Gästminimalister berättar: Jeanette

I serien gästminimalister berättar ger vi våra läsare och bloggrannar möjlighet att med sina egna ord beskriva och inspirera med sin minimalistiska resa.

Nedan hittar du Jeanettes berättelse om hur hennes liv ser ut och hur rensning, enkelhet och minimalism blivit en del av hennes liv på olika plan.

Jag är en 51-årig kvinna med fem barn varav två bor hemma i vår trea. På övervåningen har de två barnen varsitt rum, medan jag har min säng i vardagsrummet då jag inte tycker den behöver eget rum att bo i.

Den 1 oktober 2015 startade jag ett nytt köpstopp efter att ha haft ett under år 2010. Huvudmålet är att bli fri från konsumtionen av kläder, så tanken är att detta köpstopp skall hålla i i 10 års tid. Då jag gått ner 25 kg senaste året har jag sakta bytt hela min garderob och har nu endast plagg som passar vikten jag har nu, vilket jag hoppas kan vara ett motiv i sig till att hålla vikten. :) Min största passion i livet är löpning så undantaget från köpstoppet är löparskor, samt underkläder.

Jag skänker, slänger, röjer och rensar alltid. I min ena walk in closet har jag en papperskasse att droppa prylar och plagg i. När den är full tar jag den med till Returen/insamling eller till en person som jag vet vill ha.

I min värld skulle tillverkningsindustrin stoppas i stor utsträckning så att vi kan använda klart det som redan finns. Det finns ju kläder, bilar och kaffemuggar så det räcker länge utan att behöva tillverka nya. Allt som behövs i ett hem finns att köpa på loppis och secondhand. Jag tittar alltid där först innan ett köp av nytillverkat är oundvikligt.

Visst handlar jag i vanlig butik också, men då presenter till presentskåpet. Presentskåp kanske någon undrar? Ja, folk fyller år, föds och döps stup i kvarten och jag älskar att ge bort presenter. Jag både får från andra och köper smått och gott här och där, och tänker ut till vem. På så sätt finns hela tiden presenter hemma, oftast redan innan inbjudan dimper ner i brevlådan, och jag har aldrig behövt åka iväg och handla i sista stund inför kalas.

Jag har en del märkeskläder, bland annat tack vare att det finns bortskänkes- och bytessidor på Facebook. Mina senaste fynd är örhängen från Marc Jacobs och S.N.Ö of Sweden. Bytte dessa mot en kasse dessertskålar, lite kläder och en tidning. Jag tycker det är ett roligt sätt att leva. Det borde finnas klädbibliotek på varje ort, så folk slipper köpa engångsplagg såsom festblåsa och kostym. Jag gillar nål och tråd så jag kan alltid ändra på plagg, sy i knappar och laga små hål. Det kommer vara än viktigare i och med köpstoppet, på så vis kan kläderna i garderoben förhoppningsvis användas under de kommande 10 åren, eller ännu längre.

Vill du läsa mer om Jeanettes liv och vardag kan du göra det på hennes blogg; En och 63.

Om även du är intresserad av att medverka som gästminimalist på bloggen så hittar du all information om hur du går till väga här.

9 tankar kring ”Gästminimalister berättar: Jeanette

 1. E

  Även om Jeanettes livsstilen är minimalistisk tolkar jag mer det som ett ekonomiskt motiv?
  I mina höron låter det inte minimalistiskt att ha ett presentskåp.

  Kul att det fungerar för dig ville bara ifrågasätta lite.

  Svara
  1. Jeanette Sandelin

   Att ha ett presentskåp när man har fem barn och tre barnbarn är fenomenalt. Jag köper små saker lite då och då (på loppis eller till kraftigt sänkt pris). Bara i år är det två som fyller 30 år, en 25-åring, en 15-åring som också är konfirmand, barndop och stora barnbarnet fyller 8 år. Har redan presenter till samtliga då jag passar på när jag ser något speciellt till en viss person som inte får reda på att den nya fina tröjan bara kostade 25 kr på hm t ex. Men mest blir det 2nd hand. Vi har alltid något hemma om det skulle bli ”akutkalas”. Sparsamt om inte annat.

 2. Sophie E

  Kul och intressant med köpstopp. Har det varit svårt och vad säger omgivningen?
  Jag funderar på att testa en lightvariant under ett år och ha ett par områden där jag tillåter mig själv att få köpa saker, eller ta mig en ordentlig funderar innan köpstoppet och skriva ner 4-5 saker/kläder jag verkligen behöver införskaffa närmsta året, och låta dessa bli undantagen jag får köpa.

  Svara
  1. Jeanette Sandelin

   Ett tips är en önskelista! Skriv ner plagg (eller saker) du önskar dig hett och titta på listan ofta. Med tiden svalnar den.
   Omgivningen märker nog inget av köpstoppet då jag dels har väldigt mycket kläder redan och dels för att döttrarna och jag lånar av varandra. Så variationen är stor. Det som slits är underkläder och skor och där måste man köpa till lite då och då. Lycka till :)

 3. Moa

  Kul att höra hur det går för dig! Jag är också nyfiken på det där presentskåpet. Jag har en ”presentkasse”, men problemet för mig är att jag tenderar att köpa in för mycket eller fel saker. Har du några tankar som hjälper dig med att hålla koll på presentskåpet?

  Svara
  1. Jeanette Sandelin

   Att ha ett skåp (två hyllplan överst i ett köksskåp) ger en bra överblick och jag kollar ”läget” i skåpet lite då och då. Ibland, men sällan, kan saker bli liggandes men då skänker jag till slut till någon insamling. Jag försöker ligga några månader/ett halvår framåt med planeringen i skåpet. Tidigare gick flickorna på barnkalas och då köpte jag på mig lämpliga saker inom området ”till tjej 8 år” t ex. Vi rensar bland våra kläder och nån gång då och då får vi fram ett plagg som inte används = blir en present om nyskick.
   Vid juletid töms nästan skåpet! Det finns alltid något som passar till någon och på så sätt drygas julklappskassan ut. Just julklappstänk har jag året runt. Det gäller att vara om och kring sig. Lycka till :)

 4. Ida

  Ett presenttips som vi kör med här hos oss är presentkort. Har oftast ett par stycken i en låda. Perfekt när barnen får inbjudan till kalas ett par dagar före partyt och man varken har tid eller lust att rusa efter present. Brukar vara uppskattat.

  Svara

Lämna ett svar