Två ekologiska deodoranter

På Instagram har jag under hösten visat bild två ekologiska deodoranter som jag testat. Jag använder numera ekologiska produkter på det mesta i badrummet, men någonstans där jag inte hittat en fungerande produkt är just deodoranter. Tills nu.

Jag blir lätt varm och jag kan bli väldigt varm, så jag behöver en riktigt bra deo och har inte tyckt att någon av de ekologiska och mer naturliga varianterna hållit måttet. Efter att ha läst gott om Maria Åkerbergs saltdeo kände jag mig tvungen att testa den, kunde det var sant att en så pass naturlig deo verkligen fungerar? Den innehåller alltså enbart salt och vatten (!). Då jag använder flera andra hudvårdsprodukter från Maria Åkerberg var steget att testa deras deo lätt att ta.

När jag visade upp den på Instagram i slutet av sommaren fick jag samtidigt tips om en deodorant från C/O Gerd som andra som också letat länge efter fungerande ekologiska deo tyckte fungerade. Du ser båda deodoranterna nedan.

Saltdeon använde jag varje dag under två veckor ungefär. Själva deon doftar inget alls. Jag använde den som Saraseviga rekommenderar; dvs jag tvättar mig under armarna med tvål och vatten, sköljer deo-stiftet under kallt vatten och rollar i ena armhålan. Sen sköljer jag stiftet igen och upprepar i andra armhålan. Jag avslutar med att skölja stiftet en sista gång under kallt vatten och ställer sen undan det för att torka. Jag sätter inte på det medföljande locket för att stiftet ska kunna torka ordentligt.

Efter två veckor gav jag upp och gick tillbaka till min vanliga ”giftiga” deo på arbetsdagar. Tyvärr. Jag fortsatte med saltdeon på helgerna när tempot och svettfaktorn ofta är lägre. ;)  För mig fungerande tyvärr inte saltdeon från Maria Åkerberg. Kanske måste jag stå ut längre än två veckor för att kroppen ska vänja sig (?). Det positiva för den som kan använda den är att den tycks vara väldigt dryg. Och som sagt helt naturlig och kemikaliefri.

Detta nederlag fick mig att istället köpa deodoranten från C/O Gerd som jag fick tips om i samband med att jag visade upp saltdeon på Instagram. Deon från C/O Gerd är unisex och har en neutral och örtig doft som passar både män och kvinnor. Jag som gillar naturen skulle beskriva doften som friskt, skog och mossa. :) Det tog någon vecka att vänja sig men nu tycker jag det luktar gott och fräscht. Om jag blev besviken över att inte saldeon fungerade som jag hoppats, så blev jag istället positivt överraskad vad bra den här deon funkade för mig.

Bästa naturliga och ekologiska deon? För mig funkar den utmärkt.

Trots vinterns ibland svettiga lämningar och hämtningar på förskolan, kontorsjobb och träningspass så har den hållit måttet. Den funkar från morgon till kväll 99% av dagarna. Jag är riktigt nöjd och det känns roligt att äntligen, efter flera års letande, ha hittat en ekologisk deo jag kan använda och känna mig trygg med. Den här kommer jag fortsätta köpa framöver och känner inget behov av att ha någon annan mer kemikaliestinn deo igen.

Jag fick höra att C/O Gerds deo var väldigt odryg, men det upplever jag inte. Jag har använt den varje dag i snart två månader och har ca 2/3 kvar. Det kan nog jämföras med mina tidigare kemikaliedeodoranter, som ju dock varit billigare i inköp. Men jag lägger hellre några kronor extra på en kemikaliefri deo som ett mindre svenskt bolag tagit fram, än på en kemikaliestinn deo som ett globalt bolag producerat.

Vi måste komma ihåg att vi kan ”rösta” med plånboken i både stora och små frågor, varje dag. Det vi väljer att stötta växer och det vi väljer att inte stötta minskar.

Har du testat någon av deodoranterna som nämns i inlägget eller någon annan bra ekologisk deo?

Detta är inget sponsrat inlägg utan jag skriver bara om min upplevelse av två produkter jag själv valt ut att testa och använda.

