Månadens in och ut september 2016

Då var det är dags för september månads balansräkning över vad som införskaffats och rensats ut under månaden. Totalt har vi gjort oss av med 37 och införskaffat 9 saker denna månad.

Parentesen efter respektive sak visar om vi gjort oss av med något (-) eller på ett eller annat sätt fått in en eller flera nya saker (+) i våra liv.

Längst ned skriver vi en motivering eller kommentar kring vissa av de prylar vi köpt eller gjort oss av med under månaden.

Herr Minimalist

 • Tjocktröja (+2)
 • Ljuslyktor (-4)
 • Sommarjacka (-1)
 • Tjocktröja (-1)
 • Kalsonger (-1)
 • Datormusmatta (-1)

Fru Minimalist

 • Löparbyxor 2xU (+1)
 • Hårpärlor (-8)
 • Amningskudde (-1)
 • Kostymbyxor (-1)
 • BabyBjörn bärsele (-1)
 • Tröja (-1)
 • Kofta (-1)
 • Amningslinne (-1)
 • Amningst-shirt (-1)
 • T-shirt (-1)
 • Linne (-1)
 • Träningstights långa (-1)
 • Träningsthights korta (-1)
 • Mössa (-1)
 • Hoodie (-1)
 • Nalle (-1)
Håraccessoarer i form av hårpärlor som rensats ut.

Håraccessoarer i form av hårpärlor som rensats ut.

Storasyster Minimalist

 • Skor (+2)
 • Klänning (+1)
 • Byxor (+1)
 • Underlakan spjälsäng (-1)

Lillebror Minimalist

 • Body (+1)
 • Byxor (+1)
 • Tygblöjor (-2)

Minimalisterna (gemensamt)

 • Snapsglas (-4)

Kommentarer Herr Minimalist

Jag hittade efter att ha finkammat samtliga butiker i en jättegalleria äntligen två tjocktröjor jag kan tänka mig att leva med. Butiken som till slut levererade var Gant, vilket är lite skrämmande eftersom jag som alltid upplevt Gant som lite av ett gubbklädesmärke. :)

Kommentarer Fru Minimalist

Och där bröt jag min 3 månaders trend av att nolla in-listan. :) Sedan första graviditeten 2014 har ett par kompressionslöparbyxor från 2xU hägrat och nu när jag komma igång med träning efter andra graviditeten kostade jag på mig dessa. Samtidigt uppstod ett sug att rensa i träningsgarderoben så det åkte ut ett par träningsplagg i samma veva.

Efter 2 års väntan införskaffades kompressionslöparbyxor från 2xU. Tålamod... :)

Efter 2 års väntan införskaffades kompressionslöparbyxor från 2xU. Tålamod… :)

Det har varit fokus på utrensning av kläder denna månad så även om något köpts in känner jag mig otroligt nöjd med allt som kunnat rensats ut. Jag har börjat rensa bland amnings-plaggen och behåller bara de allra bästa om det blir fler barn i framtiden. I samband med detta har jag även gått igenom plaggen i säsongslådorna vilket vi skrev om i inlägget ”När du trodde du rensat klart”. En del plagg hade visst gömt sig där som jag nu upptäckte att jag växt ur fysiskt eller mentalt efter två täta graviditeter.

Kommentarer Storasyster Minimalist

Ett underlakan till spjälsängen gick sönder rejält och rensades ut. Ett par ärvda skor har tagits i bruk i samband med att förskolan nu börjat, och ett par klädesplagg kom in som matchar de som Lillebror Minimalist har på sin in-lista.

Kommentarer Lillebror Minimalist

Lillebror Minimalist har varit duktig och sålt två urväxta tygblöjor på andrahandsmarknaden. :) Och fått in två plagg som matchade den klänning som Storasyster Minimalist har på sin in-lista.

Urväxta tygblöjor från Imse Vimse.

Urväxta tygblöjor från Imse Vimse.

Kommentarer Minimalisterna (gemensamt)

Fyra snapsglas rensades ut, för ett par år sedan bestod samlingen av ca 20 snapsglas, läs mer om detta i inlägget ”Så var de bara fyra”.

9 tankar kring ”Månadens in och ut september 2016

 1. Fru Jansson

  Det där att växa ur kläder mentalt är något jag undrat över sen jag började läsa er blogg. Jag har aldrig upplevt det själv trots att jag gissningsvis är något år äldre än er. Det får mig att undra om jag är omogen som aldrig ändrar mig, eller vad det beror på… Måste man ändra stil bara för att man blir äldre? Man är ju ändå samma person! Å andra sidan. De plagg jag själv valt använder jag oftast tills de faller i bitar…

  Det där med in och ut-listor har jag också funderat över. Jag har aldrig lyckats med nån form av listor. Jag lyckades heller aldrig skriva dagbok när jag var liten. Försökte, men det var så tråkigt att jag hittade på 90% av det jag skrev, och då var det ju plötsligt inte längre nån dagbok! Finns det nån särskild fördel med listorna? Tycker ni att det är lättare att hitta motivation på det sättet? Jag har en känsla att jag borde, men förstår inte riktigt varför.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Kan det ha att göra med vilken ålder och livsfas man befinner sig i?
   Jag tänker att många av de plagg jag växt ut just mentalt, har jag köpt när jag var antingen student och/eller hyfsat nyss börjat jobba, det var ju 10 år sedan nu men de har varit dyra plagg i bra kvalitet som hållit länge. Sedan dess har jag blivit mamma två gånger om och passerat 30 strecket med råge.
   Jag inbillar mig att de kläder jag köper nu, som är vad jag skulle kalla ”klassiska” och ”tidlösa”, kommer jag inte växa ur mentalt lika enkelt. Tidigare gillade jag att sticka ut mer i färg och mönster, så på sätt och vis har jag nog även bytt stil litegrann sedan jag blev mamma, eller bara äldre. :)

