5 plagg jag bara köper second hand

Det tog ett par år innan jag var övertygad om att second hand var för mig. Jag såg mig länge som en person som gärna donerade kläder (och prylar) som jag rensade ut, till second hand. Men jag var betydligt sämre på att köpa begagnade kläder till mig själv. Till barnen har jag aldrig haft problem att hitta kläder second hand, men så är ju noggrannheten med passform sällan densamma för en 1 – 5 åring som till en 35-åring.

Generellt är vi svenskar bra på att skänka till second hand, men desto sämre på att köpa dito. Vi svenskar skänker ca 3,8 kilo textil till second hand medan vi enbart köper ca 0,8 kilo. Så var det även för mig. Tills för tre år sedan när jag började ge den en ärlig chans. Nu kan jag konstatera att det finns vissa klädesplagg som jag nog aldrig kommer köpa nya igen. Helt enkelt för att det finns så pass bra alternativ på begagnatmarknaden till ett bättre pris och till betydligt mindre miljöpåverkan. Och jag har sällan akuta klädbehov kring dessa plagg, utan kan vänta en månad eller två tills jag hittar rätt.

Så här kommer de 5 plagg jag inte längre köper sprillans nya utan enbart begagnat:

 • Skjortor. Jag använder ofta skjortor till vardags på jobbet. Vid varje tillfälle jag haft behov av en ny lång- eller kortärmad skjorta har det inte tagit många veckor innan jag kunnat fynda en lämplig second hand.
 • Jeans. Tidigare ägde jag ett par jeans och köpte nya när de gamla gick sönder. De senaste jeansen köpte jag på Tradera för 200 kr, de sitter som en smäck och jag insåg då att det är där jag kommer köpa ”nya” jeans framöver.
 • Klänningar. Genom att veta vilken typ av skärning, färg och mönster jag föredrar, blir det så mycket enklare att fynda klänningar second hand. Om jag är kräsen kring modell gällande skjortor och jeans, så är jag lite mer flexibel när det gäller klänningar.
 • Koftor. Vissa klassiska märken och modeller på koftor är regelbundet ute på second hand-marknaden. Ibland har jag provat en modell i butik, för att sedan kunna köpa den billigare via Tradera eller liknande.
 • Toppar. Diverse löst sittande sommartoppar kan jag gladeligen köpa second hand. Här är jag i likhet med klänningar väldigt flexibel gällande märken och modell. Undviker dock materialet polyester om jag kan då jag tycker det känns instängt.

I bilden nedan ser du några av second hand-köpen i min capsule wardrobe. Ett par jeans, en topp, en kofta en handfull skjortor och två klänningar.

Två faktorer som varit avgörande för att jag ska våga köpa mer second hand är:

 • Att jag lärt känna min ”stil” på kläder. Den har förändrats sedan åren innan barn, men nu vet jag vilka färger, mönster och typ av kläder jag trivs i och känner mig välklädd i.
 • Att jag identifierat ett par märken på skjortor, jeans och koftor som jag vet att jag trivs i, vad märkets kvalitet går för och exakt vilken storlek som sitter bra på mig.

Eftersom stor del av second hand-shoppingen sker online numera och inte möjliggör att du provar kläderna innan köp, är de två punkterna ovan viktiga för att minimera felköp.

För att ta reda på din ”stil” och vilka kläder du trivs bäst i, skriver vi i vår bok Prylbanta om att göra en garderobsanalys när du ändå rensar garderoben. Det behöver inte vara komplicerat utan innebär helt enkelt bara att du funderar över vilka material, färger, märken och passform du trivs i och använder. Liksom om de plagg du inte använder har någon gemensam nämnare. Att få klarhet i vilken kjollängd, jeansmodell, halsringning, mönster och färger du trivs bäst i underlättar såväl utrensning som framtida (second hand-)shopping.

Visst har det hänt att något plagg inte motsvarat förväntningarna vid köp, att det fanns någon fläck som inte syntes på bilderna eller att klänningen inte satt lika bra som förväntat. Men när jag väl lärt känna min stil och vilken storlek jag har i vissa märken, så har 9/10 plagg jag köpt second hand passat perfekt till ett minimum av nypriset.