37 tankar kring ”Två ekologiska deodoranter

  1. Maria

   Jag har använt Maria Åkerbergs och den fungerade bra, men den gick sönder och då blev det Lush deobar som tyvärr inte gör jobbet (fluktar bara fränt på ett obehagligt sätt), så nu kommer jag gå till c/o Gerds :) Tack för tipset!

 1. Nicolina

  Jag tycker Eilas deo funkar bra! Också provat flera andra ekologiska innan jag hittade den. Är dock nyfiken på att testa Gerd då jag efter graviditeten blivit känsligare i hyn och Eilas verkar göra mig lite torr i armhålan.

  Svara
 2. Lena

  Jag har använt GERD i ca 2 år och det har gått åt 4 stycken. Gillar doften men före jul köpte jag Jord från Flowers som har min favoritdoft patchouli. Båda funkar toppen för mej?

  Svara
 3. Karlsson

  Hej.
  Jag visste inte att det fanns ekologiskt deo.
  Jag verkligen ogillar oekologiska deo, eftersom jag har känslig hud så det kliar av de.
  Jag kanske ska prova sån där ekologiskt deo, jag kollade på apoteket och där står den passar även för de som har känslig hud.

  Jag undrar finns det ekologiskt handsalva för torra händer? Jag får problem med torra och irriterade händer på vintern. Även har svårt hitta handsalva som passar.

  Svara
 4. Beatrice

  Ge mineralstenen ytterligare en chans :). Det många missar är att man behöver använda stenen 15-20 sekunder under varje arm för att den skall fungera bra (och skölja emellan som du gör). Den behöver tid att lösas ut. Jag tillhör också det ”varma folket” och sedan jag började använda stenen för en massa år sedan är det ett minne blott. Jag testade ”alla” ;) innan mineralstenen. Flytande mineralsten fungerar dock inte på mig… Lycka till och hoppas att du vågar ge den en chans till!

  Svara
  1. Louise

   Jag håller med om det. Använder också saltdeon från MÅ och blev besviken i början innan jag insåg att den behöver tid och vatten för att lösas upp bra. Nu räknar jag till 70 drag under varje armhåla och deon fungerar bra trots att jag numera är ”klimakterietant”.

 5. Emelie H

  Jag slutade med vanlig deo för nästan fem år sedan och har provat alla möjliga varianter. En fick mig att lukta värre än utan, men de flesta har funkat helt okej. Använde Elias länge t.ex. Jag gillade Rosenseriens, men tyckte att den var för dyr. Sedan länge kör jag saltstenen från MÅ och är nöjd. Den varar i princip för evigt också så det är toppen :)

  Svara
 6. Gabriella

  Har testat de deodoranter du skriver om och en hel del andra naturliga/ekologiska. Upplever att c/o Gerd är en av de bästa. Vill egentligen bara använda ekodeo men har lessnat lite på att de håller så dåligt och jag behöver tvätta kläder så ofta p g a svettlukt. Köpte därför nyligen en ”fuldeo” som jag använder för närvarande. Men det känns inget vidare då jag egentligen är väldigt petig med hår- och hudvårdsprodukter. Så det blir nog en ekodeo snart igen, sannolikt Schmidts sensitive doftfria stick, funkar också ok i de flesta sammanhang. Plus för stick som torkar fort och för att den är doftfri. Tålde tyvärr inte den vanliga varianten från samma märke, den var annars grymt effektiv.

  Svara
 7. Engiftfribarndom

  Vi testade c/o Gerd både jag och maken. Den utan doft luktade svett och Unisex gillade vi inte lukten. Båda använder nu Naturligdeo kokos på burk. SÅ bra och doftar gott!!

  Svara
 8. Susanna

  Jag har använt Eco Cosmetics deostick ett par år nu och trivs bra med den. Mycket diskret doft passar mig eftersom vi använder mycket få parfymerade produkter hemma. Den är dryg och prisvärd, men innehåller alkohol och är inte 100% eko, men 96% räcker för mig. :) Deras övriga sortiment är också bra och de har många produkter för barn. Jag stötte på varumärket när jag letade efter bra solkräm till barn. Plus för att de finns på en del apotek och på apotea.se, så kan man sambeställa med annat man ändå behöver.

