Plötsligt händer det!

Äntligen ska vi bli Herr och Fru Minimalist på riktigt! För även om vi kallat oss det i bloggen sedan starten 2013 när vi var anonyma, så har vi inte varit varken gifta eller förlovade. Men plötsligt hände det – Herr Minimalist friade och Fru Minimalist sa JA! :)

Efter 8,5 år tillsammans, två barn, en bokbebis och oräkneligt antal roliga upplevelser tillsammans, så skedde det! En solig kväll på en strand på Gotland, i närheten av det hus vi hyr där varje sommar. Vi började åka till Gotland när vi fick barn och sedan dess upptäcker vi ön pö om pö tillsammans.

Inom ett par år väntar någon form av minimalistiskt bröllop. Vi vet inte riktigt hur vi vill ha det, så tips med diverse förslag kring minimalistiskt och hållbart bröllop mottages tacksamt! Men det här är vad vi känner just nu:

 • Inget storslaget bröllop utan vi tänker oss närmsta familjen och vänner vilket inkl allas barn ändå skulle bli ca 50 personer. Barn får gärna vara med.
 • Kyrklig vigsel, inte för att vi är särskilt kyrkliga, men vi upplever att det blir mer stämningsfullt.
 • Ingen av oss tycker om att stå i centrum, så traditionsenlig sittande trerätters middag med tal och efterföljande bröllopsfest går bort.
 • Vi vill inte ordna en massa själva på bröllopsdagen då vi upplevt att det blir väldigt lite tid och energi för umgänge när vi fixat vid födelsedagsfester, barnens dop mm.
 • Geografiskt tänker vi utanför Stockholm så att majoriteten av gästerna inte behöver transportera sig så långt (miljöskäl) eller i Dalarna där vi båda har påbrå från.

Kanske har du varit på något bröllop utan den traditionsenliga middagen som du tyckte var bra? Ett bröllop med annorlunda men trevligt upplägg? Eller har du tips på prisvärd bröllopsfotograf eller fin lokal? Vad som är värt att lägga pengar på och vad man verkligen kan skippa?

Som sagt – alla tips mottages tacksamt!

57 tankar kring ”Plötsligt händer det!

 1. Mikaela Söhnchen

  Wow!!! STORT grattis!! En ring kan väl knappast bli en mer minimalistisk symbol för sann kärlek :) Är också förlovad och avvaktar tiden för vårt lilla bröllop så blir spännande att få ideér här och från andra. Pinterest har hittills varit min enda källa till ideér :)

  Svara
  1. Erika

   En av mina vänner deltog i ett brunchbröllop för något år sedan. Det var ett lyckat koncept enligt min vän. Paret vigdes ute i en trädgård var man hade dukat fram brunch. Efter brunchen lite mingel och sedan åkte de nygifta iväg på bröllopsresa😊

   En annan bekant gifte sig borgerligt en fredag. Vi släkt och vänner blev bjudna på grillfest i deras trädgård lördagen efter. Bjöds på olika korvar och sallader samt revbensspjäll och bröd. Man ombads att inte vara för uppklädd. Detta var också ett par som inte gillar att vara i centrum. Avslappnat och fungerande koncept det med.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack och grattis även till dig! :)
   Ja det var verkligen kul att få inspiration i kommentarsfältet här och på instagram!

 2. Jasmine

  Gratulerar! Jag jobbade som servis på ett bröllop med korv med bröd och tårta. Gästerna satt vid parkbänkar och allting var väldigt flytande. Alla hade trevligt och spontana tal hölls på stående fot på parkbänken eller bredvid. Trevligt, icke traditionellt och väldigt härligt. Vid dåligt väder går säkert samma sak att köra i en lada. Aktiviteter var pilkastning och kubb, men diverse ute-spel gör sig säkert toppen.

