Förvaring av lego

Minimalistfamiljen har under hösten gått in i en ny livsfas, vi har öppnat upp världen till smålego för barnen. Och vi gjorde det med besked. Vi köpte 15 kg lego via Blocket, en fylld flyttkartong, av en familj som rensade ut allt lego från sina två barn. Det mesta osorterat men ett tiotal ritningar medföljde som förmodligen går att bygga ihop med en stor dos tålamod.

Jag har byggt mycket med lego genom åren och vi tog hem en mindre låda lego från mina föräldrars vind efter sommarsemestern. Barnen älskade det men vi märkte också att det var alldeles för lite. Ett par dagars bevakning på Blocket och sedan slog vi till på den fyllda flyttkartongen med 15 kg till. Jag tog undan en liten del av allt vi köpte som barnen kommer få i present framöver.

Det som främst gjort att vi avvaktat med att ta fram smålego har varit förvaringen av det. Lådor under sängen gick bort då barnen mest vill vara i vardagsrummet nere och leka, höga förvaringslådor gick också bort. Duplot har vi haft i en stadig förvaringspåse som barnen gärna vänt upp och ner och hällt ut för att det är svårt att få överblick. Tillslut landade vi i att vi ville ha en lekpåse på golvet med allt lego samlat men som också enkelt kan dras ihop och flyttas undan vid behov. Och hittade den nedan i bild efter lite googling och är otroligt nöjda.

Enkelt att få överblick genom att breda ut påsen, lägg att samla ihop lego som barnen plockat utanför påsen, liksom smidigt att dra ihop och flytta undan påsen vid dagens slut.

Vi kommer avvakta med att introducera steg-för-steg legoritningar till barnen. Min spontana tanke var att det skulle göra dem mindre kreativa och mer fokuserade på att bygga ”rätt” och klart. Efter lite googling visade det sig att det har forskats på detta. Och det stämmer att barn blir mindre kreativa generellt om de använder legoritningar. Det gör dem mindre kreativa även i efterföljande aktiviteter efter legobyggandet. Väldigt intressant. Studien kan du läsa om här.

Med det sagt behöver ritningar inte alls vara dåligt. Men det finns förmodligen åldrar när det är bättre och sämre att börja med, liksom som alltid – olika från barn till barn. Öva upp att följa en instruktion, fokusera och härma ska inte underskattas. Och då kanske det finns bättre sätt att förvara legot på (utifrån färg exempelvis) för att hitta varenda liten bit i ett exakt rätt färg och form utan att bli galen. :)

Självklart kan man sy en egen liknande förvaringspåse, tyvärr hittade jag inget tyg jag fastnade för. Kanske hade man kunnat göra det med slitstarkt återbrukat jeanstyg likt den hemmasydda matta vi har i tipitältet som du ser nedan.

Här hemma kommer inget in utan att något annat åker ut. :) Så när legot kom in så rensade vi tillsammans ut flera andra leksaker som barnen växt ifrån. Samt ställde undan duplot, kanske får det flytta till barnens mormor om det inte efterfrågas här hemma.

Hur har du gjort med förvaringen av barnens lego? Och har det sett olika ut beroende på hur gamla barnen varit?

17 tankar kring ”Förvaring av lego

  1. Jennifer

    Den här kommentaren har ingenting med det här inlägget att göra. Hoppas att det går bra ändå :) Jag undrar om ni skrivit någon blogginlägg om hur ni klarade er utan bil med småbarn? :) Jag och min man har ingen bil, men nu har ettåringen snart växt ur babyskyddet och då vet jag faktiskt inte riktigt hur vi ska göra.

    Svara
    1. Sandra

      Hej Jennifer!
      Vi är också en familj med småbarn (två 5-åringar) som lever utan bil. Vad mer specifikt undrar du?

      Till förskolan tar vi lådcykeln, likaså till affären för storhandling. Vi åker kollektivt när vi ska till IKEA etc och tar sedan hemleverans. Använder appen/tjänsten TippTapp nyligen för att frakta hem en soffa vi köpt på Blocket. Ibland hyr vi bil, tex för enstaka semesterresor.

      Så skönt att slippa äga, försäkra, serva och laga en bil. Hoppas ngt av detta var svar på din fråga!

      Trevlig kväll

    2. Jennifer

      Hej Sandra! Vad snällt av dig att ta dig tid att svara på min kommentar! Du får det att låta väldigt lätt :) jag tror att vi måste bli bättre på att våga hyra/låna bil när vi behöver. Det som dock känns krångligt är att nästan alla våra släktingar och vänner bor så att vi måste bli hämtade från bussen/tåget och åka bil sista biten. Och det känns som att det kommer bli så himla krångligt att släpa med både vagn och bilbarnstol som sen ska krånglas in i bilen också :/

    3. Sandra

      Hej igen Jennifer!
      Åh det är bara roligt att hjälpa till med lite input till dig.

      Du har helt rätt i att det är meckigt att resa till mer otillgängliga platser med små barn och alla grejer. Det är ganska tröttande överlag att resa med små barn, allt i från packningen till att hitta platser som går att eftermiddagsvila på och att behöva plocka undan andra människors ömtåliga grejer etc etc…

      Under en period kan man faktiskt be sina vänner/familj komma hem till en själv. Vi reste knappt ngt första åren för att vi var så trötta själva. Vi orkade helt enkelt inte, trötta som vi var av sömnbrist.

