Liv på jorden?

I veckan satt jag som många andra och såg en livesändning av uppskjutningen av SpaceX senaste och tyngsta raket Falcon Heavy. Det var en otroligt imponerande och inspirerande uppvisning som gav rysningar längs ryggraden inte minst då båda sidorakterna landade perfekt synkroniserade bredvid varandra. Plötsligt kändes Elon Musks vision om att kolonisera Mars inte längre riktigt lika science fiction som tidigare. Samtidigt så skapade hela showen en viss kognitiv dissonans hos mig.

Anledningen är att det i min mening är en smula omständigt att investera så mycket tid och energi från våra skarpaste hjärnor med så stora ekonomiska och miljörelaterade kostnader på att skapa förutsättningar för liv på Mars samtidigt som vi redan bor på en fantastisk vacker planet med perfekta förutsättningar för vår typ av liv.

Hur skulle det kunna se ut om vi kanaliserande all denna uppfinningsrikedom, ingenjörskonst, drivkraft och tillgångar på att optimera förutsättningar för ett jordklot i balans och mänsklighet i harmoni istället?

Det påminner mig om historien om bonden som var besatt av att hitta guld och bli rik och därför sålde sin mark för att finansiera sin guldgrävarjakt. Den nya ägaren till gården upptäckte ironiskt nog strax att gården vilade på en stor guldfyndighet. Historien är som du redan listat ut en variant av att gå över ån efter vatten.

På många sätt är hela historien symptomatisk för mänskligheten. Vi tror att det nya jobbet, den nya garderoben, den nya strandkroppen, den nya bilen, en ny social grupptillhörighet osv äntligen ska göra oss lyckliga, men i själva verket finns väldigt ofta redan goda förutsättningarna för ett tillfredsställande och lyckligt liv men vi väljer omedvetet att inte värdera, vårda och fokusera på det vi redan har.

Men kanske är ett jordklot i balans precis vad Elon Musk siktar på med sina elbils- och solcellsprojekt samtidigt som han med sitt rymdkoloniseringsprojekt undviker att lägga alla ägg i samma korg. Och vem vet, hans absolut senaste projekt med avsikten att utveckla ett fysiskt gränssnitt mellan hjärna och dator kanske kan bidra till att lösa den sista och kanske största utmaningen – en mänsklighet i harmoni inte bara med naturen utan även med våra egna sinnen och varandra. :)

16 tankar kring ”Liv på jorden?

 1. Eva

  Förstår din kognitiva dissonans. Samtidigt blev jag positivt överraskad eftersom jag kommer ihåg att du (Herr Minimalist) är ingenjör. Alla ingenjörer är alltså inte extrema transhumanister som tillber tekniken som vore den den stora Frälsaren som ska ta oss till nya höjder och äntligen skänka oss den fullkomliga lyckan. Det finns hopp. Det du skrev om att mänskligheten istället borde fokusera sina resurser och sin kreativa energi på annat mer närliggande, håller jag fullständigt med om. Låt vara att man då kan bli kallad romantiker eller idealist. Det har åtminstone inte jag något emot. Tror man är mest realist då… ;)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Sista året har jag snöat in rätt ordentligt på meditation och mindfulness. Min uppfattning är att mänskligheten (och indirekt planeten) skulle må bra av mer sådant då jag upplever att de som etablerat vanan blir klokare, mer empatiska, mindre självcentrerade osv. Samtidigt vet jag av egen erfarenhet hur otroligt utmanande det kan vara att komma över diverser trösklar (tid, energi, tålamod, motivation osv) för att etablera en daglig vana.

   Min ”transhumanistiska ingenjörsdröm” är att kombinera meditation med teknologi för att göra vanan mer potent och lättillgängligt för mänskligheten med alla de positiva effekter jag tror det för med sig. Kanske möjliggör Elon Musks senaste projekt (Neurolink) ett stort steg i den riktningen även om jag personligen inte är speciellt sugen på att få något inopererat innanför pannbenet. Men det är säkert en bara generationsfråga. Se där, nu fick du delvis vatten på din kvarn Eva. ;-)

 2. Petter

  Tänkvärt och välformulerat inlägg. Trevligt att ni både har sådan variation (om stort och smått) och kvalitet på er blogg. Tack!

  Svara
 3. Johanna

  Genom att driva utvecklingen framåt så har SpaceX genom Falcon Heavy lyckades reducera kostnaden till en femtondel av vad det kostade att skicka upp 1 kg för 10 år sedan. Billigare lär det bli. Tekniken att återanvända uppskjutningsraketerna innebär dessutom en stor miljövinst. Företaget sysselsätter idag ca 5000 av världens 7600000000 människor.

  Sedan kan man naturligtvis diskutera nyttan av GPS, satellitbilder, telefoni, väderinfo och ISS.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det enda jag ifrågasätter kring Elon Musks diverse initiativ i inlägget ovan är värdet av att kolonisera Mars (samt slänger in en allmän känga kring mänsklighetens ständiga jakt på nya dopaminkickar såklart). Men uppenbarligen gör jag det på ett lite klumpigt sätt då flera på Instagram verkar tro att jag rent generellt kritiserar hjälten Elon. :)

 4. Eva

  Men kära nån Herr Minimalist… så då är du ju transhumanist i alla fall! Och meditation och mindfulness gör människor mindre självcentrerade och mer empatiska?! Det tror jag bara om jag ser det hos en person jag känner och som visat prov på denna förändring. Kanske missförstår jag ditt svar, men fattar inte alls hur jag kan få vatten på min kvarn.

