Schismer i minimalisthemmet

Vi har haft turen att vi båda är intresserade av minimalism och en enklare livsstil. Så ser det inte ut i alla familjer. Men även hos oss finns det vissa meningsskiljaktigheter gällande om saker ska rensas ut eller få vara kvar, samt hur vi ska ha det i hemmet. Här tänkte vi dela med oss av ett par konkreta områden där vi tycker olika.

Diskbänken. Fru Minimalist skulle gärna ha en helt avplockad diskbänk. För några år sedan tog vi bort vårt bestickställ och det har vi inte ångrat en dag, majoriteten av alla bestick diskas ändå i diskmaskinen. Men att inte heller ha något diskställ och ställa det som diskas undan för hand på en kökshandduk och sedan plocka in det i skåpen, det går Herr Minimalist inte med på. Han motiverar det med att vi har för mycket som diskas för hand nu under småbarnsåren, i och med att vi valt att inte ha flera uppsättningar av varken bestick, tallrik eller flaskor etc till barnen. Så diskstället i hörnet får stå kvar tills vidare.

Böcker. Herr Minimalist vill spara betydligt fler böcker trots att han numera köper 9/10 böcker som e-bok. Medan Fru Minimalist i perioder haft så lite som 10 böcker sparade. Här är det nog tur att vi har regeln ”rör inte någon annans saker” (om man inte uttryckligen bett om det såklart). Men Fru Minimalist drömmer om ett hus där vi bara får plats med en minimal bokhylla. Tilläggas kan att Fru Minimalist älskar att läsa fysiska böcker, men inte har något behov av att äga dem. Likaså skulle böckerna kunnat få stå bakochfram som vi tidigare skrev om i inlägget här, för att det ger ett visuellt lugn, men det vägrar Herr Minimalist. :)

Var sak har sin plats. Herr Minimalists återsamlingsplats för dagliga prylar.

Att-göra-saker. Fru Minimalist kan tycka att det är en utmärkt idé att lägga fram saker som behöver kommas ihåg, medan Herr Minimalist är all-in på att ha informationen digitalt. Ska vi komma ihåg att ta med påsen till second hand när vi lämnar hemmet så ställer Fru Minimalist den framför dörren samma morgon för att komma ihåg. Herr Minimalist hade lagt in det i sin to-do-lista. Problem med synliga att-göra-saker uppstår när det finns en obalans mellan ambition och ork, alternativt då en att-göra-sak helt enkelt inte är prioriterad och blir en permanent installation. Vill du läsa mer om detta har vi skrivit om det i inlägget ”Varning för permanenta att-göra-saker”.

Morgonstäda. Vi har det allt som oftast undanplockat på golv och ytor här hemma, undantaget barnens saker när barnen är hemma. Ytterligare ett undantag är när Fru Minimalist har lämningen av barnen på förskolan. Även om vi inte lämnar barnen jättetidigt på förskolan (08:30-08:45) så är det så pass intensivt att städa undan det barnen hunnit dra fram (leksaker, böcker, soffkuddar) inte prioriteras där och då. Mer än av Herr Minimalist. När han har lämningen plockas det undan och städas innan de beger sig iväg till förskolan. Men så kommer han inte till förskolan förrän tidigast kl 09 heller… ;) Eftersom vi bor så litet förvaras alla leksaker i vardagsrummet som är det rum man ser direkt när man kliver in i bostaden. Förmodligen skulle detta inte alls vara störande i ett barnrum eller kanske bara en större bostad.

Nu har vi delat med oss av våra schismer här i minimalisthemmet, och är nyfikna på om ni har några liknande områden eller tillfällen där oenighet uppstår om och om igen relaterat till minimalism? :)

34 tankar kring ”Schismer i minimalisthemmet

 1. Klara

  Åh, definitivt ”idrottsutrustning”! Jag tänker att vi bör ha det vi faktiskt behöver för att utföra den sport vi utför under typ ett år. Maken anser att även hockeyklubbor som är 20 år gamla är bra att ha, eller boxningsutrustning som är 8 år gammal…. man kan ju råka ta upp sport NÄR SOM HELST!

  Annars rent generellt- för mig räcker inte att ha det minimalistiskt i helhet, jag vill även ha det visuellt i hemmet. Dvs allt ska in på sin plats i skåpen!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, där har du en punkt som jag/vi missade. Herr Minimalists badminton-racket som ”kan vara bra att ha när man spelar badminton med kollegorna” (vilket han säger att han gjorde innan vi träffades för 6 år sedan men aldrig har gjort sedan dess av oklara anledningar…)

 2. Josefin

  Min sambo sparar kartongerna till alla sina telefoner, då han är 30 år så har det blivit en hel del genom åren.. när han byter telefon sparar han också den gamla telefonen. Där är vi inte överens, haha.

  Svara
  1. Sanna

   Får hoppa in här och svara då jag känner andra kartongsparare att saker kan öka i värde om man har ”orginalkartonger”. Vet folk som sålt tomma kartonger för diverse (oftast olika samlar-) saker för hyfsad slant.

