Ett ”opersonligt” hem

En fråga vi får lite då och då är ifall inte vårt hem upplevs som opersonligt både av oss och gäster med tanke på att vi enbart äger det vi faktiskt frekvent använder och älskar samt strävar efter att hålla ytor öppna och rena. Associationsbanorna går troligen till moderna hotellrum eller motsvarande som likt ett Hemnet-optimerat visningsobjekt avsiktligen rensats från allt som kan skapa känslan av att du besöker någons hem.

Jag kan såklart förstå resonemanget men samtidigt tror jag att många gör en tankevurpa här. Nämligen att ju fler prylar du har i hemmet desto personligare samt att ju färre prylar du har desto opersonligare är det.

Med den logiken skulle ett hem där maximalt med saker packats på höjden likt ett höglager vara idealet om du vill framhäva din personlighet. Något som såklart inte är fallet, vilket kanske blir allra tydligast för dem som följt TV-serien HoardersOch gällande det omvända så anser vi att ett hem där alla prylar kommer till frekvent användning och verkligen uppskattas är bland de personligaste hemmen du kan besöka. 

Resonemanget kan göras lite tydligare med följande fråga – vilket alternativ nedan ger dig bäst känsla för den rådande personligheten hos den individ vars bokhylla du nyfiket inspekterar?

 • Alternativ 1: En bokhylla enbart innehållandes lästa böcker personen verkligen älskade och kanske till och med kan tänka sig att läsa igen samt olästa böcker samma person verkligen ser fram emot att läsa inom en överskådlig framtid.
 • Alternativ 2: En bokhylla med samma innehåll som ovan MEN även böcker personen aldrig läst och inte ser fram emot att läsa samt redan lästa böcker som inte gjorde något större intryck på samma person.

I min mening är det utan tvekan det första fallet och jag anser att samma sak gäller många andra områden utöver bokhyllan. Allt från kläderna i garderoben, husgeråden i köket och de foton eller liknande du valt att pryda dina väggar med. Och även om jag har fel så vet jag iallafall att det sätt vi valt att inreda vårt hem speglar just våra personligheter mycket väl även om det råkar vara ovanligt luftigt. :)

Hur personligt är egentligen ditt hem?

31 tankar kring ”Ett ”opersonligt” hem

 1. Form

  När folk säger opersonligt tror jag att dom egentligen är ovana. När jag för några år sedan rensade bort allt som låg på vår köksö kändes den tom. Det samlades alltid saker på den. Ställde dit någon skål eller liknande i mitten mem det såg inte bra ut. Att ha den tom såg inte heller bra ut.

  Nu är den tom och det var bara en vanesak att det inte såg bra ut.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   I slutändan tror jag det främst handlar om vilka känslor hemmet framkallar. Om man gör en radikal förändring framkallar hemmet självklart andra känslor under en tid tills man, precis som du skriver, vänjer sig. Sen känns hemmet ”hemma” igen. :)

 2. Ca

  Mina svärföräldrar har ett hus som är väldigt stökigt och belamrat med prylar från golv till tak och precis överallt. När de kommer till oss – där det också är prylar men betydligt mer välordnat och där mycket har en given plats och vi vet var saker finns så förfäras de. De pratar ofta om hur de varit hemma hos folk som bor helt avskalat o har koll på vad som finns inuti garderoberna tom. osv, i en negativ ton. Så jag tror att det upplevs olika för olika personer.
  Själv mår jag bäst när det är ordning och det tror jag de flesta gör (Montessori) men jag kan tycka att det blir trist om det inte finns lite unika saker i hemmet hos mig och andra- foton, loppisfynd etc. Är det 100% ikea då blir det inte personligt.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Även om mycket hemma är IKEA eller motsvarande så räcker det ofta med några få unika inredningsprylar för att hemma ska känns unikt, vilket ofta jämställs med personligt. Lite som en glad slips till en i övrigt strikt eller alldaglig kostym. :)

 3. Fröken Minimalist

  Jag tycker egentligen inte att ett hem behöver vara personligt. Samtidigt så lyser väl min personlighet igenom i mitt minimalistiska hem, för jag är ju faktiskt minimalist. Jag gillar ordning och reda. Jag gillar det enkla. Det som har fått stanna i mitt hem är just det som är mest personligt dessutom; mina gitarrer och mitt piano exempelvis. Har fått kommentarer att folk tycker mitt hem är tomt och ”tråkigt”, men jag som inte är intresserad av inredning och prylar är nöjd. Det är ju faktiskt det som är viktigast egentligen :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter som att vi är på samma våglängd. :)

