Kan corona gynna klimatet?

Corona, vem kunde ana att det skulle få så stora konsekvenser på så bred front. Det är otroligt hemskt för alla som drabbas av själva sjukdomen, anställda som förlorar jobb, en sjukdomssektor som redan innan gick på knäna, och många som får se flera års besparingar försvinna i ett djupt svart hål (jag själv inräknad).

Men samtidigt kan jag inte låta bli att fundera på om det är precis den här typen av rejält omskakande händelse som behövs, för att det ska ske en nödvändig global förändring i samhället med en positiv inverkan på klimatet som resultat. Där global samverkan blivit ett måste och politiker fått anledning att kliva fram och fatta avgörande beslut med negativa konsekvenser för samhället. Kanske känns stora beslut för klimatet inte lika läskiga och främmande att fatta efter corona. Och nu vet vi att samhället kan ställa om snabbt på många fronter när vi behandlar krisen som en kris.

Fatta styrkan i att vi kan stänga ner stora delar av världen på kortare tid än två månader (!). Och styrkan i att vi nu en gång praktiskt har genomfört just det i och med corona. Förhoppningsvis kan vi då med de lärdomar och erfarenhet som detta givit, också skapa långsiktiga strukturella förändringar som gynnar klimatet.

Kan det rent av vara så att vi om några år ser tillbaka på corona som startskottet på det gemensamma greppet för att motverka klimatförändringarna och som avstamp på det globala klimatarbetet?

Låt mig förklara hur jag tänker:

 • Recession eller depression. Om det blir en recession eller till och med depression, kommer folk att hålla i pengarna och konsumera betydligt mindre. Vilket såklart spär på ekonomins negativa spiral, samtidigt som klimatet jublar tack vare…(nästa punkt)
 • Minskad konsumtion. Även om det inte blir en depression så kommer konsumtionen av prylar och kläder sannolikt att minska under en längre period. I bästa fall skapas en långsiktigt sundare konsumtionskultur som baseras på behov snarare än känsla eller status. Och företagen får lov att tänka över sin affärsmodell och hitta hållbara versioner, hållbar för att klara oroligheter i världen och hållbar för miljön.
 • Minskad produktion. Utbud och efterfrågan hänger såklart ihop. På lång sikt minskar produktionen om vi minskar efterfrågar. På kort sikt går den ner genom att många i de värst drabbade länderna producerar det vi i västvärlden konsumerar, men nu inte kunnat producera på grund av corona.
 • Kulturförändring. Folk kommer nu och framöver att resa mindre, det kommer bli mer naturligt och accepterat att arbeta på distans och ha webbmöten. Företagen inser att distansarbete funkar, vilket för många skapar ett sundare arbetsklimat och minskar vardagsstressen. Och vänjer vi oss vid att konsumera och resa mindre, behöver vi dra in mindre pengar, kan jobba och stressa mindre, vilket ger mer tid för nära och kära…en positiv spiral för individen och klimatet, som på sikt genererar en kulturförändring!

Å ena sidan gör krissituationen att det sämsta hos människor plockas fram, egoismen tar över förnuftet och vi bunkrar varor utan omtanke om andra. Å andra sidan visar många också medmänsklighet och vi tar oss tid att prata med varandra för färre behöver skynda till tåg, möten eller aktiviteter. Enskilda personer erbjuder hjälp med medicin och handling till de som inte kan, och grupper med liknande syfte bildas.

Nya positiva sidor kommer också fram i krissituationer, och jag hoppas att de är större än egoismen, åtminstone när den initiala paniken lagt sig och vi inser att ”we are in this together”. Som Stefan Löfven sa: ”Vi ska ta oss genom det och jag vill understryka att vi ska göra det tillsammans”. Var det klimatkrisen eller corona han talade om? :) Det gäller båda oavsett.

Vad tror du, kan corona föra med sig något positivt när det gäller klimatkrisen, kan det skapa en sundare kultur inom såväl konsumtion, resvanor som arbete?

32 tankar kring ”Kan corona gynna klimatet?

