Mitt klimatlöfte 2020

I början av året gick jag ut med ett klimatlöfte för år 2020, alltså ett löfte eller kanske snarare målsättningar för mig själv inom hållbarhet och klimat. Initiala initiativet till att ha klimatlöften kom via Instagramkontot Mitt klimatlöfte 2020. Nu är det hög tid att följa upp hur det har gått hittills.

Men hur lydde egentligen klimatklöftet, ja eftersom jag enbart skrev om det på Instagram kanske alla inte läst det, och de som gjorde det har förmodligen ändå glömt det ;) men så här var målsättningarna/löftet formulerat i januari:

Hur har det då gått? Vi tar det punkt för punkt.

Shoppingstopp / köpstopp
Årets shoppingstopp var förenat med vissa förhållningsregler som jag skrivit om här, blanda annat får jag köpa kläder second hand, vilket också har skett. Ett fåtal nyköp har kommit in också som jag skrev om i inlägget här i somras. Det känns summa summarum som det gått helt okej ändå.

Fylla på aktieportföljen med fler hållbara bolag
Det har jag helt klart gjort med småköp då och då. Just nu läser jag dessutom boken Bli en Miljönär av Joel Bladh för ytterligare inspo på ämnet. Nedan är en skärmdump på vilka bolag jag har i den hållbara portföljen just nu, men jag har aktier som kan klassas som hållbara även i min ”vanliga” aktieportfölj.

Fortsätta välja second hand i första hand till barnen
Det görs helt klart och nästan till 100 %. Dels genom att shoppa second hand, allt från leksaker, skor och utklädningskläder, till vanliga plagg till vardags där vi även ärvt en hel del från äldre kusiner och grannbarn. Här om dagen var vi till en sportbytarbutik i grannkommunen och köpte bättre begagnad skidutrustning och skridskor inför vintern. Ytterkläder hyrs genom Hyber, det räknar jag också till second hand.

Nytt till barnen är verkligen undantag och något som då oftast kommer genom mor- och farföräldrar vid födelsedag eller jul. Och det lilla känns helt okej.

Hitta fler vegorätter som barnen gillar
Här kämpar vi på och försöker verkligen hitta bra alternativ som går hem hos barnen. Men inser också att vi får ha tålamod och att vissa rätter kan behöva testas ett par gånger innan de går hem. Men nedan är några vegetariska rätter som vi försökt upprepa, ge gärna tips på egna favoriter hos era barn i kommentarsfältet!

  • Nudlar med krispig tofu och jordnötter
  • Vegetariska hamburgare. Här testar vi oss igenom hela sortimentet av färdiga vegohamburgare inklusive några vi gjort på formbar färs. Ibland serverat med hamburgerbröd, pommes etc och ibland med potatisklyftor och sallad.
  • Matiga ugnspannkaka med riven potatis, keso och sylt.
  • Tomatsoppa med vita bönor är en favorit, liksom linssoppa, men vi försöker hitta ytterligare soppalternativ som går hem hos barnen (tips någon?).

Fortsätta kommunicera kring en minimalistisk och mer hållbar livsstil
Det här har jag knappt reflekterat över men det sker ju mer eller mindre automatiskt genom blogg och Instagram som bara flyter på. Men kan också nämna att jag fick frågan om att prata lite kort i ett sammanhang på jobbet om vår bok Prylbanta och cirkulär ekonomi, och tackade faktiskt ja trots att jag egentligen inte trivs i sådana sammanhang. Samtidigt som jag ju vill att fler ska hitta sin variant av en minimalistisk livsstil eftersom det finns så många fördelar för såväl individen som planeten.

Så ja, här ger jag mig själv klart godkänt. :)

Men nu är jag nyfiken på dig, satte du några mål i början av året eller gjorde några förändringar för att leva mer hållbart och klimatsmart?

20 tankar kring ”Mitt klimatlöfte 2020

  1. Katrin

    De flesta släta soppor funkar hos oss, särskilt
    När det finns keso att lägga i, men favoriter är broccolisoppa och solsoppa (som kan vara vilket morotssoppa som helst). Lite grädde i gör alla soppor väldigt lena i smaken.

    Svara
    1. Anna

      Men, lycka ändå att barnen smakar🤩. Här kan barnen ibland avgöra att det inte är gott bara genom att höra vad det blir till middag🤣.
      Men saker man kan äta i ett tortillabröd brukar gå hem, vegofärs med tacokrydda och olika stekta bollar av bönor eller linser. Bollarna gör vi själva, kidneybönor brukar fungera bäst.

