Hållbara val till huset

Likväl som att elbilarna och elhybriderna blir fler och fler i vårt bostadsområde, så börjar det även bli några hustak med solceller. Det är kanske inte lika flashigt som att köra runt i en nyare bilmodell ;) men både dessa inköp är ändå något vi regelbundet diskuterar här hemma. Funderar, dividerar, frågar nyfiket någon granne mm. Kanske gör ni det hemma hos dig också?

Det är egentligen inga nya frågor, jag grubblade över detta även år 2018 i inlägget ”Funderingar kring hållbara alternativ”. Solceller har känts närmast till hands för vår del då vi vill vänta med elbil tills det finns ett större utbud av bra sådana på begagnatmarknaden.

Tillbaka till solceller då, det vi initialt har velat veta och ta reda på är:
1. Vad skulle det kosta?
2. Hur lång är återbetalningstiden?
3. Hur fungerar det med ”grönt avdrag” eller statlig bidrag?

Om det tidigare varit klurigt och mycket googlande för att få fram denna information, så vill jag tipsa om att jag hittar väldigt bra info på den här sidan hos solcellsofferter. Här kan du välja och filtrera utifrån vilken typ av bostad du har och enkelt få fram vad det skulle kosta för material, installation mm. Men också hur mycket grönt avdrag du får, ungefärlig elproduktion samt återbetalningstiden för din investering.

Jag gillar sådana här tydliga sidor som gör det lättare att skapa sig en helhetsbild. Ofta är det för många otydliga parametrar som skapar höga trösklar, vilket gör att man inte mäktar med att gå från tanke till handling. Och det är ju extra synd när det är en investering som är bra för miljön.

Ett falskt påstående jag hört tidigare var att miljökostnaden för att producera solceller skulle vara högre än miljövinsten av att ha solceller. Så är inte fallet enligt Naturskyddsföreningen. Utan den tid det tar för solceller att tjäna in den energi som gått åt under tillverkningsfasen, varierar oftast mellan så lite som 1 till 4 år.

Solceller borde vara en bra kombo med elbil, tänker jag. En solig dag när det behövs sparsamt med el till huset, så kan elbilen istället ladda på den solcellsgenererade elen.

Vad är dina tankar kring solceller på taket? Eller tankar om elbilar för den delen?

11 tankar kring ”Hållbara val till huset

  1. Kristina

    Med tanke på larmrapporterna på sistone om arbete i Kina under slavliknande förhållanden, så skulle jag nog avvakta. Det känns som att hela hållbarhetsaspekten faller om framställningsprocessen inte är etiskt och moraliskt hållbar. Håller du inte med?

    Sedan har det ju varit problem med konverteringen rent säkerhetsmässigt mellan likström och växelström på taket, men det går nog att tillse att man får en säker lösning om man bara är lite noggrann med vad som avtalas. Brandrisk vill man ju inte ha.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Sant, som med all annan konsumtion – det gäller att vara medveten och i den mån man kan; välja producenter som är transparenta i hela sin produktionskedja så att man som köpare vet vad man köper. Slavliknande förhållande finns ju trots allt inom många av våra konsumtionsvaror, inte minst kläder.

  2. Sofie

    Ett tips är att varje kommun har en energi- och klimatrådgivare som gratis hjälper kommunens invånare (föreningar och små företagare också) med rådgivning i denna typen av frågor. De är ofta duktiga och har kunskap om de lokala förutsättningarna.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Ja, jag har faktiskt kontaktat vår för ca 2 år sedan, fick dock något som verkade vara ett standardsvar innehållande ”läsa på länkar” till ca 10 externa webbsidor. Vilket inte kändes så konkret och hjälpsamt där och då, men kanske får de enorma mängder frågor och behöver börja så för att sålla ut de riktigt intresserade. :)

  3. Jenny

    Hej!
    Vi har solceller på taket sedan vi byggde vårt hus för ca 5 år sedan. Priserna har förstås ändrat sig så hur ser siffrorna ut idag har vi dålig koll på. Efter 20% avdrag betalade vi 71 tusen för en anläggning på 5,5kW. På det har vi har räknat med en återbetalningstid på 10-15. Förra året fick vi problem med duvor som bosatte sig under solcellerna och än har vi inte agerat för att bli av med dem men där tillkommer väl säkerligen en kostnad beroende på hur vi väljer att hantera det. I övrigt har det varit väldigt smidigt och underhållsfritt.
    Hälsningar Jenny

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vad kul att höra från någon som har solceller, tack för kommentaren! Och hoppas duvorna hittar bättre boplatser. :)

    2. Malin

      Vi skaffade solceller förra året. Tyvärr var potten med solcellsbidrag slut så vi fick rot-avdrag istället på arbetet. Känns ändå som en bra investering för miljö och i längden vår ekonomi.

      Där vi bor finns det ett företag som jobbar med att hjälpa kunder med deras solcellsprojekt. Så dom hjälpte oss med att ta in offerter från olika företag utifrån våra önskemål och kriterier och sammanställde informationen inför vårat beslut. Dom var även och kollade på anläggningen när den hade installerats.
      Är ju så många val så vi tyckte att det kändes bra att få hjälp av någon oberoende att bena ut informationen.

      Tycker att det har fungerat bra hittills.
      I dessa tider jobbar min man hemifrån men överlag har vi försökt ställa om till att tvätta, diska m.m. på dagtid för att använda av vår egenproducerade el.
      Jag tycker att det även är en sporre till att sänka sin elförbrukning, blir på ett annat sätt när man blir mer insatt.
      Gällande elbil avvaktar vi. Anväder elcyklar till vardags och försöker kör bil så lite som möjligt i övrigt. Så tänker som ni att det blir en annan sak om man längre fram kan köpa en begagnad.

  4. Camilla

    Vi funderar på solceller, men avvaktar tills det finns en smidig lösning att använda dem som reservkälla vid ett strömavbrott. Vi hoppas att tekniken raskt går framåt!

    Svara
  5. Peter O

    Har precis flyttat till ett mindre hus med cykelavstånd till jobbet (leva lokalt) och garaget har tak i söder-läge. Så det kommer nog att bli solceller på garaget. Huset från 1923 tycker vi inte riktigt passar med solceller.
    Vi tittar även på en nano-grid lösning för ö-drift med batterier för att kunna utnyttja sin egen el på ett bättre sätt, då man normalt inte är hemma då den produceras.
    En annan fördel med batterier är att man kan ha el även under ström-avbrott. Eftersom vi nu har kakelugnar, dvs oberoende uppvärmning, så vill vi även ha el under ”katastrofen” som ett större strömavbrott orsakar.
    Ang el-bilar, har väl insett att vi klarar inte klimat-krisen genom att byta till el-bil. Vi måste leva lokalt och designa både samhälle och liv så vi inte behöver bil.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Leva lokalt är verkligen underskattat, det skapar sådan frihet i vardagen och är enklare att leva mer hållbart (cykla till jobb, affärer, aktiviteter etc). Nu gör ju många det på grund av pandemin, men jag är glad över att ha gjort det såväl innan pandemin, som att gör det efter.

Lämna ett svar