Tv eller inte tv?

Vår över tio år gamla tv gick sönder för snart tre veckor sedan. Plötsligt stod vi inför samma fråga som vi bloggade om 2014, kan vi leva utan tv? Att leva minimalistisk handlar ju både om att försöka eliminera onödiga prylar, men minst lika mycket om att reducera onödiga och oprioriterade distraktioner som kan ta sig olika former (relationer, åtaganden, skärmar etc).

Vi vuxna tittar på tv en till två kvällar i veckan. Medan barnen kollar en stund innan läggdags i princip varje kväll. Nu har de istället fått titta på SVT Play på surfplattan. I teorin finns det många fördelar med att inte ha en tv:

 • Frigöra tid. Vi skulle garanterat minska dagens lilla tv-tid till minimal, då det inte är lika attraktivt att se på en film eller serie på datorn.
 • Färre möbler och prylar. Idag har vi ingen tv-bänk utan har tv:n stående på två byråer där barnen har sina kläder. Precis som vi hade när vi bodde i vår lilla lägenhet. Men andra prylar som ljudsystem, Apple TV, fjärrkontroller och diverse sladdar skulle sakna behov.
 • Möjliggöra ett flexiblare hem. Vardagsrummens möbler är ofta planerade utifrån tv:ns placering. I just vårt fall har vi valt att ha den i allrummet/hallen på övervåningen för att slippa ha den i fokus i det rum där vi umgås mest – vardagsrummet.
 • Frigöra pengar. Numera slipper man inte undan tv-licensen även om man inte har en tv, men däremot behövs inget inköp av tv, tv-bänk, ljudsystem eller diverse andra tillbehör för att optimera tv-hörnan. Och om ett liv utan tv gör det möjligt att leva på mindre yta finns det riktigt stora pengar att spara på boendet.

Många skulle säkert få mycket mer saker gjorda om de inte hade en tv, då vi inte har vanan att ha den på i tid och otid eller slötitta på något upplever vi i teorin inte den fördelen. Men komiskt nog var en sak som hände när tv:n gick sönder att vi plötsligt monterade och satte upp två stora tavlor vi beställt men inte slutfört arbetet kring, samt började boka sommarens semester. Kanske skulle vi skippa den där tv:n ändå. :)

Jag har testat att leva utan tv under två perioder tidigare i livet; 2008 som student utomlands och 2009 som inneboende i Stockholm. Jag saknade inte tv vid någon av dessa perioder. Nu är det framför allt barnen som klagat och som saknat tv:n. Så snart har vi nog en ny tv på plats för framför allt deras skull. Vi spanar parallellt på begagnatmarknaden då den förra tv:n var begagnad, men dyker det inte upp någon inom rimlig tid så blir det nyköp denna gång.

Har du testat att vara utan tv en längre period i livet och vad tyckte du i så fall om det? Eller har ni rent av kastat ut tv:n där hemma? :)

19 tankar kring ”Tv eller inte tv?

 1. Anna

  Jag och min sambo flyttade ihop som 19 resp 23 år och då hade vi ingen TV på ca 3 år. Vi kollade serier på dator. När vi sedan fick en överbliven TV av en familjemedlem så valde vi att inte ha den i vardagsrummet (däremot sovrummet, så det ökade slötittandet dramatiskt..) sedan dess har vi alltid haft TV men även om vi flyttat ett par gånger sedan vår första lägenhet har vi aldrig haft den i vardagsrummet, utan där är soffor och fåtöljer möblerade mot varandra så att man kan umgås och spela spel med gäster. Dock tycker jag att det väger upp att ha en TV, eftersom vi båda uppskattar att följa serier och det är betydligt bekvämare för både ögon och öron att göra det med en TV i stället för dator :)

  Svara
 2. Maja

  Älskar den här typen av inlägg om ”minimalistiska vanor”. 😃

  Vi hade ingen tv alls i vårt förra boende. Det var mindre o vi hade små barn. Vi kollade på paddan istället då. Nu har vi tv o jag tycker nog inte att skillnaden är så stor. Snarare är det mer socialt med tv:n för då tittar vi i alla fall tillsammans. För att nå en riktig förändring hos oss skulle vi nog vara utan såväl tv/padda/dator…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra att du uppskattade inlägget!

