Ekonomiska karaktärsdrag hos minimalister

Har du någon gång funderat över vilka ekonomiska karaktärsdrag som kännetecknar en minimalistiskt lagd person? SvD publicerade här om dagen en artikelserie under rubriken ”Sex karaktärsdrag som kännetecknar skuldfria” där vi tycker att majoriteten av dessa även stämmer överens med tankemönster och vanor hos minimalister.

Skuldfria har koll på detaljer, gör research samt tittar till sina konton och ekonomiska innehav regelbundet.

Som minimalist vill du inte köpa dåliga saker när du väl köper något varför research inför inköpet är A och O. Dessutom är vår bild att minimalister tenderar att ha god koll och kontroll över sin privatekonomi och framför allt sina utgifter.

Skuldfria låtsas att de tjänar mindre, lever på mindre kostnader och får mer över att stoppa i en buffert för framtiden.

Herr Minimalist har i princip inte gett sig själv någon löneförhöjning sedan han började jobba som ingenjör för sju år sedan. Istället har han månadsvis automatiskt fört över alla löneförhöjningarna till ett buffertkonto och sedan vidare till amortering och sparande (med vissa undantag för resor och större inköp). I och med att minimalister konsumerar mindre än gemene man blir det dessutom mer pengar över till sparande och investeringar.

Skuldfria låter bli impulsköp och reflekterar över om de verkligen behöver köpa den där nya soffan eller ytterligare ett par skor.

Jag kan inte ens minnas när jag köpte något på impuls senast, men det var förmodligen för något år sedan innan vi började sträva efter att leva minimalistiskt på allvar. Sedan vi slutade med proaktiv konsumtion har det blivit ändå färre ogenomtänkta och impulsiva köp.

Skuldfria är inte rädda för att fråga och våga be om hjälp för att få tips om hur andra lyckats.

Vi har valt att blogga som smygminimalister och inte ens vår familj vet om att vi bloggar då minimalism ofta uppfattas som provocerande, men vi är däremot oerhört nyfikna gentemot våra vänner och kollegor och tycker om att diskutera hur de tänker kring prylar, konsumtion och pengar. Tips och råd fås även genom att läsa andra bloggar på teman som vi gillar, exempelvis sparande, aktier, miljövänlighet och inte minst minimalism.

Skuldfria har vana att sätta upp mål vilket ökar motivationen och inspirationen.

De flesta skriver kom ihåg listor för att inte glömma vad som ska handlas i mataffären, men glömmer eller tar sig inte tid att sätta upp mål för vad som är viktgast i livet och vad de vill prioritera. Vi upplever att det är vanligt att minimalister regelbundet sätter upp mål inom olika kategorier för att påminna sig och säkerställa att de är på rätt spår och fokuserar på rätt saker.

Skuldfria uppskattar och värdesätter kontanter då kreditkort lätt gör dig fartblind.

De flesta minimalister vars bloggar vi följer och även vi själva har inte längre ett behov av att fysiskt känna pengarna i handen för att stoppa onödig konsumtion men det kan nog vara ett bra knep under en begränsad period för den som har svårt att hålla i pengarna.

Vilka ekonomiska karaktärsdrag tycker du kännetecknar en minimalist? 

21 tankar kring ”Ekonomiska karaktärsdrag hos minimalister

 1. Eva

  Väldigt många med dessa karaktärsdrag är ingenjörer. Alla sådana jag mött tar ofta orden pengar, kapitalförstöring, investering, sparande i sin mun. De lever långt under sin höga inkomst, framstår för de oförstående/storkonsumenten som snåla. De som är okunniga om vad de gör uppfattar dem som fattiglappar, ofta glada sådana utan att de fattar varför… Generaliserar nu förstås men efter nästan ett halvt livs bekantskap med dessa typer ser man mönster. Man bör gifta sig med en ingenjör om ens värderingar går ihop med stabilitet, sparsamhet, ordning&reda och enkelt men högkvalitativt leverne. Äventyrsresor och intellektuell stimulans ingår oftast också. Har inte mött något av allt detta i samma utsträckning bland andra människor, inte ens bland ekonomer.

