Fru Minimalist gravidgarderob

Tack så mycket för alla grattis-hälsningar och bra tips i kommentarsfältet i inlägget om att vi väntar en ny liten minimalist i början av nästa år! :)

Som förstagångsgravid upplever jag det som svårt att veta hur många och vilka plagg jag behöver som gravid samt senare som ammande mamma. Flera av de vanliga kläderna fungerar ännu som till exempel koftor, myskläder och någon tunika och hade jag snålat rejält kanske jag hade klarat mig med enbart ett par gravidjeans och ett par linnen i en större storlek.

Men som lyckligt gravid har jag unnat mig och njutit av att shoppa lite nya kläder, inte minst för att jag har ett jobb som kräver att jag är hyfsat välklädd om dagarna. Dessutom har jag försvarat inköpen med att det är lika bra att jag köper dem nu när jag är gravid första gången så kan jag använda dem om det blir en repris i framtiden. :) Eftersom kläderna används så pass kort period hinner jag inte slita ut dem och blir det en graviditet till har jag förmodligen ändå mindre tid över för denna typ av ärenden.

I vissa kretsar har jag märkt av en trend att man ska klara sig med sina vanliga kläder och låta bli allt vad gravidkläder heter så långt som möjligt. Det är ju väldigt olika hur fort magen växer och hur stor man blir på olika delar av kroppen, men för mig har det känts roligt och som en del av hela graviditetsupplevelsen att köpa några gravidplagg. Jag har dessutom personer i min närhet som efter graviditeten inte velat ha på sig plagg de burit under graviditeten igen eftersom att de förknippar dem med att vara stor och otymplig. Och det vore ju synd att förpesta sina vanliga kläder med den känslan. :)

Jag har turen att ha en storasyster med två barn som gjort att jag kunnat ärva ett par gravid- och amningsplagg då vi har ungefär samma storlek. Det är jag oerhört tacksam över, men det har garanterat även gjort att min gravidgarderob innehåller fler plagg än nödvändigt.

Nedan är vad min gravidgarderob består av, överst kommer det nyinköpta. Majoriteten av klädesplaggen kommer från märket Boob som blivit ett favoritmärke nu som gravid:

 • Linne (+2) – Mina favoritlinnen köpta i en större storlek för att rymma byst och mage.
 • Gravidklänning (+2) – Kombinerade gravid/amningsklänningar i ekologiskt material.
 • Gravidtröja (+2) – Stilrena men snygga tröjor i bomull som passar såväl på jobbet som hemma.
 • Gravidbyxa (+2) – Två par ärvda jeans från min syster varav ett par har hål på knät.
 • Gravidskjorta (+1) – En vit gravidskjorta från min syster.
 • Gravidblus (+1) – Söt mörkblå gravidblus/topp från min syster.
 • Amningslinne (+1) – Svart amningslinne från min syster.
 • Amnings-t-shirt (+1) – En enkel amnings-t-shirt från min syster. 
 • Amningsklänning (+1) – En mjuk och mysig amningsklänning från min syster.

Utöver ovanstående kläder har jag under 2/3 av graviditeten kunnat använda delar av min befintliga garderob, som exempelvis en klänning, två koftor, ett par låga stretchjeans och en kjol. Liksom mina vanliga mysbyxor och hoodies. Vissa träningskläder fungerar fortfarande bra att använda på gymmet så några nya har inte behövt införskaffats. Och när löparjackan häromdagen blev för tajt för magen var det ändå dags att sluta löpträna för att skona leder och bäckenet.

När det gäller material har jag som vanligt varit petig med att ha naturliga material istället för exempelvis viskos och polyester. Mycket för att jag lättare blir varm i kroppen som gravid och därför vill ha plagg som andas.