   För oss började in- och ut-listorna som en motivator till att dels tänka till innan vi köper in något, eftersom vi redovisar allt som kommer in offentligt. Det skulle inte se riktigt bra ut om Minimalisternas in-lista månad efter månad var väldigt lång (om det inte fanns konkreta bakomliggande behov som exempelvis inför att vi fick första barnet. :) ). Kanske blir mer motiverande för oss som offentliggör våra listor och måste ”stå till svars” för det vi redovisar.

  2. Fru Jansson

   Jag fastnade för 70-talsstilen när min mamma rensade bort sina gamla partykläder från ungdomen. Jag var kanske femton då, och grät blod över att jag var såpass mycket längre än mamma att jag inte kunde ta över ett endaste plagg! Är 37 nu, mamma sen tolv år, och gillar fortfarande samma stil, så det verkar inte ändras nämnvärt i mitt fall. Nu när det börjar finnas lite sjuttiotalsinfluenser i modet har jag köpt onödigt många jeans. Men efter att ha blivit tvungen att klä mig i sånt jag vantrivts i, bara för att det inte funnits nåt annat, så känns det helt underbart att äntligen kunna känna mig snygg igen! Det känns helt klart värt att lagra några oanvända jeans så jag vet att jag kan fortsätta känna mig fin när jag slitit ut de jag använder…

 2. Anna

  Hej! Ser att ni rensat ut en amningskudde! Jag är gravid och funderar på att köpa en amningskudde. Tidigare har jag tänkt att det är en onödig pryl men efter att min barnmorska rekommenderade amningskudde funderar jag nu på om det inte vore värt att införskaffa en ändå. Vad tyckte Fru Minimalist om sin amningskudde? Bra, dålig, nödvändig, onödig? Rensades den ut för att du slutat amma eller för att den inte var bra? Tusen tack på förhand och för en bra blogg!

  Svara
  1. tanktatankarblog

   Nu svarar jag fast jag inte är fru minimalist: Med första barnet hade jag en egensydd amningskudde som sällan användes då jag mest liggammade. Då babyn blev större och stadigare och jag blev en mer van ammare kunde jag använda vilken kudde som helst eller ingen alls för amning. Samma sak med andra barnet. Amningskuddens största funktion hos oss har varit som skydd för vinglig bebis som lärt sig sätta sig upp men sedan okontrollerat drattar omkull bakåt eller åt sidan. Och den vingligheten går över på en vecka eller så. Praktiskt att placera kuddens inre vinkel rakt bakom barnet så ”benen” skyddar sidofall, men superkort användningstid.

  2. Fru Minimalist

   Med första barnet var amningskudden ovärderlig! Den användes dels såklart för att stötta upp bebisen vid amning, men sedan trivdes även Storasyster Minimalist att sova i/på den. Och lika som ”tanktatankarblog” skriver så användes den som stöd i samband med att hon skulle lära sig sitta själv. Hade användning för den dagligen under dryga första halvåret.

   Nu med andra barnet tyckte jag inte alls den varit lika nödvändig, kanske för att jag blivit mer van att amma. Sen ammar jag inte på samma sätt när jag har en till liten här hemma, vi sitter ofta på golvet eller vid köksbordet och då får jag ingen hjälp av amningskudden. När jag är ensam hemma med Lillebror Minimalist liggammar jag helst, gärna i sällskap med en bok, liksom alltid nattetid.

  3. Kreativaminimalisten

   Passar också på att svara: amningskudde (som med så mycket annat i samband med bland annat bebisar) kan vara både onödigt och ovärderligt! Jag var så svag i ryggen efter min första förlossning och det i samband med en ganska tung nyfödd bebis och en oerhörd smärta i min kropp efter förlossningen var amningskudden ovärderlig den första tiden (hade fått låna av en vän). Den gjorde att jag kunde sitta rakt och inte snedbelasta kroppen på något sätt vid amningen. Allt för att inte få mer ont än jag redan hade. När jag såg andra mammor amma uppkrupna i soffan, sittandes på en pinnstol eller liknande kändes det låååångt ifrån min situation.

   Har du möjlighet- låna eller invänta din bebis och känn efter i början om det kan vara något eller om det räcker med någon vanlig kudde i början kanske?

 3. flipp87

  57 ut och 25 in. Alltså detta med att det alltid är någon slags födelsedag eller annat? Och en bebis som växer så det knakar (och numera även lortar ner sig ngt kopiöst, minst ett ombyte/dag…). Är dock nöjd med att min egen lista har väldigt få plus numera och att jag har gott om tid till att lura ut vad som kan behövas inför jobbstart och annat för att förhindra onödiga köp :)

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Haha, en bebis som lortar ner sig ja, det känner jag igen. Och numera även en storasyster som lortar ner sig på förskolan. Första förskoleveckorna gick det åt minst två uppsättningar kläder på vardagarna. :)

Kommentera