  Svara
 3. Stina

  Grattis ☺️
  När vi gifte oss försökte vi hålla nere kostnaderna så mycket det gick. Det som kostade mest var maten. Vi ordnade lokal gratis, jag köpte min klänning begagnad av en kompis, sminkade mig själv, köpte inga nya skor, smycken mm. Det vi sparade mest pengar på var nog att fråga fotograf och en som filmade som hade det som fritidsintresse och inte etablerat företag. Vi känner ingen som fotar/filmar så vi prioriterade att betala lite för det. En fotograf tar flera tusen för bröllop, kollade på en som tog 400000 för en dag!!! Så det är mitt bästa tips om ni inte känner någon fotograf eller som filmar, leta efter någon som gör det för en billigare peng och som är hobbyfotograf.
  Gå även med i Facebook grupper för bröllop, finns mängder med både köp och sälj, där man kan hitta tips på lokaler, fotografer mm. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för tips om speciella grupper på FB för köp- och sälj kring bröllop! :)
   Har förstått att maten ofta kostar väldigt mycket, liksom dryck om man är på restaurangliknande-lokal.

 4. Caroline

  Var på ett supertrevligt bröllop. De gifte sig först i kyrkan och sedan vid utgången fanns det lyxiga picknickkorgar med bubbel, jordgubbar, ostar etc. Beroende på storlek var man kanske 2 familjer som delade och satte oss på filtar i en superfin miljö. Under tiden var det familjevänliga lekar, som tipspromenad någon stafett. Därefter var det dans o tårta i en lokal i närheten.
  Kändes genomtänkt och kärleksfullt utan sådär överdrivit pampigt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, det lät mysigt och fint! Jag tycker det är jobbigt när man är väderberoende bara, ytterligare en sak att vara nervös över som inte går att styra. ;)

 5. Kathrine

  Grattis! Lite tips; be vänner till er vara värdpar! De planerar och fixar praktiska grejer utifrån era önskemål, det brukar vara hedervärt att vara värdpar. Om ni har anknytning till Dalarna; Grangärde gästis! Mat enl önskemål, fixar vegetarisk mat eller vegankost utan bekymmer. Boende på samma ställe; inga transporter. Kyrkan på gångavstånd till gästgiveriet! Lycka till!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Stort tack för konkret tips gällande plats och lokal, det uppskattas! =D
   Ja, får kanske involvera ett värdpar, tack även för det tipset, hade inte tänkt på det annars.

 6. Anna

  Grattis så roligt!!! All lycka med planeringen, mitt bästa råd är att följa hjärtat i planeringen❤️

  Svara
 7. Sara11

  Wow vad roligt, grattis!

  Jag vet att hejhejvardag (Louise Winblad) gifte sig för något år sedan, sök på hennes blogg! De hade borgerlig vigsel vill jag minnas, sen bara lunch med närmaste familjen, och sen fest med snittar och drinkar och dans med DJ på kvällen. Ingen sittande middag alltså.

  Jag gifte mig för 8 år sedan (fortfarande gifta och glada ihop, yay!) och vi fick tipset att lägga pengar på det som finns kvar efteråt: fotografering och ringar. Bilderna kommer man ha kvar hela livet, och ringarna bär man varje dag. Blommor, mat, DJ etc, sånt minns man men det finns inte kvar i vardagen på samma sätt. Nu i efterhand är jag glad att vi valde att satsa på fina ringar som vi trivs med, och att vi tog fina bilder som vi är glada att ha framme (utnyttjade en fin vän som är duktig hobby-fotograf).

  Ser fram emot att följa er resa eftersom vi funderar på att ”gifta oss igen” när vi firar 10-årig bröllopsdag eftersom det var så kul! Alla jag känner och tycker om på samma fest! Vi bjöd också ”bara” familjen och närmaste vännerna, men det blev ändå 80 personer. Men så roligt! Så värt pengarna! Ett minne för livet faktiskt – obs ingen romantiker i övrigt :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, vad kul att läsa om Hejhej-vardags bröllop, fanns jättebra inlägg där hon gick igenom hela upplägget.