Jag har alla mina kläder i två garderober och en byrålåda. När jag började växa ur mina vanliga kläder hängde jag in samtliga kläder som inte var gravidvänliga i en av garderoberna eller lade dem i säsongslådan. Detta för att jag på morgonen inte skulle behöva prova kläder eller vela huruvida jag kommer i dem eller ej. I ärlighetens namn har det varit lite skönt att garderobens urval varit mindre än normalt under de senaste månaderna. :)

Jag räknar med att behöva köpa en eller flera amning-bh:ar samt eventuellt något mer amningslinne så småningom. Som jag skrev i början av inlägget tycker jag det är svårt att veta vad som behövs i gravidgarderoben och jag kommer förmodligen sälja av en del plagg som jag upptäckte var överflödiga när denna graviditet är över.

Ni som är eller har varit gravida, vad har ni haft för ”måsten” i gravid- och amningsgarderoben?

37 tankar kring ”Fru Minimalist gravidgarderob

 1. Händelsevis

  Amningslinnena var absolut det plagg jag använde mest. (Amningsperioden var för mig längre än själva graviditeten) Under graviditeten var det ett par muddjeans som kom på nästan varje dag. De är därför helt utslitna nu, på tal om att spara till nästa gång :-)
  Jag hade också ett par tajts, två tunikor, en kavaj, en kofta och två klänningar.
  Sedan hade jag tur som kunde använda massa kläder jag redan hade hemma och sedan helt enkelt rensa ut dem eftersom de blev otroligt slitna av att tänjas ut på det där viset.
  Vissa snitt passar ju även med stor mage :-)
  Har också stört mig på att gravidkläder betraktas som ”fula” och därför ska undvikas till varje pris. Jag lät mig nog påverkas av det med. Men det finns ju massor av fina gravidkläder om man bara letar lite! Det är mer en fråga om plånbok tycker jag.
  För mig blev inte gravidkläderna någon investering direkt eftersom jag bara sparat ett fåtal plagg. Mycket blev som sagt slitet…
  Lycka till med garderoben!
  Och köp ett par bra amningsbhar. Du kommer leva i dem ett bra tag fram över! Ekolyxia har ekologiska!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Som jag skrev när jag räknade upp kläderna så har ett par av gravidjeansen hål på knät av samma anledning som dina blev slitna förmodligen ;) De har nog använts en hel del. Och har man barn som bara är några år när man är gravid med nästa kan jag tänka mig att de slits ändå mer eftersom man antagligen ”leker” och kryper på golvet i jeansen.

   Jag tycker också att det finns en hel del fina gravidkläder men att man måste lägga lite mer pengar, så visst blir det en plånboksfråga. Och eftersom det är en kortare period man behöver särskilda gravidkläder så kan det ju bli mycket pengar, men å andra sidan lägger ju många mycket pengar på en vinterjacka också och vissa vintrar i Sverige är det ju knappt så de används. Jag vill känna mig fin även när jag är gravid! :)

  2. Händelsevis

   Klart du ska känna dig fin, det är ju faktiskt jätteviktigt. Särskilt om graviditeten bjuder på hudproblemen från yttre rymden (som min gjorde) eller bara dagar att känna sig som någon slags oformlig klump till bebisfabrik. Även om jag börjar lära mig att min lycka inte sitter i mina saker/kläder är det inte alltid jag är så rationell och förnuftig när hormonerna leker berg- och dalbana. Då verkar en snygg topp som en otroligt enkel räddning :-)

