Cirkulär konsumtion – cirkeln som inte sluts

Ryggradsreaktionen i vårt samhälle är att de flesta problem och behov kan lösas med nykonsumtion. När vi får ett sug efter något, villhöver eller behöver något, så går den första spontana tanken till att köpa nytt. Att det är så djupt rotat i våra tankemönster, i kombination med att det är så billigt att köpa många saker sprillans nya, gör tröskeln till att köpa nytt låg. Och tröskeln till att välja second hand högre. Likaså har det under de senaste decennierna varit högre status att kunna köpa nytt än begagnat.

Här om veckan lämnade vi in två stora påsar till Stadsmissionen som vi hade lyckats fylla med diverse urväxta barnkläder och kvarvarande ”grejer” från den där listan jag gjorde förra året, men som aldrig blev av att säljas.

Och jag tror vi är många som gör just det där, går in med några kassar till en second hand-butik och dumpar grejer (så skönt!), men där slutar den cirkulära konsumtionscirkeln som vi just påbörjade. För när det sedan uppstår behov så är vi långt ifrån lika många som köper second hand.

Enligt Myrorna får de in 18 ton (!) prylar och möbler. Om dagen! Vilket är en ökning från 16 ton för ett par år sedan. Vilket även det är otroligt mycket. För Stadsmissionen visar en siffra från 2017 att de fick in över 4 ton textilier (enbart textilier) varje dag, en siffra som idag med säkerhet är högre.

I Sverige är vi otroligt duktiga på att skänka till second hand, men desto sämre på att köpa dito. 62 procent av oss köper inte second hand enligt en rapport från Naturvårdsverket. När det gäller att sluta den där cirkeln i det cirkulära konsumtionskretsloppet, då är vi svenskar inte alls särskilt duktiga. Och så länge vi bara bidrar i den ena halvan av den cirkulära ekonomin kan vi inte prata om att vi har en hållbar livsstil.

Jag har funderat en del vad fenomenet kan bero på med tanke på dagens utbud samt alla olika kanaler där vi kan köpa saker second hand idag. Är det för att det varit status att kunna köpa nytt? Eller är vi många som har en föråldrad bild av vad second hand-butiker är? Jag minns själv hur jag och mamma besökte Emmaus i min hemstad som barn och tonåring, och jag tyckte att det luktade ”gammalt” där inne, var rörigt och bara fanns kläder som sedan länge gått ur modet. Långt ifrån det jag idag upplever i second hand-butiker. Kanske lever någon gammal och felaktig bild kvar hos många av oss 70/80/90-talister?

Vi behöver börja tänka och agera annorlunda för att klara den klimatomställning vi står inför. För 6-7 år sedan var jag också skeptisk till second hand, sedan blev jag gravid och fick barn och började i den vevan utforska andrahandsmarknaden med helt nya ögon. För att nu har flera plagg som jag aldrig kommer köpa nya för att det finns precis lika bra alternativ second hand, fast billigare och mer klimatvänliga. Läs inlägget 5 plagg jag bara köper second hand, om du är nyfiken på vilka plaggen är. Och så fort det uppstår ett behov av någon pryl, något som gått sönder eller barnen växt ur, så är second hand den första marknaden jag scannar av.

Kanske är stress och upplevd tidsbrist en orsak att folk inte handlar second hand (?). Samt att vi blivit så vana vid att lösa problem snabbt, och då är nykonsumtion närmast till hands när det ändå är så pass billigt (för plånboken, inte för miljön). Vi upplever att vi inte har tid att leta second hand eller tänker inte på att titta vad andrahandsmarknaden har att erbjuda. Vi behöver bli mer medvetna konsumenter med andra ord och inte alltid ha så bråttom. Klimatet behöver att hela cirkeln sluts i det cirkulära konsumtionskretsloppet.

Är du duktig på att sluta den cirkulära konsumtionscirkeln? :)

29 tankar kring ”Cirkulär konsumtion – cirkeln som inte sluts

  1. Eva

    På frågan om jag är duktig i det avseendet så är svaret ja. I alla fall mycket duktigare nu än för drygt fem år sedan. Nu finns sällan ens något köpsug. Var på klädbytardag i helgen och gjorde fantastiska fynd samtidigt som jag lämnade in flera plagg. Vilken fest det kan bli. De hade servering där och folk snackade och hade trevligt efter de bytt kläder och skor.

    Tips till dig som inte provat klädbyte: ta med fem rena och schyssta plagg/skor/accessoarer till en sådan dag och kom hem med lika många fynd. Jag behöver inte ny-nya vårskor, inte heller vårjacka. De bytte jag till mig! Hittade en present till ett barn också.

