Prylbanta minnen och nostalgiska saker

Förr eller senare under din minimalistiska resa kommer du behöva ta dig an ett av de rensningsområden som de flesta tycker är svårast, nämligen nostalgi- och minnessaker. Det är lätt att bli sentimental och extra fäst vid saker som påminner om eller har tillhört någon du tycker mycket om eller en för dig betydelsefull tid i livet.

Här kommer två tips kring hur du kan tänka när det är dags att prylbanta bland nostalgiskt laddade prylar, ärvda ting och minnessaker:

1. Färre är inte samma sak som ingen. Det är många som spontant känner att de absolut inte kan göra sig av med nostalgiskt laddade prylar. Att rensa ut ärvda saker skulle vara som att rensa ut personen ifråga från sitt liv. Men kom ihåg att det är stor skillnad på att göra sig av med alla minnessaker och att behålla ett par. Att behålla ett fåtal väl utvalda som används frekvent eller får en väl utvald plats i hemmet, kan skänka större glädje än att ha en stor hög.

På bilden nedan syns det som jag ärvde av min mormor som stod mig väldigt nära. Min morfar gick bort strax innan jag föddes så av honom ärvde jag inte något alls.

Så här 5 år senare har jag kunnat släppa taget om de flesta av sakerna och av de som är kvar används majoriteten regelbundet. Exempelvis stora glasskålen som vi använder för grädde, frukt, popcorn mm. Dalahästen som en av få synliga prydnadssaker i hemmet och vasen som det regelbundet står blommor i. Däremot såldes kaffeservisen eftersom vi inte kunde se hur den skulle komma till användning hos oss tillräckligt mycket då ingen av oss dricker kaffe, bättre då att den får leva vidare och skänka glädje och användas av någon annan.

2. Minnet sitter inte i den fysiska prylen. Jag vet att vissa får tillbaka minnen av personer när de luktar på en tröja, eller tittar och känner på en ärvd pryl. Men minnen kan även genereras genom att se en bild på dessa saker, eller genom att helt enkelt bara tänka på personen eller händelsen vi vill minnas. Minnena sitter defacto inom dig i ditt huvud och hjärta, inte i de fysiska tingen. Bara för att du rensar ut en fysisk pryl, raderar du inte per automatik minnena kopplade till den. Därför kan du också digitalisera flera av minnessakerna eller nostalgiska saker så finns de där, lätta att komma åt om det skulle krisa.

Ärvda smycken har en tendens att samlas på hög.

Vi har tidigare skrivit ett inlägg med tips kring hur du rent praktiskt kan hantera minnessaker och nostalgiskt laddade prylar, du hittar dessa tips i inlägget ”Nostalgi- och minnessaker”.

Och kom ihåg att det här området inte är det första du bör ge dig på om du blivit sugen på en mer minimalistisk livsstil. Då är det bättre att börja där tröskeln är lägre, och slutgiltiga besluten enklare, vill du ha tips på sådana områden kan du läsa något av nedanstående inlägg först för att komma igång, dra lärdomar och få momentum i prylbantandet:
10 saker du kan göra dig av med idag
10 utrymmen på 100 minuter
5 bortglömda rensningsställen

Hur har du gjort för att släppa taget om minnessaker och nostalgiskt laddade prylar?

4 tankar kring ”Prylbanta minnen och nostalgiska saker

 1. Sanna

  För min del var nog inte minnessaker det svåraste att prylbanta, det enda jag skulle ha riktigt svårt att göra mig av med i den kategorin är tre glasfigurer som jag ärvde när min morfar gick bort. Jag är nog inte heller speciellt nostalgisk så det underlättar säkert.

  Jag tycker att det svåraste i prylbantandet har varit att göra mig av med saker som var dyra i inköp, jag får dåligt samvete över att slösat pengar på dyra prylar som jag inte använder. Samtidigt inser jag ju att det är bättre att sakerna kommer till användning av någon annan :)

  Svara
 2. Sandra

  Jag ärvde en del möbler efter min farmor. De hamnade på min mammas vind och hon uttryckte att hon helst såg att jag tog hem möblerna, men eftersom jag bodde 30 mil bort så blev det så jobbigt med logistiken. Jag sålde helt osentimentalt av allt på blocket. Vid flera tillfällen så har jag tänkt att jag ångrat mig men nu känns det bara skönt. Jag fick inte sålt ett bord som jag ärvt efter mormor, men det används numera i vårt kök iallafall.

  Ironin i min mammas angelägenhet om att jag inte förvarade allt på hennes vind är att hon fortfarande har mina barnvagnar och hur mycket som helst på vinden! Men man kanske inte vill ha andras skräp.

  Svara
 3. Sebbe

  Jag har det tvärtom. Jag mår mycket dåligt psykiskt av att ha nostalgiska saker. Eftersom jag hade väldigt dålig barndom, dåliga minnen.. Så hemska att jag kan få mardrömmar.
  Enda jag har valt ha kvar är foton.
  Detta är sant, en gång jag rensade prylar mitt på natten pga jobbiga minnen. Jag kunde inte somna pga minnena. Jag säljer de till Sellpy.
  Enda sak som väcker bra minnen är ett halsband som jag fick av min flickvän. Den tänker jag ha kvar.

  Ps Jag blev inlagd på psyket akuten (det var för några veckor sedan) pga mardrömmar, mm och orkade inte leva.
  På wikipedia står det att nostalgi kan vara dödligt. Det verkar vara sant.

  Svara

Lämna ett svar