 2. Rebecka

  Jag tyckte det var superbra med ett par amningslinnen från Boob samt ett långt nattlinne med långa ärmar därifrån, skönt att ha på vintern och att slippa dra upp hela nattlinnet vid nattlig amning. Jag minns knappt vad jag hade på mig under graviditeten, ett par klänningar och gravid-strumpbyxor (finns på H&M) samt ett par supersköna gravidjeans från H&M (har för mig att de blev för små mot slutet) är det jag minns just nu. Jag fick köpa en ny, oformlig vinterjacka eftersom min vanliga absolut inte passade. Denna vinterjacka har jag aldrig mer använt, den hänger där den hänger. Det hade dock varit svårt att klara sig utan den… Om det blir en mild vinter och du har en bra jacka så kanske du klarar dig utan att knäppa den, annars kan det vara en idé att låna en, för det är verkligen ett kortvarigt behov. En vän som enbart kunde ha sin nyfödde i bärsele hela vintern på grund av att han vägrade ligga i vagnen hade en extra påse, typ ”sovsäck” till bärselen, det kan ju vara svårt att få plats med bebisen innanför jackan. Puh! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag gillar också kläderna från Boob, två av mina byxor kommer därifrån och de är verkligen jättemjuka och sköna. Liksom den mysiga amningsklänningen, ett amningslinne och en gravidtopp. Efter graviditeten kommer jag rensa ut bland kläderna och försöka sälja vissa plagg, men Boob-kläderna blir kvar fall att det kommer ett syskon någon gång i framtiden. Visst är de lite dyrare, men precis som med vanliga kläder har jag snabbt insett att det är bättre med några få i bra kvalitet och med bra funktioner.

   Jag hoppas på en mild vinter och att slippa köpa en vinterjacka bara för detta ändamål, men jag är medveten om att det finns en liten risk ;)

 3. camilla

  Mina bästa inköp under graviditeten var gravidtrosorna som jag hade mot slutet när mina vanliga bara skavde under magen samt gravidjeansen från H&M: mjuka över magen, men ändå snygga.

  Nu under amningen så är det helt klart amningslinnena från Lindex och H&M och amningstoppar från Boob. Det finns många olika modeller på amningslinnen/-toppar, men jag tycker de från Boob är bäst: inget tyg i vägen för bebbens mun och samtidigt varmt över bröstet. Och jo, jag har oxå köpt extra bröstvärmare i silke och ull från Minimundus (http://www.minimundus.se/artikel.php?kid=100-117&mall=lista.php&id=1542). Jag använder de om jag tränar utomhus och när jag är i skogen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Som jag skrev i en kommentar ovan har Boob blivit ett favoritmärke även hos mig vad gäller gravidkläder. Ett par av plaggen jag har från dem har amningsfunktion men den har jag såklart inte fått användning för ännu. Kul att höra att plaggen är lika smidiga som de verkar! :)

 4. Linnea

  Viskos är cellulosabaserat så helt ok om man vill ha kläder som andas – det är så nära bomull en kan komma, utan att det är bomull. Dock används en del kemikalier i processen men lyocell och tencel (också cellulosabaserat!) anses vara mer miljövänliga. Kolla efter dem så har du ett rätt schysst material.

  Svara
 5. spartankar.com

  Håller med Linnea. Viskos är cellulosafiber (oftast eukalyptus med lite barrved). Mycket miljövanligare än cotton. Det är länge sedan att det stänk kolsvavel bredvid en viskosfabrik.
  Korvskin, Wettex bl. a tillverkas med en viskosprocess och klarar livsmedelskrav.
  Det är ingen signifikant skillnad mellan en vanlig viskosprocess och Lyocell och tencel. De sistnämnda använder andra kemikalier för att lösa upp cellulosamolekyl och det blir lika stor problem om det är en läcka.

  Cotton kräver mycket mer vatten (även miljömärkt cotton) och detta i område där renvatten är en brist.

  Svara
 6. Anna

  Tänk på att brösten växer när mjölken rinner till och du kan behöva en större kupa.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag läste här om dagen att många köper amnings bh först ett par veckor innan bebisen är beräknad just för att brösten förändras, inte bara i början av graviditeten, utan i senare delen. Och kanske som du nämner även efteråt när man väl får igång amningen (?).

 7. Johnna

  Grattis till graviditeten! När jag var gravid var jeans/ byxor med mudd ett måste riktigt sköna från hm. Går att hitta i schysst kvalitet på Tradera också. Använde dom till och med efteråt innan mammakilona trillade av.
  Sen efter graviditeten som sovkläder använde jag min mans skjortor som var superbra att amma med på natten. Bara att knäppa upp några knappar eller låta dom vara uppknäppta om jag ville ha det extra smidigt. Annars använde jag nog mest mina vanliga kläder till överkroppen. Första graviditeten blev det nog några gravidtoppar andra graviditeten klarade jag mig utan.

