Infrarött på låtsas.

Strålande spår av användning

Tänk om hela ditt hem och alla dina saker blev kolsvarta den första januari varje år. Och tänk om ditt hem och dina saker blev allt ljusare ju mer tid du spenderade med dem tills de var mer eller mindre självlysande. Vilka insikter skulle det leda till?

Mot slutet av året skulle du med enkelhet kunna se i vilka delar av hemmet du spenderat mest och minst tid, hur du rör dig inom hemmet samt vilka prylar som kommit till mest respektive minst användning. Vissa delar av hemmet och dess prylar skulle framträda i stark kontrast mot andra betydligt mörkare och i vissa fall helt kolsvarta delar.

I mitt fall skulle troligen sängen, mina mycket uppskattade mjukisbyxor och (dessvärre) min mobiltelefon vara bland de föremål som lös allra starkast på nyårskvällen. Allra mörkast skulle det vara i vårt källarförråd, på hyllan med vin- och whiskeyglas,  samt överraskande nog i bokhyllan eftersom jag främst läser på min läsplatta sedan många år tillbaka.

Vad skulle vara kolsvart alternativt lysa allra starkast hemma hos dig på årets sista dag?

25 tankar kring ”Strålande spår av användning

 1. Hanna

  Soffan och mobilen skulle lysa starkt. Matbordet däremot skulle vara väldigt mörkt. Men det är ju ngt att jobba på. Gillar tankesättet ?

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det kanske är vanligare än man tror att matbordet kommer till lite användning pga att mat istället förtärs i soffan framför TVn osv. :)

 2. E.M.

  Mina mysbyxor hade antagligen varit radioaktiva, jag jobbar nämligen hemifrån och bor således i dem.
  Mörkast hade nog förrådet varit här med. Och mycket väl även mina tre par högklackade stövlar. Jag behöver inte tre par då jag sällan använder dem, men jag kan inte bestämma mig för vilket par jag tycker bäst om.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Angående stövlarna så är det nog enklast att rensa ut dem som lyser minst mot årets slut. Det borde vara synonymt (inte garanterat men troligen) med vilket par du tycker minst om. :)

 3. Camilla

  Tyvärr kommer mobilen på första plats… Ska verkligen försöka att jobba bort det. Annars är det nog köksstolarna där jag sitter mycket med både jobb, långa frukostar med familjen, pyssel med barnen och kvällste med maken. Svartast blir nog, förutom på vinden, våra flytvästar som kommer fram en gång var eller vartannat år och dotterns ridväst och hjälm fastän hon inte ridit på ett par år nu… Hmm en del att sälja där kanske ;)

  Svara
 4. Elin Hagberg

  Teven, datorn, mina ungar och min tin whistle skulle nog lysa bra. Några speciella favoritkläder har jag inte och jag bär mest bekväma kläder så jag har samma plagg hela dagen. Minst lysande hade nog vinglasen varit tror jag. De går jag i tankar om att göra mig av med.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Att ha självlysande barn är ju exemplariskt! :)

   Spännande att en ”tin whistle” har en sådan central roll i ditt liv för övrigt. Arbetar du som gycklare på något hov? :)

 5. cl

  Bibeln, mobilen, datorn och mina hundpromenadskor skulle lysa starkast. Svartast skulle nostalgisakerna vara :(

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tror att nostalgisaker i de flesta fall är mer eller mindre nattsvarta vid årets slut. Och det gäller nog även om sakerna skulle lysa av att man bara tittade på dem. :)

  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har sparat fyra shotsglas som fungerat som dricksglas till barnen och därmed faktiskt kommer till användning men när barnen inte behöver dem längre åker glasen ut. :)

 6. Esther

  Mobil, kylskåpet och soffan kommer lysa väldigt mycket. Svartare kommer förråd, gästrum och champagneglasen vara..

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant med helt svarta rum. Tror just gästrum, finrum och hobbyrum ofta är svartare än man kan tro vid året slut. :)

 7. josefin

  Mjukisbyxorna och sängen skulle lysa starkt hos mig med :) Så även tekannan. Svartare nog förrådet, vinglasen (dricker inte vin men har till gäster..)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Våra tekannor (2!) är lika svarta varje nyårskväll även fast vi har ambitionen att använda dem i vardagen. De kommer enbart till användning då vi har gäster och då skulle vi nog faktiskt kunna klara oss utan dem. Kanske dags att rensa…

 8. madnor1

  Då jag inte har ett förråd så har jag inget sånt ställe. Det skulle nog vara presenthyllan då. Där har jag köpt saker som sen ska till mina familjemedlemmar eller vänner med jämna mellanrum. Det som skulle lysa mest är nog tyvärr telefonen och dammsugaren. Haha dammsugar varje dag.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Givetvis blir jag nyfiken på varför du dammsuger varje dag. Har du ovanligt busiga barn, en långhårig hund eller fungerar dammsugandet som någon form av mental terapi för dig? :)

 9. Anna

  Det var en väldigt intressant tanke! Jag måste genast plantera denna tanken i min bekantskapskrets vem vet vad den kan orsaka! Själv är jag en riktig periodare och kan tillbringa jättemycket tid i köket ena veckan för att nästa vecka tillbringa nästan alla tid i tvrummet.

  Svara
 10. min_egen_väg

  Mycket intressant! Här skulle mysbyxorna och diskmaskinen lysa starkt. Tyvärr skulle mitt syrum lysa svagt (ska se till att ändra på det) Delar garderoben skulle vara lika mörkt som ett svart hål….

  Angående din komentar om flytvästar ovan så går det hyra det! Det brukar vara räddningstjänsten/brandstationer som hyr/lånar ut. Hur bra som helst!

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Stort tack för tipset om flytvästarna! När jag googlade ”låna flytväst” så visade det sig att det finnas massor av olika organisationer som erbjudet lån av flytväst. Något jag inte hade en aning om. :)

 11. Karlsson

  Hej.
  Min gitarr skulle vara kolsvart, (fast blir lite konstigt eftersom min gitarr redan har svart färg..). Eftersom jag försökte lära mig förut, men jag gav upp eftersom jag inte fick gå på en gitarr-kurs.. Och jag tycker inte om få blåsor på fingrarna.. Det mesta skulle nog lysa. Eftersom jag brukar ofta kolla i garderoberna i mitt sovrum (som sitter fast och tillhör lägenheten) och rensa och sånt, där skulle det lysa.

  För bara några månader sen så flyttade jag första gången i mitt liv. Och mina föräldrar har nästan aldrig rensat nåt av mina ägodelar sen jag föddes (!).. Jag var snart 20 år (jag är 20 år nu) såklart blir det väldigt mycket att rensa då!?
  Då märkte att jag hur mycket saker jag hade och hur lite jag faktist använde och behövde de. Och såklart skänktes det massor och det som var trasigt kastades..

  Svara

Kommentera