Bytt blått mot vitt

Vissa av er som följt bloggen och vårt Instagramkonto länge vet nog att vi varit sugna på att byta ut vårt blåa porslin från Höganäs keramik i flera år. Vi skrev bland annat om det i inlägget ”5 frågor om porslin” från 2016.

Jag (Fru Minimalist) valde ut denna porslinsserie och började spara på det när jag var runt 15 år. Tillslut hade jag en ganska gedigen samling, som det dock skulle dröja länge innan den rent praktiskt kom till användning på grund av utlandsjobb, utlandsstudier, korridorsboende och inneboende. Men tillslut efter sisådär tio års väntan i en flyttkartong fick porslinet äntligen komma ut och till sin rätt.

När jag flera år senare träffade Herr Minimalist visade det sig att han hade exakt samma nyans porslinsserie (vad är oddsen ;) ). Så då slog vi ihop dem och hade en rejäl uppsättning. Pö om pö gjorde vi oss av med delar vi inte använde, överflödigt antal tallrikar, kaffekoppar, tillbringare mm. Men det kändes onödigt att byta ut hela uppsättningen även om ingen av oss riktigt gillade den. Den funkade ju.

Vårt Höganäsporslin som nu är ett minne blott.

När vi hade köpt huset i våras började jag känna att det var dags att byta ut det blåa porslinet mot något vi gillade bättre. Vilket hade jag sedan länge siktet inställt på. Jag såg nu att jag även nämnde det som förslag i blogginlägget ”5 frågor om porslin” för två år sedan. Än idag gillar jag samma porslin skarpt. Nämligen (trumvirvel) Rörstrand Swedish Grace i färgen vit (snö). Enkelt, vitt med fina detaljer.

Jag satte en bevakning på Blocket i juli och en dryg månad senare, strax innan flyttpackningen började, köpte jag en liten grunduppsättning som hade använts vid styling av lägenheter. Det var 6 stycken vardera av djupa tallrikar, skålar, tekoppar, assietter, och tallrikar. Den uppsättning du sen på bilden nedan.

Vår nya uppsättning porslin – Rörstrand Swedish Grace.

I inflyttningspresent av min mamma fick vi sedan två tillhörande kaffekoppar så vi ska kunna bjuda dem på kaffe. ;)  Så nu har vi en liten men otroligt fin uppsättning som vi klarar oss bra på då barnen fortfarande äter på varsin tallrik i rostfritt stål. Jag kommer fortsätta ha bevakning på Blocket för att utöka porslinssamlingen, men märker vi att det mer akut behövs fler tallrikar eller skålar i vardagen så kan vi även tänka oss att köpa det nytt vid lämpligt tillfälle.

Vad som hände med det blåa porslinet? Vi lade ut det på Blocket och på en lokal köp- och sälj-sida på Facebook under en dryg veckas tid utan att få napp eller visat intresse. Det slutade med att vi någon dag innan flyttlasset gick lät Sellpy hämta det och nu ska det säljas på Tradera via dem. En utrensad pryl är ju en mindre pryl att flytta tänkte vi. ;) Hoppas någon är sugen på att köpa det till en billig peng, huvudsaken är ju att det kommer till användning på ett eller annat sätt igen.

Och för den som undrar; nej vi har inget finporslin utan detta är det vi har. Vi har heller inga finbestick utan bara en uppsättning bestick. :)

Jag tycker second hand-marknaden är en klart underskattad plats för att köpa allt möjligt, även ”nya” saker. Om du identifierat ett konkret behov av något så våga ha bevakning på Blocket eller liknande sidor innan du köper nytt.

Hur tänker du kring porslin, måste man gilla det man har eller kan man stå ut med något halvälskat?

25 tankar kring ”Bytt blått mot vitt

 1. camilla

  Jag hade länge stått ut med beiga tallrikar, assietter och djuptalltikar. Onjutit varje gång (varje gång!) de har använts. Fick en dag till slut nog o köpte, via en annons på en lokal fb-sida, en uppsättning enkla, helvita tallrikar. Köpte till fler i butik. Älskar numera att duka! Så jag säger absolut byt ut det du inte gillar!

  Svara
 2. Klara

  Jag tycker definitivt man ska gilla det man använder ofta! Tex porslin och kläder. Jag blir inte gladare av att ha något som varje gång jag använder det gör mig en aningens irriterad. Däremot kan man ju dock ha det så under en ”övergångsperiod” då man känner efter, blir säker, letar efter lämpligt sätt att göra ”bytet”, kanske leta second hand eller invänta födelsedagar eller jul eller spara pengar eller liknande. Så att man verkligen gör ett byte till något som man gillar, inte bara till något som man gillar en kort stund.

  Svara
 3. Carro

  Tycker att ju mer vi rensat ut ju mer noga blir jag med att tycka om de prylar vi har. Har ocksa Swedish Grace det mesta i vitt men djupa tallrikar i rosa. Gillar verkligen te muggarna och det ar jag krasen med. Anvander garna begagnat marknaden men tycker det kan vara svart att hitta precis det man vill ha nar man bor i en liten stad.

  Svara
 4. Elin

  Gillar också Swedish Grace, väldigt fin men jag vill nog ha en del delar i blått också. Vitt som grund men gärna några blå assietter och koppar för min del.

  Svara
 5. Engiftfribarndom

  Funderar kring antalet . Tycker att 6 av varje verkar rätt lagom? Hur stor uppsättning ska ni ha?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi vill kunna bjuda över vänner på middag och då många av våra vänner har två barn så skulle vi behöva 8-10 stycken av åtminstone vanliga tallrikar och skålar (ev även av assietter). Eftersom vi inte har någon annan servis att använda som ”back up” så känns 8 som minimum i längden, men vi känner inte att det är bråttom att fylla på.