   Vad roligt att läsa att det var en så rolig dag att ni vill göra något liknande igen! Det bådar gott! =D

   Och självklart återkommer vi med planer när vi läst alla inspirerande tips och kokat ner till vad vi vill ha och börjar ta steg framåt. Just nu känns det ju som 2021 är helt uppbokat för alla bröllop som flyttats från 2020 pga corona, så det lär säkert dröja till 2022 innan vi får till något, men lösa planer kommer ju såklart göras innan dess…

 8. Jenna

  Stort grattis! Vi gifte oss i modernare kyrka med utrymme för mingel både inomhus och utomhus. Bjöd på snittar och lite annat plock samt alkoholfritt bubbel, läsk och nåt litet sött direkt efter vigseln för alla 50 gästerna. På kvällen middag på ett hotell för den närmaste familjen (20) och där fanns ju allt från utsmyckning och personal till porslin. Väldigt mysigt och fint. Önskade bidrag till bröllopsresa i present.
  Har varit på ett bröllop i stadshuset där vigseln skedde och senare kunde alla som ville äta middag på en restaurang där var och en betalade. Blev fint och minnesvärt även det.

  Lycka till!

  Svara
 9. anna mn

  Grattis! Det jag tänker att verkligen fundera igenom vad som är viktigt för er och satsa pengarna där. För oss var det viktigt att inte behöva städa efteråt och kunna luta oss tillbaka, samtidigt som vi ville ha en trevlig trerättersmiddag så vi lade majoriteten av pengarna där. Däremot hade vi inga blommor, jag hoppade över smink och frisör och fixade mig själv m.m. Jag tycker att det låter jättehärligt med ett familjetillvänt bröllop som inte är så strikt.
  En bra sak som vi gjorde på vårt bröllop var att vi betalade en tjej som en släkting kände för att ta hand om logistiken kring förflyttningen mellan vigsellokal och festlokal. Vi hade grejer som behövde sättas upp och packas ner och tas med. På så sätt behövde varken vi eller våra släktingar fundera på det.
  Jag har varit på ett bröllop uppe i Orsa på ett vandrarhem där det fanns en stor loge som kanske skulle passa det ni tänker er? Tyvärr är det ett tag sedan så jag kommer inte ihåg vad fet heter.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack, ja det är nog lätt att hamna i att allt blir väldigt dyrt, istället för att fundera på var man verkligen vill lägga pengarna.
   Smart det där med att delegera vissa delar till en specifikt utsedd person för att slippa ha det i huvudet själv etc.

 10. Carro

  Grattis vad kul! Det vi tyckte var det roligaste minnet var korten. Vi gifte oss väldigt enkelt på andra barnets dop. Närmsta vännerna och familj och efteråt bubbel, tårta och kaffe/te. Mitt bästa råd för att det inte ska bli för dyrt är att inte nämna bröllop i samband. Vi beställde ”fina” tårtor men inte typisk bröllopstårta. Hade en jätte fin bukett men beställde en bunden bukett och beställde en ”vanlig” fin vit klänning.

  Vi var på en bröllopsfest i helgen. De vigdes dagen innan med närmsta familjen och åt 3 rätters med dem. Dagen efter hade de bjudit in oss kompisar på lättare mat och tårta i trädgården. Jätte mysigt och kul.

  Svara
 11. Anna

  Grattis! Vi tog en präst till en industrilokal det blev lagom kyrkligt för oss. Låg sedan en resturang i anslutning som löste mat. Ringde en lokal krog och fick komma vid ett par tillfällen och hämta tomma vinflaskor som var genomskinliga. Tog bort etikett och stoppade i ljus, ca 70 lika många som gästerna och de stod i halvmåne runt vigseln. Pyntade med ormbunke från billig krukväxt som jag klippte. Billigare än snittblommmor. Naturen var inte i fas vid tidpunkten .

  Svara
 12. Suss

  För oss var inte den sena festen alls viktig utan att samla de vi ville dela stunden med så vi gifte oss på en söndag för att inte alla skulle förvänta sig ett vanligt bröllop. Bjöd på sen trerätterslunch efter tidig vigsel och sen var det slut vid 18. Alla lokaler mm är mycket billigare på söndagar. Det blev jättebra och vi slapp vara uppe sent

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Aha, vad coolt och annorlunda! Lät som ett trevligt upplägg. Men några frågor:
   Tyckte kyrkan (om ni gifte er i kyrka) att det var märkligt att ni ville ha en söndag? Tänker att de dagarna är vigda (hö hö) för annat i kyrkans kalender.
   Var det svårt att ”hinna med” allt innan lunchen? Tänker på hårfix, klänning, fotografering, transport etc.?

 13. Helen

  Grattis till er!

