Hur många äger du?

Det är inte helt ovanligt att ha över hundra stycken i hemmet. Några i hallen, några i sovrummet, några i barnrummet, några i källaren och kanske några nerpackade i förrådet. Finast brukar de i trä vara, ändå har majoriteten av oss gratisvarianter i plast som erhållits vid inköpet, antingen per automatik eller genom att be om det. Mässing kan de också vara tillverkade av, liksom tygklädda. Eller stål, och behöver för den skull inte vara gratisvariant i dålig kvalitet från kemtvätten.

Jag pratar alltså om galgar.

Galgar från min garderob innan capsule wardrobe

Galgar från Fru Minimalists garderob innan capsule wardrobe.

Vågar du räkna efter hur många galgar du äger? :)

Jag vet att jag har rensat ut galgar i flera omgångar i mitt liv, och numera kommer det inte in lika många nya som tidigare i och med att jag shoppar betydligt mindre, jag upplever heller inte att man får galgar från butiker i samma utsträckning som tidigare. Trots tidigare utrensningar av galgar upptäckte jag inför min capsule wardrobe att antalet galgar i mina ägor var enormt. Majoriteten var i plast, endast ett par kjolgalgar hade jag kostat på mig i trä. Eller ganska många egentligen, ett tecken på att jag en gång i tiden ägde onödigt många kjolar. :)

galgar kjol

Fina kjolgalgar, om än onödigt många.

Jag kikade avundsjukt in i Herr Minimalists garderob där samtliga plagg hänger på trägalgar. Där vi verkligen kan snacka om en capsule wardrobe för övrigt. :)

Garderob

Herr Minimalists minimalistiska garderob.

När jag stod där och tittade längtansfullt efter att få till en lika minimalistisk garderob som Herr Minimalist, kastar han ur sig att han har flera trägalgar som ligger i källaren. Det fick fart på min rensning av garderoben och numera hänger samtliga kläder i min capsule wardrobe lika fint på trägalgar.

galgar trä

Fina trägalgar som de kvarvarande klädesplaggen i Fru Minimalists capsule wardrobe hänger på.

Jag har tidigare tipsat om hur du får till en capsule wardrobe steg för steg. Ett annat tips om du har mycket kläder och vill få till en capsule wardrobe, är att köpa 30 eller 40 fina galgar. Ta ut alla kläder och börja hänga in dina absoluta favoritkläder på de nya galgarna. Bara plagg du känner dig snygg, smart och duktig i, plagg du skulle köpa om du såg dem i butik även idag, och som du skulle kosta på dig att laga om de gick sönder.

Känner du att det här med capsule wardrobe inte alls är för dig, kanske galgexperimentet jag skrivit tidigare om här, kan vara något för dig istället?!

Hur många galgar äger du och är de i trä, plast, stål, mässig eller kanske tyg?

35 tankar kring ”Hur många äger du?

 1. Josefin

  Jag tror det är enklare för killar att ha en perfekt garderob, jag sneglar också med avundsjuka på min sambos garderob.. Idag ska jag röja i min.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med. Lite som att det är lättare för killar att klä sig till vissa finare tillställningar – skjorta, byxor och kavaj. Funkar i princip alltid. Medan tjejer ska vela mellan byxor, klänning, kjol, skjorta, top, kavaj, kofta… ;)

 2. Camilla

  Jag är lite kluven till dina minimera-garderoben-inlägg. Det hänger mycket kläder i min garderob, men jag köper inte mycket kläder. Men varför ska jag slänga ut de kläder jag redan har som fungerar? Alla är inte snygga jobbkläder. En del är strosa-hemma-kläder, eller ha-i-skogen-kläder och så vidare. De slitna jeansen vill jag inte ha på jobbet, men en städdag hemma så är det ju synd att ta de fina jobbjeansen.
  Jag är alltså mer för att inte köpa så mycket kläder, men att använda de jag har så länge det går. Visst hänger det enstaka plagg som jag kanske kan sortera ut, å andra sidan har det flera gånger hänt att ett gammalt plagg blivit som nytt i kombination med något annat. Till exempel att en gammal jumper visade sig passa perfekt till de nya byxorna.
  Samma tänk gäller på flera områden, där gamla saker också fungerar och där det inte alltid är bäst att minimera det som finns inom hemmets ramar. Jag kanske är lite mer spara-människa än ni, men ofta känns det som att jag sparar pengar (och miljö) på det.