   Spännande åsikt (insikt?) kring att ett hem inte behöver vara personligt för övrigt. Den får du gärna utveckla. :)

 4. Carro

  Sedan tror jag ibland att man blandar ihop opersonligt med ett hem som inte är ombonat.
  Man kan ha ett minimalistiskt hem och ändå ha ett ombonat hem med exempelvis gardiner, någon kudde i soffan, växt och lampa i fönstret. Några ljus att tända och detta tror jag upplevs extra mycket under den mörka årstiden.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag som gillar gardiner, soffkuddar, växter, lampor och levande ljus håller med till fullo. I lagom dos och tidlös diskret design om jag får välja. :)

  2. Birgitta

   Du säger precis det jag funderat över, nämligen att ett rum med (till exempel) blommiga tapeter, en röd, bullig sammetssoffa fyndad second-hand, två ärvda guldfärgade sammetsfåtöljer och en bokhylla och en TV-bänk i mörk mahogny – och inget mer (förutom TV på TV-bänken och böcker i bokhyllan då) är ju precis lika minimalistiskt som ett rum med samma antal prylar men där väggarna, bokhyllan och TV-bänken är vita och soffan och fåtöljerna grå och nyköpta. Enda skillnaden är vilken smak man har. (Och att hemmet med de gamla möblerna förmodligen är vänligare mot både miljön och plånboken.) Jag tror att det finns en tendens att förväxla minimalism med en viss smak eller stil, men det är ju en sak för sig.

 5. Anna

  Jag tror det handlar om en själv, vad föredrar man och vem är man. Vissa vill ha avskalat och få prylar, andra vill ha mer saker runt om sig. Sen ska man nog skilja på stökiga hem som är fulla med saker och hem där det finns en tanke och ett arrangemang bakom sakerna. Jag tillhör dom som inte riktigt känner mig bekväm med för mycket avskalade ytor även om jag rensat frekvent dom senaste åren.

  Svara
 6. Sofia

  Jag besöker gärna andra människor. Och allra mest trivs jag att umgås hemma hos vänner som vågar leva i sitt hus, där det finns plats för möte. När aktiviteter som spel och samtal får ta plats då känns ett hem personligt. I min värld tycker jag att det känns felprioriterad när vi behöver barnsäkra våra hus från saker och ting. Tänk vad tokigt att bo i ett museum. Där sakerna går i första hand och bara får stå. Där de inte används för vad de är till. Det verkar stelt och inte lika inbjudande. Varken att besöka eller bo i.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Instämmer. Ett hem ska ju främst vara ett aktivt levnadsutrymme och inte ett dött förvaringsutrymme. Kul jämförelse med ett museum för övrigt, vilket inte är långt ifrån sanningen i vissa fall. :)

 7. Jenni

  Jag tror att det är lätt att blanda ihop minimalistiskt och ”stilrent”. Man kan ha blommiga tapeter, röda grytor och rutiga sängkläder och ändå vara minimalist. Jag tycker det handlar mer om mängden saker man har. Ni verkar vara mer ”stilrena” minimalister och ert hem är ju personligt eftersom det speglar er. Det är nog inte många som har det så avskalat hemma som ni har…

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   En synonym för stilren är enhetlig och på många sätt är vår inredning relativt enhetlig, så det stämmer. Och det stämmer även att man i min mening kan vara minimalist både med och utan ett enhetligt bohag eller garderob för den delen.

   Vår definition av minimalism bygger främst på att det är konkreta praktiska och frekventa behov som styr vad vi köper och fortsätter äga. Samt att vi försöker eliminera onödig redundans. Men med det inte sagt att det inte finns plats för både personlig smak samt en och annan helt opraktisk inredningspryl så länge de skänker glädje. :)

 8. Gabriella

  Apropå böcker, fick nyss detta meddelande:

  ”Hej!

  Vi har köpt in Prylbanta av Byström och Erfors. Boken är reserverad åt dig.