 3. Matilda

  Vi hade också länge diskussioner kring hur vi skulle kunna lösa problemet med diskställ & till slut kom jag på en bra lösning. Vi köpte en 2-vånings duschhylla i metall, som kan skruvas upp på väggen (typ en sådan här – https://www.bauhaus.se/duschhylla-i-rostfritt-stal.html). I vårt fall har vi mörkt kakel och mörk fog, så vi har en svart hylla, och därmed syns den i princip inte när den är tom. :-)

  Svara
 4. Sofia

  Gällande nostalgigrejer tänker vi olika… min kille har ca 4 nostalgilådor (flyttkartonger) och sparar allt sånt, julkort etc…

  Kompromiss till diskställ kan vara Ikeas grytgaller lämplig att ställa disk på istället, mer diskret när den är tom :)

  Svara
 5. Carro

  Vi använder diskduk i ett skåp dessa är tunna och fina http://www.ekelunds.se
  Det vi tycker olika om är nog också det med sportprylar som min man har mycket mer av som kan vara bra att ha ?. Bilen måste alltid vara urplockad enligt min man vilket jag kan vara sämre på men jag lär mig ?

  Svara
 6. Eva

  Skrattade gott åt att ni så generöst delar med er av era schismer. :) Nå, hur är det med minimalismen på era jobb då, kan ni gå på lika hårt där?

  Hemma är det jag som regerar då jag bor ensam, men på jobbet delar jag rum med en kollega som tyvärr är min raka motsats – på alla sätt man kan tänka sig. Innebär ett visst mått av lidande. Dagens understatement…

  Svara
 7. Elin

  Helt of topic, men jag sitter med massor av lådor med dvd filmer och barnböcker som vi rensat ut, alltså MASSOR! Vad gör jag med allt, det känns så hemskt att slänga men är det verkligen något andrahandsvärde på sådant? Bukar vara rationell och osentimental vid utrensning, men när det kommer till barnets prylar så blir jag lite handlingsförlamad… hjälp mig!

  Svara
  1. Sanna

   Inte alltid jättestort andrahandsvärde, men har du mycket kan det ju också inbringa en slant. Ex dvd filmer för 10-20:- beroende på film och kvalitéer. Böcker också.
   Här finns det flera barnloppisar man kan lämna sakerna till om man inte vill sälja själv. Då tar de en liten procent på vinsten.

   Eller så orkar man inte med jobbet alls och skänker till en secondhand.

   Eller blocket eller facebooksgrupper.

  2. Elin

   Tack Sanna, jag har rensat lite under dagen och kommer att lämna det mesta till stadsmissionen, då det egentligen inte är pengarna som är intressant, utan att sakerna inte bara kastas bort. ?♻️

  3. PS

   Kolla om det finns barnloppis att sälja det på. Troligen inga jättesummor men det kan göra någon annan glad.n

 8. iajia

  Använder också Ikeas grytgaller att ställa disk på! Det syns ju knappt när det inte är disk på! Vore kanske något?!

  Svara
 9. Saralhl

  Alltså – är det någon som ser barnens stök på dagen? Är ni inte på jobbet? Och sedan när barnen kommer hem igen så stökar det väl till på nytt? Då verkar det onödigt att städa på undan leksaker på morgonen!

  Svara
  1. Snålcoachen

   Måste hålla med! Bland det dummaste jag gjort gällande att vara icke-tidseffektiv var under inskolningen av barnen. Då lämnade jag dem på förskolan, gick hem och ägnade tid åt att plocka undan alla leksaker och göra fint. Bara för att några timmar senare gå och hämta barnet/barnen som genast rev ut allting på nytt. Och ingen annan än jag hade varit i bostaden där emellan…
   SÅ onödigt extrajobb.

  2. finlandssvensk

   Det är väl bra att barnen lär sig att städa undan efter sig också, samt att det är mycket roligare att börja leka igen då inte allt är ett ända kaos då man ska börja igen (flera timmar senare) för garanterat leker de inte exakt samma lek som före de lämnade hemmet.. !

 10. Snålcoachen

  Min man vill ha en massa saker framme eftersom han ”ska använda dem snart”. Det är hundbyxorna (överdragsbyxor för hundpromenader), pyjamasbyxorna, inneskorna, tidningen han tog med hem från jobbet, rakapparaten, laddaren till eltandborsten, papper att gå igenom osv osv i alla oändlighet.

  Detta trots att allt egentligen har sin givna plats. Undanstoppat någonstans. Men alla är olika, jag tycker inte att det är jobbigare att plocka fram byxorna ur garderoben än att gå och hämta dem på stolen i sovrummet.

  Svara
 11. Hanna

  Jag torkar min disk på diskbänken bara. Besticken lägger jag direkt i lådan, för där ligger dom rena på en handduk.

  Svara
 12. Ida

  Min man gillar prylar och jag vill ha så lite grejer som möjligt, som bäddat för konflikt. Men vi kompromissar och oftast går det riktigt bra. Maken suckar nog lite när vi städar och röjer undan men jag har flera gånger hört honom säga åt vänner som hälsar på att ”vi har inte så mycket prylar och det är ganska skönt” vilket får mig att fnissa. Jag har svårt att göra mig av med barnens leksaker trots att de är tonåringar nu. Tänker att jag vill spara till barnbarnen (fånigt jag vet). Min man har massor med elprylar och kablar som han inte släpper, oklart varför. Kan vara bra att ha antar jag.