  Ska här ge tips på avsnitt från en bra poddserie av mina idoler Eric Schüldt och Per Johansson. Just det avsnittet är inte det allra bästa men mest aktuellt just i det här sammanhanget på tal om transhumanism. Deras senare poddserier är ännu bättre, de bästa jag någonsin lyssnat på. Det skriver jag för att det ska bli mer logiskt varför jag är så likgiltigt inställd till meditation och mindfulness. För jag är inte negativt inställd egentligen (det skulle ju tyda på intresse och engagemang), bara förvånad över att man kan uppfatta det som så bra.

  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/896717?programid=4462

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Vad jag menade var att du fick några vattenstänk på din ”alla ingenjörer är transhumanister som tillber tekniken”-kvarn.

   Ska definitivt lyssna av ditt podcast-tips vid tillfället. Alltid (ofta) spännande att ta in andras avvikande perspektiv och åsikter på sådant man själv finner intressant. :)

 5. Philip Dante

  Du har inte tänkt på att det vore trevligt om mänskligheten överlevde? Livet på jorden har mer eller mindre strukit med 5 ggr. Vi kanske lever på lånad tid just nu…
  Goda tankar för övrigt!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Ska man tro Nasa så är risken för att vi inom överskådlig framtid ska bli träffade av en tillräckligt stor sten för att ta kål på hela mänskligheten väldigt väldigt liten.

   https://www2.jpl.nasa.gov/sl9/back2.html

   Sannolikheten för att vi människor på egen hand sabbar förutsättningarna för liv på planeten innan dess gissar jag är betydligt större. :)

 6. ANNA

  Jag såg INTE uppskjutningen utan ägnade istället en stund åt att vara Arg och muttra. Min första tanke om det hela var ”Hur har han dvs Musk mage att…” och den andra tanken var ”Tänk så mycket annat som kunde gjorts med de resurserna”.

  Alltså det är vår gemensamma planet och våra gemensamma resurser. Hur kan vi låta en person göra såna här saker bara för att han har ”råd”. Det pågår ju ett stort renhållningsarbete där olika länder hjälps åt att städa bort skrot vi öst upp i rymden innan vi fattade bättre så varför skicka upp detta. Å så det ni nämner, det kunde gjorts annat VETTIGT med tid pengar mänskliga resurser osv för det är otroliga mängder av alla de faktorerna som lagts ner i den där raketen.

  Det är i samma linje som att i pengar och inflytande ”rika” personer kan köpa sig fria från straff, de tillåts förskansa sig en maktposition och bestämma över andra osv.

  Tänk om alla de där resurserna lagts på vattenförsörjningsfrågan, basal utbildning för alla jordens barn, cancerforskning, utvecklandet av nya energiförsörjningsmetoder, sjukvård, mat trygghet…

  Svara
  1. Karlsson

   Anna, jag håller med dig om att pengarna borde användas till det verkligen behövs.
   Jag tycker det är för farligt att ta risk att göra en annan planet ska passa för mänskligheten.
   Dessutom skulle det inte behöva en till planet, om alla skulle leva som minimalister.

   Jag ska själv bli forskare. Och jag tycker detta är onödigt! Eftersom det första vi människor hinner förstöra jorden (människan förstör med krig och miljöförstörelse) innan solen blir ett svarthål (som förintar vintergatan) och för det andra det är flera biljarder år dit! Vi lever inte då!

   Jag ska forska om bättre botemedel mot cancer, uppfinna mer miljövänligare el och sånt.
   Jag kämpar, varje dag. Jag hoppas när jag är klar med utbildningen och universitet, ska jag lyckas med det. En vacker dag ska jag bli en forskare som Albert Einstein. Fast mest inom kemi, han hade inom fysik.
   Visste ni att Albert Einstein kämpade för fred?

 7. Caroline

  Tyckte att det var fascinerande att se, även om den summan pengar hade gjort större nytta mer ”lokalt”. Vem vet, vi kanske får plats på fler ställen och ända kan vårda vår planet framöver – eller så har jag sett för mycket science fiction. Det finns så många fler rika människor som inte gör något alls för mänskligheten, vars gemensamma förmögenhet eller promille av den, också kan bidra till en bättre värld. Elon Musk gör något i alla fall!

  Svara
  1. Karlsson

   Jag kan jämnföra med de som bor för ”stort hus”. T.ex. vi kan kalla en blå villa för planeten jorden och en röd villa för planeten mars.

   I den blåvilla bor en familj, där syskon bråkar (krig) och sånt.

   En dag så upptäcker de att det har blivit för trångt i deras för stora villa med av onödiga överflödiga prylar. Och de tänker ta över den röda villan.

   Men det gör att de tänker ”äsch, nu struntar vi de där reglerna om ta om miljön. Vi har ju två stora villor. Vad kan gå fel?” ”Vi har stora resuser nu, bort med den tv (som inte fel på) den är omodernt och in med den moderna tv som kan flyga/sväva i luften.”

   Många kockar gör en dålig sopa.

   Om mänskligheten ska kunna vårda den blåa villan. Så måste de lära sig inte ta den lättaste vägen. Att sprida ut mänskligheten till den röda villan, det löser inte problemet. Om alla på den blåa villan skulle leva som Sverige, så skulle inte den röda villan räcka till. Eftersom det behövs ca 4 och 1/2 villor.

   http://www.wwf.se/wwfs-arbete/ekologiska-fotavtryck/1127697-ekologiska-fotavtryck

Lämna ett svar