De fyra stadierna av kompetent minimalism

Det finns en modell jag gillar som ofta kallas för de fyra stadierna av kompetens. Den går ut på att kompetensutveckling sker i fyra steg eller stadier som kortfattat kan beskrivas enligt följande:

 1. Omedveten inkompetens. I denna fas vet du inte ens om att du är inkompetent eller saknar kunskap inom ett specifikt område. Det är möjligt att du inte ens håller med om att kompetens inom området är värdefullt.
 2. Medveten inkompetens. I denna fas vet du om att du saknar kompetens eller kunskap inom ett område och har insett att det kan vara värdefullt att bygga kompetens inom det. Här sker mycket lärande och såklart även många misstag.
 3. Medveten kompetens. I denna fas har du kompetensen eller kunskapen, men att använda den kräver koncentration och medvetenhet för att du ska lyckas. Ofta kräver det även att du delar upp utövandet i flera steg.
 4. Omedveten kompetens. I denna fas har du fått så mycket övning eller kunskap inom området att det faller sig naturligt och går mer eller mindre på automatik och kräver mycket lite mentalt fokus och medvetenhet för att utföras med framgång.

Om vi applicerar samma modell på en kortfattade beskrivning av det vi kallar minimalism så skulle samma modell kunna se ut så här:

 1. Omedveten inkompetens. I denna fas funderar du varken över hur din konsumtion och samlande av prylar påverkar din plånbok, mentala välbefinnande, tillgängliga tid, fokus eller miljön. Konsumtion av prylar och distraktioner aktiveras ofta av känslor och impuls istället för konkreta behov.
 2. Medveten inkompetens. I denna fas har du börjat inse att ett enklare liv har många uppsidor samt hur mycket onödigt kapital, fokus och tid du lägger på saker och aktiviteter som egentligen inte är prioriterade för dig. Du har dock ännu inte riktigt identifierat vad en förändring konkret skulle innebära för dig och exakt hur du ska ta dig dit.
 3. Medveten kompetens. I denna fast har du kommit igång med rensning av onödiga prylar, medveten konsumtion, eliminering av onödiga fokus och så vidare, men det kräver att du tänker till för att det ska bli av.  Är du trött eller stressad en dag händer det dock fortfarande att du ger efter för lustdriven icke behovsstyrd shopping samt onödiga distraktioner.
 4. Omedveten kompetens. I denna fas är det naturligt för dig att med automatik identifiera saker som inte längre tjänar ett syfte eller är prioriterade, både fysiska och mentala, och eliminera dem som redan finns samt sätta stopp för nya. Du påverkas inte längre nämnvärt av reklam och samhällets förväntningar och behöver inte längre tillfredsställa onödiga shoppingsug eller andra oprioriterade lustar och fokus.

Jag och Fru Minimalist pendlar mellan stadie 3 och 4 beroende på område och dagsform. Inom vilket stadie befinner sig din minimalism? :)

23 tankar kring ”De fyra stadierna av kompetent minimalism

 1. johanna

  Jag pendlar nog också mellan 3 och 4, men för mig beror det mer på vilket område det handlar om. Jag är t ex helt immun mot sådant som rör heminredning, men får mer sug efter till exempel garn och trädgårdsrelaterade saker. Det slutar oftast med att jag inte köper något ändå, om det inte är något planerat som jag verkligen vet att jag kommer använda. Och reklam har jag försökt träna mig på att stå emot, men är säkert undermedvetet mottaglig inom vissa områden ändå.

  Svara
 2. Carina

  Jag pendlar också mellan 3 och 4. När jag åker hem från ett kvällspass på jobbet (trött) är det lätt att köpa med sig godis. Det här blir lätt en vana om jag inte stålsätter mig och låter bli några gånger då går det över :-) Vi har sålt, skänkt och slängt saker hemma och tittar väldigt sällan på tv, det känns befriande. Däremot är det lätt att fastna på intressanta bloggar! Det finns så mycket inspiration men ibland borde man ställa äggklockan… ;-)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Så länge det är bra bloggar som inspirerar till bättre leverne och inte allt för många är det ju inget problem. :)

 3. Eva

  Tycker mig väl med råge ha passerat grundkursen men har långt till en PhD. En kandidat når man först när man publicerat en hyfsad uppsats i ämnet = bloggat seriöst och sålunda blivit blivit allmänt accpeterad som minimalist. Alltså är jag fortfarande lärjunge och aspirerar ej på att undervisa andra utan enbart inspirera andra att också hoppa på kursen…