  Vi gifte oss lite annorlunda och skippade också middagen. Vi körde vigsel vid lunchtid och sedan afternoon tea efteråt med ca 50 gäster. På kvällen gick vi ut och åt god middag bara vi två. Det blev en väldigt fin dag som passade oss bra, vi gillar inte heller att stå i centrum och ville att vår bröllopsdag skulle ha lite mer tid för bara oss två. Med stora bröllopsfester blir det ibland så himla mycket fokus på gästerna och festen att brudparet inte hinner med varandra under deras första dag som gifta, och så ville vi inte ha det.

  För oss var det viktigt att slippa stressa och greja med förberedelser, så vi var på ett hotell som fixade allt med Afternoon tea, mat, dukning, servering, städ… väl värt det för att slippa tänka på det.

  Vi hade ingen tårta på bröllopsdagen, vi ville hellre ha de klassiska små bakelserna som hör till Afternoon tea, så vi bjöd på kaffe och tårta hemma dagen efter. En god vän bakade tårtorna och våra föräldrar fixade men det praktiska kring det.

  Att lägga vigseln tidigare på dagen istället för på eftermiddagen gjorde dagen lite lugnare, tyckte vi, och ska ni ha barn med så passar det ju oftast bättre när det inte blir så sent på kvällen. Vi hade inte så mycket fix före, jag sminkade mig själv och gjorde en enkel frisyr hos frisör (kort hår och knypplad brudkrona). Klänningen sydde min mamma, men det finns ju massvis att hitta second hand på nätet och det finns ju även massor av vackra klänningar som inte är brudklänningar men som funkar alldeles utmärkt för det ändå. Där kan man spara många tusenlappar! Tycker man att dekorationer är viktigt så finns det att hyra, både billigare och klimatsmartare än att köpa en massa prylar för bara en enda fest.

  Och viktigast av allt! Att gifta sig är helt gratis och behöver inte ha en massa prylar och annat. Det enda som krävs är ni två, era löften (och minst en ring om ni har kyrklig vigsel, men det kan vara vilken ring som helst). Allt annat är extragrejer egentligen.

  Svara
 14. Herr IGMR

  Stort grattis! Vad roligt!

  Gillar ert tänk med bröllopet. Hade vi gift oss igen hade det blivit enkelt med middag för de närmaste. Cherrypicka det som betyder något och det vi vill uppleva, kapa resten. Många bra tips i kommentarsfältet.

  Vi gifte oss i LA och stack på en roadtrip som bröllopsresa. En underbar resa och frihetskänsla.

  Svara
 15. Klara

  Så härligt! Det är fint och kärleksfullt att gifta sig!

  Gifte oss för 10 år sedan, en borgerlig vigsel i en vacker skogsglänta sent i augusti när ljungen var alldeles lila. Vi har tur att ha många inom familjen och vännerna som ”kan saker”, och alla kände sig så glada över att få ”hjälpa till”: en som sjöng och en som spelade gitarr under vigseln, en som spelade fiol när vi ”skred in i gläntan”, en som fotograferade, en som fixade blommor osv.

  Vi hade en liten lokal sen där vi serverade buffé. Det som kostade mest var maten. Det jag är mest nöjd med att vi la pengarna på/lejde bort, var någon som tog hand om mat/disk (om man är många gäster blir det ju mycket trots allt) samt städning av lokalen.

  Hade jag gift mig idag hade jag lagt ännu mindre pengar på min klädsel (då vid 26 års ålder hade jag inte riktigt hittat hem i vad som var viktigt FÖR MIG, utan drogs lite av vad alla ”tyckte att vi borde”- även om vi gjorde en hel del ”ovanliga” (där, då, och bland våra familjer) val, som att gifta oss utomhus, spela Led Zeppelin på vigseln mm. ) Hade även gjort en enkel blombukett själv. Sminkat mig själv. (Frisyr tyckte jag dock var skönt att få gjort av någon som kan, så att det håller hela dagen).

  Lycka till i tankarna och planerna!

  Svara
 16. Sofia

  Grattis till förlovningen!

