel går igenom och behandlar i boken, är den på något sätt rogivande att läsa. Att se hur hon söker svar i yoga, meditation och andra andliga handlingar. Efter att ha läst boken känner jag att jag vill lyssna mer på mig själv och börja med yoga igen. Jag skulle gärna läsa fler liknande böcker i framtiden.

Jag hann bara läsa halva boken under de två veckor jag fick låna boken på biblioteket (korttidslån), men jag reserverade den omedelbart igen för att läsa klart inom kort. Har du läst boken?

Citat – Björn Natthiko Lindeblad

Tro inte på allt du tänker.

Ett citat från Björn Natthiko Lindeblad, som jag tror jag fångade upp i något av podcastavsnitten som jag tipsar om ovan. Du känner säkert igen att tankarna kan sväva iväg åt diverse extrema håll och fantisera ihop hemskheter eller dra osanna slutsatser i alla möjliga situationer. Därför är det klokt att inte tro på allt som du tänker, utan öva dig i att släppa taget om sådana tankar och inse att det är enbart en tanke, det utgör inte din verklighet.

Med det sagt så hoppas jag du har en fortsatt härlig helg där du ser till att ägna livet till att leva, gör det du mår bra av tillsammans med personer som du tycker om och som ger dig energi. Själva har vi tagit sportlov sedan några dagar tillbaka – efterlängtat och härligt!

Har du läst eller lyssnat på något av tipsen ovan och hur var dina tankar i så fall? Eller fyll på i kommentarsfältet med tips på något som du har inspirerats av just den här månaden! :)

8 tankar kring ”Månadens inspiration februari 2020

 1. F-lediga läraren!

  Dokumentären vår lilla bondgård på svtplay! Hög mysfaktor och inspirerande!

  Svara
 2. Eva

  Läste nu det där som Frida Ramstedt svarade till den som intervjuade henne. Smart svar!

  Svara
 3. AnnA

  Kan inte läsa Frida Ramstedts svar utan att skapa konto på Instagram, vilket jag inte har för avsikt att göra (riskerar att fastna i ännu en tidstjuv…). Skulle någon kunna berätta vad hon svarade?

  Svara
  1. Alexandra

   Jag har inget konto och kunde läsa ändå? Men såhär stod det:
   Intervjun närmar sig slutet när frågan kommer. ”-Vilka stora inredningstrender ser du framöver? Kan du lista några exempel?” Jag tystnar.
   Journalisten harklar sig.
   Otåligt.
   Han vill ju bara skriva ner några nya färger och material nu så är intervjun i box. Men jag suckar, tar sats och svarar. ”Tre saker.” 📝

   1. Det svalnande intresset. Under 20-talet tror jag vi kommer se ett kraftigt minskat intresse för inredning. Vi kommer fortfarande att vilja ha det fint omkring oss, men inte ägna oss så intensivt åt det som idag. Jag ser en fokusförflyttning. Social status handlar inte längre om var bordet och stolarna är köpta utan vilka som sitter vid det. Vårt umgänge, vår livsstil. Vad vi gör av vår tid. Det tror jag kommer få stor effekt på rotationstakten och volymförsäljningen i inredningsbranschen. Vi kommer vilja bli mer on point i våra köpbeslut. Vi kommer inte att roa oss med trender och evighetsrenoveringar. Det kommer snarare anses otrendigt att vara ombytlig.
   2. Ekonomin. De som fortfarande vill ägna sig åt att fixa hemma kommer inte att ha samma ekonomiska förutsättningar för det i framtiden. Vi lever i en räntedopad ekonomi. Många som egentligen inte har råd kan köpa mycket och ofta ändå. Än så länge. Den konsumtionsvåg som inredningsbranschen lever av idag är ju skapad av enorma stimulanspaket från Central- och Riksbanker runtom i världen. Men historiskt sett har ekonomin alltid gått i cykler av hög och lågkonjunktur. Därför tror jag inte att lika många kommer att kunna leva ut sitt inredningsintresse i framtiden. Inte på samma sätt som de gör nu.
   3. Naturresurserna. Den viktigaste frågan. Idag konsumerar vi svenskar som om vi hade fyra jordklot. World Overshoot Day infaller redan i april. Vad händer när resurserna börjar sina. När färskvatten blir en bristvara? Det går åt flera tusen liter vatten bara för att tillverka en t-shirt, kommer det då kännas rimligt att byta gardiner och kuddar i soffan (eller soffa!) så ofta som vi gör idag?
   Nu är det journalisten som suckar. Pennan har slutat krafsa mot papperet. Jag pratar för döva öron. En timme senare får jag ett mail. Vi kommer inte citera dig i artikeln, men tack för att du tog dig tid.

 4. Emelie

  Tack för bra blogg! Vill varmt rekomendera Björns podcast som han haft tillsammans med Navid Modiri. Jag är ett stort Björn-fan, och trots att det just nu inte kommer några nya avsnitt så är det värt att gå tillbaka och lyssna på de gamla. Det är en härlig och något otippad vänskap man får ta del i, och tidlösa teman som diskuteras. Podden heter ”Björn & Navid” och på Spotify finns hela 85 avsnitt att lyssna på, fullspäckade av klokskap.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för tips! Kul att du också är ett fan av Björn, nu har jag en hel del att se fram emot att lyssna på :)

Kommentera