  Svara
 9. Fröken Minimalist

  Jag har haft sådana stora problem med att hitta en ekologisk deo som fungerar för mig. Har testat hur många som helst. Antingen får jag utslag eller så luktar jag svett. Den från c/o Gerd är den som har fungerat bäst, men ändå inte helt optimalt. Det är så himla synd. Önskar så att den fungerade bättre för mig. När jag orkar igen kommer jag att försöka hitta någon ekologisk deo som fungerar, men just nu finns inte den orken :)

  Svara
 10. Josefin

  Jag har prövat hur många ekodeos som helst känns det som :) INGEN har funkat optimalt. :( Och att dra en saltdeo 70 gånger under varje arm som jag såg att någon ovan gör …. den tiden har jag inte på morgonen, haha. Tycker dessutom att många ekodeos gör att man luktar mer svett än om man skulle strunta i deo helt. Jag kände tillslut för något år sedan att detta med att leta en ekodeo som funkar, det tog för mycket energi helt enkelt. Som jag vill lägga på annat :) Äter vegetariskt, kör eko i allt annat, röker inte eller dricker alkohol…. så liite gör jag för miljön ändå ;) haha. så ja, fuldeo kanske jag får leva med :)

  Svara
 11. Marie

  Jag har använt deodoranten med apelsinblom från Tvål o ting i några år nu. Den har mycket neutral doft och har inte gett några utslag eller fläckar. Jag upplever till och med att den kan ta bort svettlukt om man inte har möjlighet att tvätta sig innan man har på den. Ock så har den ett mycket fördelaktigt pris.

  Svara
 12. Elin

  Jag har provat många varianter inklusive en som jag tror är väldigt lik saltdeon och ingen har funkat. Jag är villig att testa den du gillade om jag hittar den på någon affär. Jag får en jättekonstig lukt av vissa ekodeo, liksom sur, som inte är svett utan något annat jag har svårt att definiera.

  Svara
 13. Anne

  Har också provat massor av eko-deos utan framgång, tex Flowers, Madara, Urtekram… fick tvätta mina kläder mycket oftare, och gav upp efter några månader. Nu kör jag svanen-märkt deo från Åhléns. Litar på Svanen som vettig märkning, och har inget emot aluminium.

  Svara
 14. Anna

  Har just nu Urtekram’s deo som jag inte tycker håller måttet riktigt till vardags – jag duschar inte varje dag heller vilket ska inflikas. Jag använder ful-deo till vardags och Urtekram’s deo vissa helger typ – om jag inte ska iväg eller så utan bara ha en lugn helg hemma.
  Tack för tipset om c/o Gerd – ska jag ta och testa, eventuellt också Weledas deo som någon annan nämnde – jag gillar deras produkter.

  Svara
  1. Anna

   Kom förbi c/o Gerd idag på lunchen så jag köpte en sån deo. Ska bli spännande att testa!

 15. Marie

  Jag och min man blandar vår egen deokräm och den funkar alldeles ypperligt. Den består av tre ingredienser: kokosolja, maizena el. potatismjöl och bikarbonat. 1/3 av varje. Kokosoljan smälts i vattenbad först och sen blandar man i resterande ingredienser och låter stå svalt tills det stelnat. Varje morgon tvättar man sig under armarna med tvål och vatten och tar sen en liten klick, kanske 1/4 tsk, deokräm under varje arm och det håller hela dagen. Vill man kan man ha i några droppar citronsaft i seokrämen för doftens skull.
  Har även hört att man ska kunna ta en citronskiva och stryka under armen, men det har jag inte testat själv.

  Svara
  1. Christina

   Gör lika men utan citron. Har i några droppar eterisk olja (bergamott) för lite doft. Funkar för både mig och maken och ingredienserna finns alltid hemma ändå. Billigt, bättre för hälsan och miljön. Blir heller inga kastade plastburkar från deon då samma glasburk används igen och igen då ny deo tillverkas ??

 16. H

  Jag gör också min egen enligt en modifierad variant av Maries recept ovan. Om man är känslig för bikarbonat kan man minska den och öka potatismjölet, men då minskar effekten lite. Man får pröva sig fram. Jag kör 1 msk kokosolja, 1 msk sheasmör, 4 tsk bikarbonat och 8 tsk potatismjöl. Och så ett par tre droppar tea tree-olja. Man måste dock stå ut under en ”avgiftningsperiod” från vanlig deo, men sen funkar den egengjorda hur bra som helst. Om man inte vill göra själv så kan man testa att köpa från Deolicious (jättedyrt jämfört med att göra själv men kan vara en bra start om man vill pröva), de har ungefär dessa ingredienser.