  Vi gifte oss 2012. Min man har många syskon och ännu fler syskonbarn. Till min familj för mamma, pappa, syster och bror. Så vi beslöt oss för att bjuda respektives familj med alla syskon och barn, och de tre närmsta vännerna. Trots det var vi 40 pers. Min moster kom ändå till kyrkan för att delta i själva vigseln. Vi gifte oss en fredag eftermiddag strax efter kl 16, och sen åkte vi vidare till min mans mormors och morfars sommarstuga. Där grillade vi, alla hjälpte till och tårtan hade jag gjort själv. Gästerna sov över, vi packade in oss lite här och var, någon i husbil och någon i tält. På natten lekte vi lekar och spelade olika spel. Brudklänningen beställde jag från Nelly och fotografen hade vi helt glömt bort, men makens brors flickvän som e duktig hobbyfotograf knäppte flera fina bilder från bröllopet.

  Det mest tokiga med vårt bröllop var väl ändå att vi bokade det bara två veckor innan. Vi hade länge pratat om giftemål, men tiden hade aldrig riktigt passat in. Men bara två veckor före bröllopet kunde vi konstatera att min syster som då jobbade i Lund (själva bor vi och våra familjer i Finland och vi är alla finländare) och min mans bror från Gällivare skulle råka komma ”hem” båda två under samma helg. Vi hade ändå varit tillsammans i 12 år och hade två barn redan så det där med ”hindersprövning” tyckte vi var avklarat ren, hihi. Men vi ringde prästen och frågade om man kan gifta sig så nära inpå, joho, svarade han… och resten blev en superlyckad historia :) Vi e gifta ännu och har idag tre barn och firar snart 21 år tillsammans. Bröllopet kostade oss max 1000 euro.

  Svara
 17. Eva

  Grattis! Har liksom bara väntat på detta. Länge… ;) I övrigt hänvisar jag till vad Helen skrev längre upp i slutet av sitt inlägg.

  Själv har jag blivit mer och mer positivt inställd till borgelig vigsel men med senare välsignelse i kyrkan med tillhörande fest, bufféfika eller middag.

  Risken med att inte ha en noggrant planerad sittning blir att gästerna inte blandas, utan att man på svenskt manér håller sig till de redan etablerade bekantskaperna. Det är synd, för den bästa gåva man som brudpar kan ge sina gäster är nya kontakter och vänner i samband med giftermålet!

  Det värsta man kan göra för sin gäst är att överutnyttja den i köket så att de inte får känna sig som gäst överhuvudtaget, utan som gratis kökspersonal. Gör upp tydligt i förväg vad som gäller.

  Svara
 18. Carro

  Ett tips är bröllopsbruket som säljer begagnade bröllopsklänningar (Samtidigt som de hjälper en med utprovning och sömmerska för anpassning) – där kan man sedan sälja klänningen igen ☺️

  Svara
 19. Cecilia

  Grattis! Vi gifte oss i Tällberg förra sommaren och den mest magiska stunden var innan vigseln när vi fotades på stranden och bryggan, själva och med brudföljet. Så mysigt! Vi roddade ganska mycket med städning samt bortplockning och transport av saker dagen efter bröllopet och det hade jag i efterhand gärna sluppit. Fixa innan är kul, men dagen efter vill man bara ta det lugnt och njuta.

  Svara
 20. M

  Var på ett bröllop i kyrka där alla var finklädda. Efter vigseln var det fri tid, en del gick tipspromenad, vissa satt och drack öl i en hammock, en del vilade i stugorna gästerna skulle bo i men de flesta badade i den närliggande sjön. Efter ett par timmar var det grillbuffé och fest i ladan i valfri klädsel. Jättebra upplägg och till festen bytte de flesta om till skönare och svalare kläder. Blev jötteavslappnat o superkul. En lek hade de fixat med under middagen men det var inga tal eller liknande.

  Svara
  1. Anna

   Jag var på ett bröllop där vigseln var i kyrkan kl 15, sen gick vi till en restaurang med fin miljö runtomkring där man kunde gå en tipsrunda. Sedan var det middag och bröllopstårta. Barn fick vara med och sen var det slut runt 20-tiden. Fantastiskt mysigt och annorlunda!