  Allt gott!
  Johnna

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med dig om att gravidjeans/byxor med mudd är a och o. Ganska länge stod jag ut i mina vanliga jeans med låg midja eftersom de fortfarande gick att knäppa, men så snart jag satt på mig ett par gravidjeans lades de vanliga jeansen bort. Visst kommer jag fortfarande i dem, men det ska vara bekvämt och skönt att vara gravid också! :)

 8. Marie

  Grattis till graviditet och tack för en mycket läsvärd blogg!

  Jag använder generellt mest ull/silke i vanliga fall och kör vidare på det under graviditet och amning. Har köpt/lånat några gravidbyxor och annars använt långa linnen/tunikor/klänningar under graviditet. Till amningsperioden har jag använt vanliga linnen i ull och ull/silke. En vanlig tröja eller skjorta över så funkar det superbra. Har provat många olika behåar men tycker ACLIMAS i ull är den bästa men det är nog en smaksak. Och som någon skrev köp större kupa än du använder i vanliga fall. Bästa köpet för amning har helt klart varit en amningsklänning från MILKER, i ull såklart. Kostade en del men den är praktisk och jag känner mig fin och bekväm i den. Har använts väldigt flitigt i tre omgångar.
  Spännande tema det här. Tipsar om nostebarn.se fina, användbara och hållbara kläder till stora och små. Mina barn har haft några få plagg härifrån som använts massor! Då kan man verkligen minimalisera antal plagg. Finns tips på utrustningslista på hemsidan. Vet inte om du stickar men en tunn filt i ullgarn eller ull/silke är otroligt praktiskt.

  Lycka till!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för tipsen gällande amnings-bh!
   Jag kikade på sidan du tipsade om och det såg ut att vara stilrena och bra kläder både för barn och vuxna.

 9. Lisa

  Testade amningslinne men tyckte de satt så hårt under bysten- de såldes på Tradera nästan direkt. Köpte amningsbh på Lindex och vanliga, billiga linnen från HM som jag drog upp när jag ammade- ammade dock mest hemma. Är man ute mycket på stan och så är det nog bättre med amningstoppar.

  Nu är jag som sagt gravid igen och tycker det är svårast att hitta gravidbyxor med låg midja, gillar inte hög mudd. Förra gången klarade jag mig dock bra med vanliga tights från HM i en större storlek, tillsammans med klänning. Överlag tycker jag man kan hitta ”vanliga” plagg som passar även när man är gravid- tunikor, stickade klänningar osv.

  Svara
  1. M

   HM har ett par gravidjeans med mudd i sidorna på sin hemsida. Jag beställde hem dem men tyckte det var för låga, jag föredrar de som har mudd över magen. Kanske är de något för dig?

  2. Lisa

   M: Tack så jättemycket för tipset- har nu klickat hem de jeansen och håller tummarna för att de passar :-)

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har ett par gravidjeans med låg midja/mudd från Polarn O Pyret som jag fått av min syster. Tyvärr tillverkar ju inte de gravidkläder längre men det går kanske att hitta på Tradera? Jag gillar visserligen jeans med hög mudd även om jag än så länge har mudden nedvikt till hälften.

   Den kombinerade gravidklänningen/amningsklänningen jag köpt från Boob har helt klart blivit en favorit hos mig. Jag tycker den passar såväl till vardag på jobbet som fest och det är så bekvämt med klänning och strumbyxor. :)

 10. ekomammaistan

  Jag tror att det där med att ha sina vanliga kläder också är beroende av stil och årstid. Min svägerska som var höggravid under sommaren klarade sig med sina vanliga klänningar men det skulle aldrig funkat för mig som var beräknad under vintern plus dessutom har en klädstil med ganska markerad midja. Jag köpte en hel del gravidkläder helt enkelt… :-)

  Mina bästa köp var faktiskt några som jag fortfarande använder. Ett mjukisset från Sobea som funkar lika bra ogravid och några klänningar/tunikor som också är skurna så att det funkar att ha dem utan mage (även om tyget fram blir lite längre då). För mig funkade byxor inte alls efter halvtid så just klänningar var en stor del av min garderob då.

