Kärlekens fem språk

För några år sedan tipsade en kompis om boken Kärlekens fem språk. Den kan kort sammanfattas med att människor uttrycker sin kärlek på fem olika sätt – bekräftelse, kvalitetstid, gåvor, tjänster och beröring, samt att olika människor prioriterar dessa olika högt. Men hur fungerar den här modellen för oss och eventuellt andra aspirerade minimalister?

Jag Herr Minimalist prioriterar i följande ordning:

 1. Kvalitetstid
 2. Tjänster
 3. Beröring
 4. Bekräftelse
 5. Gåvor

Och Fru Minimalist prioriterar i följande ordning:

 1. Kvalitetstid
 2. Bekräftelse
 3. Beröring
 4. Tjänster
 5. Gåvor

Kanske inte helt oväntat prioriterar vi båda kvalitetstid högst och gåvor lägst. I mitten har vi beröring men vi är inte helt i synk när det gäller bekräftelse och tjänster. De områden där vi inte är i synk är givetvis bra för oss att vara medvetna om för att minimera friktion i vardagen. Om våra prioriteringar representerar en typiskt minimalist låter vi dock vara osagt eftersom vi helt enkelt inte vet. :)

Efter prioriteringsövningen reflekterade vi över hur inkompatibla vi båda är med normen idag. Dels så är det kutym att ge högar med oförankrade gåvor i parti och minut inte bara vid födelsedagar och högtider utan även så få fort det är dags för middag hos vänner. Och dels för att kvalitetstid med fullt fokus på varandra blir allt ovanligare då mobiltelefoner och andra typer av skärmar tar allt större socialt och mentalt utrymme.

Hur prioriterar du mellan kärlekens fem språk och är du i synk med dina närmaste inför alla hjärtans dag imorgon? :)

18 tankar kring ”Kärlekens fem språk

 1. Josefin

  Jag prioriterar såhär:
  1.Kvalitetstid
  2.Beröring
  3.Bekräftelse
  4.Tjänster
  5.Gåvor

  Vi har varit ihop i 10 år men aldrig firat ”enligt tradition” med rosor etc. Vi ska laga någon god middag och ge varandra massage! Det tycker jag är perfekt. Går gärna ut och äter annars, men tycker det känns lite krystat just på alla <3 dag…

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Tycker ert upplägg låter helmysigt och håller med om att kärlek borde vara en naturlig ingrediens i alla dagar inte bara alla hjärtans dag (speciellt för dem som föredrar kärleksspråk helt utan ekonomisk kostnad). :)

 2. Engiftfribarndom

  Det beror på till vem och hur ovanstående fem punkter är definierade… Det är ofta jag, på jobbet, hör hur föräldrar prioriterar kvalitetstid med barnen, typ: ”1åringen går förskola varje dag 8-17 men vi får iaf den här kvalitetstiden i Thailand 2 veckor varje år” eller så är helgerna fyllda av kvalitetstid i form av lekland, museum osv.

  Tom när de fick frågan på ett föräldramöte så vägde kvalitetstid tyngre än kvantitetstid medan vi kollegor resonerat tvärtom.

  Syftar ni på kärlek till sin partner är ju kvalitetstid något helt annat :) Jag är lite allergisk mot ordet tror jag…

  Svara
  1. Klara

   Sen kan man ju då diskutera vad kvalitetstid är. För mig är det kvalitetstid att ligga och läsa bok med mina barn, att bygga lego och småsnacka, att få åka på liten utflykt med ett av barnen i taget osv. Det där stunderna som ger glädje. ”2 veckor i Thailand per år” anser jag inte per definition är kvalitetstid. Det är en resa, och under den resan finns det nog både kvalitetstid och ”tråktid”…..

   Ska jag prioritera enligt ”vad jag helst önskar” blir det nog: kvalitetstid, bekräftelse, beröring, tjänster, gåvor.

   Men ska jag prioritera efter vad som ör mest realistiskt och ger störst utdelning i livet för mig just nu blir det: beröring, bekräftelse, kvalitetstid, tjänster, gåvor…

  2. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Tycker dina exempel på kvalitetstid i vardagen var bra Klara. :)

   Intressant ide att även göra en ”realistisk prioritering”. Det är nog minst lika viktigt som att kommunicera sin ”utopiska prioritering” till sin partner eller motsvarande. :)

  3. Maria O

   Jag tänker på kvalitetstid som du ”Engiftfribarndom”, att det är något man tar till för att kompensera bristen på kvantitetstid så ordet kvalitetstid skorrar illa i mina öron. Det jag saknar mest är kvantitetstid, att bara skrota runt, med de jag gillar bäst, ta en enkel fika och prata om det som faller sig in.
   Jag förstår att kvalitetstid kan vara så mycket, allt från att sitta på en sten i skogen tillsammans och prata om livet till att åka på lyxweekend i New York, men det är ofta det där dyra som nämns. Att hänga med någon man gillar utan att behöva prestera, varken genom att optimera sin tid eller genom de häftigaste upplevelserna (flest likes?), det är lyx för mig.

