Att hitta sin egen dröm

Den frihet som många minimalister strävar efter handlar även om att bygga upp sin egen drömtillvaro. En tillvaro där man har tillräckligt med tid, energi och pengar att kunna göra mer av det man drömmer om, mer av det man tycker om och det man värderar högst.

Men hur vet man egentligen att det är den egna drömmen man har målat upp och strävar mot? Idag översköljs vi dagligen av andras liv, drömmar och härliga upplevelser via sociala medier. Då är det såklart lätt att påverkas av andra och sätta upp mål och drömmar som egentligen mer är någon annans, än dina egna. Visst är det bra att inspireras av andras vägar, men det är samtidigt lätt att gå vilse. Hur vet du att det faktiskt är din dröm och inte bara något härligt du sett på Instagram, Facebook, Pinterest eller läst om på en blogg, som du strävar mot?

Jag skulle vilja ge 3 tips för att identifiera dina egna mål och drömmar:

 • Ta dig tid. En nyckel som många idag lider brist på, nämligen att ta sig tid att stanna upp och reflektera. För många snurrar hjulet och åren i ett så snabbt tempo att vi inte hinner stanna upp och känna efter. Var är jag? Vart är jag på väg? Och vart leder den nuvarande livsstilen mig? Ju mer vi jobbar, desto mindre tid har vi över till reflektion och att öppna upp för andra, nya tankebanor. Liksom mindre energi över till att börja agera annorlunda. Enklast är att göra som flocken och springa vidare i ekorrhjulet.
 • Influeras av likasinnade. Prata med vänner och bekanta som delar dina värderingar och stöttar dina drömmar, och som kanske själva har liknande mål. Samt följ personer på sociala medier som är på väg eller redan gjort en liknande resa. Att ständigt få försvara sina drömmar och mål för nära och kära, kan få vem som helst att fundera kring om det verkligen är rätt väg och börja tvivla på sig själv. Detta tips är inte samma sak som att bara omge sig med ja-sägare, men det finns olika sätt att ifrågasätta någon annan; med ifrågasättande ord och ton, eller med konstruktiva frågor och nyfikenhet. Omge dig med folk som gör det senare.
 • Ta små steg. Våga testa på din dröm eller snarare delar av den. Drömmer du om att jobba mindre? Testa att gå ner i tid under en begränsad period för att se hur det känns och hur det fungerar ekonomiskt. Har du en drömresa du vill göra? Dela upp den i delmål så att du känner att ni kommer framåt och att resan dit blir en del av målet. En större förändring eller ett högt uppsatt mål kan upplevas otroligt långt bort eller till och med ouppnåeligt, men bryter du ner det i mindre delar som var för sig blir hanterbara, känns det oftast mycket enklare. Och på köpet har du fått en plan för hur du ska nå hela vägen fram. :)

Det är ingen slump att många säger upp sig efter semestern eller börjar ta några steg mot förändringar i livet. Det är först då vi har haft tid att stanna upp och fundera hur vi faktiskt mår och var vi är på väg. Kanske även haft tid att diskutera och reflektera över vad som är realistiskt och vad som egentligen är ens egna dröm.

Vad drömmer du om? Och ändå viktigare, är det din egen dröm eller någon annans? :)

Att kunna cykla till jobbet kan vara en dröm för vissa.

3 tankar kring ”Att hitta sin egen dröm

 1. Hilda

  Jag lever min dröm: Jag har ett roligt jobb (som jag kan promenera till, även om det tar en liten stund), en fantastisk sambo, en jättefin liten hund (som jag får ha med på jobbet!), och ett bra boende (en tvåa på 60 kvadrat -perfekt storlek för oss). Jag har blivit frisk från de sjukdomar jag har haft tidigare i livet, har vänner som jag träffar (mer eller mindre) regelbundet, och tillräckligt med pengar för att kunna köpa det jag vill ha. (Sedan att vissa tycker att jag har låga krav på både semestrar och prylar gör inte mig mindre lycklig.) Givetvis finns det saker som skulle kunna bli bättre, men om jag ser tillbaka på vad jag har drömt om tidigare i livet så har i princip allt gått i uppfyllelse (inklusive det viktigaste: att vara vuxen och få bestämma över mig själv)!

  Svara
 2. Kajsa

  Hej!
  Älskar att reflektera o fnula, så detta inlägg passar mig perfekt. Då jag följer några bloggar och instagram-konton som lever utefter enkelhet och med målet att leva sin dröm är det också det budskapet som ständigt återkommer. Lev din dröm!!! Men om jag är osäker på vad som är min dröm? Det enda jag vet är att jag vill leva annorlunda… Och jag har en bild om vad jag tror är min dröm, men eftersom jag inte levt efter min drömbild, hur ska jag veta att jag gillar det? Hmmm… Knepigt det där…

  Svara

Lämna ett svar