Har du några plagg som du så gott som alltid köper second hand?
Eller är du där jag var för några år sedan och har svårare för att köpa kläder second hand jämfört med att skänka plagg dit? ;)

24 tankar kring ”5 plagg jag bara köper second hand

 1. Birgit

  Jeg har de siste tre årene kun kjøpt kjoler ( klänningar) second hand, ingen nye. De er knapt brukt og ofte til en brøkdel av prisen. Har også kjøpt skjørt ( kjol) , genser , treningstights og en ytterjakke til meg selv. Det går bra i 9/10 tilfeller ? så glad for denne muligheten!! Gir bort nesten alle barnas utvokste klær men arver dessverre ikke like mye. Bliren del nykjøp til barna da jeg dessverre opplever at mye av bruksklærne til barn ofte er litt slitt for slitt og ikke så pent. Barna er 6 og 8 så de har jo litt egne meninger også ? takk for tips i blogg og på IG ?
  Hilsen Birgit

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad bra och roligt att höra! Jag har hört samma lika från andra – att det blir allt svårare att köpa second hand när barnen blir äldre. Kanske blir det enklare att hitta plagg second hand igen när barnen blir i övre tonåringen när det inte leks och slits på kläderna samma sätt (?).

 2. Josefin

  Jag köper blusar (filippa k) second hand när det behövs. Nu har jag tre stycken och klarar mig. Letat efter en mörkblå kavaj second hand i flera år, men där är det ofta omoderna snitt och modeller som kommer ut second hand.. vill gärna ha en klassisk. Men kan vänta.

  Svara
 3. Susanna L

  Vi har köpt dusch/badhanddukar på tradera för nästan inga pengar alls, eftersom vi inte bryr oss om huruvida de matchar (de vi hade innan var också udda). Jag köper också jobbklänningar där, ett specifikt märke i en specifik storlek, jag har hittat flera för 20% av nypris som är som nya.

  Svara
  1. Moa

   Det var ett bra tips, det har jag inte ens tänkt på att man kan köpa second hand. Tack!

 4. Julia Sandberg

  Jag har börjat handla secondhand på Sellpy och det är toppen. Där kan du ta hem, prova och skicka tillbaka det som inte passar. Köper de varor de säljer för fast pris så slipper jag passa auktioner.

  Svara
 5. Moa

  Jag tycker det är jobbigt att köpa på second hand just för att det är så svårt med storlekarna, speciellt byxor och kjolar. Dessutomtar det emot att betala för begagnat när det är då billigt med nya kläder. Jag har dock några favoriter i garderoben som är second hand, bland annat en hösttröja jag hittade på ett klädbyte, och en sommartopp från Myrorna.

  Textiler som dukar och gardiner köper jag däremot second hand. Jag gillar när det är temahelg inför påsk och jul, då kan man fynda jättefina saker.

  Köper ni mest på Tradera eller köper ni på ställen som Myrorna eller loppis också?

  Svara
  1. Malin Ingels Isaksson

   Hmm va tråkigt att du upplever det så.. Jag tillhör nog den sorten som har en lätt figur att hitta storlekar till och har därför antagligen väldig tur, men tänker att det ju finns en massa olika storlekar på kläder när jag är ute och tittar i secondhandbutiker, lite tror jag att det är att man får ha mkt tålamod. Ibland kommer även jag hem tomhänt…
   Önskar dig lycka till med din secondhandshopping ?

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad tråkigt att du upplever det svårt att köpa second hand, men som jag skrev i inlägget, för mig har det varit avgörande att hitta ett par märken jag verkligen gillar och vet exakt vilken storlek jag har när det gäller jeans, skjortor och koftor (men olika märken). Då skulle jag säga att det är lika lätt att handla second hand (speciellt på Tradera där det är lätt att ha bevakning och sortera på storlek när behov uppstår).

   Kläder till mig själv köper jag främst på Tradera, men också Sellpy och Varie ( https://varie.se/ ). Medan barnens kläder ofta köps på second hand-butiker som Myrorna, Erikshjälpen, Röda Korset eller lokala second hand-butiker med fokus på barn.

 6. Camilla

  Jag är 182 cm lång och passar inte in i någon standardmall. Har supersvårt att hitta kläder som är tillräckligt långa i ärmar, i midjan eller benlängd. Har dessutom breda axlar i förhållande till midjan, och lite bredare höfter än genomsnittet. Jag passar alltså inte i standardmått någonstans. Kan absolut inte köpa kläder utan att prova först. Tyvärr gör det att jag inte kan handla på nätet alls, vare sig nytt eller second hand. Tror det funkar bättre om man har standardmått.

