Du blir som du umgås

Det sägs att vi blir som en mix av de fem personer vi umgås mest med. Med det i åtanke är det viktigt att du omger dig med människor som du inspireras av, som ger dig energi och som kan få dig att utvecklas.

När jag läste det här första gången för några år sedan tyckte jag det var jätteintressant att fundera kring vilka fem personer jag egentligen spenderar mest tid med? För många blir det en partner, någon vän, någon kollega och kanske familjemedlem (beroende på var familjen bor). Och i nästa steg, fundera på hur är de här människorna? Positiva eller negativa, inspirerande eller oinspirerande? Liknar de dig eller är ni väldigt olika?

För att konkretisera vad det kan innebära; om du är nyfiken på att göra ett annorlunda livsval som att exempelvis helt eller delvis hoppa av ekorrhjulet, men de du umgås med mest är mitt i ekorrhjulet och reflekterar inte ens över att det finns andra alternativ. Då kommer ditt livsval kännas väldigt stort. Medan om de människor du umgås med mest, har gjort livsval som liknar de du själv funderar på och drömmer om. Då kommer steget förmodligen kännas betydligt mindre och enklare att göra verklighet av.

För om du gör något som de flesta andra i samhället inte gör, då kommer du stöta på motstånd, du kommer bli ifrågasatt och du kommer ses som den som sticker ut. Men om din närmaste krets också ”sticker ut” så kommer du inte uppleva att du sticker ut i samma utsträckning. ;) Och det kan såklart handla om mycket annat; driva eget företag, vara en person som tränar, inte vilja bilda familj, bo i lägenhet i stan, med mera.

Skriv gärna ner de fem personer du umgås med mest så har du ditt utgångsläge. Hur känns det när du tittar på listan? Blir du pepp eller känner du att du saknar något? Vilka personer på listan har en livsstil eller ”har” något som du motiveras och inspireras av?

Vill du ta det till nästa steg så skriver du en ”önskelista” med ytterligare fem personer som du känner till, och som du skulle vilja att de påverkade ditt liv mer. Kanske för att de inspirerar dig på något plan, för att de skapat sig ett liv du är nyfiken på eller för att de ger dig energi. Det kan vara så att den som ligger längst ner på umgängeslistan i nuläget, borde bytas ut mot någon som ligger högt upp på din önskelista.

Och när man pratar om minimalism kopplat till relationer, så går det inte alltid (eller är ens önskvärt) att klippa bandet med vissa människor. Likväl som man inte alltid kan ”välja och vraka” vilka man umgås med. Men det kan vara så att energitjuvar till personer finns inom din familj. Men genom att fylla ditt liv med fler personer som ger dig energi och inspiration, kommer de personerna kunna hamna på din topp fem umgängeslista, och tillslut påverkas du av fler positiva än negativa personer. Och omger du dig med människor som ger energi, får du själv mer energi.

I takt med att du själv utvecklas och får nya drömmar, gör nya livsval och hamnar i nya livsfaser, kan såklart umgänget behöva justeras. Vissa människor består genom livets olika faser, och andra kliver av på en station medan du reser vidare mot nya platser.

Vid det här laget har du förstått vikten av att hänga med människor som utvecklar och inspirerar dig att leva ett liv du drömmer om – gör människorna på din lista det? :)

6 tankar kring ”Du blir som du umgås

 1. Eva

  Tror verkligen på det där att man blir som dem man umgås med. Jag har dock själv svårt att få kontakt med just dem jag är mest intresserad av att umgås med mer. Det har varit så sedan sexårsåldern vad jag minns och det har lett till stora missförstånd vad gäller tolkningar om vilka man gillar och vem man är/hur man uppfattas. Det är en intressant iakttagelse i sig. Kan bli galet när man umgås med ”fel” personer i en större grupp, när de som skulle vara mer ”rätt” inte vill släppa in en. Ledarna i större grupper tror man är på ett visst sätt när man är med vissa personer som man hänvisas till och så blir det knepigt. Har varit med om det femtielva gånger och därför lämnar jag sammanhang ofta (alltid?). Är mycket hellre för mig själv mycket än med personer som är så långt från en själv på alla möjliga plan.

  Det är först denna höst i pandemin jag plötsligt kommit att umgås (på jobbet då) med enbart just de personer som jag gillar – för första gången! Vi inspirerar och inspireras av varandra på ett sätt jag faktiskt inte erfarit på privat plan någonsin förr. Vet inte vad som hänt och hur det hände. Tycker mig inte ha gjort något annorlunda vilket ju krävs om man vill ha ett annat resultat.

  Svara
 2. Patricia

  Så bra inlägg! Och viktigt att komma ihåg. Jag tycker det är lätt hänt att jag påverkas av människorna runt mig och ibland kanske glömmer bort att andra människors åsikter och synsätt är just deras åsikter och synsätt – inte någon sanning som jag måste leva efter. Tyvärr har jag en riktig energitjuv i min närhet och speciellt under detta coronaår med mindre sociala kontakter än vanligt märker jag hur umgänget med hen drar ner mig i en negtiv spiral. Verkligen läge att tänka över, att det inte behöver vara så och fundera hur jag kan få mer positiv energi i mitt liv.

  Svara
 3. Eva Maria

  Tack för intressant inlägg! Ska göra dessa två listor och fundera! Jag tror att jag ska tänka på att återknyta kontakten till personer som jag tycker om, men som jag av olika anledningar har varit dålig på att höra av mig till. Känns ibland som de ”negativa” personerna klistrar sig fast och man får lägga mer fokus på dem än att se till så att man hinner umgås med de som ger en positiv energi. Kram Eva Maria

  Svara
 4. Hanna

  Jag håller verkligen med om att man blir som man umgås jag har därför jobbat aktivt med att endast umgås privat med de som ger energi även om det inte alltid är det lättaste.

  Det som jag tycker är jätte svårt är när man har en stor energi tjuv på jobbet och man inte kan göra något åt det. När man pga pandemin måste dela kontor,( kkaninte arbeta hemifrån) när personen har svårt att läsa av kroppsspråk som säger ”stör mig inte” när personen inte tar till sig muntligt vad som sägs, som saknar en del socialkompetens….vad ska man göra då…?? Cheferna är väl införstådda med problemet och kan inte göra så mycket.
  Detta är något som suger min energi men jag gillar mitt jobb och vill inte byta pga en person.

  Svara
 5. Susanna L

  Verkligen intressant! Något att ta med sig framåt. Jag upplever dock att många av de man kanske skulle vara intresserad av att lära känna mer eller utveckla en bekantskap/vänskap med redan är nöjda i sitt liv och inte letar efter fler relationer. Kanske för att de har landat där de vill vara i livet och är nöjda så? Men jag känner själv lite av det du pratar om, att man dras till olika personer beroende på ens livsfas.

  Jag kom på en sak förresten, nu när allt är digitalt är ju en idé att ni skulle kunna auktionera ut en timme/en fika/en coachning eller något sådant med er båda på temat minimalism till förmån för Musikhjälpen? Finns säkert många av oss som skulle vara intresserade av det, när det också handlar om något så bra som allas rätt till vård.

  Svara

Lämna ett svar