5 principer för att lättare släppta taget

Även om man i teorin kan förstå att prylar tar ens tid, pengar och energi. Och därmed ju fler prylar, desto mer tid till att administrera, organisera och underhålla dessa, samt desto mindre tid till att använda och uppleva. Så kan det ändå vara svårt i praktiken att göra sig av med sina ägodelar.

Här kommer därför 5 tankar och minimalistiska principer som kan få dig att tänka annorlunda kring några av de prylar och kläder som du av olika anledningar håller fast vid så hårt.

  1. Minnet sitter inte i prylen. När du tänker på en viss person i ditt liv är det sällan prylar du tänker på, ofta är det snarare platser, situationer, upplevelser mm som du kopplar ihop med personen. Om personen var viktig för dig kommer du inte glömma bort hen även om du rensar bort hens prylar.
  2. Allt eller inget gäller inte. Bara för att du rensar rejält behöver du inte rensa ut alla. Det går fint att behålla några minnessaker, men du behöver förmodligen inte ha 15 saker kvar bara för att minnas en person. Välj ut ett fåtal som du kan använda och/eller som du förknippar med just den personen. Eller om det är bebisplagg du önskar spara, välj några enstaka och låt resten förgylla någon annans bebistid. Det behöver inte vara allt eller inget, oavsett rensningsområde.
  3. En av varje räcker. Även om reklamen vill få oss att tro att även om vi redan har en, så behöver vi minst en till av ”vad-som-helst” som är snyggare, större, mindre, tystare, miljövänligare eller bara i en annan färg. Men genom att bara äga en så tar du bättre hand om saken, har färre saker att hantera och administrera, och du har förmodligen en favorit som du ändå använder mest.
  4. Du behöver inte äga allt snyggt. För mig var det som att en polett trillade ner när jag insåg att jag inte behöver sukta efter eller köpa allt snyggt jag ser i butiker, hos andra, i tidningar eller sociala medier. Att jag bara kan konstatera att ja det är snyggt eller praktiskt, men nej jag behöver det faktiskt inte i mitt hem eller i min garderob, och sen släppa det. Precis samma sak gäller det jag nu äger; jag behöver inte behålla allt bara för att det är snyggt om behovet av det inte längre kvarstår.
  5. Ut med sakerna i användningskretsloppet. Saker du äger och förvarar kan möta någon annans behov. Genom att få ut saker du inte använder och behöver i användningskretsloppet, undviker du att någon annan köper nyproducerat. Och kan få pengar tillbaka, eller också ”bara” mer utrymme och luft i hemmet. Använd Blocket som förråd, som vi skrivit om förut.

Så, där har du några principer och tips hur du kan tänka kring att prylbanta. Och du, kom ihåg, det är ytterst sällan man saknar något som man rensar ut om. Våga släppa taget för att få uppleva alla de positiva aspekter som kommer med en mer minimalistisk livsstil.

Vad är det som får dig att släppa taget om prylar? :)

4 tankar kring ”5 principer för att lättare släppta taget

  1. Eva Maria

    Tack för superbra tips! Som recovering hoarder behöver man alltid ny inspiration! Just nu bygger vi nytt kök och renoverar en stor del av huset (kolla gärna in på bloggen!) så då har vi fått packa ner en stor del av våra saker och bo i en hyrd lägenhet i närheten. Ännu har vi inte packat upp något och tänkte göra ett experiment med vad vi saknar och sedan rensa ut så mycket vi kan. Kram från Eva Maria på rensaut.nu och Trevlig helg! :-)

    Svara
  2. Lisa

    Jag älskar att ibland gå i affärer nästan på samma sätt som på museum – se på fina och intressanta saker utan att de behöver följa med mig hem :)
    Nu är alltså inte shopping eller fönstershopping nåt favoritintresse alls men det är kul ibland. Som att besöka en annan värld :)

    Svara

Lämna ett svar