  Svara
  1. Susanna L

   Håller med Camilla. Jag har inte alls liknande kroppsform (kort och kurvig) men är inte heller genomsnittlig. Det är jättesvårt att hitta kläder som passar mig över byst/höfter när jag har möjlighet att prova, det skulle vara helt omöjligt om jag inte kunde prova plaggen. Jag vet inte hur många jättefina klänningar jag inte kan ha för de är designade med någon med hälften så stor byst i åtanke, även i strl L, för att inte tala om byxor som alltid är minst en decimeter för långa. Jag tror också det är enklare om man har mer ”standardmått”, vilket är tråkigt för jag skulle så gärna handla mer second hand.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tänker att om det finns vissa specifika märken som du alltid trivs i och som funkar där du vet vilken storlek som passar just dig för byxor/klänning/topp etc. Då kan du ju söka på just det märket på Tradera. Jag väldigt kräsen när det kommer till kläder, men eftersom jag vet exakt vilka få märken jag gillar, vilka olika storlekar jag har i de olika märkena, så har second hand shoppingen blivit hyfsat enkel. För just de märkena som jag ändå tycker finns i omlopp hyfsat regelbundet.

 7. Anna Karin Börjesson

  Jag har precis börjat att fynda.köper bara ”märkes” kläder. Har ett par märkesbyxor jag gillar och har köpt 3 par som varit som nya till 30% av nypris.
  Tyvärr märker jag att det blir som en sport för mig och jag måste stoppa mig för nu behöver jag egentligen inte fler par byxor.

  Har också gjort några köp jag inte varit nöjd med men säljer dem eller skänker tillbaka själv men tänker att jag håller på att lära mig.

  Svara
 8. Anna

  För mig är second hand ett sätt att köpa kläder med bättre kvalitet och märkeskläder jag vill ha, som jag inte har råd med. Jag har inte råd att betala t.ex.1500 kr för ett par byxor från Filippa K eller en tröja från Odd Molly, men på Tradera kan jag hitta det för några hundra kronor. Jag har nog också en sån figur så att de flesta kläderna jag köpt passar. Om det inte passar har jag försökt sälja det vidare.
  Även till mina tonårssöner köper jag mycket på Tradera.
  Jeans var det länge sedan jag köpte nytt. Har köpt det både på Erikshjälpen och Tradera både till mig och mina söner.

  Svara
 9. Sus

  Är man lite sykunnig har man ännu större chans att göra fynd på second-hand! Jag har börjat köpa udda plagg som jag syr om efter egen design. Billigare och miljövänligare än att köpa tyg!

  Svara
 10. Karin

  Second hand-marknaden har ju blivit otroligt mycket bättre de senaste åren. För 10 år sedan hittade jag sällan tex jeans, nu är det inga problem. Köper allt second hand utom underkläder och det jag stickar själv.

  Svara
 11. camilla

  Jag har inte heller råd att köpa kläder från Tiger och Filippa K till nypris, men de klär mig. Jag hittar klänningar till ca 25% av nypriset secondhand.

  Jag märker oxå att jag hittar på begagnatmarknaden när jag behöver saker. Jag har börjat cykelpendla och hittade ett par oanvända kvalitetsregnbyxor till halva priset. Utan större problem.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jo, kan försöka hinna med det. Stor del av den ser du på bilden ovan. Men det finns såklart ytterligare plagg.

 12. Josefin Johansson Lewis

  Lämnade in tonårssonens trasiga jeans till skräddare. Han hade bara haft dem i två månader…butiken meddelade att vi kunde få pengar tillbaka om vi skickade in dem. Men då hade det blivit onödiga transporter samt att man troligtvis bara eldat upp plagget…så tänker jag idag dvs laga lokalt….mind Shift
  helt klart…

  Svara
 13. Karin Pihl Rosvall

  Jag skänker mycket till loppisar men jag köper aldrig second hand själv, varken kläder eller saker. Har köpt några få saker på loppis för några år sen men köper inget nu för jag har så jäkla mycket saker redan och längtar verkligen efter att ta ett rensningsrejs snart. Min mardröm är att bli som vissa i min ursprungsfamilj när det gäller saker – att inte kunna göra sig av med något. Jag läser nu eran bok Prylbanta och kommer absolut att börja med behovsanalys så fort jag vill köpa något. Tack för en jättebra blogg och bok!!

  Svara

Lämna ett svar