  Svara
  1. Elizabeth

   Jag håller med dig lite. Har ofta rensat garderoben för att göra den mer minimalistisk och sedan insett att jag gjort mig av med plagg som vid det tillfället kändes inaktuell för all framtid. Sen senare insett att det plagget hade kunnat duga mer än väl i till exempel bärskogen. Och först då hade det plagget fyllt en funktion. Det har då i vissa fall lett till att jag behövt gå ut och shoppa nytt. Alltså inte så minimalistiskt. Samtidigt är jag inne på den minimalistiska linjen och vill äga bara sånt som ofta kommer till användning. Men som Minimalisterna säger så finns det inget som är ”den perfekta garderoben”. Kanske är det sånt här man får acceptera och dividera med sig själv om :-D

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Om du är en gå-i-skogen-människa så behöver du såklart ha denna typ av kläder. Men det är oerhört många som sparar kläder i garderoben ”om utifall att”, och ”Om vi ska måla om hemma är den här t-shirten perfekt”. Men om det inte ligger i planeringen att måla om, kommer du förmodligen ha något annat slitet plagg som fungerar lika bra den dagen där är dags. Då kan kläderna som ligger i garderoben år efter år komma till användning någon annanstans istället.

   Du ska inte rensa bara för att. Används plaggen regelbundet så fyller de en funktion för dig. Just med capsule wardrobe så är också en poäng att många lägger tid på att vela mellan vilka plagg de ska använda för dagen. Med färre plagg synliga i garderoben slipper du det. Förmodligen kan du ju lägga dina ha-i-skogen-kläder i en säsongslåda under vinterhalvåret, så slipper de ta upp plats i din vanliga garderob då.

 3. Karin

  Jag rensade rejält bland galgarna i två omgångar för 1-2 år sedan. Ut åkte alla plastgalgar med reklam på. Nu har jag mest sådana ljusa trägalgar som syns på två av bilderna i det här inlägget. Jag gillar träkänslan och vill ha det enhetligt i garderoben. Men jag har kvar några enstaka andra också då jag inte ville lägga pengar på nyinköp av fler galgar. Jag har även två svarta galgar som hänger i hallen eftersom svart passar bäst där. Att hålla ned antalet galgar gör ju också att man får bättre överblick på kläderna och kan hålla ned det antalet också.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med dig om att träkänslan är härlig samtidigt som det är ett sätt att hålla ner antalet plagg och galgar. Kul att du också har trägalgar och gillar det! :)

 4. ekomammaistan

  Jag omorganiserade min garderob i våras så att samtliga plagg hänger på galgar, istället för att bara ha koftor, skjortor och kjolar på galgar och resten på en hylla (där högarna ständigt rasade). Då tyckte jag att jag behövde komplettera med ett gäng galgar, men nu när jag förberedde min kapselgarderob så upptäckte jag att jag hade mer än nog. Framför allt eftersom jag sorterat undan alla dubletter så att t ex jag har en svart t-shirt framme i taget istället för fem…och att jag rensat en massa kläder som jag inte längre kan ha efter graviditeterna.

  Idag använder jag 36 galgar, då räknar jag min kapselgarderob + finklänningar + galgarna vi har i hallen. Samliga galgar är i trä och har varit så de senaste tio åren (det var innan plastbantningen men jag har alltid gillar enhetlighet :-)). Det betyder att jag har 17(!) trägalgar över. Jag avvaktar dock lite med att rensa dessa då maken är på väg (påhejad av mig) att göra om i sin garderob (spännande att se om han också får över galgar eller om han behöver flera) och jag kommer också att spara några enstaka galgar i säsonglådan då det inte är säkert att nästa kapselgarderob innehåller samma antal plagg plus att det vara en omfördelning i antal kjolar/byxor/tröjor vilket påverkar vilken galge som behövs.

  Svara
  1. ekomammaistan

   Haha, motiverad av inlägget gick jag igenom makens garderob och bytte ut hans galgar (han är på tjänsteresa) mot de fina trägalgar jag hade över. Han hade visserligen också trägalgar men mestadels reklamdito. Jag sparade några galgar även för hans del, men det blev fortfarande 17 över. Dessa kommer att gå till Stadsmissionen idag. :-)

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jätteroligt och härligt att höra att du tog action på ämnet galgar direkt! :)

   Det blir väldigt enhetligt och fint med bara trägalgar i garderoben. Blir glad varje gång jag öppnar garderoben till min kapselgarderob, så enhetligt och luftigt! :)

 5. Carina

  Jag har trägalgar till ytterkläder och vita plastgalgar till övriga kläder.Vita har jag för många ….

  Svara
 6. Patricia

  Var tvungen att räkna igenom galgarna i vårt hus (4 pers.). Kom fram till 124(!) Det var bra många fler än jag skulle ha trott.

  Svara
 7. Dorothea

  Efter alla rensningar har jag 44 galgar kvar, och nu ska jag klara mig med det eller mindre :) 10 i trä (2 till jackor, 8 tomma till gäster/torka tvätt), 3 kostymbyxgalgar i trä (såna som klämmer åt om benslut), 3 kjolgalgar i plast från diverse affärer, 3 dito kavajgalgar, och 25 smala flockade i plast. Jag har jättesvårt att hitta galgar som inte är så långa att det blir fula märken i ärmarna på plagget, så köpte på mig nya flockade plastgalgar som är nästan 10 cm kortare än trägalgarna. Det fick det liksom vara värt för klädernas skull.

