Bebislärdomar att fortsätta med

Det finns såklart massor med bra och roliga anledningar att få möjligheten att ge ett syskon till sitt barn. För vuxna som tycker om att utvecklas, förbättra och optimera, ger efterföljande barn även en chans att skruva på saker som inte riktigt fungerade med första barnet, men även att fortsätta med saker som å andra sidan fungerat väldigt bra.

I förra inlägget på samma tema berättade vi om vad vi planerar att förändra när Lillebror Minimalist kommit jämfört med hur vi gjorde med Storasyster Minimalist. I detta blogginlägg fokuserar vi på vad som fungerat bra och som vi önskar fortsätta göra, med ödmjukhet och förståelse för att alla barn är olika och att det kanske inte alls blir som vi tänkt oss. :)

 • Tygblöjor. Vi började testa tygblöjor när Storasyster Minimalist var 5-6 veckor gammal och använde det 2-3 dagar i veckan när vi var hemmavid. Något liknande upplägg planerar vi att köra för Lillebror Minimalist. Vi överraskades positivt över hur okomplicerat det är med tygblöjor. Visst blir det lite jobbigare när en bajsblöja ska bytas och sköljas av, men i övrigt går det lika snabbt och enkelt att byta en tygblöja som vanlig blöja. Vi använder diverse olika varianter av tygblöjor från Imse Vimse, favoriterna är de ekologiska frottéblöjorna.
Tygblöjor Imse Vimse

Tygblöjor från Imse Vimse.

 • EC/Babypotta. Med Storasyster Minimalist har vi använt oss av det som många kallar rutinpotting, det vill säga att när vi ändå ska byta blöja så håller vi bebisen över handfatet en stund eller sätter på pottan. I likhet med användandet av tygblöjor, behöver det inte vara antingen eller, det går att anpassa till den egna familjen och vardagen och lägga det på en nivå som passar dig. Vi hoppas detta får våra barn att tidigare kommunicera sina behov, minska förstoppning och urinvägsinfektion, underlätta potträning och att lättare få blöjfria barn. På så vis främjas såväl miljön med mindre blöjsopor som familjens ekonomi. Ni som har söner, har ni några särskilda tips att dela med er av gällande EC/babypotting av killar? :)
 • Prioritera barnen. När barnen är vakna kör vi skärmfritt i så stor utsträckning som möjligt. I hemmet lägger vi mobiltelefonerna på sin återsamlingsplats eller laddningsstation, vanligtvis är de på ljudlös om vi inte väntar något specifikt telefonsamtal. Självklart hamnar vi också framför såväl dator som mobiltelefon ibland när vi är riktigt trötta eller måste få ett ”break”, men vi försöker vänta tills barnen sover. Fru Minimalist lämnar ofta mobiltelefonen hemma om hela familjen ska ut till lekparken eller på promenad, medan Herr Minimalist brukar ta den med sig, inte minst för att kunna fotografera i vissa sammanhang. Det är dock pinsamt att se hur många föräldrar som stirrar ner i sina skärmar i lekparken. Och så klagas det över att barnen vill sitta framför skärmen. ;)
 • Ett mjukisdjur och snuttefilt. Båda barnen har ett varsitt mjukisdjur och en snuttefilt. Det är en varsin Doddi från Geggamoja och snuttefilt från samma märke. Det finns flera fördelar att bara ha ett mjukisdjur, vi vuxna har kunnat bestämma och därför köpt ett mjukisdjur i ekologisk bomull, det är alltid ”rätt” mjukisdjur som plockas fram och även om det är lite större så är det bara ett mjukisdjur som tas plats. Det är snuttefilten som är den ”viktiga” när det ska sovas för natten, och den tar jätteliten plats att såväl förvara som packa ner i resväskan. Smidigt och minimalistiskt. :)
Doddi med sin nya kompis.

Doddi med sin nya kompis.

 • Träna. Även om jag, Fru Minimalist, var ”icke-gravid” i endast ca 7 månader, så hann jag komma i hyfsad form rent fysiskt mellan graviditeterna. Jag kände mig stark i kroppen och hann springa en halvmara på bra tid (ca 1 h 45 min) strax innan vi blev gravida med Lillebror Minimalist. Efter två täta graviditeter känns det ändå viktigare att bygga upp kroppen långsamt inifrån och jag har därför köpt boken ”Lofsans mammaträning” skriven av min träningsguru Lovisa ”Lofsan” Sandström. :) Men också anmält mig till mamma-träning med 1-2 pass utomhus under hösten där Lillebror Minimalist ska få göra mig sällskap och bygga upp en stark mamma-kropp. :)

Vad hade du för vinnande strategier som du tog med dig från första barnet till efterföljande syskon?