   Det stämmer nog det du skriver, att man fortsätter med sina vanor men anpassar till de skärmar man har till sitt förfogande.

 3. Markus

  Jag var utan TV första året på universitetet och saknade den inte direkt men kände att jag mest ersatte den genom att se serier på min laptop istället. Varken ergonomiskt eller bra för ögonen i längden. Slutade med att jag köpte en TV och mediaenhet. På så vis hade jag inga kanaler utan det krävdes ett aktivt beslut att se något innan jag slog till den.

  Överlag känns det som att TV-tittande blivit mindre utbrett nuförtiden. Många har helt enkelt ersatt det med laptop, surfplatta och mobil. Varje refresh ger något nytt.

  Svara
 4. Maria

  Idag, när både stora och små mest sitter med egna skärmar, tycker jag att en stor tv eller snarare dess stora skärm, ger chansen till en helt annan gemenskap. Vi sätter oss helt enkelt ner och tittar tillsammans. Hemma hos oss tittar vi på sport i direktsändning, men annars använder vi tv-n mest till playfunktionerna, kör chromecast – och slipper reklam – och till någon åldersanpassad serie eller film på Netflix, HBO… vår familj delar abonnemang med vänner så månadskostnaden blir inte så hög jämfört med biobesök.

  Svara
  1. Jennert

   Håller med, föredrar att se film/program tillsammans med barnen istället för att de ser varsitt program på respektive surfplatta. Vi ser främst på SVT Play eller Netflix kids.

   Kan inte riktigt se att det skulle vara en fördel med att inte ha tv för att på så vis frigöra pengar – varför ska tv-hörnan optimeras? För någon som inte ser särskilt mycket på tv verkar det väldigt onödigt med ljudsystem och en särskild tv-möbel.

 5. eriksjos

  Vi har inte haft tv på lite drygt tio år, har fungerat alldeles utmärkt. Ett tag använde vi projektor & duk för att spana på film men det är nog 5-6 år sedan. NU börjar vi dock bli lite sugna på tv igen. Delvis för att spana lite på play-kanaler/streaming men även för att titta på bilder och bildspel. Har bildspel med en rejäl hög utvalda egna bilder som skärmsläckare på en av våra datorer och det är lätt att fastna och spana på bilder från blandade aktiviteter.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, här kollar vi om inte dagligen, så åtminstone varannan dag på några foton/bildspel av foton. Vi har alla bilder i molnet så apple skapar automatiskt diverse bildspel som ständigt uppdateras (utifrån datum, platser, händelser, högtider etc). Det har gjort att vi kollar mycket mer på alla möjliga foton från alla möjliga årtal än vi hade gjort annars – kul bonus med tv! :)

 6. Karin

  Med avseende på barnen skulle det nog kunna vara nyttigt att inte ha tv. Tv:n är på nästan jämt och de får helt klart mer skärmtid än rekommenderat. Vi vuxna däremot, för oss är tv:n bra. Som flera andra varit inne på – den får oss att umgås. Vi är en aktiv familj som gör ganska mycket. Vi är ofta helt slut på kvällarna. Då behöver vi varva ner, t.ex. framför tv:n. Vi behöver inte mer tid att göra saker på för då riskerar vi att bränna ut oss. Och att se på tv är mycket bättre än att dumsurfa på mobil eller platta (laptops har vi inga). Det går inte att shoppa via tv:n ;) och underhållningsvärdet är stort. Ex är det ju fantastiskt att ha hela Svt Plays utbud gratis! Vi har inget tv-abonnemang, har aldrig haft. Ser i princip bara streamad tv. Vi har en Apple TV för detta som så klart kostade en liten peng men vi motiverar det med att vi kan sköta hemautomation genom den (styra belysning) och därigenom minska inbrottsrisken. Inbrott är hemskt trist för ekonomin, vet jag av erfarenhet…

  Svara
 7. Anne Eriksson

  Levde utan TV i många år när sonen flyttat hemifrån men så skulle han passa hunden här när jag var bortrest och det var fotbolls-VM…så då fick jag köpa TV.
  Nu står den där och samlar damm.
  Är det nåt jag vill se ( kunskapskanalen ) kollar jag på mobilen.