 1. JP

  Usch, det är något med inlägget som jag inte gillar. Kanske för jag själv är drabbad då jag bor i ett land där man infört stränga karantänregler och märker av det på ett helt annat sätt. Inget är öppet; skolor, fritidsaktiviteter, frisörer, många butiker mm. Visst vi konsumerar mindre, men det är inte en tillvaro jag önskar någon.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Karantänsläget är ju inte för alltid, utan för att få stopp på en snabbt stigande kurva som inte sjukvården klarar av. Men visst är den hemsk. Inte minst mentalt tärande för väldigt många. Och jag skulle kunna räkna upp 25 negativa saker med corona, men jag gillar inte att ha det fokuset.

 2. Harmagedon

  Visst kan den ekonomiska krisen ge en tillfällig nedgång i koldioxidutsläpp men i längden är den nog direkt skadlig för miljön. Fler människor i fattigdom och mindre pengar till teknikutveckling är knappast gynnsamt.
  Om en och annan priviligerad medelsvensson får en tankeställare och ändrar konsumtions mönster har ingen betydelse på det stora hela.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Nu utgör ju medelsvensson väldigt stor andel i just Sverige, lägg därtill höginkomsttagare också, så har båda dessa väldigt hög konsumtionsgrad och resvanor, så jag tror ändå det skulle kunna få effekt om båda dessa grupper minimerade sin konsumtion och resor under överskådlig framtid.

 3. Zebran

  Att man ens kan tala om en eventuellt kommande depression som någonting positivt säger väl kanske något om hur privilegierad man är.

  Men ja självfallet kommer folk konsumera mindre när de blir uppsagda på grund av arbetsbrist och inte längre har någon inkomst. Svårt att tänka på vilka fräcka grejer man ska handla när man inte längre har någonstans att bo :)

  Svara
  1. Sebbe

   De som blir uppsagda kommer ju såklart få inkomst, men lägre än de är vana med. De kommer få pengar från a-kassan. Man blir inte hemlös bara för att man blir arbetslös.

   Jag är sjukskriven och inte arbetar, men jag är inte hemlös för det. 🙂

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är väldigt få i Sverige (procentuellt sett) som inte har någonstans att bo när man blir uppsagd. Men i de fåtal fall där så sker så får det såklart uppmärksamhet i tidningar. Men däremot så konsumerar man generellt mindre onödiga prylar och kläder när man har mindre pengar att röra sig med och mindre marginaler. Oavsett om det beror på arbetsbrist, deltidsarbete eller annan orsak till att man har lägre inkomst mot tidigare.

 4. S.s

  Att allt stängs ned och folk är hemma ger kanske en ökad barnproduktion och det är ju inte så bra för klimatet. Men man bör sedan kunna få värdefull information om hur samhället kan hantera en kris och vad som kan förbättras till framtida kriser

  Svara
  1. m96

   Nu är det dessutom dags att börja tänka längre än näsan. Trevligt o se att iaf vissa delar av alt-media har börjat vakna efter att de länge spridit samma viruspanik som övriga msm:

   zerohedge . com / health/panic-will-end-tyranny-will-not
   infowars . com / the-coronavirus-hoax/

   Vi vet att planen är att få folken att själva be om polisstaten. Ingen kan ha missat den ”konspirationsteorin” om man inte legat i en bunker de senaste 20 åren. Nu sker det i realtid mitt framför ögonen på folk. O inte ens ”foliehattarna” reagerar.. utan gapar med i kören som alla andra efter att staten att låsa in dem mer eller mindre.

 5. Katarina

  Hmm, tänkt i de banorna själv. Men nu är man sig själv närmast och de som på allvar har fog för att känna oro för sin egen situation tror jag inte tänker på hur härligt detta är för miljön. Har flera släktingar och vänner som är sjuka i detta nu (lunginflammation bl a). Tror inte de har Corona nu men däremot är jag orolig att de får Corona strax efter sjukdomen och att det kommer vara mycket påfrestande. Tror nämligen strategin nu är att fixa s k flockimmunitet, att folk ska smittas i ”lagom” takt. Jag har också några i omgivningen som är egenföretagare i branscher som är berörda. De kanske måste sälja sitt hus om företaget går omkull, vet ej om de har rätt till a-kassa. Om fem-tio år kanske det är möjligt att se positiva effekter om vi inte då gått tillbaka till livet vi levde innan Corona. Just nu tror jag många med mig inte kan ha tillräcklig distans till detta för att stå över sin egen oro över framtiden.