  Jag använder nästan aldrig kjol så har inte brytt mig om att snygga till de galgarna, och att hitta breda kavajgalgar i rätt längd har visat sig vara stört omöjligt såvida man inte måttbeställer :/

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Förstår vad du menar med långa galgar som gör märken på kläderna. Jag hade några sådana i plast och det störde mig också. :)

 8. Catharina

  Mitt tips om en vill byta ut sina plastgalgar till trägalgar är att gå till en secondhandbutik och titta efter trägalgar där, brukar finnas för 1kr st. Samtidigt kan en lämna plastgalgarna där=)

  Svara
 9. Henrik

  Bilden på Herr Minimalists garderob är ren poesi. Väldigt inspirerande (och inte olik min).

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Tackar! Trots dess enkelhet börjar det bli dags för klädrensning igen då det hänger några pikétröjor där som i stort sett aldrig går i trafik. :)

 10. Jack

  Jag har trägalgar från Ikea. Dock tar dessa upp mer plats än många plastgalgar. Är inte säker på att det är bra…

  Svara
 11. Lara

  Jag minskade antalet galgar med kon marie medoten ”life changing macic of tyding up” Helt fantastiskt! Finns att lyssna på Youtube ?

  Svara
 12. Anna

  Hmm jag vågar inte räkna våra, vi är fem stycken. Majoriteten är nog i plast tyvärr.
  Jag tänker varje gång vi är på IKEA att jag ska byta ut våra plastgalgar, men när vi kommer fram till dem så blir jag snål, vi har ju galgar, att köpa nya känns sådär då. Jag ska till mig tipset ovan att titta på loppis, så kan vi byta ut sakta men säkert.

  Svara
 13. Bo

  Alla kläder på trägalge. Ikeas version som säljs i buntar skapade enhetlighet i hela huset till en kostnad motsvarande två biobiljetter.
  Galgkrok utåt, rentvättat plagg. Galgkrok inåt, klart för en användning till före tvätt: Tack till minimalisterna för ett mycket bra tips!

  Svara
 14. Elizabeth

  Hur gör du med de kläder som inte ingår i capsule wardroben? Har du nåt separat ställe där dessa förvaras tills en ny capsule wardrobe ska tas fram? Funderar på hur jag skulle kunna göra som bara har en stor garderob. Kanske märka galgarna vilka capsule wardroben hänger på med lappar i någon trevlig färg? Det känns lite too much att vika ihop allt som inte är till för den gångens capsule wardrobe och trycka in det i en låda under sängen :-D

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Skrev om detta längst ner i detta inlägg:
   http://minimalisterna.se/fru-minimalists-capsule-wardrobe/

   Rent praktiskt har jag gjort så att de plagg som ingår i min capsule wardrobe hänger i en garderob samt ligger i en byrålåda. De som tillhör en annan säsong ligger antingen i sin säsongslåda eller hänger i min andra garderob. Den garderoben är bannlyst och hålls stängd under de kommande tre månaderna.

 15. Händelsevis

  Okej, jag var tvungen att räkna fast jag visste att det skulle bli ett galet resultat! Men men, såhär blev det i alla fall:
  8 vanliga vita trägalgar vid hatthyllan
  5 barngalgar
  27 kjol/byxgalgar
  och 106 vanliga träfärgade galgar (samt ett par i plast, en usel som jag ska slänga nu och fem kavajgalgar)
  Alltså 146 galgar!!!
  Bara tre personer bor i detta hushåll och den ena (sonen) har bara fem galgar. Det innebär att jag och mina sambo alltså använder 141 galgar. Jag ska inte försöka lura någon att det är han som har köpt (och behövt) alla de där galgarna…
  Suck….

  Svara
 16. Elin

  Jag gjorde en utsortering och en påse med galgar som jag kan ta ifrån om jag behöver för några år sedan. Den extrapåsen har vi inte rört så mycket i så den ska nog snart få gå iväg till second hand. Den sämsta sortens plastgalgar som lätt går sönder är redan utsorterade, nu blir det nästa kategori plastgalgar som åker. jag har dock ett antal plastgalgar vars form jag gillar som kommer bli kvar. Jag känner inget behov av att ha enhetliga galgar, jag gillar att de ser olika ut.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Flera av de galgar jag gjort mig av med i vevan inför capsule wardrobe, har jag i likhet med dig förvarat för att ta ifrån, utan att behövt göra det vad jag kan minnas.

 17. Anne

  Hushållet innefattar 36 trägalgar, 6 barngalgar i trä och 1 ful liten plastgalge – var kom den ifrån? =)

  Svara

Kommentera