  Det där med omedveten kompetens är så härligt att se hos andra. Det är sann ödmjukhet när människor utan skryt naturligt ägnar sig åt det som de kan/tror på, inte genom överläggning utan helt utan medvetet tänkande. Upplever att vissa saker idag förväntas medvetandegöras, på arbetet ska man vara mindful, ens arbetsmetoder ska verbaliseras och dokumenteras (syftar på lärares arbete i skolan) och plötsligt blir saker onaturliga och kvalitetsnivån på arbetet kan till och med sjunka då man måste hålla saker i minnet då de ska skrivas ned och man funderar på formuleringar och absolut inte har tid att vara närvarande. Kanske har jag missuppfattat detta med mindfulness. Du vet ju, Herr M, att jag är kritisk till mindfulness och det är precis av denna anledning, att jag ser det som att försöka gå tillbaka till att bli medvetet kompetent (du satte orden på det nu) från att redan ha uppnått omedveten kompetens inom ett område. Med det sagt inte menat att man inte kan reflektera över vad man gör när man uppnått denna ”omedvetenhet”. Det är bara inte reflektionen som utför och ger handlingen dess energi och kvalitet om jag förstått dig rätt.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det som verkligen fick poletten att trilla ned för mig kring mindfulness och meditation var den här boken. :)

   http://www.amazon.com/Mindfulness-Plain-English-Anniversary-Edition/dp/0861719069

   Den verkar även finnas översatt till svenska och gratis här:

   http://www.dhamma.se/buddha/88.pdf

   Intressant tanke att mindfulness skulle tvinga ned människor från nivå 4 till nivå 3 inom olika områden. Har aldrig tänkt att det skulle kunna bli så och att det skulle kunna vara negativt. :)

 4. Linda

  Jag pendlar nog mellan 2:an och 3:an. Var med i en bilolycka för tre veckor sedan, och det var då som jag VERKLIGEN började tröttna på alla prylar och saker i överflöd. INGET materiellt föremål får ha ett emotionellt värde för mig. Det är målet. Jag började då rensa och rensa, och har i princip rensat varje dag sedan dess. Så jag har definitivt blivit medveten om ett enklare liv, men vissa dagar kan jag inte göra mig av med en pryl. Då låter jag det vara så länge, och väntar till dagen efter då jag är på ett bättre ”rensningshumör”. Så ja, jag gör mig av med prylar men det är inte alla dagar självklart vad som ska rensas ut…

  Jag hittade er blogg i samma veva med all rensning nu för tre veckor sedan, och följer den dagligen. Jag tycker att ni har väldigt bra, inspirerande inlägg! Tack för en bra blogg!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Visst är det intressant att händelser som initialt verkar enbart negativa ofta för med sig något bra, ofta inom personlig utveckling! :)

   Tack för det fina omdömet och välkommen till bloggen! :)

 5. Patricia

  Pendlar också mellan 3 och fyra. Jag handlar nästan aldrig något nytt och ogenomtänkt. Har insett att det blir allt svårare att rensa de sakerna som jag har kvar, men samtidigt inte använder eller har något behov av, troligtvis pga de väcker minnen och tankar om att de kan vara bra att ha. Sen inser jag att jag fortfarande påverkas av reklam i viss utsträckning men ser det som ett stort framsteg att jag inte handlar något ändå.
  Sen jag började leva med mindre saker och distraktioner mår jag så mycket bättre och upplever mig ha mer tid. Er blogg har varit en viktig del i den resan så tack för en bra blogg!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker faktiskt att själva shoppingdelen är den lättaste biten så där är jag nog mest kompetent. Att däremot låta bli ”mental fastfood” som tex Facebook och TV-serier är betydligt svårare speciellt då jag är trött och att hålla mentalt fokus utan att fladdra in i mailkorgen för ofta eller på andra sätt multi-taska på arbetstid är kanske svårast av allt. :)

   Vad kul att du gillar bloggen! :)

 6. Händelsevis

  Jag längtar efter steg 4 i den här trappan! Vad skönt det ska bli när jag inte måste tänka till så mycket för att inte falla i konsumtionsfällan.
  Så jag är på steg 3. Fast visst finns det områden i mitt liv som nått till steg 4. Vissa saker kommer väl lättare antar jag.

  Jag tycker mig ha hört många som efter trauman (som med bilolyckan) börjat rensa eftersom de börjar värdesätta andra saker i livet än prylar. För mig var det också något liknande. Hoppas du är återställd efter olyckan men att den minimalistiska inspirationen består Linda!

  Jag behöver fortfarande mycket inspiration för att komma upp till steg 4 så hjärtligt tack för att ni orkar skriva!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Alltid roligt att kunna inspirera genom bloggandet och det är kommentarer som era som ger oss inspirationen att fortsätta. :)

 7. Michel Larsson

  Jag skulle nog också säga att jag är mellan 3-4, ibland 2-3. Ibland behöver man sätta något konkret framför sig och påminnas om varför man behöver gör vissa saker. T.ex. Jag ska flytta till en ny lägenhet och vill helst inte ha med mig materia som jag inte har någon nytta av.