  Sedan finns det olika typer av minimalister. Inlägget tar upp den sparsamme, investerande sorten som söker det enkla och kvalitativa i livet, både materiellt och själsligt. Andra är mer fokuserade på miljön, rädda världen, politik, relationer, humanism. Vissa fokuserar på sig själv, att testa sina gränser, utvecklas optimalt och meditera. Allt kombineras tillsammmans förstås men med olika starka betoningar beroende på personlighet och grundläggande behov.

  De som dras till minimalism har kanske redan stort behov av sparande och ordning och kanske också av oberoende och nyfikenhet. Vissa fokuserar mycket på basbehovet mat och idealism. Andra som dras till minimalism kan ha helt motsatta grundbehov men som av någon anledning ”omvänts”, kanske för att ta sig igenom en ekonomisk knipa man försatt sig om man levt för ”gott”. Kolla gärna boken ”Vem är du? De 16 basbehoven som styr våra handlingar…” av Steven Reiss. Tankeväckande bok som också tar upp vikten av att leva med en partner med liknande behov.

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Riktigt intressant och insiktsfullt svar som vanligt Eva, skulle du driva en blog så skulle den garanterat finnas i min RSS-läsare. ;)

   Eftersom jag är ingenjör så kanske jag är lite partisk men även utifrån ett försök till objektivt perspektiv så håller med dig. Karaktärsdragen du beskriver ovan är ovanligt vanliga hos ingenjörer. Undrar om karaktärsdragen delvis utlöses av utbildningen eller om man söker sig till utbildningen pga att man redan har dem?

   De ekonomer jag känner är förresten inte alltid lika sparsamma som de ingenjörer jag känner, vilket känns ologiskt. Vad tror du det kan bero på? Högre lön? :)

   Jag ska helt klart ta en kik på boken du tipsar om. :)

 2. PG

  Eva, jag tyckte ditt inlägg var så intressant och träffande så jag valde att skriva om mina intryck av ingenjörer även på min blogg. Hoppas det är ok att jag lånar lite från din kommentar?

  Here goes:
  Eva, även jag som är en ingenjör håller med dig Eva. Jag jobbar med en drös olika ingenjörer på vardagarna så borde ha lite koll på hur dom är. Japp, inte är de/vi några större spenderare (förutom vid bilinköp/bostad). Även vi kanske varit det i ett tidigare skeende i livet.
  Jag känner ingen ingenjör som direkt är någon storkonsument, eller lever över sina inkomster/tillgångar. Även om det finns en och annan som gillar att shoppa tekniska prylar…

  Vad gäller äventyr tror jag detta följer med den personlighet som fanns innan man valde att bli ingenjör. Det finns alltså olikheter hur pass mycket äventyr som ingenjörer gillar. Där jag själv gillar en balans av äventyr och vardag.

  Ingenjörer är ofta intresserade av hur saker/världen fungerar – vetenskap. Intellektuell stimulans japp. Alla gånger, ingenjörer gillar inte när huvudet inte behövs användas.
  Själv är dessutom jag intresserad av psykologi, ekonomi/finans, inte bara teknik. Det brukar dock vara främst teknik i någon form som ingenjörer gillar. De drag som förenar minimalister med ingenjörer är väl just enkelhet, fokus och påtaglighet. Det lönar sig ofta att konstruera något så enkelt och tydligt som möjligt. Det är enkelt att i brist på kompetens göra saker komplicerade, men dom bästa konstruktionerna är enligt min mening oftast enkla i sin uppbyggnad. Och för att göra detta krävs ofta betydligt mer tankekraft än att bygga något komplext och invecklat = svårtförstått. Så just där finns mycket likheter mellan ingenjörer, minimalism och frivillig enkelhet. Nu är det ju också så att vi ingenjörer skiljer oss åt i social kompetens (som de flesta andra). Det finns ingen röd tråd där alltså. Jag har träffat ingenjörer som är väldigt socialt kompetenta och sedan även en del som inte är speciellt trivsamma att arbeta med. Detta har dock ingen koppling till just ingenjörer, det gäller de flesta andra också. En del ingenjörer har lätt att snöa in sig på saker. Grundtanken för en ingenjör är att vara en problemlösare, vilket kan vara både positivt och negativt.

  Positivt: En ingenjör har ofta en lösning (bra eller dålig kan alltid diskuteras) på ett problem efter lite funderande.