 3. Eva

  Prioriteringslistorna ovan antar jag pekar på vad man själv vill göra/gör, inte hur man vill bli bemött. Eller kanske förutsätts att det är samma åt båda hållen. För mig är det inte direkt samma sak. Synkad inför morgondagen? Haha, inte direkt. Har varken uppmärksammats inför eller själv uppmärksammat Alla hjärtans dag sedan högstadiet. ;)

  Detta vill jag ge:

  1. Kvalitetstid
  2. Bekräftelse
  3. Tjänster
  4. Beröring
  5. Gåvor

  Detta vill jag ha:

  1. Kvalitetstid
  2. Beröring
  3. Tjänster
  4. Bekräftelse
  5. Gåvor

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Om jag inte minns fel så påstår boken att man ofta behandlar andra som man själv vill bli behandlad. Men inte i ditt fall intressant nog. :)

 4. Eva

  Jag tror man helt enkelt får tolka kvalitetstid på det sätt som betyder kvalitativ tid för en själv. Då kan det ju betyda att helt enkelt bara spendera tid tillsammans utan speciella krav och planer. Allt annat skulle åtminstone för mig aldrig kunna kallas kvalitativ. För vissa skulle det vara förspilld tid, då alla inte klarar av att inte planera och hålla andra på visst avstånd. Förmåga/vilja till närhet och närvaro, ”härvaro”, är ju inte självklart. ”Känner” sådana. Deras partners lider svårt. De skulle kanske behöva läsa den där boken.

  Svara
 5. Karlsson

  Hej. Min är:

  1. Få vara mig själv. Jag är ickebinär.

  2. Mer tid att umgås med familjen

  3. Jag och min familj ska vara friska. Även den äldsta katten och kattungen. Kunna gå till sjukhuset om man behöver det. Katterna kan gå till veterinären om de behöver det?

  4. Bli lyssnad, utan bli avbruten.

  5. Jag vill heldre att gå på bio, än att få gåvor..

  Svara
 6. Karlsson

  På alla hjärtans dag, så skrev jag till min ”flickvän”. Jag skickade hjärtan och fick tillbaka. Det är stort! ?❤️
  Jag blev bara överlycklig att skicka ❤️ till henne och fick tillbaka ❤️. Fast det är litet för andra, så gjorde det att jag kände mig lycklig lottad, fast det var ”bara sms”.

  Svara
 7. Tove

  Jag kämpar med att ens gå bort på middag hos folk och bara komma som jag är helt utan gå-bort-present eller något!

  Men jul och födelsedag är de värsta högtiderna för mig. Det är lättare att låta bli att ge på julen (ingen märker det ens) men värderingsmässigt superjobbigt att ta emot saker jag inte vill ha.

  Först på senare tid har jag vågat börja skänka vidare eller sälja sådant jag fått i present men inte behöver eller tycker om… Väldigt tufft ämne!

  Sen finns det högtider och ceremonier jag tycker mycket om, och som inte nödvändigtvis MÅSTE innebära överkonsumtion och onödiga presenter, t ex midsommar, valborg, nyår och egna stunder jag firar. Då handlar det mer om umgänge, god mat och att ha trevligt tillsammans. Skönt!

  Svara
 8. Fia

  Skulle vilja byta rubrik från ”kvalitetstid” till bara ”tid tillsammans”. Eller bara ”tid” rent av? Kan man ju ge någon, lite tid att göra nåt hen har lust till.

  Svara
 9. Mrs J

  När min man och jag precis började läsa boken så gjorde vi en likannde priolista. Innan boken var utläst hade den listan gjorts om helt.

  Vi kom fram till att beröring va på förstaplats för mig, och uppmuntrande ord var på förstaplats för honom.

  Vi kom också fram till att jag ofta rörde vid honom under dagen, medan han ofta berömde mig. Vi gav varandra alltså det vi själva egentligen ville ha.

  När vi bytte teknik så blev det bättre mellan oss.

  Svara
 10. Anna

  Hejsan, så spännande!
  Min första fråga är vart har ni alla gjort era tester och om ni kan tips mig om den bästa. Sen undrar jag hur ofta ni gör ”testet”?
  Jag tänker att beroende på, tid på året och situationen i livet så bli ens prioriteringar olika? Eller så har det varit för mig iaf. Så vill mest höra om det är så för er?

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Vi har inte gjort något test, utan bara funderat var och en på sitt håll, och rangordnat utifrån vad var och en kom fram till. :)
   Men helt klart att det har sett olika ut vid olika tidpunkter i livet, skulle säga att exempelvis presenter kom högre för min del tidigare i livet. ;)

Lämna ett svar