Vi dricker för lite champagne

Lagom till midsommar rensade vi ut våra champagneglas. Vi har insett att vi dricker för lite champagne för att motivera att de ska få vara kvar. :) Särskilt alla 12 glas.

I vårt köksskåp har vi haft en uppsättning billiga champagneglas från Ikea ståendes. De köptes för 7-8 år sedan för man ”borde ju ha” en uppsättning champagneglas. Ren proaktiv konsumtion egentligen, utan något specifikt tillfälle i åtanke. Eller förmodligen var väl alla nyår, fester och större livshändelser värda att fira i åtanke. Men det är ju inte alltid dessa sker hemma hos en själv, och inte alltid det skålas i champagne heller.

De nu utrensade champagneglasen i köksskåpet.

Ett generellt tips för att verifiera om en pryl har ett existensberättigande är att reda ut hur ofta och vid vilka konkreta tillfällen den faktiskt kommer till användning. Har du svårt att hitta exempel på konkreta tillfällen eller inser att användning enbart sker undantagsvis, så är behovet troligen så pass litet att det är svårt att rättfärdiga fortsatt ägande.

Så hur ofta har egentligen våra champagneglas använts och när såg vi framför oss att använda dem härnäst?

Senast de användes var vid Fru Minimalist 30-årsfest, vilken nu var över 3 år sedan. Sedan dess har vi skålat på tu man hand någon enstaka gång. Vi ser inte framför oss att vi kommer ha någon större tillställning närmsta åren där vi måste ha just champagneglas. Utifrån detta var det svårt att motivera att spara dessa 12 glas. De har ju hängt löst tidigare som vi skrivit om i inlägget ”Vilken användningsfrekvens motiverar köp och ägande?”. Det var bara en tidsfråga innan de skulle rensas ut.

Sommarskål! :)

Vi övervägde om vi skulle spara 2 eller 4 stycken. Men eftersom vi inte tycker de är särskilt fina och inte ser framför oss att de kommer användas i närtid lät vi bli. Istället skulle vi vilja köpa två eller fyra stycken finare champagneglas på någon second hand-butik. Vi får hålla utkik! Tills vidare blev det luftigt och skönt i ett av köksskåpen. :)

Champagneglasen skänktes till den festlokal som finns i vår bostadsrättsförening. Förhoppningsvis kommer de till användning där vid fler tillfällen än de gjort hemma hos oss. Skulle vi i framtiden behöva stora mängder av denna typ av glas går det ju att hyra eller låna.

Äger du champagneglas eller andra glas som används väldigt sällan och hur tänker du i så fall kring dessa?

12 tankar kring ”Vi dricker för lite champagne

 1. Stella

  Nix, vi har en sorts glas fast i 3 olika storlekar. De minsta är bra för kaffe, vin och barnhänder, de mellan för smoothie och vatten och de största för vatten en varm dag och öl :) jag har haft dom i många många år och det går sönder nåt med jämna mellanrum. Kommer kanske bara ha kvar de mellan vad det lider, men så länge alla används vill jag ha kvar dom.

  Svara
 2. Petra

  Just champagneglasen kan vi inte vara utan; älskar bubbel! Och det blir festligare med fina glas. De där trista som ni visar på bilden förstår jag att ni inte ville använda. Champagne smakar bättre i flärdfulla glas :)

  Svara
  1. Carro

   Vi har dessertglas från iittala som används både till champange och desserter.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Sedan vi fick barn dricker vi otroligt sällan alkohol hemma. Kanske får andra champagneglas göra entré när barnen blivit större, sover bättre och man börjar uppskatta ett glas bubbel igen. :)

 3. Flisan

  Åh vi använder champagneglas kanske 2 ggr i månaden. För det mesta bara 2 av dem men alla används kanske 6ggr per år. Eller mer förresten. Det finns en del grejer jag skulle kunna göra mig av med men champagneglasen är inte en av dem!

  Svara
 4. Gabriella

  Jag sålde våra champangeglas och likörglas av kristall för ett tag sedan eftersom vi aldrig använde dem. Champagnen smakar bättre i vitvinsglasen ur samma serie; dem har vi kvar! är svag för fina glas, kanske på grund av det småländska arvet :-)

  Svara
 5. Esther

  Jag hade inga champagneglas men så fick jag 12 st väldigt fina av en vän, och 12 vinglas i samma serie (då gjorde jag mig av med mina andra billiga vinglas). Jag har hälften framme o resten nerpackade. Använder dom ibland, även till desserter men det är definitivt fler än jag behöver.. De får dock bli kvar så länge, förhoppningsvis kommer de till användning i sommar då jag gifter mig och kommer ha släkten på besök!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Klokt att inte ha alla uppackade och behöva ta upp plats. Vi tänkte ett tag också om vi bara skulle packa ner champagneglasen istället för att rensa ut dem, men eftersom de kommit till användning så otroligt sällan och vi inte riktigt gillar dem fick de lämna hemmet istället.

 6. Paulina

  Jag har vinglas från Iittala som jag fått i present i två olika serier i mängder som skulle kunna förse ett 40-tal gäster med dryck. Oftast används bara en serie som jag gillar. Har precis sålt av fyra glas så att de ryms på två hyllor för jag vill använda en hylla till annat. Kanske säljer jag ytterligare ett set på fyra. Resterande kan vara kvar som alibi så länge jag har plats i hyllorna.

  Svara
 7. Anni

  De få gånger vi dricker bubbel använder vi vinglas. Tror att det är vitvinsglas, men de används till både rött, vitt och bubbel.

  Svara

Kommentera