  Nackdelen. Det är inte alltid så kul att prata med en ingenjör när man bara vill ha lite förståelse, empati och närvaro etcetera. Ingenjörer har ju rätt dåligt rykte hos en del tjejer på grund av detta. ”Stela, tråkiga ingenjörer” osv. Tråkiga mest för att man inte förstår ämnet tror jag. Detta gäller ju alla ämnen som man inte kan relatera till. Jag brukar också uppfatta samtalsämnen som jag inte kan relatera till som just tråkiga.

  En del ingenjörer kan också vara dåliga lyssnare också och har ofta behov av att hävda någon åsikt (vad man ska göra åt något problem)..(det finns alla typer) En del är väldigt bra på att avbryta andra människor också och försöka komma med någon bättre ”lösning”. Eller så är det bara så att det är populärt att anställa personer som anses vara drivna/extroverta? Vad vet jag?. Det kan vara lite brist på respekt för andras åsikter ibland, tyvärr.
  Ett annat drag jag tycker mig märkt är tendensen att undvika att prata skit om folk. Hos en del i alla fall. Det blir isåfall mer logiska istället för mer känslomässig kritik. Detta anser jag vara positivt. Väldigt lite skitprat bakom ryggen hos de flesta ingenjörer.

  Det är dock inte alltid man vill ha förslag på lösningar när man pratar med någon (berättar om sina problem). Ibland kanske man bara vill ha lite tröst och medhåll. Min uppfattning är att ingenjörer tror också väldigt mycket på intellektet och att det mesta går att lösa med det, just för att det används väldigt mycket i arbetet. Det kan dock bli aningen lite för mycket teori kanske.. när det är lättare att bara pröva.

  Det kan också vara svårt att prata för mycket i generaliserande former med vissa ingenjörer eftersom detta då inte är sant i alla fall (eller kan bevisas!!). Det kan störa vissa ingenjörer som inte ser det man säger som alltid sant. Detta kan göra det rätt frustrerarande att prata med vissa ingenjörer som inte begriper att man pratar just i generaliserande termer.

  Vad gäller meditation tror jag inte det är ett karaktärsdrag hos ingenjörer, sådant är för ”flummigt” för normala ingenjörer tror jag. Jag är mer ”flummig” eftersom jag mediterar då och då, men detta har jag inte lärt mig i ingenjörsvärlden, utan mer från minimalismvärlden och personlig utveckling..

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Bra beskrivning av ingenjörer, haha. Roligt med fokuset på teknik och teknikköp samt det starka motståndet mot ”flum” som meditation etc. I min ingenjörsvänskapskrets är även jag väldigt försiktig med att säga att jag mediterar. :)

 3. Eva

  Jag är inte samma Eva som har bloggen Rensa ut (rensaut.nu) men vi har samma namn och första begynnelsebokstav i efternamnet. Jag har än så länge ingen blogg. Så nu är det klargjort! :)

  Svara
 4. Ann-Christin

  Trots att jag är långt ifrån ingenjör så känner jag igen mig i flera av ovan nämndakaraktärsdrag. Kontanter är jag dock inte speciellt förtjust i.

  Svara
 5. PG

  Eva, du får ta och skaffa en blogg, du skriver ju mycke klokheter jöh! :)
  Kontanter vill jag absolut ha kvar! Plus att jag gillar att dom inte lämnar några spår. Trots att jag inte är krimininell.
  Största fördelen med kontanter är att de inte innehar någon motpartsrisk till skillnad mot pengar/krediter på ett konto.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Visst finns det fördelar med att använda sig av kontanter, men jag tycker ändå att nackdelarna överväger:
   – De tar plats, både i plånboken som då behöver vara hyfsat rymlig, samt i hemmet.
   – De är oersättliga om du blir bestulen eller tappar dem, kreditkort ersätts oftast vid stöld exempelvis.
   – De är ofta ofräscha att hantera, även om svenska pengar är i betydligt bättre skick än många utländska varianter.
   – Det tar tid att regelbundet besöka bankomater för att få sin dos kontanter.

  2. Eva

   Du beskriver verkligen ingenjörer detaljerat och jag känner igen varje detalj…! ;)

   Håller med om din syn på kontanter. Just det där med att de inte lämnar några spår är viktigt. Tycker att vi är tillräckligt övervakade ändå. Vill inte hamna där vi inte kan betala med annat än kort, kanske med ett inopererat chip under huden. Snacka om att vi då blir som djur i bur, det totalitära samhällets intåg… nej tack!