      Så dela upp ee närmaste tid i ett gäng 6mån perioder och bedöm ert bilbehov period för period. Första halvåret kanske vännerna kommer till er? Sen under 6mån efter det så hyr/lånar ni bil vid två-tre tillfällen? Osv osv.

      Testa också att låna grejer ni behöver på plats, tex via hyr-appen Hygglo.

      Lycka till!

    4. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Hej, vi har nog inte skrivit något specifikt inlägg kring det, men när barnen var små bodde vi så att vi klarade vardagen utan bil (dvs kunde gå/cykla till jobb, mataffär, förskola, träning, bad och andra intressen).

      Så det var bara enstaka helger när vi ville besöka vänner som redan hade flyttat ut från stan samt släktingar (jag kommer från Dalarna) och vid semesterresor som vi behövde bil. Vi testade bilpool ett tag men bilpoolsbilen var en bit bort så det blev mäckigt med barn, däremot hade vi en bensinmack med biluthyrning på kort gångavstånd så den nyttjade vi flitigt första åren med barn. Passade på att storhandla och liknande när vi ändå hade hyrt bil för att besöka någon etc. Det funkade väldigt smidigt så länge barnen satt i babyskydd (hade det tills första barnet var över 1 år pga så smidigt).

      Den bakåtvända bilbarnstol vi hade i början var dessutom ganska lätt att fästa i bilar (ärvd av släktingar så minns tyvärr inte modell). Men när två barn hade bakåtvända bilbarnstolar (som dessutom var lite mer trixiga att fästa) kunde det ta två timmar från att vi hyrt bilen, innan vi lyckats få fast båda bilbarnstolarna och började rulla iväg. Man kan väl säga att det var där någonstans vi insåg att vi behövde köpa en bil för att skapa oss större frihet. :)

      Ni kan ju testa att hyra bil ett par gånger och se hur ni upplever det när det gäller just bilbarnstol. Det går många hyrbilar på att äga en bil. Det är ju en period under några år när just bilbarnstolar kan ställa till det (innan de börjar sitta på betydligt enklare bälteskudde). Vissa bilpoolsbilar har kanske också bilbarnstolar (?).

      Behöver man inte bilen i vardagen och kan undvika de tråkiga utgifter som en bil innebär, så tycker jag det är bra att skjuta på det. Många blir dessutom väldigt bekväma (vi inkluderat) så snart man skaffat sig bil. ;) Lycka till!

  2. JS

    Även denna kommentar är lite off topic. Jag skulle väldigt gärna få ett bättre foto på jeansmattan. Kanske några instruktioner och tips på hur man gör också? Återbruk i dess bästa skepnad.

    Svara
  3. Sara

    Stora sonens Lego förvaras i en stor, låg plastlåda (modell sänglåda). Lådan är inredd med mindre lådor till färgsorterade legobitar/hjul/gubbar, plus sorteringslådor till de pyttigaste bitarna. Funkar jättebra både till instruktionsbyggen och fritt byggande.

    Svara
  4. Moa

    Kanske duplona kan komma till nytta hos en annan familj med yngre barn?
    Kul att era barn växt till sig och blivit legobyggare. Barnen växer fort, eller hur?

    Svara
  5. Camilla

    Vi införskaffade trälådor från Jula. Ca 30×40 cm. Staplingsbara och man kan välja med eller utan lock. Där i har vi färgsorterade legobitar :)

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Minns tyvärr inte var den är köpt då vi haft det flera år. Men minns att jag typ googlade ”lego storage bag” och hittade någon leverantör som jag tyckte verkade pålitlig (så inte typ Amazon eller motsvarande).

  6. Carola Åkesson

    Minimalism under julgranen Något jag tar med mig från inlägget är att be barnbarnen fundera kring vad de skulle vilja uppleva, att skriva en upplevelselista som ett komplement till önskelista :) Vi har 5 barnbarn mellan 3-12 år så för de minsta får föräldrarna hjälpa till. Vi firar aldrig självaste julafton med barn och barnbarn utan träffas en dag antingen före eller efter. Detta beror delvis på att min man alltid jobbar under julhelgen men också på att vi har 25 mil mellan oss samt att de såklart vill fira med andra i familjen. Vi har slutat ge julklappar till barnen, nu är det barnbarnen som får paket istället :) Det är bra att träffas en dag som inte är just julafton tycker jag. På det viset blir det inte en massa paket som drunknar bland alla andra. Vi brukar ge ca 4
    paket till var och en enligt följande tanke. En leksak, ett klädesplagg och en bok samt något gott att tugga på, t ex en chokladtomte eller godispåse. Till den äldsta blir det i år, ett klädesplagg, ett presentkort och en bok och något gott att äta. Böcker är viktigt tycker vi och vi gillar att läsa högt för barnbarnen när tillfälle ges, det tycker både vi och barnen. Jag köper gärna böckerna när det är bokrea och kläder när det är rea :) Ledsen om detta blev en ett långt inlägg men det var dessa tankar som dök upp i mitt huvud

    Svara

Lämna ett svar