  2. AK

    Mina tre barn som är lite tveksamma generellt älskar potatis- och purjosoppa och föreslår ofta det själva som middagsmat. Vi brukar lägga i lite chiliflakes vid servering och en klick smetana om vi lyxar!

    Att göra rösti – riven potatis blandat med ägg i våffeljärnet är mitt bästa life hack:) Kan ätas tillsammans med valfri protein!

    Svara
  3. Johanna

    Svårt att uppskatta kanske, men har du något hum om hur stor besparing i koldioxidekvivalenter som ditt klimatlöfte resulterat i?
    Utan större uppoffring tar vi tåget istället för flyget, elbilpool istället för egen bil, lånar, hyr eller köper secondhand istället för nyköp, och har låg förbrukning (miljömärkt) el tack vare lufttorkad tvätt istället för torktumlare, badrumsmatta istället för golvvärme, inget på standby, induktionshäll och LED. Men vad svårt det är att få barnen att äta växtbaserat! Att byta ut kött mot ost går alltiders, men orsakar ju tyvärr ofta ännu högre klimatavtryck. Så jag tar tacksamt del av allas tips här.

    Svara
  4. Ekot

    Det finns många varianter av lasagne som brukar gå hem!
    Prova gärna havreris som är ett klimatsnällare (och nyttigare) alternativ än vanligt ris.
    Gratänger med rotfrukter är gott till olika veg biffar, såklart potatismos med.

    Svara
  5. Mimmi

    Femåringen gillar daalgryta (barnvariant med majs, potatis, morötter, lök, vitlök, garam masala, ingefära, chili, kokosmjölk, koriander), sojafärssås till pasta/tacos/quesadillas/på pizza, sojakorv, sojaschnitzel, ungsrostade grönsaker, potatisgratäng, quornpinnar med potatismos, sojagrytbitar i rödcurrysås med grönsaker (mkt halvfabrikatsprodukter…), misosoppa med nudlar, ägg och grönsaker, morotssoppa, potatistortilla, chili sin carne med bönor och/eller vegfärs till t ex ris eller cous cous eller ibland tortillachips.

    Svara
  6. Mimmi

    Inte mat, men kan också tipsa om den ”hemliga kladdkakan” med svarta bönor, recept finns på DN. Går hem hos femåringen och andra barn som gillar mkt chokladsmak, den är dock långt ifrån en klassisk kladdkaka så här inte kallat den för det vid servering (Eller avslöjat böninnehållet innan)… Har även testat ett annat recept med bönor (Coop?) som gav en lite tryffelaktig kaka som också blev populär.

    Svara
  7. Frida

    Grön ärtsoppa är en favorit hos hela familjen, koka upp lök och någon potatis i bitar samt eventuellt någon bit morot i grönsaksbuljong, häll i frysta ärtor mot slutet och kör med stavmixer. Reder vanligen av med lite grädde och har en klick creme fraische i.

    Svara
  8. Emelie

    Tror att sötpotatissoppa med morötter och apelsin skulle kunna gå hem! (Har själv inga barn men älskar soppan!)

    Svara
  9. Anna

    Grön ärtsoppa. Gröna pannkakor (grönkålspannkakor!) eller pannkakor med röda linser i. Som redan nämnts, Portionen under tian, Mega Vego räddar oss varje vecka! Och barnen blir bättre och bättre på det vegetariska. Little Green Kitchen oxå bra.

    Svara
  10. Johanna

    Har otroligt matkinkiga barn (3,5 och 5 år) hemma men broccolisoppa går hem (om man kallar den för ”förskolans broccolisoppa, för på förskolan är barnen inte alls lika kinkiga med att äta), den är helt slätmixad och med creme fraiche i som lenar smaken. vad gäller burgare är quornburgare favoriten. Halloumi stroganoff med ris går också hem samt bakad potatis med keso.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Haha, känner igen det där med ”förskolans broccolisoppa”, exakt det har vi behövt säga här också efter allt för många ”tycker inte om, förskolans broccolisoppa är mycket godare” ;) Gör som du skulle jag säga, slätmixar och i med grädde och creme fraiche. Skulle gärna vilja veta vad de där förskolorna har för hemliga ingredienser. :)

  11. Anna

    Synd att ni inte övergått till veganism, med tanke på vad djuren inom kött, mjölk och äggindustrin utsätts för.

    Svara

Lämna ett svar