  Samma sak med amningskläder, jag tycker att det var sjukt smidigt att ha. Jag är ingen skjortperson och uppskattade verkligen att det var enkelt att amma utan att klä av sig så mycket. en sak som jag aldrig köpte (men saknade bägge gångerna) var ett långärmat amningsnattlinne eftersom vi samsov och jag ofta låg med överkroppen utanför täcket när bebisen skulle äta. När minstingen ammades hade jag en vanlig amningströja men det hade varit trevligt att ha något mer ordentligt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Som jag skrev i en kommentar ovan så förstår jag vad du menar gällande att klänning blev en favorit. Jag har köpt en kombinerad gravid-/amningsklänning från Boob och den blev snabbt en favorit hos mig. Även om jag tycker gravidjeans med mudd är hyfsat bekvämt så är det inget mot hur bekvämt det är med klänning :)

   Jag är van att sova utan något på överkroppen men kanske blir det annorlunda när man ska amma och som du säger, ligga utan täcke.

 11. M

  Jag som är relativt sparsam med klädinköp har verkligen märkt av hur behovet har ökat nu i mitten av graviditeten. Än så länge har jag för liten mage för de ”riktiga” gravidkläderna, men jag har valt att köpa en del nya, vanliga kläder men i annan modell, nu medan jag fortfarande döljer magen på jobbet, även fastän det är så kort tid kvar tills jag tänkt berätta. Jag tycker verkligen att det känns extra viktigt att få känna sig fin nu och få njuta av sin första graviditet. Och så resonerar jag som du att bättre att jag köper bra gravidkläder nu när det är första graviditeten istället för att komma på det under andra. Speciellt byxor är för mig ett måste då mina vanliga byxor är för tighta. Jag läste någonstans innan att någon menade på att det räckte med ett par jeans men personligen har jag svårt att tänka mig att gå i samma par jeans 5/dagar i veckan på jobbet, då jag inte har så många tunikor/klänningar att variera mellan heller. Så jag är helt nöjd med några extra inköp nu och räknar med att det blir några fler i takt med att magen växer :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det känns som du och jag tänker ganska lika när jag läser din kommentar :)

   Jag kunde dölja graviditeten på jobbet till veckan 15 ungefär, men den veckan hade jag samma topp tre av fem dagar, vilket inte hör till vanligheten, men det var det enda sommarplagget jag ägde som satt lite löst och kunde dölja den växande magen :)

   Jag kände också att det är viktigt att få känna sig fin under den här tiden. Jag har dessutom haft stora problem med eksem i ansiktet på grund av hormoner och då har det känts extra viktigt att åtminstone ha kläder som jag känner mig fin i men som fortfarande är bekväma. Och jag vill också ha ett par byxor att variera med om dagarna.

   Som jag nämnde i tidigare kommentarer ovan köpte jag en kombinerad gravid-/amningsklänning från Boob som snabbt blev en favorit hos mig. De kostar visserligen lite mer än kläderna på H&M, men kvaliteten och materialet är också ett helt annat, och jag känner att jag kommer använda den mycket både till vardags och fest resten av graviditeten. Liksom efteråt eftersom den har en smart amningsfunktion i likhet med många av Boob:s kläder.

 12. Annas

  Mina tips är sköna trosor där magen får plats. Och mina investeringar i sköna gravidmysbyxor ångrar jag inte, nu när jag gravidat färdigt var de dessutom lättsålda. Ett märke som inte gör gravidkläder längre är PoP men om du kan hitta begagnat är deras gravidkläder väldigt bra och funkar även efter graviditet.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ett par av plaggen jag fick av min syster är faktiskt från PoP :) De verkar ha bra kvalitet för jag kläderna är inte alls särskilt slitna och väldigt sköna precis som du skriver.

