Shoppingfritt år 2020 – Halvårsuppdatering

Det har gått ett drygt halvår med shoppingfritt år nu och det känns som jag knappt berört ämnet under året. Men här kommer en rapport och statusuppdatering!

Första halvåret gick väldigt bra och kändes enkelt. Kanske för att jag de första månaderna motiverades av utmaningen, och när corona slog till blev jag bara icke-shoppingsugen. Jag kände noll sug att konsumera och reflekterade inte så mycket över shoppingstoppet. Oklart varför, nedstämdhet, oro? Eller bara fokus på annat håll.

Annars är det ju lätt att falla för shopping som kortsiktigt uppiggande aktivitet i tider av stress, tristess, brist på sömn eller brist på andra stimulerande aktiviteter att göra och spendera pengar på. Shoppa sig lite gladare och få känna tillfälligt positiva känslor.

Nåväl, så omänskligt duktig har jag inte varit, jag har shoppat. Detta som är mitt andra shoppingfria år har jag i förhållningsreglerna satt att jag får shoppa second hand, så det har jag gjort. Två piké-tröjor som jag ofta har vid hemmajobb då skjorta känns onödigt uppklätt när jag arbetar hemifrån. Samt en tröja.

Nyköp skedde i början av sommaren i form av en bikini. Vilket ändå kändes okej, det var ett konkret behov som jag totalt glömt bort i kallaste december när idén om ytterligare ett shoppingfritt år dök upp. :)

Men, sen kom semestern och plötsligt gick flera par träningsstrumpor sönder, en sport-bh slets ut och mina enda par träningsshorts har använts så flitigt i sommarvärmen att de aldrig luktar fräscht längre (bra tecken ändå på att träningen gått bra, alltid något :) ). Shortsen har jag insett behöver ersättas så det ska jag leta efter second hand. Men sport-bh och strumpor får jag nog köpa nytt om det ska bli något, får se hur jag gör.

Vi minimalister har ju sällan överflöd så det bara är att ”plocka fram” någon variant som blivit liggandes, utan snarare har vi precis det vi frekvent använder och behöver. ;)

I likhet med tidigare års shoppingstopp, så gäller det enbart kläder och prylar till mig själv. Har barnen behov som behöver tillfredsställas så får så ske, även om vi alltid letar second hand i första hand även till dem och hittat både sommarens sandaler som höstens skor second hand. Likaså är det okej om något behövs till hemmet, sambon köpte exempelvis en grill till oss i våras då vi inte ägt någon sådan tidigare. Efter två år i hus har vi insett att vi vill ha en grill. Slow consumption osv. :)

Sammanfattningsvis går det sådär med det shoppingfria året. När träningsshortsen har ersatts med ”nya” (bättre begagnade) ryker de illaluktande också. Så några ersättningsköp som nämnts ovan samtidigt som de utslitna eller trasiga dito rensas ut. Och det är just detta som gör att Herr Minimalist inte tycker ett shoppingfritt år är att föredra när man väl har en minimalistisk livsstil, att oväntade konkreta behov uppstår i livet, läs mer om hans tankar kring köpstopp här.

Är du nyfiken på mina förhållningsregler för det shoppingfria året så hittar du dem här.

Har du shoppingstopp/köpstopp i år och hur går det i så fall? Upplever du att corona gjort det enklare eller svårare att avstå konsumtion?

11 tankar kring ”Shoppingfritt år 2020 – Halvårsuppdatering

 1. Kristina

  Blir så avundsjuk på den lilla garderoben! Jag jobbar på förskola och byter kläder varje dag, går inte att bara vädra osv. kläderna blir smutsiga snabbt. Vi får täckbyxor och vinterjacka men allt annat står vi själva för, regnkläder, varma stövlar, ja allt. Så absolut inget hemma jobb istället för att gå till jobbet eller något annat alternativ!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det kan jag förstå att det går åt större mängd (arbets)kläder som behöver bytas frekvent på förskola. Men ser man det som att man har en ”jobb-garderob” så kan man ju minimera sin ”fritids-garderob”, om man vill eller känner ett behov av det. ;)

 2. Eva

  Skulle vara svårare för mig att avstå second hand än vanliga butiker. Och nu när flera second hand-butiker, efter att ha haft några svåra månader, fått enormt uppsving i gåvor, är de sprängfyllda av fynd! Har aldrig fyndat som nu, speciellt på Myrorna som brukar ha så mycket skräp. Stadsmissionen har alltid haft fina saker, men nu har de dessutom nog sänkt priserna en smula, i alla fall i alla deras butiker jag varit i på senaste tiden.