  Jag var på ett intressant seminarium, ”Ett rikare liv”, som delvis handlar om vad pengar, men också om vad vi spenderar vår tid på. Det var väldigt inspirerande. Det handlade om passiva och aktiva utgifter i vår vardag, vilket är väldigt individuellt.

  Kul att läsa er blogg! :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Ett rikare liv-föreläsningen har vi också varit på. Jag gillade speciellt Charlies beskrivning av den negativa respektive positiva ekonomiska pumpen och hur många som skaffar sig en alldeles för stor negativ ekonomisk pump utan att vara medvetna om det och utan att inse vad det får för konsekvenser och innebär för risker. :)

 8. Zentrerad

  Har hört talas om denna stege tidigare men aldrig tillämpat den på konsumtion! Spännande. Jag är själv ganska ny på det här med ett minimalistiskt tänk.. Jag har nog svårast för minimalism när det gäller mat. Slinker lätt ner onödiga saker i korgen. Men även det går bättre och bättre ;)
  Fin blogg ni har!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Minimalism och mat låter lite som anorexia men jag gissar att det inte är vad du menar. ;)

   Det vore spännande att höra hur du tänker här. Handlar det tex att hitta goda, nyttiga, ekonomiska och snabblagade recept eller handlar det mer om att låta bli godis och snacks osv? :)

   Tack för det fina omdömet! :)

 9. peterlingbrant

  Intressant modell och synsätt att behandla ämnet på! Själv är jag som många andra här mellan 3 och 4. Upptäckte minimalism för en lång tid sedan och att inte konsumera i onödan är nu ingrott i min ryggmärg. Påbörjade för skojs skull i början av året en klassisk kassabok (budgetapp) i telefonen där verkligen varje utgift skrivs ner (typ banan 3 kr) och mina utgifter är skrämmande låga och jag mår bättre än någonsin.

  Att sälja prylar varje vecka på Tradera/Blocket samt slänga en gång inköpte objekt har idag blivit lika vanligt för mig som att slänga tomma mjölkpaket. Jag känner att den ekonomiska/materiella delen av minimalism och där har jag uppnått en omedveten kompetens.

  Nästa steg för mig är dock att ha ett liknande tänk när det gäller min egen tid, vad jag lägger tid på och när samt att tacka nej till projekt som tär på den mentala energin. Jag kommer snart att lansera en ny business som fokuserar på minimalism och att bli av med ägodelar & prylar och jag ser mig därför lite som en förespråkare för livsstilen som nu är redo att sprida budskapet till andra, dock kommer min megafon vara en affärsidé snarare än en blogg i första steget :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Japp, på något vis är det lättast att få ordning på den materiella minimalismen (även om den biten kan vara rejält utmanande) än tex den mentala. Jag tror dock att det är rätt ände att börja på dvs det är hög, tidig och tydlig ROI på denna jämfört med att sluta slösa tid på Facebook osv. Men har poletten trillar ned där så är det lättare att få den att trilla ned på andra områden. :)

   Om du gillar att hålla koll på utgifterna så MÅSTE jag tipsa om superappen https://www.tink.se/sv/ som gör det arbetet inte bara med automatik utan även väldigt överskådligt och roligt. :)

   Spännande med dina idéer kring att erbjuda världen service baserad på dina minimalistiska tankar. Du kanske är intresserad av skriva ett gästboksinlägg på vår blogg och berätta lite om din personliga minimalistiska resa samt göra lite reklam för dig själv och dina idéer?

   http://minimalisterna.se/dags-for-gastminimalister/

 10. Minimalist G.

  Utan tvekan en klar 4:a :)

  Från att förra året fått ett namn på det jag sysslat omedvetet med i väldigt många år, dvs minimalism, kan jag utan tvekan säga att jag gått från 3 till 4 det senaste året då jag inte ens längre har TV, dator.. (har dock en iphone 5s, samt en MacBookPro i tjänsten som jag lånar hem då och då). Har nedgraderat två stora intressen, från stort dyrt kamerasystem till en enklare kamera som fyller 90% av mina behov.. nedgraderat min Mercedes (C320CDI 4Matic automat.. saknar den dock ibland) till en nyare miljöbilsklassad Audi som visserligen är rolig att köra men inte alls samma kvalitétskänsla och drag i motorn, men den tar mig från A till B till mer än en halverad driftskostnad!