  Svara
 17. Yvonne

  Bekanta dig med Schmidt’s Naturals!
  Jag har tidigare provat saltsten och olika aluminiumfria alternativ från apoteket med dålig framgång. Schmidt’s fungerade perfekt, omedelbart! Jag köper det av en återförsäljare i min hemstad, men det finns även på nätet.

  Svara
 18. Lovisa

  Jag har använt MÅ saltdeo några veckor nu och jag älskar den! Som jag förstod från Sara Eviga så är det en viss ”avgiftningstid” om en har använt traditionell deo innan. Så det får en kanske ha med i beräkningen när en ska byta. Tur i oturen hade jag gått en tid utan deo alls så jag märkte in av något speciellt när jag började använda saltdeon.

  http://www.saraseviga.se/2016/11/varldsbasta-giftfria-deon.html

  Svara
 19. Ani

  jag började med saltstenen, men upplevde att den inte fungerade särskilt bra. Efter att ha bytt till c/o Gerds unisexdeo kan jag inte tänka mig att byta- den fungerar klockrent! Håller lukt borta, doften försvinner snabbt och den irriterar inte min känsliga hud. Håller med er om att rösta med plånboken- ju fler som prioriterar de miljövänliga valen- desto fler tillverkare kommer att inse att denna kundgrupp är stor och inflytelserik.

  Svara
 20. Emelie

  Jag gör egen, innehåller bikarbonat, kokosolja, maizena och citronolja. Helt amazing ?

  Svara
 21. Anna

  Hej! Har ni tagit upp ämnet bröllop någon gång, alltså att själv gifta sig? Det är ju något som många lägger mycket pengar på men som inte måste kosta, jag kanske vill gifta mig för mitt barns skull men känner för min egen del att det mest kommer att kosta även om man försöker hålla liten budget. Hur står ni i den frågan och hur har ni själva tänkt kring det? ☺️

  Svara
 22. Jenny

  … och här använder hela familjen saltdeo och är nöjda. Det enda jag tyckt mig märka är att menscykeln tycks påverka min svettning och kanske även doft så någon dag i månaden får jag tvätta mig under armarna hängande över jobbets handfat :o)

  Jag har för övrigt inte provat Gerds men ett par andra, Deolicious och Schmidt’s,
  innan valet föll på saltdeon. Överlag tycker jag de ekologiska varianterna fungerar överraskande bra!

  Svara
 23. Karin

  Jag har fortfarande inte kommit till skott att blanda egen deo enligt ovan utan använder bikarbonat som det är. Klappar in lite medan huden ännu är fuktig efter tvätt. Funkar toppen för mig, men antagligen inget för känslig hud.

  Svara
 24. Märta

  Jag slutade använda deodorant för några år sedan när jag blev inspirerad av min svägerska som sa att många använder det i onödan. Det blev faktiskt ingen större skillnad… Ibland är jag svettig, men det var jag innan också – trots deo. Inser att detta inte är lösningen för alla, men en och annan som inte svettas så mycket skulle kunna testa att bara skippa (eller använda ibland)!
  Jag slutade med balsam också och det går lika bra utan…

  Svara
 25. Caroline

  Min ”deodorant” är väldigt minimalistisk… enbart bikarbonat under armarna! Det är verkligen den allra bästa deodoranten jag har testat! Någonsin! Kan till och med intyga att jag inte ens luktar efter en löprunda iklädd syntetiska material. Kommer aldrig gå tillbaka till ”vanlig” deo igen! :)

  Svara
 26. Angelica

  Har inte testat MÅ salt-deo men dock deras ”vanliga” deo men tyckte aldrig den torkade så jag kände mig blöt under armarna hela dagen och det klibbade. Gillar som du alla deras övriga produkter men denna fick jag ingen ordning på. Har du testat den? Torkar den från Gerd som vanliga?

  Svara

Lämna ett svar