 21. Anna

  Grattis, vad roligt!
  Här kommer mina tips: man kan ha middag på en vanlig restaurang, då slipper man allt praktiskt kring lokal, dukning, disk, städning etc. Det blir ingen sittning i flera timmar med tillhörande dans, utan lite mer lättsamt.
  Om man vill slippa få (oönskade) prylar i bröllopspresent så kan man lägga upp det så att gästerna betalar för sig själva på restaurangen istället för att ge present, alternativt kan man önska sig pengar till någon bra välgörenhetsorganisation eller önska sig upplevelser.
  Be gärna gästerna fotografera så slipper man anlita fotograf, de tar ofta väldigt mycket betalt. Använd kläder ni redan har i den mån det går (tex kostym, skjorta, skor, smycken) och köp resten second hand. Om man vill gå ännu längre i detta så kan man även uppmana gästerna att inte konsumera inför ens bröllop, dvs att de gärna får använda kläder de redan har, åka kollektivt till bröllopet, ev, inte köpa presenter etc.
  Kanske maten är vegetarisk eller vegansk, helt eller delvis?
  Brudbukett är inget måste, kanske kan man plocka blommor själv i naturen om man vill ha en bukett?
  Kanske känner man någon som kan sjunga/spela musik under själva vigseln?
  Eventuell tårta kan vara ”vanlig” och behöver inte alls vara en stor bröllopstårta i flera våningar med ett brudpar längst upp, utan en enklare variant som man kanske gjort själv funkar alldeles utmärkt :)
  Lycka till med allt! Tack för en inspirerande blogg!

  Svara
 22. Mirjam

  Vi valde en festlokal på gångavstånd från kyrkan så ingen behövde åka bil däremellan eller fixa skjuts. På så sätt kunde man åka kollektivt hela vägen till bröllopet om man ville det.

  Svara
 23. F-lediga läraren!

  Grattis! Mannen och jag gifte oss i somras. Efter att hört om kollegor som haft bröllop som slutade på 100 000+ var vi båda överens om att det inte var något för oss. Det slutade med ett litet bröllop (17 gäster + vi 3 i familjen) – från början hade vi bjudit ca 45 personer men pga coronan fick det bli familj+respektive och de 4 närmaste vännerna. Min klänning var en ”vanlig” vit klänning från Samsoe – en modell jag älskar! På fötterna hade jag mina sandaler, i håret en krans som jag pyntat med rosor från en buske utanför vår busshållsplats, buketten var ängsblommor som jag och systerdottern plockade på morgonen innan. Efter vigseln (och dop av vår 6 mån dotter) tog sig alla hem till oss där det först blev kaffe och tårta, sedan några timmar senare tändes grillen och det blev grillmiddag. Mina bästa tips för att hålla det minimalistiskt är att framförallt fundera på storleken på bröllopet. Och sen faktiskt vara så pass egoistisk att man tänker på sig själv – vilket bröllop vill ni ha? Vi var som sagt båda två ganska obekväma med stor sittning med 3 rätters, tal m.m. Utan ville ha en mer mysig familjär stämning – men bebis kändes det också betydligt enklare att rodda. Stort grattis!!!

  Svara
 24. Helena

  Vad roligt! Stort grattis!!
  Vårt bröllop för några år sedan var inte riktigt enligt den traditionella normen. Våra barn var då små (2 och 4) och i princip alla våra vänner hade lika små barn. För oss var det en självklarhet att barnen skulle vara med, men då måste man också anpassa firandet efter det. Ingen blir glad av att barnen inte är glada…
  Så vi gifte oss på förmiddagen, och hade sedan en lunchbuffé på en restaurang som fixade all mat. Det vi sett till var att buffén innehåll ngt för alla (dvs även pasta och köttbullar), att varje barn fick ett litet pysselkit som jag gjort vid sin plats (en liten legopåse, några kritor och en pyssel-/målarbok). I anslutning till matsalen hade vi även gjort i ordning ett lekrum med pussel, liten rutschkana, bilar, dockor etc. De barn som ledsnade kunde då gå dit och leka av sig, samtidigt som den medföljande föräldern kunde stå i dörrposten mellan lekrummet och matsalen (och på så sätt både vara delaktig i festen och hålla koll på sitt barn). Lekrummet är nog faktiskt mitt bästa tips!
  Efter lunchen skildes alla gäster åt, och sedan träffades vi på kvällen igen och grillade korv utomhus. Då kunde alla som orkade och kunde vara med, och det blev ett skönt ”häng”, precis som vi ville ha det.