12 tankar kring ”Bebislärdomar att fortsätta med

 1. Patricia

  Jag har en son, 11 månader, som också rutinpottas. Här är mina tips:
  * EC-gruppen på Facebook! Här får man många bra tips.
  * Vid grodhållning, håll barnets ena knä med handleden, så handen kan styra snoppen. Då får man inte kiss överallt. Håll fingret på snoppen redan innan han kissar, så blir han inte avbruten när han börjar kissa.
  * Om potta används, sätt honom lite längre bak så inte snoppen kommer i kläm.

  Svara
 2. Händelsevis

  Håller med ovanstående om pojk-kissning.
  Vi har fått bygga en extra sarg på vår barnring till toasitsen nu när vår pojk hellre tar toan än pottan för att inte kisset ska kunna smita mellan ring och toa. Har förstått att det är olika med olika toamodeller. Dock kanske detta är ett lite tidigt tips… Men se till att styra snoppen iaf, annars är det liksom inget vunnet med att ECa småpojkar, i alla fall inte tvätt- och bekvämlighetsmässigt.

  Angående att ge barnet hela uppmärksamheten när hen är vaken är jag kluven. Ville så gärna göra så och försökte så mycket men fick inse att mitt barn inte ville samma. Han har mycket större behov av egentid än mig och har visat det mycket tydligt, även från att han var riktigt liten. Nu kan han ju säga: mamma du stör min lek! Men när han inte kunde prata eller peka fick jag ju prova mig fram till när han var nöjd. Ibland ville han helt enkelt ligga själv och inte bli grejad med. Tror att det ni menar kanske inte riktigt är samma sak, det var kanske mer om bara skärmarna? Men för mig var det liksom nyheter att även riktigt små barn vill vara själva. Aldrig hört någon prata om det innan.

  Svara
  1. Eva

   Händelsevis: Du tror inte att det kanske kan handla om (förutom tidiga personlighetsmässiga drag hos barnet, t ex introversion) att barn på ett naturligt sätt uppfattar den verkliga inre förankrade kontakten till föräldrarna oavsett om de är, så att säga, medvetet aktivt med barnet hela tiden eller ”bara” mer närvarande inom syn- eller hörhåll och senare, när barnet insett föräldrarnas existens även vid frånvaro, som en inre trygghet och varaktig relation även om föräldrarna inte alltid är närvarande?

   Menar inte att tiden med barn är oväsentlig, inte heller att kvalitet alltid slår kvantitet. Syftar mer på den där kontakten som barn får med föräldrar som själva har förmåga till djup kontakt, med sin partner och inte minst sedan tidigare med sina egna föräldrar. Relationsförmågan och det varaktiga och stabila emotionella tillståndet hos föräldern kanske är det centrala för hur barnet utvecklas. En otrygg förälder kanske inte alls kan kompensera sitt barn med sin ständiga fysiska närvaro om denna ”närvaro” ändå inte är av bättre kvalitet än det som den egna föräldern gav som kanske var otillräcklig.

   Nå allt detta är bara mina egna tankar om saken förstås. Tänker på det också då föräldrar, t ex Prinsessan Madeleine, utttrycker att hon minsann vill vara mer närvarande med sina barn mer hennes deras föräldrar var. Undrar om det verkligen får någon större effekt. Man verkar vilja ge sina barn något som man själv inte ens fått. Hur kan man då ge det är min fråga. Jo tid kan man ju ge förstås men tja, nja jag tror nog mer på den inre inneboende relationen mellan parterna om än det inte är det enda saliggörande förstås då vi människor även har materiella och biologiska behov och inte bara behov av närmast ”andliga” band som är vad jag syftar på här. Men det är alltid lättare att fokusera på det man i det yttre kan göra och kontrollera, dvs synliga medvetna handlingar. Själv tror jag dock att de många osynliga omedvetna handlingarna och sättet att vara på ändå har störst betydelse – på gott och ont beroende på vad de innebär.

  2. Händelsevis

   Vilket utförligt svar! Men jag missade kanske poängen ändå? Menade du att jag är som kungen? Eller att mitt barn inte behöver lika mycket medveten kontakt eftersom vi har kontakt på ett andligt plan?

 3. Elin-kristen feminist

  Jag sitter här med jättemage och funderar på vad jag skulle göra annorlunda från första gången och vad jag skulle göra samma. Vi körde med att göra det som känns rätt med första barnet och det tror jag kommer funka även denna gång. Det enda jag kan komma på är att vi kommer jobba lite hårdare med att försöka få barnet att sova den här gången eftersom jag kommer vara mer ensam med bäbisen än förra gången och jag vet att jag kommer behöva ha fler pauser med två barn än med ett barn. Vår dotter kommer gå på förskola, hon är 4 år och har vänner där så det är inget straff för henne. Min kommun erbjuder antingen 3 timmar per dag 5 dagar i veckan eller 5 timmar per dag 3 dagar i veckan så det är inte som att hon kommer vara utan tid med mamma och lillebror ändå. Kommer vi på att vi vill göra något en förskoledag så är det ju bara att ta ledigt. Jag hoppas verkligen kunna hitta en bra balans mellan förskola och vara hemma så jag både får tid med liten, med mig själv och med henne under föräldraledigheten.