   Jag var länge inne på att köpa ett par särskilda gravidmysbyxor då jag är sådan person som gärna tar av mig ”kostymen” när jag kommer hem från kontoret och går omkring i myskläder resten av kvällen. Dock kan jag fortfarande ha mina vanliga mysbyxor från Peak som har ganska bred mudd, så det har inte funnits något behov.

 13. elise

  Så roligt att ni ska bli fler. Kommer bli spännande att följa er minimalistiska livsstil in i ert nya liv.
  Mitt tips ang. AmningsBHar är att köpa några billiga, men vänta tills någon vecka innan bf. Så att du har någon den första tiden. Och köp sedan några bättre när du vet hur stor du blir. Jag köpte bättre efter kanske 3 veckor.

  Svara
 14. Ekorren

  Stort grattis!

  Det lönar sig att köpa kvalité. Gillade amningsbh från Bravado som också kan användas under graviditeten. Den är mjuk, elastisk o bekväm samt ger bra stöd. Man kan också sova med den. Det bästa är att den är lätt att öppna o stänga med en hand, vilket är bra när man balanserar babyn med den andra. Boob linnen är också lätt o smidiga att använda vid amningen. Jag hade också en amningsdyna från My Brest Friend som jag gillade skarpt. Vet ej om den säljs i eu, men om herr M har vägarna förbi USA så är den värd att köpa. Åtminstone är andrahandsvärdet högt i eu ;)

  Bebisar behöver ju inte så mycket, men med barn nr 2 blev tvättmaskinen en god vän och med barn nr 3 används dammsugaren flitigt.

  Vet inte om det är passande att ha en lista på gåvor som man önskar till barnet. Då skulle man få det som behövs o används, men antar i dessa situationer är det viktigt att givaren får välja. Det är en liten tanke som dyker upp ofta, för det kommer så mycket grejor med barn. Man får verkligen vara alert, tänka o testa på vad man verkligen behöver.

  Ta hand om Er!

  Svara
 15. camilla

  Angående amningsbehå, så köpte jag ingen förrän en stund efter förlossningen. Jag använde amningslinnen den första perioden (och det är fortfarande dem jag använder mest) och när amningen hade stabiliserat sig, så shoppade jag behå. Storleken var helt hopplös att försöka gissa innan…

  Svara
 16. Eva Maria

  Grattis!! Så mysigt att ni väntar baby! Jag tyckte det var kul att unna sig några fina gravidplagg, det är ju lite högtidligt att vara gravid. Jag använde jeans från HM som var jättebra och tröjor från Boob som jag ser att ni pratat om också. Polarn & Pyret hade fina tröjor också men jag är osäker på om de finns kvar i deras sortiment. Ser fram emot att höra mer om den nya minimalisten :-) Kramar Eva Maria

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med dig om att det är roligt att få unna sig fina gravidplagg. För mig som har ett stort klädintresse har det även gjort graviditeten roligare och mer angenäm. Jag fick ett par plagg från Polarn O Pyret från min syster, för som du är inne på så tillverkar de inte gravidkläder längre. Tyvärr säger jag för de plagg jag har är väldigt bra och topparna är i ekologisk bomull. Annars har Boob blivit en klar favorit hos mig! Jag gillar deras kombinerade gravid-/amningskläder. Visst kostar de lite mer men vilka sköna och bra material!

 17. Petra

  Mitt bäst plagg under amning på vintern var en väst. Använde inte väst innan. Innbillade mig (?) att det förebyggde mjölkstockning.