  Svara
 25. Najsa

  GRATTIS. Vad kul!

  Betyder minimalistisk alltid budget? Känns som om många kommenterar hur de höll nere på kostnaderna.
  Jag tänker att det kan vara minimalistiskt och hållbart, utan att hela tiden måste tänka på att det ska vara billigt.

  En vacker lokal som är ganska dyr, men passar er perfekt annars. Funkar det?
  En skaldjursbuffe, en underbar (men dyr kanske) tårta, funkar det?
  Jag menar inte att ni måste ha just dessa saker som jag precis nämnt, eller ens gilla dem, men undrar bara hur tankesättet hos er är. Hur viktigt är priset vs minimalismen? Eller är dem en kombination?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack så mycket! :)

   Nej, tänker verkligen inte att minimalistiskt behöver betyda budget, snarare kvalitet och att lägga pengar på det som betyder något i detta sammanhang för just oss. :)
   Exempelvis skulle vi vilja ha en bra fotograf för att våra egna släktingar (där visserligen vissa har fotointresse) ska behöva uppleva bröllopet genom kameralinsen. Liksom hitta en lokal som känns som ”vi”, snarare än den billigaste lokalen. Och betala för att någon annan ska pynta och städa, för att vi och våra gäster ska slippa det momentet och kunna fokusera på det roliga. Så du är helt inne på samma tankesätt som vi, det blir någon form av kombination men att lägga pengarna på för oss ”rätt” saker.

 26. Anna

  Grattis till er båda!
  Satsa på en bra bröllopsfotograf, det är så underbart att ha bilderna sen. Ha även fotograf på festen efteråt. Det är kul att ha bilder från festen. Ett annat tips är att alla gäster fotas, varje familj fotas ihop.
  Ha en person som har ansvar/ hjälper barnen. Det ska inte vara en gäst, utan någon annan.
  En tipsrunda med frågor om er är toppen, för gästerna. Då kan ni under tiden prata med varann, och känna in alla intryck!
  Givetvis så ska ni ha den fest som passar er.

  Svara
 27. Elin Lundgren

  Inte särskilt kyrkliga men vill ändå viga sig inför Gud? Det vanligaste nu för tiden är att ta en borgerlig vigselförrättare. Tråkigt om ni fått dåligt intryck av det, men jag har gjort ungefär 300 borgerliga vigslar (under ett gäng år) och jag tror ingen varit missnöjd med det. Ni kan styra väldigt mkt hur ni vill ha vigselakten då. Och Gud kommer inte vara inblandad.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har egentligen inget emot att viga oss inför Gud. Våra barn är även döpta i kyrkan. Det handlar inte om att vi tror vi kommer bli missnöjda med en borgerlig vigsel, utan snarare att vi tycker det känns högtidligare och mer som ”vi” att gifta oss i kyrkan. Utan att det för dens sakens skull är en plats där vi hänger på helgerna.

 28. Anna

  Hej!
  En borgerlig vigsel kan utformas på fler och personliga sätt, och passar bra för de flesta. En kyrkvigsel är fylld av traditioner och kan kännas högtidlig givetvis.
  Det personliga ska komma fram under hela bröllopsdagen, och kommer att ge minnen för livet.

  Svara
 29. Johanna

  Vi var inte heller intresserade av att ha ett stort bröllop utan vi tänkte att vi vill ha bröllopsfesten så som den fest vi gillar bäst. Därför hade vi grillfest med kubbspel. Vi var endast närmaste släkten så totalt 12 personer och vi var i mina svärföräldrars sommarstuga som har stor tomt. Detta var innan vi fick barn så då var det enklare att hålla det litet. Det som var viktigt för oss också var att vi inte höll på och planera i evighet vilket ingen av oss gillar.

  Svara
 30. Susane Johansson

  Grattis :)
  Är smidigt att hyra in en foodtruck, man väljer inriktning efter vad man vill bjuda på.
  Thai, langos eller burgers kanske

  Svara
 31. Bo

  Gratulerar till er båda. I och för sig inte heller otippat 🙂.