  Med vänliga hälsningar
  Bibliotek Sundbyberg”

  :-)

  Svara
 9. Ulla

  Jag tänker att ett personligt hem absolut kan var både minimalistiskt och mysigt Min egen definition på personligt hem är ett hem som växer fram över tid och även kan förändras Man möblerar med andra or inte ett hem efter en resa till det stora varuhuset eller fina gatan. Utan det är en blandning av nytt och gammalt som har ett värde för innehavaren. Samt att de är personen/personerna i hemmet som gör det hemtrevligt oavsett om det är övermöblerat eller mycket luft. Själv trivs jag bäst i det luftiga/minimalistiska och där det är för mycket prylar blir jag nästan klaustrofobisk och skulle vilja rensa ut.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag kan också få något vilt i blicken när jag besöker alltför välfyllda boenden och börjar ofta fantisera om vad som kan eller borde rensas ut. Men jag yppar givetvis aldrig ett ord om vad jag känner och tänker. Alla utgår ju från sina egna behov, värderingar, preferenser och livssituation precis som du säger. :)

 10. Cattis

  Väldigt intressant inlägg och kul att följa diskussionerna bland kommentarerna. Jag har aldrig mått så bra och känt mig så tillfreds i mitt hem som jag gjorde när vi hade homestylat inför fotografering och försäljning i vårt förra hus. Det fanns fortfarande saker framme och det var ett personligt hem, men just allt som belamrade öppna ytor var borta. Det var otroligt skönt. Min inredningsstil är ombonad med bohemisk, orientalisk stil vilket också innebär en del prylar t.ex. kuddar i soffan, väggprydnader med mera. Först när jag började intressera mig för minimalism trodde jag att jag var tvungen att byta inredningsstil, men så är det ju inte alls. Det viktiga är att de saker jag har verkligen är sånt jag uppskattar, att jag inte har massa prylar ”bara för att”, utan att de saker jag väljer till mitt hem faktiskt fyller en funktion (funktionen kan alltså ibland även vara trivsel). Att ha en medvetenhet om dels vad man har men även vad man väljer att ta in i sitt hem är kärnan. Är man van att ha prylar överallt så kan det vara värt att testa utan och se hur det känns. Tack för bra inlägg.

  Svara
 11. Jeanette Sandelin

  Har ingen bokhylla sedan många år. Allt jag vill läsa finns på bibblan som dessutom köper in på mina förslag. Win win :) Då jag pendlar hemskt i vikt är mina plagg alldeles för många. Där skulle jag vilja slänga minst hälften men som sagt svårt när vikten rör sig 20 kg hit och dit.

  Svara
 12. Camilla Östman

  Har numera inga gardiner i vårt hem, endast i sovrummen har vi mörkläggnings rullgardin. Testade att sätta upp en gardin i köket och kände genast att ljuset försvann och hela rummet blev jättemörkt. En vanesak som så mycket annat. Tack för en inspirerande blogg!

  Svara
 13. Marie Å

  Bra inlägg! Just nu är det mesta som upptar ytor här hemma barnens saker, har en relativt liten lägenhet för oss två vuxna och två barn. Låter barnens saker få ta plats i alla rum, legot på hyllor i vårt sovrum, ritsaker och pyssel i köket osv. Välordnat men ändå synligt. Just nu är det väl det som bäst speglar mina ”intressen” eller i alla fall livet…

  Svara
 14. Karlsson

  Jag tycker det ser fint ut. :)

  Men jag undrar vad kan man göra med t.ex. spelkonsol och teknikapparater som funkar men som man inte använder längre?? Jag har några konsoler som jag inte använder, men samtidigt är det dåligt för miljön att kasta de. Eftersom det är inget fel på de.
  Kan ni skriva nån gång tips vad man ska göra med gamla teknik som fungerar?

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Om prylarna inte har tillräckligt högt andrahandsvärde för att rättfärdiga försäljning så är de bästa kvarvarande alternativen att skänka det vidare till någon som kommer använda prylarna eller lämna dem på första bästa återvinningsstation.

   Testa att göra en sökning på ”sälja saker på nätet” eller ”skänka saker på nätet” så kommer du hitta en uppsjö av smidiga och väletablerade tjänster. :)

 15. Karlsson

  Jag tycker att man inte ska bry sig för mycket vad andra tycker om sitt hem.
  Eftersom det viktigaste är ju att man själv trivs. ?

  Jag blir trött om det är massa prylar överallt, och alla dessa måste ju man ta hand om..

  Svara

Lämna ett svar