 6. Eva

  Tack Minimalisterna för uppmuntran! :)

  Herr Minimalist, du frågade vad jag tror det kan bero på att ekonomer inte verkar lika sparsamma som ingenjörer.

  Ja… tror faktiskt det kan vara så att ekonomer i större utsträckning är socialt inriktade statusjägare och det kräver pengar som syns = pengar som används till konsumtion. Ingenjörer är nog mer räddhågsna säkerhetsinriktade typer som värdesätter trygghet, däribland ekonomisk trygghet. Status är inte alls oviktigt men den sitter kanske hos ingenjören mer i upplevelsen av att ha koll på läget, ”vara smart” på alla livets områden och framför allt i den faktiska kompetensen.

  Kanske finns också en skillnad i hur man värderar hårt arbete och hur man ser på förhållandet mellan arbetsinsats och lön. Det är ju skillnad mellan att ha pengar som mål oavsett medel och att få hög lön för att arbeta mot ett mål, t ex lösa ett problem.

  Hjälp, nu är jag rädd att ha generaliserat alldeles för mycket. Behovet av status är dock stort för båda grupperna…Men vad man värdesätter är kanske lite olika.

  Skulle kunna utveckla det mer då det här tankarna är slutsatser som jag dragit av att ha läst om enneagrammet. Enligt det systemet tillhör, enligt min tolkning, grupperna helt olika typer vilket leder till olika handlingsmönster. Vetenskapligt? Knappast. Bygger mer på flerhundraårig erfarenhet. Det är dessvärre så att jag nästan helt tolkar min omgivning utifrån MBTI och enneagrammet numera. Visst får man ompröva vissa förhastade domar men oftare blir de bekräftade som överensstämmande med verkligheten… ;)

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Tack för intressant analys!

   Jag läste för många år sedan boken ”The Art of SpeedReading People” av Paul Tieger som handlade om att snabbt kategorisera alla man möter enligt Myer Briggs för att hantera dem på bästa möjliga sätt. Ganska intressant och även om jag inte medvetet applicerar teorierna längre så blev jag väldigt duktig på att snabbt gissa folks personlighetstyp.

   http://www.amazon.com/The-Art-SpeedReading-People-Language/dp/0316845183

   Det där Enneagrammet hade jag inte hört talas om tidigare, ska kolla upp det. :)

 7. Eva

  Tja, vad ska jag säga? Hade typ 1 med 2:a-vinge som tredjehandsalternativ. Men det var bra att du avslöjade testresultatet då det lärde mig en sak. Det är lätt att snöa in sig på detaljer och jag kan haka upp mig på småsaker som gör att jag tolkar ny info utifrån fel premisser.

  Men å andra sidan hade jag inte på allvar övervägt vilken typ just du skulle vara, dels för att jag fokuserade på ingenjörer som grupp och dels för att det är en absurd sak att tro sig kunna avgöra det genom att enbart läsa blogginlägg och kommentarer! Den spontana tanken var dock snarare att du skulle fått resultatet typ 3 med 4:a-vinge eller typ 7 med 6:a-vinge. Men fastnade fel på tolkningen av avvägningen mellan tanke och känsla. Typ 1 med 2:a-vinge är ju i allra högsta grad också en avvägning av tanke och känsla då typ 1 ingår i ”kompetenta gruppen” tillsammans med typ 3 och 5. När jag tänker efter så borde jag ha fattat att de drag jag förväntar mig se hos typ 1 (otålighet, kravfullhet, ”ha rätt” ) inte kommer fram på en blogg av det enkla skälet att det snarare hör till det privata.

  Du märkte kanske att typerna ingår i tre grupper (om det nämns i dina länkar, ska kolla sedan). Hjärttyperna/känslotyperna är nr 2,3 och 4. Huvud/hjärntyperna är nr 5,6 och 7. Instinktstyperna/kroppstyperna är nr 8,9 och 1. Primärtyperna nr 3,6 och 9. Dessa grupperingar har stor betydelse för ens fokus och drivkraft. Ja, det är ju bara att läsa vidare om dessa saker om det intresserar. Skulle kunna skriva hur mycket som helst om det här men ligger lite lågt då det ju är eran blogg och inlägget handlade om ekonomiska särdrag hos minimalister…

  Svara

Kommentera