  Svara
 18. Elin

  Jag var en sådan som inte köpte några andra gravidplagg än några par strumpbyxor och stödstrumpor (fast de kan man ju ha annars också om man vill men det vill man ju oftast inte) och det berodde på att jag dels har mestadels lite mer lössittande kläder och dels på att jag inte hittade några jag riktigt gillade. Jag har även mestadels använt linnen som jag dragit ned och haft något lösare över istället för amningskläder. Det ger mer variation och täcker faktiskt mer av brösten än de flesta amningskläder. Jag har dock två långärmade amningströjor, tre kortärmade/ärmlösa amningströjor och en amnings/gravidtunika som jag köpte begagnad efter jag fött barnet. Jag ammar ännu min tvååring och även om vi numera inte ammar dagtid så har jag haft klart mer användning för amningskläder än gravidkläder men får jag fler barn tänker jag köpa en handfull plagg för just graviditeten.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det spelar ju väldigt stor roll vad man har för stil i övrigt i kombination men vilket yrke man har, om man behöver se välklädd och proper ut även med stor mage eller om man kan dölja det i av arbetsgivaren tillhandahållna kläder.

   De flesta kläder jag själv köpt är från märket Boob och då kombinerade aminings- och gravidkläder vilket jag tycker är väldigt praktiskt så här lång i alla fall. De är så pass snygga och diskreta att det inte syns att det är amningsplagg. Dessutom skönt och bra material ur miljösynvinkel. Nu när jag använt gravidplagg under ett par månader märker jag mer och mer vad jag faktiskt trivs i, tycker är skönt och kommer välja att behålla till en eventuell framtida andra graviditet. Det är lite som med sin vanliga garderob, det tar ett tag att hitta sin ”stil”. :)

 19. Anna

  Grattis till graviditeten! Och vad kul att bygga upp en gravidgarderob! Jag var gravid förra året och tyckte det var så inspirerande att försöka hitta på kombinationer med några bra nyckelplagg.

  Ett tips är att köpa en svart pennkjol i trikå (med gravidmudd eller en extra lång vanlig att dra över magen) och använda med en snygg blus eller oversizetopp. Ett annat tips inför den sista perioden när magen är så stor är de enkla, tighta trikåklänningarna från HM’s basicsortiment. En svart sådan levde jag i på slutet, tillsammans med en grå långkofta och bruna skinnstövlar plus ett långt halsband eller en fin sjal. Jag kände mig snygg och bekväm i den typen av enkel bas med fina accessoarer till.

  Nu under amningstiden blir det mycket amningslinnen. En rolig kombination är kjol med hög midja och liten kofta över ett amningslinne – lite 50-tal a la mad men, men amningsvänligt. Linne och mysbralla blir det dock mest i hemmamyset med bebisen…

  Lycka till med allt!

  Svara
 20. Susanna

  Grattis till en liten mini-minimalist!

  Nu vet jag inte alls hur det är med din familj, naturligtvis, men min lösning på problemet med vinterjacka (jag var i 7-8:e månaden i jan-feb och med hög, stor mage) var att låna en jacka av min pappa som är, vad skall vi säga, rejält byggd i magtrakten. Den blev visserligen lite stor på andra ledder också, men det var klart värt det med tanke på vad gravidjackor kostar!

  Annars köpte jag ett par kombinerade gravid- och amningsklänningar från Paola Maria som jag formligen bodde i hemma under ett år, och bra amningsbh:ar från Change eftersom jag fick 3 storlekar större byst (och har för övrigt bara gått ner en igen). Leggings och tunikor var väldigt skönt dels i slutet av graviditeten, men även efteråt ett tag. Tro mig, du vill inte ha något som sitter åt några veckor efter förlossningen, och magen försvinner inte direkt på en gång. De första veckorna var brösten så spända att jag bara hade amningslinne, ingen bh.

  Jag använde också ekologiska amningsinlägg från minimundus, fungerade väldigt bra eftersom man ändå tvättar så himla ofta i början. Först köpte jag ett paket om tre par, men fick komplettera ett par månader senare med ett paket till när vi inte tvättade riktigt lika ofta. Jag tyckte engångsinläggen kändes så raspiga när man var van vid flanell.

  Annars är mitt råd när det gäller barn; lyssna på råd från de du litar på och gå sedan på din magkänsla. Du/ni känner ert barn bäst, och inte ens de på BVC är ofelbara gudar.

  Svara

Lämna ett svar