  Svara
 6. Marianne

  Jag tycker detta var ett ganska magstarkt inlägg. Arbetar i vården och vi förbereder oss på att snart vara mitt i stormens öga, och detta var bara för överhurtigt just nu. Alla branscher stänger ju ned, även de som arbetar för hållbarhet och för att ställa om på olika sätt. Och visst kan många i landet komma att shoppa mindre, vilket kanske inte är någon stor förlust för den privilegierade medelklassen som ändå hakar på trenden med minimalism, men andra väljer och önskar annorlunda. Och förresten är det inte alla människors önskan att minska sina utgifter så att de kan jobba mindre och därmed träffa sin familj mer.
  Finns en tydlig bakomliggande åsikt om vad som är bäst för folk i inlägget och dessutom en malplacerad positivism i alla fall ur mitt perspektiv. Trist.

  Svara
  1. Martin Svensson

   Ingenting tyder dock på att årets Coronavirus är värre än tidigare års. Lite inte på media. Det är de som skapat den här paniken.

 7. John

  Jag ser corona-viruset bl a som en möjlighet för mänskligheten att träna och värma upp inför resultatet av de klimatförändringar som kommer vare sig vi vill eller inte. Lyckas världen inte påtagligt ställa om till en mer hållbar utveckling inom ganska snar framtid, kommer krisen med corona upplevas vara lättsam i jämförelse.

  Svara
  1. Martin Svensson

   Klimatförändringar pågår hela tiden. Vi är påväg mot en mindre istid så att klara av delar av försörjningen själv är inte så dumt. Kommer bli svårare att industriellt odla mat. Så vi hade egentligen behövt släppa ut all CO2 vi kunnat få tag på nu. Men tyvärr har vi inga som helst möjligheter att påverka det där iomed att vår förmåga till CO2 produktion är fullständigt obetydlig jfr världshavens bidrag till variationen.

 8. Martin Svensson

  Det här börjar likna ett nytt 9/11 scam. Verkar som flygplanen är påväg in i en byggnad igen..
  Vi vet att planen var att införa NWO genom att få folken att själva be om det. Ingen kan ha missat det vid det här laget om man inte legat i en bunker de senaste 20 åren. Nu sker det mitt framför näsan på er.. o folk står mer eller mindre o ber staten om att låsa in dem. Precis som planerat. Ska det gå såhär jävla lätt för dem? Aldrig sett nåt mer beklämmande i hela mitt liv.
  Problem – Reaction – ”Solution”.
  Såhär har man hållit på sen urminnes tider.

  Svara
  1. John

   Martin, nu är det ju utsläppen av växthusgaser, främst koldioxid från mänsklig aktivitet som till största del driver de klimatförändringar vi ser och de kommande. Med andra ord är det mindre utsläpp och inte mer som världen behöver.

  2. Martin S

   Nej, finns inget stöd för några såna påståenden. Det är rena spekulation som saknar belägg i seriös forskning. De har haft fel om och om igen med de där modellerna. Det är ren politik du lyssnat på.
   Du borde kunna genomskåda detta vid det här laget.

  3. John

   Det handlar om vad vetenskapen i stort säger och det finns i stort sett ingen annan
   förklaring till den påtagliga höjningen av den globala medeltemperaturen med tillhörande klimatförändringar, än just mänsklig aktivitet. Om det finns seriös forskning som helt förnekar detta skulle det vara intressant att få ta del av den.

  4. Martin S

   Nej, det är vad politiker och media har talat om för dig. De har en agenda.
   Det är svårt o posta länkar här. Men finns massor om detta.
   Du kan ju börja med den här intervjun med Tim Ball tex som vann i högsta domstolen mot Michael Mann för inte så länge sen som vägrade visa varifrån han fått data till den numera välkända ”hockeystick”-kurvan över tempökning. Bara en liten, liten topp av isberget:
   youtu . be / axNVbba7TO8?t=1913

  5. John

   Bra att veta angående Mann (klimatforskare vs. Ball (klimatförnekare) är att klimatforskare Mann inte blev fälld för något överhuvudtaget. Hans data har under åratal legat ute på nätet för allas beskådan.

