Mina sneakers livscykel

Här om dagen köpte jag nya sneakers. Därmed blev det dags för mina nuvarande sneakers att trappa ner och bli träningsskor. Mina skor har nämligen en livscykel, det vill säga att skorna byter användningsområde allt eftersom de slits, nedan berättar jag mer.

Totalt äger jag 8-9 par skor. Då ingår allt från sommarens flip flops och kontorets ballerinaskor, till träningsskor och vinterstövlar. Men sneakers är de skor som används dagligen året runt för min del, de åker på åtminstone under någon del av dagen även vintertid. Sedan jag skippade gymkortet för ca 1,5 år sedan och enbart tränar utomhus har jag två par träningsskor – ett par trailjoggingskor för löpning, och ett par träningsskor för styrketräning utomhus.

Så här ser livscykeln för mina sneakers ut:

 • Vardagsskor. När jag köper nya vardags-sneakers köper jag sedan fler år tillbaka alltid joggingskor, dels för att jag tycker de är snygga, men framför allt för att mina fötter behöver dämpningen till vardags. Dessa används i princip dagligen året runt.
 • Träningsskor. I samma veva får mina dåvarande/gamla vardags-sneakers trappa ner och bli träningsskor för styrketräningen utomhus, där det inte gör något att dämpningen försvunnit eller de blivit slitna som skor som används dagligen ju blir.
 • Återvinning. Och de skor som tidigare var träningsskor, får lämna hemmet och åka till återvinningen. I detta fall de mörkblå till vänster nedan som både har hål upptill och en lös sula undertill.

När mina ”nya” träningsskor (svarta på bilden) börjar gå sönder om något år eller två, alternativt när vardagsskorna (blå längst till höger) förlorar dämpningen så pass att jag får ont i kroppen, då är det dags att köpa nya vardagsskor och rotera skorna enligt beskrivningen ovan.

Herr Minimalist har en ändå längre livscykel för sina skor. Så här ser den ut:

 • Gymskor. Han köper nya löparskor vid behov och som första anhalt blir inomhusskor på gymmet, då det stumma underlaget av löpband kräver bra dämpning.
 • Löparskor. I samma veva blir de tidigare inomhuslöparskorna utomhuslöparskor, då löpning utomhus sker mer sällan och oftast på mjukare underlag som skogsstigar.
 • Gräsklipparskor. Är löparskorna fortfarande gångbara efter att de varit utomhuslöparskor, så får de som en sista anhalt agera skor vid gräsklippning, skogsutflykter eller liknande aktiviteter som sliter mycket på skorna.
 • Återvinning. Och som sista anhalt är det återvinningen som gäller för skorna.

Genom detta tillvägagångssätt blir den totala användningstiden för respektive par skor längre. För oss känns detta både effektivt, ekonomiskt och hållbart. Självklart gäller det som alltid att låta behoven styra och att inte spara ”om utifall att”.

Har du någon typ av skor som har en livscykel, det vill säga där skorna byter användningsområde allt eftersom de används och slits? Eller har du något klädesplagg där du har ett livscykel-tänk?

10 tankar kring ”Mina sneakers livscykel

 1. Susanna L

  Här hemma har vi det tänket på dels mina jobbklänningar som roteras ner till vardagsklänningar och sedan hemmaklänningar som sista anhalt. Liknande med min mans pikétröjor, jobbtröjor, vardagströjor och sedan hemmatröjor. På mina klänningar baseras det primärt på urtvättadhet/nopprighet/allmänt tygslitage och på pikétröjor lagningar under armarna där de går sönder (helt ”osynliga” lagningar fortsätter som jobbtröjor). Fler än 1-2 lagningar brukar sammanfalla med att färgen blir en aning urtvättad.

  Svara
 2. Malin

  Mina linnen. De får först vara finlinnen, sedan vardagslinnen och avslutar som sovplagg innan de hamnar i textilåtervinningen. Oftast går de inte sönder, men de blir noppriga och urtvättade. De kan dock vara i användning 5-7 år beroende på material och kvalité.

  Svara
 3. Anna Krogset

  Jeg kjører samme prinsipp på både klær og sko. For eksempel kjoler (klänninger), som først blir brukt til fødselsdager, konserter og selskap, så ”hverdagspent”: kafébesøk med venninner osv, og til slutt jobb. Jobber med barn i alderen 1-6 år, i barnehage, så det er høy slitasje på klær, og ikke gøy å bruke nye klær, da de blir fort slitt.

  Svara
 4. Harmagedon

  Just nu har jag en extra anhalt i mina skors livscykel. Jag ger dem till sonen som effektivt sliter ner dem till trasor på ett par veckor. Det sorgliga som kan hända då är att han lägger vantarna på ett par fräscha skor som snabbt blir obrukbara för mig.

  Sneakers kan tyvärr inte återvinnas utan ska sorteras som brännbart.

  Svara
 5. Ani

  Har alltid två par vinterkängor- ett par ”finskor” som funkar även på jobb (präst), och när de inte längre passar in i den kategorin blir de vardagsskor som tål betydligt tuffare tag. Efter detta blir de ”ute och gå i lera” skor…….

  Svara
 6. Sebbe

  Jag har bara 2 par skor. Ett par sneakers och ett par stövlar. Nej, jag är inte extrem minimalist (tror jag). Det blev bara så. Jag har inga vinterskor, så jag behöver köpa nya. Och mina stövlar är slitna, så jag behöver även nya stövlar. ?
  Jag har inte köpt nya kläder på flera år, så senaste tiden har jag rensat kläder (som var grovt slitna) och köpt nya. Men jag behöver köpa fler hoodie, eftersom jag har bara en hel hoodie, andra är slitna..

  Svara
  1. Harmagedon

   Var frågan om delade skor till mig? Nej, inte riktigt. Vi har samma storlek och sneakers som ser lite för slitna ut på en 40 åring som jobbar på kontor. Duger alldeles utmärkt på en 10 åring som hänger på skolgården. Om jag missat att alla hans skor gått sönder får han låna ett par tills vi hunnit fixa nya. Men risken är då väldigt stor att skorna hunnit slitas extremt mkt på ett par dagar.

 7. Sebbe

  En aktiv 10 årig barn sliter sina skor snabbare än en vuxen människa på ett kontor. Du borde ha egna skor för kontoret. Och ditt barn borde ha skor som är gjorda för att springa i (t.ex. gympa-skor). Alla har olika fötter, när han använder dina så är det inte konstigt att de blir ”oanvändbara”.
  Köp nya gympa skor till ditt barn, och gärna med extra sula (om du vill de ska hålla längre). Eftersom det är inte bra för både din och hans hälsa, att han ska låna dina skor.

  Svara

Lämna ett svar