  Garderoben är dessvärre mer välfylld än på länge, har inte många plagg jag tycker mig vilja skiljas från, haha! Tankar på köpstopp? Inte som beslut, då föds lättare begär enligt mig. Nu är fokus istället på att glädjas hela hösten åt mina fynd. Bara ett par blå skor också, och ett par beige och nya svarta….När man lägger tunna deosulor i (säljs alltid i minst 6-pack) och smörjer med Effekt skokräm kan man ha finfina skor till en bråkdel av nypriset. Det är bara detta med platsen för allt… ;)

  Corona har inte påverkat mitt liv nästan alls på shoppingområdet, knappt på något område alls faktiskt. Det finns i bakhuvudet varje minut dock, så fort jag går utanför dörren.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hmm…undrar om second hand-butikerna är fyllda för att fler rensar och lämnar in, eller för att det är färre besökare i butikerna?
   Jag hoppas såklart på det förstnämnda, men är tveksam.

   Klokt att ha corona i åtanke när du lämnar huset, det är ju trots allt inte över.

 3. Hilda

  Jag har, i och med corona, kunnat handla mindre kläder än vad jag hade planerat under våren och sommaren. När jag har jobbat hemifrån har det känts helt OK att gå runt i kläder som är lite slitna, och jag har kunnat vänta ytterligare en säsong med att ersätta dem. Dessutom har jag kunnat använda varje klädesplagg lite längre innan jag har behövt tvätta det, vilket gör att jag har kunnat vänta med att ersätta några plagg som jag rensade ut i slutet av förra säsongen, eftersom jag helt enkelt har behövt färre plagg.

  Svara
 4. Malin

  Bara en fundering hur du tvättar de illaluktande shortsen. Min make har några välanvända, men ej utslitna, tshirts som måste tvättas 60 grader varje gång, annars börjar de lukta med en gång. Tvättas de i 60 så fungerar det bra. Så även om tvättråd ibland säger 40 så kör vi det i 60 så det blir rent.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack, har testat att köra 60 någon gång ibland, men ska numera börja göra det varje gång så ser vi om det blir skillnad – tack för tipset!

 5. Marie Å

  Har shoppingfritt 2020, just nu går det bra. Har inte köpt något och inte haft något direkt sug att göra det heller. För mig är rådande läge absolut en fördel, märker att jag fort börjar snegla på kläder osv när jag går i affär vilket jag inte gjort mycket det här året. En positiv sak är den lättnaden jag känner i att inte ens börja fundera på köp/behov till mig själv. Försöker analysera om jag kanske köpt lite mer till barnen än vanligt men tror faktiskt det är marginellt. Däremot gick jag för första gången och fick naglarna målade och brynen plockade på salong samma vecka som jobbet drog igång efter semestern. Tror det fyllde någon form av behov som man annars får genom att förnya sin garderob med något plagg eller köpa nytt hem inför hösten…
  Vill passa på att tacka för inspirationen till ett köp fritt år, tycker konstigt nog att det är riktigt roligt!

  Svara
 6. Sara

  Har du provat tvätta shortsen med ättika? Gör jag med träningskläder (och skydd/utrustning) då lukten inte försvinner vid vanlig tvätt. Kolla ekotipset på instagram för tvättråd (och städråd) med ättika.

  Svara
  1. Moa

   Ja, ättika är bra. Jag brukar blötlägga i lite vatten med ättika i, den klara genomskinliga sorten, och sen tvätta som vanligt. Ibland sitter ättiksdoften kvar och då kan man behöva vädra en stund innan man använder kläderna.

Lämna ett svar