  6. Martin S

   Jag har aldrig nånsin sagt att klimatmytomanen Michael Mann fälldes för nåt. Han var inte åtalad. Däremot underkändes HANS anklagelser mot Tim Ball pga att han vägrade visa varifrån han fått sin data.
   Om du hade sett på hela intervjun istället för o snacka massa skit, så hade det förklarats för dig där väldigt tydligt varför du just kan ta klimatmytomanen MMs ”data” och stoppa upp den på valfri plats.
   Sätt dig in i den här frågan istället för o bara lyssna på det som etablissemanget filtrerar ut åt dig.

 9. M.tina

  Wow! Är för mig ofattbart att man väljer att publicera ett inlägg som detta mitt i den kris, mänskligt lidande och sorg som corona medför.
  Inser att världen vi lever i upplevs väldigt olika och även hur det påverkar klimatet likaså.

  Ta hand om er allesammans!

  Svara
 10. Magdalena

  Jag har läst det inlägget och det är väldigt intressant,har ni en mejladress kan jag skicka rapporten.

  Svara
 11. Martin S

  Kan bara hålla med Martin Armstrong igen. Han är inte vem som helst heller. Nåt som inte stämmer med den här skiten. Man stänger inte ned hela världen för en sån här grej.

  www . armstrongeconomics . com / international-news / disease / something-strange-about-coronavirus-scare/

  www . armstrongeconomics . com / world-news / govt-incompetence / something-is-just-not-right-here/

  Får ta bort mellanslagen i adresserna.

  Sen tycker jag även de som börjar vakna upp lite nu ur sin törnrosasömn där de flesta verkar ha legat sina liv, bla bör ta sig en titt på kanaler som WakeUpGlobe SE på youtube. De har gjort en del intressanta intervjuer det senaste om detta.
  Jag vet nämligen att det är en del nu som börjar vakna upp. Speciellt när det händer lite utöver det vanliga och man inte riktigt tycker att saker stämmer ihop längre.
  Bry er inte så mkt om rubriken, det är inte fokus:
  youtu . be / r-hDRunp5gg?t=1471

  Svara
 12. John

  Nog för att det är tillåtet att som Martin sprida osanningar, men svaret ”Om du hade sett på hela intervjun istället för o snacka massa skit, så hade det förklarats för dig där väldigt tydligt varför du just kan ta klimatmytomanen MMs ”data” och stoppa upp den på valfri plats”, går definitivt över gränsen!

  Kan ni som driver sidan vara så snälla att radera detta?

  Svara
  1. Martin S

   Nåt som möjligen inte borde vara tillåtet är att sprida desinformation som du uppenbarligen försöker göra.
   Istället för att skriva massa fullständigt menlösa inlägg här inne så är det bättre om du ägnar den energin åt att sätta dig i ämnet istället. Utanför den mediabubbla som etablissemanget tydligen burat in dig i. Du har redan fått en länk av mig att börja med. Utbilda dig o gör nåt konstruktivt istället. Din kognitiva dissonans ska inte gå ut över mina kommentarer.

  1. Martin S

   Inte tillräckligt tydligen eftersom du valt att ha på dig dumstruten istället som uppenbarligen blockerar verkligheten fullständigt.

 13. Jessica

  Tack för det här inlägget! Jag, och alla jag pratat med, tänker likadant så jag blir förvånad när jag läser kommentarsfältet. Trots att jag också arbetar i den vård som blöder. Syftet med ditt inlägg förringar ju på inga sätt allt det hemska Covid-19 för med sig och det ena utesluter inte det andra utan det här belyser bara en av de (mycket få) positiva effekterna vi kan komma att se av den här krisen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för din kommentar, på Instagram-posten som publicerades i samband med blogginlägget, var det betydligt fler kommentarer (i princip alla) som liknande dina. :)

  2. Felix

   Jag håller verkligen med! Synd att man inte kan få se saker ur olika perspektiv trots att det inte betyder att man inte tar krisen på allvar.

Lämna ett svar