    Svara
  2. Amanda

    Sedan jag fick tipset om er blogg & kanal av min svägerska för några år sedan med ett exempel som ”hur många osthyvlar behöver vi ha egentligen? Vi använder ju bara en åt gången” så har jag fastnat för andrahandsmarknaden! Det är sällan sällan jag köper nytt och är det så är det för att jag inte hittar det på andrahand.
    Vi fick vårt första barn förra året i april och vi har ärvt kläder & leksaker av min syster som har två äldre barn och klara med det. Så vi har inget BEHOV av att köpa något då vi ju har allt. Det jag egentligen ville säga var att jag ibland är tvärtom många gånger: jag glömmer att det finns nya kläder/prylar till vår dotter =)

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Förstår precis vad du menar, det handlar mycket om att få till ett nytt tänk där second hand-marknaden är det första som scannas av och som man letar på, när man upplever ett behov av något, stort som smått. Och när behovet inte går att lösa där och det kvarstår, då först börjar man tänka nykonsumtion.

  3. Emma

    Jag kan tycka att affärerna är rätt röriga. Kollar man amerikanska thriftstores så är kläderna uppdelade i kategori och storlek. Dessutom har de ibland rea och så.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Ja, det gäller nog att hitta ”sin” butik, precis som när det gäller nyproduktion egentligen fast man där går mer utifrån stil/märke än hur de väljer att presentera kläderna. Vi har en toppenbra second hand-butik för barn i vårt närområde. 9/10 när ett behov uppstår hos barnen, oavsett om det är kring spel, skor, pussel eller kläder, så har det gått att lösa där. Välordnad, bra skick och enkelt att hitta det man (barnen) behöver.

  4. Hejhej

    När det gäller kläder tycker jag att secondhandbutikerna är alldeles för dyra. Läste en artikel där de klagade på att de får slänga en hel del pga att de inte säljer tillräckligt mycket. Jag upplever att möbler och andra ”grejer” är rätt billiga, men rätt ofta hittar man begagnade kläder som nästan är i samma prisnivå som nya från samma märke. Bättre för miljön och de med en mindre budget att sänka priserna, så att man kan sälja mer och slänga mindre! Då hade kretsloppet flutit på ännu bättre!

    Svara
  5. Anna

    Förut tyckte jag det var rätt äckligt att handla begangnat, sen jag väntade första barnet har jag blivit frälst. Finns ju jättebra kläder och prylar secondhand!

    Det jag främst tycker är svårt är var man hittar bra och billiga grejer. Var får ni information om klädbytardagar och (barn)loppmarknader? Och vilka affärer fysiska såväl som virtuellt är bra? Jag bryr mig inte om märken och bor i Sthlm innerstad. Några tips?

    Svara
  6. Sofie

    Jag vill bli bättre på att köpa secondhand-kläder till mig själv. Har suttit och letat efter plagg på Tradera senaste kvällarna. Utbudet är enormt men det gör det också svårnavigerat, samt att jag faktiskt tycker att det blir för dyrt ibland när frakten tillkommer, och känslan av att göra fynd försvinner. Sellpy anser jag lägger ut många plagg med alldeles för högt startbud, samt att deras beskrivningar är väldigt fattiga på information. Men jag borde absolut ta mig en titt i secondhandbutiker runt omkring där jag bor, lättare om man ser plagget framför sig IRL :)

    Svara
  7. Maria

    I den Stockholmsförort där jag bor, Bredäng, har vi en lokal facebookgrupp ”Bredäng Bjussar”. Där ger folk bort saker och till viss del söker saker. Jag har t ex matbord och stolar hemma därifrån och jag har skänkt vidar allt från barnkläder till mixer och bord.
    Drygt 800 medlemmar i gruppen och det är många saker i veckan som byter ägare.
    Superbra!

    Svara
  8. F-lediga läraren!

    Precis som fler andra skriver här har jag sedan jag fick mitt första barn (5 v gammalt) insett hur mycket barngrejer det finns beg. Köpte även de flesta gravidkläder beg (förutom 2 träningstights och 2 strumpbyxor), samt att jag köpt vissa tröjor med lite loose-fit (vanliga plagg ej gravid) beg tidigare. Byxor och annat som jag vill ska sitta bra vågar jag inte köpa utan att prova – dock upplever jag också att många second hand affärer är lite röriga och fullsmockade. Till vår dotter har vi enbart köpt babyskyddet och en babyvakt (letade beg men hittade inte den vi ville ha) nytt. Sedan har vi fått en del nyinköp från andra, men jag förstår inte kompisar och kollegor som handlar allt nytt till sina bebisar – tror inte att vi använt mer än typ 1/3 av alla kläder vi har i strl 56.
    Har fått kassar med barnkläder från min syrra, dessa har jag sorterat i storlekar och planerar plocka fram och byta ut mot de mindre kläderna när de är för små så får de åka in i förrådet (för ev framtida behov om det blir ett småsyskon). Dessutom har jag en förteckning i excel över vad varje kasse innehåller (japp, detta gjorde jag när jag var uttråkad och höggravid) så jag lätt kan se om vi saknar något – får väl se om man orkar upprätthålla detta med småbarn :)

