Månadens inspiration november 2020

Här kommer november månads inspirationsinlägg. Vad kan passa bättre än lite inspiration så här under den mörkaste månaden på året! Kanske kan podcasten passa för en promenad ute för att fånga lite dagsljus.

Podcast – Allt du velat veta – Om amerikaner med Frida Stranne

Nu var det ju Joe Biden som vann amerikanska valet, men det satt långt inne. Från ett svenskt perspektiv upplevdes det otroligt märkligt att Donald Trump kunde komma till makten år 2016, liksom att han skulle kunna bli omvald. Vad är det vi inte förstår med det amerikanska folket och kulturen? Hur tänker amerikanarna och hur har det format landet? USA är inte bara världen mäktigaste land, det är också världens märkligaste.

I detta poddavsnitt skapas större förståelse för våra olikheter och hur det formar folket och landet. Jag som bott och studerat i USA tyckte detta var otroligt intressant att lyssna på. Även fast jag generellt sett är ointresserad av politik.

Artikel – Intervju med oss hos Prisjakt

”Vi köper och äger bara saker vi verkligen behöver och använder”

Vi blev intervjuade av prisjakt kring våra tankar om konsumtion i reatider utifrån såväl Black Friday som stundande julrean. Du hittar hela intervjun här.

En annan artikel eller närmare sagt debattartikel som jag vill lyfta är en från Hedda Ljunggren i Aftonbladet från mitten av november. Om hur unga nu utmålas för att agera oansvarsfullt i coronapandemin, samtidigt som de flesta vuxna agerar än mer oansvarsfullt när det gäller klimatkrisen. Några utvalda delar från artikeln hittar du nedan, och i sin helhet finns den att läsa här.

Ungas ohållbara beteende, vanor och attityd utgör ett hot mot riskgrupper, vårdpersonal och de äldre generationerna.

Jag är 21 år gammal. När det är meningen att jag ska fira min 30-årsdag, är det möjligt att jorden vi just nu bor på, har nått punkten utan återvändo. Två graders temperaturförhöjning.

Med mina jämngamla vänner och bekanta diskuterar jag ofta vilka livsval som är möjliga för oss. Är det värt att investera tid i att gå en högre utbildning, om branschen i fråga kanske inte längre existerar i framtiden? Är det etiskt att skaffa barn? Om det ökar jordens befolkning, och vad är det dessa barn får för liv? Om 30 år, om 60?

Och när det är vi unga som anses vara hotet, då går det snabbt och smidigt för er att införa regler som ska ändra vårt beteende. Men när det kommer till era barns framtid, våra livsöden, så finns inte samma beslutsamhet.

Blogginlägg – Isabella Löwengrip

Isabella Löwengrip publicerade en bloggpost i mitten av november där vi omnämndes, om än inte av henne, så i alla fall på hennes blogg. Du kan läsa inlägget här.

Citat – Jon Acuff

”Jämför aldrig din början med någon annans mitt”.
Jon Acuff

Ett citat som är viktigt att ha med sig i många delar av livet eftersom vi gärna jämför oss med andra oavsett om det gäller karriär, träning eller minimalism. Om vi följer andra minimalister på sociala medier kan det vara bra att ha detta i åtanke. Citatet fanns med i inlägget ”Jag föddes inte som minimalist”, som du kan läsa här.

Film/tv – Björn Natthiko i Nyhetsmorgon

Björn Natthiko Lindeblad samtalade med Nyhetsmorgons Jenny Strömstedt om hans nya bok ”Jag kan ha fel” men också om livet. Om tiden som buddhistisk munk, att leva med den obotliga sjukdomen ALS, om döden, med mera. Som vanligt väldigt fint att lyssna på Björn och hans klokskap, och jag tycker denna intervju var mycket bättre än den på Skavlan här om veckan.

Så, det var lite blandad läs- och lyssnarinspiration för november månad. Hoppas du får en fin december!

Gav något av allt det ovanstående i inlägget dig några tankar och funderingar? :)

En tanke kring ”Månadens inspiration november 2020

  1. Sara @eko_ekonomen

    Vilka bra lästips! Jag läste också artikeln av Hedda Ljunggren när den kom, och den fastnade verkligen. Jag blir otroligt provocerad av skillnaden i nivån på olika åtgärder, just när det gäller coronapandemin och klimatkrisen. Varför kan man inte agera lika kraftfullt mot något som är långt farligare för oss än covid-19, och varför ska de yngre och kommande generationerna ha lägre prioritet hos makthavare? Och jag blir även provocerad av det faktum att många slänger sig med sådana ord som att ungdomarna är vårdslösa/slarviga/lata/obrydda och så vidare, och det är socialt accepterat, som om våra unga har en lägre rang, medan om man skulle antyda att många av våra vuxna och äldre beter sig oansvarigt så anses man ohyfsad och respektlös. Man får tydligen kalla unga för oansvariga, men inte äldre. Skev maktfördelning, helt enkelt. Jag börjar nästan hålla med det förslag som flera personer lyft fram, att man kanske borde ha fler mandat att rösta i samhällsfrågor och klimatfrågor ju yngre man är, och ju längre tid man alltså har kvar att leva på den här planeten. Fina tips och viktig artikel, bra att ni som når ut till många lyfter detta! MVH Sara (@eko_ekonomen)

    Svara

Lämna ett svar