  Håller just nu på att försöka sälja av diverse möbler som inte fyller nån direkt funktion längre.
  Min gigantiska etta på 43kvm är snart ”tömd” så jag kan börja planera mer exakt vad jag behöver, första på tur är en bekväm sittmöbel/läsfotölj.
  Har redan ett skrivbord och en bra kontorsstol som jag är mycket nöjd med, samt en säng och köksbord och fyra stolar som inte kommer att avyttras/ersättas men allt annat är påväg bort.

  Viktigast är tak över huvudet, en smartphone för att uträtta allt från att betala räkningar till att skicka/ta emot e-post samt kunna kolla netflix och youtube :)
  Viss lyx finns dock t.ex. snabbt ”fiber” bredband kopplat till en switch + en stabil Apple Wifi router, sen skäms jag nästan lite då min klocka är värd långt mer än mångas bilar… men den använder jag ju dagligen och är mycket nöjd med den + att den är mycket diskret, ingen har en aning vad det är. Man får ju ändå ingen ränta på banken numera så nåt kan man ju unna sig ibland, plus att det är en investering då jag redan kan sälja den för mer än jag betalade ;-)

  Det svåra är inte att vara minimalist, det svåra är att tackla omgivningen som tycker man är knäpp som inte följer samhällets oskrivna regler. Men alla vill ju inte ha en Volvo, hus med vita knutar och titta på melodifestivalen…

  Ha de!

  Svara
 11. Eva

  Tack Herr Minimalist för ditt svar och länkar. Har kollat lite… Det verkar som att poletten inte hinner trilla ned innan jag ”somnat”.

  Har ett boktips som jag dragit på då jag inte funnit anledning tidigare då jag tycker det borde passa någorlunda till bloggpostens innehåll. Den handlar om mycket men huvudsaken är att de flesta mänskliga färdigheter utövas bäst om man inte är medveten om vad man gör. Detta citat i boken anger innehållet väl: ”Det som görs av det som kallas jag, görs troligen av någonting i mig som är större än jag.” (fysikern James Clerk Maxwell)

  Boken heter på svenska Märk världen och är skriven av Tor Nørretranders. Kolla engelska versionen även om originalet är på danska:
  http://www.amazon.com/The-User-Illusion-Cutting-Consciousness/dp/0140230122

  Den brukar vara svår att få tag på till och med på bibliotek. Utan tvekan en av de tre bästa böckerna jag läst i mitt liv. De övriga har jag inte nämnt då de liksom är nästintill för heliga och aldrig passat till någon bloggpost här, den här har jag också väntat med som sagt. :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Hehe, jag kan tänka mig att den boken inte riktigt var i din smak. Men för mig var den perfekt speciellt då jag var väldigt stressad av jobbet i höstas och meditationen var till stor nytta. Jag kopierar in en annan länk nedan istället, som troligen är mer i din smak. ;)

   https://www.psychologytoday.com/blog/feeling-it/201309/20-scientific-reasons-start-meditating-today

   Tack för boktipset. Den verkar faktiskt väldigt spännande och ligger numera på önskelistan över böcker att eventuellt shoppa på Kindlen då jag är klar med dem jag redan har. Ruskigt bra betyg på Goodreads också.

   https://www.goodreads.com/book/show/106732.The_User_Illusion

   Seså, nu vill jag höra mer om de hemliga och heliga böckerna! De behöver inte passa bloggposten. :)

 12. Eva

  Tack för nya länken. Den var mer intressant. Samtidigt får den mig att tänka på mindfulness som ett medel i stället för ett mål, medel för att uppnå trojkan lycka-hälsa-framgång på livets oilka områden. Det är inte mitt mål. Jag tänker mig målet som relation. Kan nämligen inte se hur fokuset på uppnåendet av den där trojkan skapar något utöver mig själv. Man mediterar ju med sig själv(?) Inte i religiös meditation förstås men i den sekulariserade versionen. Det framstår som alltför individualistikt eller slutet. Samtidigt är jag inte så kritisk som jag kanske låter. Vi människor har nog liknande mål (?) men olika vägar dit beroende på vilka vi är. En relativt introvert person som jag dras inte direkt till ytterligare ”varande i mig själv”, snarare till att ”gå ut” mer, skrida till handling i världen, dvs mot relation med omgivningen. Därav avogheten mot mindfulness. Förstår samtidigt att det inte nödvändigtvis behöver krocka. Kan skriva mycket om det med det får räcka.

  Jo…de andra ”heliga” böckerna: Jag och Du (Original: Ich und Du, på eng I and Thou av Martin Buber. http://sv.wikipedia.org/wiki/Martin_Buber Den bok som konkretiserar det visionära i Jag och Du är Dialogens väsen som beskrivs i samma länk. Bästa intro till hans tänk är dock Det mellanmänskliga. Oj ,oj det här är det bästa jag läst! :D

  Svara

Kommentera