    Svara
  9. Linda at Handcrafted History

    Jag har nästan gett upp på loppismarknaden för kläder. De enda butiker som är öppna ok tider tar ofta 50-80 spänn för en halvnoppig tshirt. då köper jag hellre nytt och ekologiskt. I förra staden jag bodde i var utbudet bättre, och man hade mer tid som student att cykla runt och spana…

    Svara
  10. Lis

    Jag är dålig på att handla second hand, det måste jag erkänna. Har också barndomsminnen från Uff, där det luktade äckligt och var stökigt. Tyvärr hänger det nog kvar lite. Men inser att jag nog måste ge det en chans. Har köpt några saker från lokal FB-grupp. Känns lite bättre när man vet varifrån sakerna kommer. Dock skulle jag aldrig köpa ”säkerhetsprylar” begagnat, varken till mig eller barnen. Så hjälmar, bilbarnstolar och dyl. skulle jag aldrig köpa second hand. Man kan aldrig veta vad de har varit utsatta för.
    Ärvt kläder har vi gjort massor. Det känns också bra och då vet jag varifrån de kommer också :-) Och vi har själva lämnat massor vidare både till släkt, vänner och Erikshjälpen.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Hehe, kul att du också har barndomsminnen som hänger kvar. Om än lite synd såklart då mycket har förändrats inom just second hand och begagnatmarknaden sedan dess.

  11. Emma Dahlgren Mensah

    Idag har jag för första gången köpt en klänning på Second Hand! Myrorna. Och tio vackra tallrikar för 15 kr styck 😃

    Svara
  12. Kristina

    intressant detta, jag är en sån som är ”skyldig” till att lämna in mkt på second hand men inte handla second hand. För mig beror det nog på brist på intresse att lägga tid att leta efter ”fynd”. Tycker också som ngn skrev här ovan, att med frakt etc från Tradera och högt utfrys blir det ändå för nära nypris för att det ska vara värt det det är ändå alltid en chansning även om det finns massor av proffsiga säljare där ute. Blir direkt dödstrött av att tänka på att man måste gå igenom sååå många galgar med blandade plagg för att ev. hitta ngt. Om jag liksom behöver en vinteroverall till min son vill jag bara få det avklarat så fort som möjligt utan att springa runt och leta eller bevaka på nätet. Men det kan vara för att jag har noll intresse av kläder så klart också.
    Tror att behovsstyrd nykonsumtion, hållbara val och minimalism är lättare för mig. Spännande frågor, hade inte reflekterat över mitt beteende kring den här typen av konsumtion fören nu!

    Svara
  13. Karin

    Till barnen köper jag nästan allt second hand. Skulle gärna göra det till mig själv också men det som hindrar är att i de flesta second hand-butiker jag besöker så är kläder endast sorterade efter dam/herr och typ av plagg. Jag hade velat se storleks- och färgsortering också, känns som att leta efter en nål i en höstack annars.

    Svara
  14. C

    Jag tycker att det är synd att second hand ibland blir så dyrt… ex om jag vill köpa ett begagnat pussel på Tradera så kan det bli 30:- plus 59:- frakt…eller Blocket så ska sakerna hämtas med bil som kostar tid och bensin. Önskar att det skulle finnas fler butiker som ex begagnat-bokhandel eller begagnat-leksaksbutik. Finns ju så mkt barnartiklar som är i nyskick. Handlar ofta på blocket oöppnade leksaker att ge på kalas – ex pyssel, lego, böcker…

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag håller helt och hållet med, det vore grymt om det var billigare med frakt för åtminstone begagnade saker, liksom om det fanns fler lokala begagnat-butiker.

  15. Anna

    Vi har försökt att skifta, men till och från är det svårt. För min del kan det nog vara så att när ett behov uppstår, ex behövde jag en amningsklänning i våras, då behöver jag/vi det ofta NU.
    Och då blir det nyköp, för det är lite klurigt att hitta på loppis, iallafall där vi bor. Och hur många loppisar kan man köra runt till innan vinsten går förlorad? Du har rätt i dina tankar om tid tycker jag.
    Men att däremot spontanköpa en vacker tröja eller en klänning på loppis, det är kolossalt lätt kan jag meddela.
    Jag vill gärna prova kläder, de är tyvärr ibland inlämnade av orsak, trång i halsen eller sne söm i benen ex.

