5 tips vid försäljning second hand

En Sifo-undersökning som släpptes i somras visar att svensken i snitt har 38 oanvända saker hemma. Slår man ihop värdet av dessa landar summan på i genomsnitt ca 18 000 kronor. Är ni flera personer i hemmet kan antalet saker och summan bli ändå större.

Om du också tillhör personerna som har pengar som ”dräller” omkring där hemma i form av prylar som inte används, så är detta inlägg perfekt för dig! Nedan får du nämligen 5 tips när det gäller försäljning av saker second hand:

 1. Rätt tidpunkt. Bäst är att sälja saker inför eller under rätt säsong. Det är få som har bevakning på ”slalomskidor” under sommarsemestern jämfört med under december månad. Många barnsaker är såklart oberoende av säsong, men ytterkläder och aktivitets-prylar säljs bäst om du tajmar dem med sin säsong. Men förutom säsong är det bra att exempelvis Tradera-annonser avslutas på kvällen när folk har tid att buda, eller att prylar läggs upp på Blocket när du kan vara hemma och ta emot köpare.
 2. Bild och text. Att ta bra bilder så att man som köpare ser vad man köper samt skicket på den, är också avgörande för att bygga trovärdighet och skapa intresse. Det finns alltid ett orosmoment vid second hand-köp över nätet, att det du ska köpa inte kommer motsvara förväntningarna. Minska den oron genom tydliga bilder och informativa texter.
 3. Välj forum. Sälja via Tradera, Blocket, gratisappar, FB-sidor eller fysiska second hand-butiker? Det är delvis en smaksak vad man gillar. Via Tradera kan du med bra bilder och informativa texter i princip slippa all kontakt med köparen. Jag tycker olika forum passar för olika saker; Traderas auktion när jag har svårt att bedöma ett lämpligt pris och saken är lätt att skicka. Lokala köp/sälj-sidor på FB för mer skrymmande saker och saker som någon i närområdet borde vilja ha. Och Blocket om jag inte får napp via lokala FB-sidan. De flesta barnkläder lämnar jag till en second hand-butik ett par km bort som säljer på kommission.
 4. Prissättning. Via Blocket eller någon googling bort så har du koll på vad andra säljer motsvarande kläder eller prylar för. Lägg dig strax under om du vill bli av med det snabbt, eller i nivå med övriga. Kanske inser du att värdet är så lågt att det inte är värt all administration som det ändå är med att sälja saker second hand. Då kan du såklart skänka sakerna vidare till välgörenhet.
 5. Ärlighet varar längst. Var ärlig i din beskrivning. Hur är skicket? Är den stor eller liten i storlek, namnad, sliten i muddarna? Jag tror alla som köper regelbundet via second hand-kanaler någon gång har köpt något som inte motsvarade förväntningarna eller beskrivningen. Se till att det inte händer för någon som köper något av dig! :)

En vanlig fråga jag får då och då är vad man ska göra om man sagt att man ska komma och köpa något, och kommer dit och prylen av någon anledning inte alls känns rätt. Många känner sig bundna att köpa för att man sagt muntligt ja via telefon, chat eller mejl. Jag har flera exempel på när detta hänt mig och handlar du mycket via Blocket och liknande kommer det säkerligen hända även dig. Det är ju annat att se något på riktigt än enbart via foton.

För oss har det hänt vid tänkt köp av tv-bänk, barnsäng och vardagsrumsbord. Då har vi helt enkelt artigt men ärligt sagt att ”den kommer inte passa som vi tänkt oss där hemma”, eller att den inte motsvarade förväntningarna vi hade och det vi såg framför oss. Någon gång har vi sagt att vi behöver fundera och gå iväg och prata ihop oss. Och så får man tillsammans samla mod, gå tillbaka och tänka att man förmodligen inte kommer träffa säljaren igen. :)

Vilket är ditt bästa tips vid försäljning eller köp second hand?

7 tankar kring ”5 tips vid försäljning second hand

 1. Sofia

  Ja, det där med att tacka nej:-) Min man köpte en cykel av en äldre herre på Blocket. Mannen kom och hämtade min man vid stationen och körde honom hem. Cykeln var i princip obrukbar men min man hade inte hjärta att tacka nej.

  Svara
 2. Spara Tillsammans

  Jättebra tips! Jag har sålt många ägodelar på Tradera och Blocket. Håller fortfarande på ibland, man blir liksom aldrig riktigt klar med rensningen. Det är som att skala en lök lager för lager tänker jag alltid. ? Mitt tips är att återanvända gamla kartonger, bubbelkuvert och påsar när man ska packa. Jag har aldrig lagt ett enda öra på emballage förutom tejp då.

  Svara
 3. Peter O

  Bra tips, tycker frakt och paketering är det jag bävar mest för. Vad händer om något går sönder i frakten? Hur har ni gjort?

  Svara
  1. iblandgormanratt

   Hallå Peter. Jag har sålt otaliga saker, även vinylskivor som skeppats till USA. Ett par gånger har det blivit fel. En GPS kom fram och fungerade inte enligt köparen och en vas har krossats av Postnord. Jag har bara gett pengarna tillbaka till köparen. Det är enklast och gör att du bibehåller din rating på Tradera etc.

 4. Anna

  Hej! Jag har bara testat Blocket.Lägg ut annonsen fredagkväll eller lördagmorgon.Det är så många som slökollar på Blocket.Kanske är prylen såld innan helgen är slut.Skaffa blocketkonto(gratis) då kan du se hur många som sett annonsen.Vi har testat att sätta ut annonser där vi skänker bort grejorna.Om man snabbt vill bli av med något, eller det är en större pryl som kräver släp.

  Svara
 5. Esther

  Jag körde 40 minuter med bebis i bilen för att titta på en byrå. Den luktade fukt och mögel och var i mycket sämre skick än vad som syntes på foto och vad säljaren berättade. Det blev en likadan fast ny den gången. Det var svårt att säga tack men nej tack men bra övning!

  Svara
 6. Veras digitala verktyg

  Mitt tips är att inte begära löjligt höga priser, då står man där med skiten kvar tillslut. Bättre med någon krona billigare och bli av med det. Hur som helst är någon krona tillbaka mer än noll kronor om man instället skänkt sakerna.

  Svara

Lämna ett svar