Behovsstyrd utebliven konsumtion

För ganska precis två år sedan bytte vi ut vår dåvarande servis, genom att köpa en begagnad servis av ett märke och modell som vi verkligen ville ha. Eftersom vi köpte den begagnad kunde vi inte styra exakt antal utan uppsättningen bestod av sex stycken av vardera tallrikar, assietter, skålar och koppar.

Redan då för två år sedan skrev jag att vi skulle utöka servisen då vi spontant upplevde att en uppsättning med sex stycken av varje var för liten. Men tydligen var behovet inte så stort för så här två år senare har vi fortfarande inte utökat servisen. På bilden längst upp i inlägget ser du den i sin helhet, exklusive koppar.

Middagar med vänner, barnkalas, fika med släktingar mm har ändå kunnat genomföras. Visst händer det att vi behöver diska en tallrik inför en middag med vänner, att vi får ha olika skålar när efterrätt dukas fram eller olika tallrikar och fat när många äter eller fikar samtidigt. Men vid 98 % av alla tillfällen klarar vi oss utmärkt med det antal vi redan har. Och för den som undrar kör vi oftast en full diskmaskin per dag.

Att avvakta är för övrigt ett bra sätt för att undersöka om den initiala tanken och känslan kring behov, är berättigad. Hur stort är det konkreta behovet och hur ser det riktiga behovet egentligen ut?

Kanske köper vi någon ytterligare tallrik eller assiett i framtiden om det dyker upp på Blocket eller behovet förändras. För som ni vet gällande minimalism, det handlar inte om att ha så få som möjligt, utan om det antal som underlättar vardagen och livet för just dig eller din familj.

Hur stor uppsättning porslin upplever du är lagom?

8 tankar kring ”Behovsstyrd utebliven konsumtion

 1. Elisabeth

  Det som allra mest driver behovet av glas, koppar och tallrikar hos oss är det som ”hamnar” i andra rum och inte kommer tillbaka direkt. Assietter i tonårsdotterns rum, kaffemuggar på makens skrivbord, vattenglas på mitt skrivbord eller på andra ställen. Detta blev extra tydligt i våras när hela familjen jobbade/pluggade hemma. Jag väljer mina strider, och i detta fall köper jag hellre några fler av varje än att tjata eller plocka. Just tallrikar tar ju inte heller nån extra plats, eftersom de bara travas. Så vi har nånstans mellan 9 och 12 av det mesta. Det enda som aldrig tar slut är stora tallrikar. Vi brukar normalt köra en maskin efter middan.

  Svara
 2. A

  Hur lyckas ni med det? Att det fungerar med er familj kan jag förstå, men att det lyckas när man bjuder andra på middag förstår jag inte? Vi har 12 vanliga tallrikar och några mindre. Är 5 i familjen och har en gång i veckan middagsgäster, då är vi mellan 10-12 personer. Jag upplever att antalet är lagom. Köpte nyligen flera glas så nu har vi kanske 14 st. Det fungerar men vi kunde mycket väl ha några till. Färre än så vill jag helst inte ha, då blir det bara opraktiskt (måste diska för hand). Vi kör en diskmaskin om dagen

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Våra barn äter alltid på assietterna, de tycker mattallrikarna är för stora. Vi har inte sittplatser för mer än 10 personer i dagsläget (borde bord och stolar som begränsar), så vi har aldrig haft fler middagsgäster än så (däremot fler kalas-gäster och fika-gäster). Så vi kan därmed ha 6 vuxna och 6 barn ätandes på tallrikar/assietter (men som sagt, antalet stolar begränsar oss till 10 personer i dagsläget).

   Som jag skrev i inlägget så tänkte vi initialt att vi ”måste” ha fler assietter och mattallrikar, men det har än så länge inte uppstått någon sådan konkret situation där det känts nödvändigt. Men när barnen blir större och äter på stora mattallrikar och assietterna blir just enbart assietter, så kommer det behövas fler tallrikar (och de äter såklart på stora tallrikar då och då när alla assietter står i diskmaskinen).

 3. Ida Fridlund

  Hej! Är ny- minimalist, så kul att hamna på er blogg :) Jag undrar också som föregående hur ni får ihop det med middagsgäster. Om ni bara har 6 tallrikar och ni är fler än 6 personer (dvs har fler än 2 gäster då jag förstått att ni är 4 i familjen) hur gör ni då? Bara nyfiken då jag själv funderar på hur mycket porslin vi behöver och funderar på att byta ut det vi har nu. Vi är 3 i familjen men har då och då släkt och vänner på besök vilket gör att vi ibland kan vara kring 10 personer eller så. Hälsningar, Ida

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Våra barn äter alltid på assietterna, de tycker mattallrikarna är för stora. Vi har inte sittplatser för mer än 10 personer, så vi har aldrig haft fler middagsgäster än så (däremot fler kalas-gäster och fika-gäster). Så vi kan därmed ha 6 vuxna och 6 barn ätandes (men som sagt, antalet stolar begränsar oss till 10 personer).

   Som jag skrev så tänkte vi initialt att vi ”måste” ha fler assietter och mattallrikar, men det har än så länge inte uppstått någon sådant konkret situation där det känts nödvändigt. Men när barnen blir större och vill äta på större tallrikar (de gör det ibland om alla assietter är i disken) så kommer såklart behov av fler tallrikar uppstå för att förenkla vardagen.

 4. Moa

  Jag undrar mer hur många gånger ni äter om dagen, om det räcker med tolv tallrikar för fyra personer. Frukost, lunch, mellanmål, sen borde tallrikarna vara slut till middagen? Jag är bara en person och jag använder minst fyra tallrikar till mig själv om dagen, sen brukar några tallrikar hamna i kylen med rester eller som lock till något annat.

  Svara
 5. Josefin

  Intressant. Vi har fler tallrikar för att slippa köra diskmaskinen innan den är full. Under sommaren har jag också tillverkat bivaxdukar så nu har vi ofta rester på tallrikar i kylen med vilket gör att vi behöver några extra.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Här körs också bara fulla diskmaskiner, det brukar sällan vara ett problem att få den fylld på en dag. Kan hända en vuxen får välja mellan att diska en tallrik eller äta på en assiett någon gång just sommartid när man äter så många måltider hemma, men inte värre än så ;) Barnen äter generellt alltid på assietterna då de tycker att vanliga mattallrikarna är för stora, så när de börjar äta på stora tallrikar behöver vi (senast) införskaffa några ytterligare.

Kommentera