    Svara
  16. Sara

    Porslin och vaser, krukor et c köper jag bara second hand eftersom utbudet är så enormt, och det är lätt att diska rent så att de blir som nya. Kläder är svårt eftersom det sällan är bra sorterat i de fysiska butikerna och ingen orkar kolla igenom alla dessa galgar efter rätt storlek (särskilt om man har en lite mer udda storlek än typ ”M”). Men förstår att det inte finns personal till att storlekssortera eftersom de har fullt upp med att packa upp alla nya grejer som kommer in hela tiden…
    Skulle gärna se en specialiserad möbel-second hand också, i varje större stad. Ett jättelager med möbler i dugligt skick. Man kunde få en rabattkupong på nästa köp om man lämnade sina fungerade möbler dit.

    Svara
  17. Hanna Franck

    Tack för att ni tar upp detta!
    Numer handlar jag mycket mindre kläder, och då tycker jag att det på ett annat sätt kan kännas värt att bläddra igenom plagg i en second hand-butik då och då. När man inte så ofta går i butiker alltså.

    Mitt bästa tips är dock att göra en större beställning från Sellpy om man vill köpa mer begagnat. Jag brukar göra en lista på saker som jag behöver, och sedan letar jag igenom Sellpys butik. De har mycket som de säljer till fast pris direkt på sin hemsida. Passar då på att göra en större beställning med de saker jag letar efter, och kanske några extra blusar eller annat som kommer med när jag ändå ska beställa hem grejer. Det kan ju ibland bli fel, och då skickar jag tillbaka till Sellpy och får pengarna tillbaka för plagget. Sellpy har också en hel del saker som säljs för 10-30 kr, och det tycker jag är riktigt värt för en som konsument. Tycker det är ett bra sätt att prova lite ny stil, och så får man chansa lite på passform.
    Skickar också in till Sellpy och säljer, med inställningen att ”om jag inte kommer sälja det själv så kan jag lika gärna få det upphämtat hemma, och så får eventuella pengar bli en bonus”.

    Vissa saker som inte passar helt hundra (och som kanske inte är värt att sälja) lägger jag i den klädbytarpåse som några kollegor och jag har på mitt jobb. Kassen innehåller ca 10-15 plagg och man tar hem, provar och stoppar i lika mycket som man själv tog ur. Helt, rent, snyggt. Tycker det är bra att byta med folk man känner för då vet man att folk håller bra nivå.

    Till sist: Slow Fashion-experten Johanna Nilsson har utvecklat ett studiecirkelsmaterial tillsammans med studieförbundet Bilda. Det är 4 träffar, och du får materialet gratis från Bilda om du startar en studiecirkel. Några kompisar och jag körde den förra året, en träff i månaden. Det var kort material att läsa, korta filmer att se, samt uppgifter att göra mellan gångerna. Jättebra sätt att lära sig mer om det ohållbara i nuvarande modeindustri och konkret hjälp för att förändra beteenden och tankemönster. Sista träffen var klädbyte. Toppenhärligt med pizza, vin, och en massa provande av kläder :)
    Läs mer här: https://www.bilda.nu/material-och-metoder/slow-fashion-vagen-till-en-hallbar-garderob

    Svara
  18. Ylva

    Jag handlar begagnat av vackra märkeskläder jag inte har råd att köpa nya som blusar i lös passform.
    Men allt annat… mycket är slitet, lite dålig passform eller urtvättat. Om jag hade haft xsmall i storlek eller åtminstone small hade jag handlat mycket mer second hand eftersom utbudet av riktigt fina (tycker jag) kläder av hög kvalitet är stort. Särskilt på tradera. Nu har jag medium/large och där är utbudet väldigt mycket sämre. Det är nog vi som vuxit ur och lämnat in en del av smallkläderna :).
    Jag är nog inte beredd att ha kläder jag inte tycker är fina. Däremot kan jag betala en del för begagnade kläder jag gillar.

    Svara
  19. Magdalena

    Jag har gjort en enskild rapport om varför man fortsätter näthandla fast det kommer klimatrapporter , bla handlar det om status och influensers som påverkar negativt.

    Svara
  20. Frihetsmamman

    Jag tycker mig vara duktig på det. Började att köra 100% secondhand i år (undantag trosor och strumpor) och tycker det funkar bra. En sak som underlättat är att man kan lösa snabba behov utan nyinköp. På sellpy brukar jag välja att handla sånt som ej ligger på auktion och kan därmed få hem kläderna fort. Som en vanlig nätbutik typ. Jättesmidigt! Perfekt när byxorna går sönder eller man inser att man gått ner mycket i vikt på kort tid, men ändå inte orkar springa runt i butik och leta.

    Svara

Lämna ett svar