  Jag tycker själv det låter underbart att kunna resa under föräldraledigheten men för oss kommer det bli tajt ekonomiskt i synnerhet om vårt ”värsta scenario” inträffar ekonomiskt men att få åka till släkten och kanske någon liten utflykt till en djurpark eller liknande hoppas vi kunna få in ändå.

  Jag ångrar inte att jag skaffat två barn trots mindre än perfekt ekonomisk position, däremot kommer jag inte skaffa ett tredje barn om inte vår ekonomiska situation är bättre. Vi är inte purunga men vi bör trots allt ha minst 5 år med relativt hög fertilitet kvar efter detta barn så det finns chans att kunna få prova det också om vi vill.

  Svara
 4. Eva

  Händelsevis: Haha, om du missade poängen så misströsta inte! ;) Det är nog lätt hänt när jag sätter igång med mina långrandigheter. Menar inte att du är som kungen eller som någon annan heller. Mina ”svar” är ofta rent generella och just du råkade skriva något som inspirerade mig till det jag skrev. Och vad ditt barn beträffar eller vilken barn som helst så är det bara min personliga uppfattning att den viktigaste gåvan man kan ge sitt barn är en kärleksfull omgivning, föräldrar som lever i kärleksfulla relationer till andra och varandra helst också förstås även om verkligheten inte alltid kanske gör det möjligt men det är en annan sak, här talade jag om idealet. Tror att det är mer betydelsefullt, alltså den emotionella, närmast ”andliga”, sammanhanget som barnet ingår i, än påverkan från den ena eller andra medvetna metoden för hur göra med barn, hur vara, hur mycket, hur ofta osv. Tror att barn liksom super in relationsatmosfären automatiskt mer än allt annat.

  Men nu är ju människan, i alla fall nuförtiden i vår del av världen, så fokuserad på kontroll och medvetenhet i sina handlingar då man vill se påtagliga resultat. Då behövs strategier, planer och metoder. Allt detta bygger på en idé av självtillräcklighet och att vi måste skapa och prestera goda resultat för annars är allt utlämnat åt den skrämmande hotfulla slumpen. Men jag tror att man med en mer tillitsfull och ödmjuk attityd oftare kan uppnå/upptäcka sig leva med samma eller bättre resultat.

  Svara
 5. Veronika

  Har själv lite större barn, 11 och 13 år, men har postat ett inlägg på vår blogg 1825dagar.se där vi intervjuade barnen om vad de anser om minimalism. Intressant att få höra deras resonemang och vad de har fångat upp i våra diskussioner och handlingar.

  Svara
 6. Karin Svensson

  När mina barn på 70-talet hade tygblöjor så sköljde jag av bajset i toastolen
  och sedan en spolning… tygblöjan var gjord av kasserade lakan.

  Svara
 7. Olivia

  Hej,
  Är gravid med första barnet som väntas komma närmaste veckorna. Är väldigt nyfiken på tygblöjor som ni skrivit en del om, men tycker det är svårt att veta vilken av varianterna som passar vår familj. Är inställd på att det kommer användas engångsblöjor när det är andra som skall vara barnvakt, men det hade varit kul att hitta ett alternativ som även våra släktingar tycker är smidigt.

  Ser att du skriver att ni tycker bäst om frottéblöjorna från Imse Vimse och undrar vad det är ni tycker är så bra med dem?

  P.S. Har läst mycket i er blogg och tycker det är så härligt att kunna läsa om minimalism i vardagen. Tack för intressant blogg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Dels för att de inte behövs i så många storlekar för att det finns så många knappar att ändra storleken med. Vi har haft en uppsättning med ca 5 blöjor när barnen var som minst och sedan en med lika många som fortfarande fungerar till Storasyster som blir 2 år i vinter (vi använder ju inte tygblöjor mer än ett par gånger i veckan som du kanske förstår på antalet ;) ). Sen upplever jag även att de har hållit sig mjuka och sköna väldigt bra, inte för att övriga blivit jättehårda, men dessa upplever jag hållt sig mjuka bäst.

   Jag hoppas du läst även våra andra inlägg på samma tema:
   http://minimalisterna.se/tygblojor-vs-kemikalieblojor/
   http://minimalisterna.se/ec-och-babypottning/
   http://minimalisterna.se/bebisens-skotbord-ur-ekologisk-synvinkel/

   Lycka till med bebisen! :)

Lämna ett svar