  Jag är gift för andra gången. Provat både kyrkligt och borgerligt bröllop. Dock med mycket små fester båda gångerna, alla gäster med blodsband.

  Mitt tips är utomhus, på en plats som betyder mycket för er båda. Då blir inte ceremonin instängd på något sätt, utan världen är ert vittne.

  Som bonus blir per automatik kläder och allt annat mera praktiskt och det finns mindre som kan sno fokus från er och er kärlek. Ceremonin blir starkare med mindre omkring.

  Allt gott och all lycka till er familj.

  Svara
 32. Moa

  Jag har varit på ett lite annorlunda bröllop som hölls på Skansen i Stockholm, borgerlig vigsel, inga ringar, brudparet hade visserligen nya kläder men valde kostym och klänning som inte var så bröllopsbetonade utan kunde användas till vanliga fester i framtiden. Lunch på restaurang, det var få gäster (knappt 10 st) så det räckte att boka bord och beställa som vanligt från menyn, brudparet bjöd på lunch och efterrätt för de som ville.

  Dessutom har jag varit på ett traditionellt kyrkbröllop med tre-rätters middag som var barnvänligt. Om det är många barn så är det toppen med en plats där det finns djur i närheten, till exempel hästhagar eller fårhagar. Dock så kan det bli svårt med miljövänliga transporter om det är alltför lantligt. ;)

  Grattis, och lycka till!

  Svara
 33. Jenny Ferm

  Grattis!
  När min bror och hans fru skulle gifta sig hade först tänkt att ha ett stort kyrkligt bröllop i Järvsö där vi har släkt. Men när de sen kände att ingen av dem var helt bekväma med att stå i centrum så ändrade de sig. Istället valde de att gifta sig i Stockholms stadshus med bara närmaste familjen.
  Vi blev runt 15 st med alla barn och efter det körde de catering till sin lägenhet där vi alla bara umgicks under väldigt avslappnade former.
  Året efter hade de en bröllopsfest bara för vänner som var helt barnfri. De hade lämnat barnen hos sina föräldrarna. Då hade de grillbuffé på Cafe Båthuset vid Huvudsta slott. Supermysigt och avslappnat med dansgolv och spontanbad framåt småtimmarna :)

  Svara
 34. Christina

  Grattis till förlovningen! Vi gifte oss 2010 då Skansen för första gången hade drop-in-vigslar, helgen före kronprinsessbröllopet. Bortsett från visst strul med kölappar och väntetid (de hade gravt underskattat hur många som ville gifta sig), så passade det oss perfekt. Inget att ordna och planera mer än hinderslöshetsintyget, ringarna och kläderna. Vi hade bara våra barn med oss, inga andra gäster, och var lätt uppklädda men inte i specifika bröllopskläder så vi köpte inte så mycket nytt, bara makens kostym tror jag. Sen åkte vi hem och åt smörgåstårta med barnen. Vi hade varit förlovade i många år men inte riktigt kommit till skott med att bestämma hur, när och var vi ville gifta oss eftersom vi hade olika många släktingar och kompisar, och släkten på annan ort. När Skansens drop-in dök upp kändes det helt rätt, en enkel lösning men ändå lite roligare än att boka in en tid i stadshuset. Veckan efter vigseln lottade Lufthansa ut flygresor till de som gift sig på Skansen den dagen och vi vann en resa till Milano så det blev vår bröllopsresa!

  Svara
 35. Matilda

  Som jag sett att andra också skrivit så är mitt bästa tips att satsa på en bra fotograf. Visst är det kul att ha fina ringar man använder varje dag så det är jag glad att vi ”investerade” i, men de går ju faktiskt att byta ut om man vill! Däremot kommer man ju aldrig kunna ta nya foton. Vi la ca 10 000 kr på en fotograf som var med före vigseln för fotografering av oss, hon var även med på själva vigseln och även efteråt när vi minglade lite. Det var underbart att få fina foton på oss men även på alla gäster. Och be prästen säga åt alla att inte ta några foton själv under vigseln, det är så mycket lättare för folk att vara närvarande då och dessutom är det ju inte så snyggt om fotografen tar massa foton på människor med telefonerna i högsta hugg. Maila om ni vill ha tips på fotografen (håller hus i Sthlm/på Gotland).

  Svara

Lämna ett svar