  Svara
 13. Fru Lagom

  Här är det böckerna. Jag har rensat hårt bland mina, min man rensade lite lätt och vill ha kvar sina tegelstenar (som han aldrig tittar i). Han släppte ju i alla fall anteckningarna från skoltiden, så jag får väl vara glad över det.
  Man får hitta en medelväg.

  Svara
 14. Lila G

  Det sorgliga är att det är bara jag i min familj som är intresserad av minimalism. Resten av familjen sparar allt möjligt med motiveringen ”det är bra att ha, utifall att”. Ska bli skönt sedan när man flyttar hemifrån och kan bestämma själv hur man vill ha det (fyller 18 år snart så det blir väl inte än på några år). Min akilleshäl är dock böcker, jag äger på tok för mycket böcker…

  Svara
 15. Jennie

  Min ex-man och jag delar inte alls samma bild av sparande/rensande. Vi är skilda sedan en herrans massa år och jag är nu gift med en likasinnad och har ett minimalistiskt hem utan schismer! MEN mitt ex har på senaste året börjat INKRÄKTA på vår fina minimalism! ? Det är nämligen så att jag och ex-mannen har ett stort barn tillsammans och jag och min nye make har fått en liten sladdis.

  Det stora barnet brukar ta med sitt småsyskon till sin pappa och han (ex-maken) älskar småbarn och att köpa presenter. Han köper nu julklappar, födelsedagspresent, namnsdagspresenter till vår lille! ? Dessutom har han rotat fram gammalt skit från vårt stora barn som han också ger till lillen som såklart blir jätteglad och kommer hem med lådvis med ugly plastleksaker.. (man ska inte tro man blir av med folks ovanor bara för att man skiljer sig haha!)

  Svara
 16. Finlandssvensk nr2

  Vet ni hur vi i Finland har löst diskproblemet. I så gott som alla hem finns ett ”torkskåp” ovanför diskbänken. I skåpet finns trådhyllor där man kan ställa våta saker. Sen är det hål under, alltså inget botten på skåpet(bara en list runt om) så vattnet kan droppa fritt rakt ner i diskhon. Intressant och roligt att de mest självklara i Finland inte finns i grannlandet, kanske vi borde börja prata med varandra?

  Svara
  1. Hanna

   Det känner jag igen. Min mormor i Finland hade det i sitt hus. Så himla bra.

  2. Fru Lagom

   Det hade maken i sin studentlägenhet i Göteborg! Så himla smart. Man slipper se disken som torkar också. Undrar varför det inte blivit standard i nyare lägenheter. (Folk kanske har för mycket grejer att fylla skåpen med i och för sig…) ;)

  3. Hannawilson

   Ett sådant skåp finns det i miniköket i bagarstugan på pappas familjegård. Men farmor var finsk så hon kanske fick tycka till om det var den generationen som inredde det, ingen aning. Smart är det förutom att det kan rinna nerför armarna som ngn skrev

 17. Stella i Italien

  Samma lösning finns i Italien. Här har man lagt till en droppbricka under trådhyllan. Alla köksmöbeltillvrrkare levererar detta så skåpet har samma utseende som övriga köksmöbler.

  Svara
 18. Esther

  Det är samma i Spanien med, men jag hatar det tyvärr. När man ska ställa upp den blöta disken så rinner det vatten nerför armen .. Jag använder inte skåpet utan har diskställ istället!

  Svara
 19. Tove

  Ibland är det jobbigt att vara två hjärnor som ska samsas om en idé och det inte är bara en som får bestämma ;) Kul att höra om problemen i vardagen ibland, och inte bara få ta del av en polerad yta jämt…

  Jag tänkte tipsa om bokpapper som alternativ för att få ordning på den där harmonin i bokhyllan. En kompromiss kanske? Det skyddar böckerna så de håller längre, och så ser mindre rörigt ut än 100 titlar i olika färg och form som skriker om uppmärksamhet. Hur skulle en sån grej funka i er minimalismfilosofi?

  Svara
 20. Fredrik

  Vi har turen att vara rätt lika och ha samma mål i livet. Men jag skulle gärna göra oss av med TV men min fru vill inte det, trots att vi inte har någon tv-kabel inkopplad och endast använder film via HDMI eller youtube-app. Jag vill sälja bilen, men hon vill att vi ska behålla den, trots att jag är den enda med körtkort för tillfället.

  Jag vill(e) köpa skrivbord och stol, men hon tycker det är onödigt och just nu använder hon istället ett gammalt lågt vardagsrumsbord från IKEA och sitter på en pall. Så fort någonting går sönder vill jag slänga det och köpa nytt om behov fortfarande finns, men eftersom hon är händig (elektronikingenjör) så lagar hon i stort sett allting, så vi inte behöver byta ut. Hon fick t.o.m liv i en laptop som var totalt vattenskadad och använder fortfarande den istället för att köpa en ny.

  Svara

Lämna ett svar