 6. Maria

  Vill tipsa om att att Swedish grace finns på iitala outlet, tar man sig en stund att gå igenom andra handssorteringen finns många godbitar ??☺️

  Svara
 7. Moa

  Vi bytte ut oälskat ärvt samt Ikea-porslin mot Rörstrands Kulinara för kanske fem år sen. Älskar dem och blir glad av att se dem varje dag! Får dock erkänna att vi har en del helvita tallrikar i ett annat skåp som backup för stora fester, vilket förstås aldrig händer. Dags att rensa kanske ;)

  Svara
 8. Angelica

  Jag bytte ut 15 år gammalt IKEA-porslin mot Swedish grace för något år sedan och älskar det! Har dock köpt allt i olika färger, tycker de ändå harmoniserar så fint tillsammans och gör mig glad med alla fina pasteller. Har mellan 6-8 av allt men kan tipsa om de små skålarna, de skulle jag kunna ha fler av, är så användbara!

  Svara
 9. Cilla

  Vi har ärvda tallrikar i tre olika serier. Det vore kul att ha enhetliga i en stil vi valt själva, men vi lutar åt att behålla arvegodset för att ha om vi får många gäster eller barn som kan slita på det. Det finns ett mycket begränsat andrahandsvärde i bruna 70-talstallrikar och second hand-butikerna har ett överflöd redan.

  Svara
 10. Patricia

  En grej jag lagt märke till är att våra barn lyckas ha sönder en betydande mängd porslin, även om de redan är 7 och 10 år gamla. Varje månad åker något i golvet. Det kan vara värt att tänka på, våra barn använder gamla porslinsfat och muggar som jag inte kommer att sakna den dag de går sönder.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det kan nog dröja innan våra barn får använda swedish grace-porslinet till vardags här hemma. De har en varsin uppsättning porslin i rostfritt stål (en djup tallrik och en flat) som de alltid använder, det är bara när det står i disken som vanliga porslinet används av dem. Och det låter på dig som det kan komma att vara så en längre tid framöver. ;)

 11. Bella

  Tyvärr upplever jag begagnatmarknaden utanför storstäderna som väldigt torftig, inte alls lika enkelt som i Stockholm. Men en vän till mig köpte 11 st Swedish Grace tallrikar från 60-talet till ett helt ok pris (billigare än nya) på en Antik- och loppisbutik i somras.

  Svara
 12. Anna

  Jag har aldrig haft porslin i samma serie, utan lite olika favoriter från loppisar. Sällan vi använder både djuptallrikar och flata samtidigt. Sen vi fick barn har det varit ett svinn på porslin så nu har jag börjat byta ut mot swedish grace. Vanliga mattallrikar och små skålar än så länge. 6 av varje, men vi skulle nog behöva iaf 8. Älskar dem och hoppas nästan några av våra andra djuptallrikar ska åka i golvet nu??

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det dröjer nog ett par år innan våra barn får äta på swedish grace-porslinet dagligen. De har en uppsättning var i rostfritt stål som de äter de flesta måltider på om de inte står i disken (eftersom vi har just bara en uppsättning med djup tallrik och flat tallrik till var och en av dem). För även här har det varit ett visst svinn på porslin de senaste åren, och det är inte vi vuxna som stått för det. ;)

 13. Jenni

  Kul att ni slog till, både på hus och nytt porslin. Det kommer ni inte att ångra. Jag njuter varje dag av våra fina tallrikar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, jag njuter av såväl hus som vårt fina porslin, ännu har inget av det blivit vardag utan njuter lite extra varje dag. :)

 14. Lisa H

  Tänk, direkt när jag läste vitt så tänkte jag på ”snö” – alltså den servis ni valt! Vi har nog liknande smak. :)

  I vår familj går saker lätt sönder så jag håller vardagsporslinet på en armlängds avstånd från hjärtat. Vi har Fleur i glas till både talrikar, skålar och glas. De är oftast lätta att hitta begagnade. Till muggar har vi en loppad samling av Höganäs muggar i lite olika färger som varieras efter årstid.

  Svara
 15. Birgitta

  Jag har en väninna som har bortåt ett dussin olika serviser (jo, faktiskt!), alla gamla, alla inköpta på loppisar och auktioner, och alla används regelbundet. ”Att äta på samma porslin varje dag vore ju lika tråkigt som att ha samma kläder varje dag” är hennes inställning, och det är alltid en fröjd att äta hos henne: om det så bara är en kopp te och en ostmacka så serveras det på vackert porslin och med vackra dukar och servetter och blommor på bordet. Dessutom är brödet till ostmackan oftast hembakt; och att dukarna behöver tvättas och strykas och att det mesta av hennes porslin inte går i diskmaskinen utan måste handdiskas stör henne inte alls – hon tycker att sådana sysslor är avstressande.

  Själv ligger jag lite mittemellan denna väninna och familjen Minimalist. Jag har tre serviser – två vardagsvarianter, som går att kombinera med varandra på olika sätt eftersom den ena är enfärgat grön och den andra mönstrad i grönt och vitt, samt en finservis (i en helt annan färgskala) som bara tas fram ibland, men som jag njuter desto mer av när jag gör det. Vardagsserviserna har jag sex av varje i, alltså sammanlagt tolv, och finservisen tolv av allt. Jag tycker det är roligt att kunna variera och väljer i princip servis efter vilken mat som ska serveras, så att färgerna ska passa ihop – alltså om det är ”blek” mat så väljer jag det gröna porslinet, men är maten mera färgstark så tar jag tallrikarna med vit botten. Visst är det en njutning att ha saker som man själv tycker är vackra och att duka vackert.

  Svara

Lämna ett svar