  Svara
 8. Katti

  Under ca ett år (2001) hade jag inte tv. Hade ärvt en tjock-tv som gick sönder. Saknade den inte utan läste böcker eller använde datorn istället (obs ej för streaming utan allmän surf, streaming fanns ju knappt då). Men senare med sambo köpte vi en. Nu tycker jag tv:n är bra, har bättre koll på vad barnen tittar på (streamar) än om de haft bara mobil/platta och tro mig, det är bra att ha lite koll på låg- och mellanstadiebarn och vad de gör vid skärmarna.. På helgen umgås vi också ibland kring tv:n då vi tillsammans ser mello eller väljer en film.

  Svara
 9. Eva

  Jag har inte haft tv de senaste 20 åren. Jag vande av mig när jag var utbytesstudent. Jag har insett att idag kan jag inte ens säga om det fanns en tv på hotellrummet för jag ser den inte längre för den är så oväsentlig i mitt liv.

  Svara
 10. J

  Vi ställde undan tv:n när sonen började ställa sig upp och dra ner allt han kom åt. Var rädda att han skulle råka få den på sig… Eftersom jag länge velat göra mig av med den led inte jag ngt av det beslutet ;) Och inte sambon heller visade det sig. Nu är lillkillen 3,5 år och vi har gett bort tv:n eftersom den bara samlade damm i förrådet.

  Jag tycker att det är sååå skönt att inte ha tv. Mindre ”slötittande” för när vi tittar på mobil/dator har vi ju bestämt innan vad vi vill titta på. Inget zappande mellan olika kanaler bara för att man har tråkigt. Blir lite jobbigt att titta för länge på mobilen och dator har vi inte heller framme utan den måste plockas fram. Så vi tittar mindre på skärmar över huvud taget. Sonen kan inte slå på en tv och bli sittande framför den. Han är överhuvudtaget rätt ointresserad av tv-apparater. Hos mina föräldrar står tv:n på nästan hela tiden, men han leker istället för att titta på den. Skönt att vi verkligen kan styra vad han tittar på. Vi väljer ut program noggrant och film går lika bra på datorn.

  Det sociala tittandet har vi fortfarande för han får inte sitta själv framför telefonen/datorn utan en vuxen tittar alltid med honom. Jag och sambon tittar också tillsammans, när vi hittar ngt som båda gillar. Enda gången jag känner att jag kan sakna tv är väl i mellotider, men brukar ändå sällan ha tid att titta :) Och datorns ljud och bild är good enough för mig. Och så är det jätteskönt att slippa tillbehör som möbler, sladdar etc och jag älskar att vår vardagsrumsmöblering är anpassad efter att umgås, pyssla, leka, dansa osv istället för att en stor skärm ska stå i centrum. Vi bor i lägenhet och det är skönt att trots det kunna erbjuda sonen plats att springa omkring.

  Svara
 11. Alexandra

  Det går inte komma in på er blogga startsida, man kommer till en bild där det står att prylbanta.se is hosted by.. Vad händer?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det var en bugg på vårt webbhotell som hostar prylbanta.se och minimalisterna.se under gårdagen, men det är fixat nu.

 12. Sebbe

  Vi har inte haft tv i hemmet i ungefär 2 år. Helt ärligt, så glömmer man bort varför man hade tv. Vi har dock kvar en liten tv i källan, men vi ska rensa i källaren, i förhoppningsvis så kommer jag kunna övertala min mamma att vi ska sälja/skänka den lilla tv:n. Det mesta i källan är mammas… Jag har en cykel, hjälm och en sparkcykel i källaren.

  Men samtidigt har ni småbarn. Så jag vet inte om det skulle fungera lika bra hos er. Fast om ni inte har tv, så har ni mer tid för sagostunder med barnen.

  Jag vet att jag inte har skrivit på ett tag, men det beror på att jag har haft många möten inom vården. Äntligen har jag fått MEMOplanner Large som hjälpmedel. Jag ska snart börja med Sertralin, eftersom jag har haft tvångstankar och tvångshandlingar i ungefär 12 år (halva mitt liv).

  Svara

Lämna ett svar