Minimalism och trender 2018

På TV4 Nyhetsmorgon var det i veckan två (kanske fler?) inslag gällande att minimalism är en av trenderna för 2018. Det är en trend för året och det är även en av inredningstrenderna som visades upp på Formex mässan i veckan.

Minimalism som en av tre inredningstrender för våren och sommaren 2018 på Formex beskrivs så här: ”Purity – minimalism och tidlösa värden, en motreaktion till vår snabba konsumtion”.

Om hållbarhet har varit ett nyckelord i flera år så flyttar vi nu steget mot minimalism. Som vi ser är en naturlig del i en mer hållbar livsstil. Vi tycker det är toppen att minimalism får mer fokus och större uppmärksamhet som fenomen och som livsstil.

Skärmdump från nyhetsmorgons inslag om årets trender 2018.

Visst kan man dels ifrågasätta att minimalism kopplas ihop med design av nya prylar eller på en mässa som visar upp saker som ska konsumeras. Vi ser dock det positiva med att ett fokus på minimalism sprider sig och att fler får ett kritiskt budskap kring överkonsumtionen.

Hur kommer det sig att minimalism börjar bli trendigt? Förmodligen för att fler inser att vår nuvarande livsstil inte är hållbar på sikt och att vi faktiskt förstör för våra egna barn och barnbarn genom att leva på det sätt som många gör. Man vill dra sitt strå till den globala myrstacken. Likaså har vi idag ett mer föränderligt, oroligt och komplext samhälle. Vilket gör att fler strävar efter de fördelar som en minimalistiskt livsstil ger; som ett lugn, mindre stress, färre distraktioner, mer tid och mer frihet. Saker som många desperat försöker nå på olika sätt.

Att det skulle vara en kortvarig trend där pendeln slår tillbaka med dubbel kraft 2019 tror vi inte. Hållbarhet har varit en trend inom olika områden och som tagit sig olika uttryck men ändå funnits där i flera år (även om det är svårt att tro med tanke på den ökade konsumtionen, ökad förbrukning av jordens resurser etc). Det här ser vi mer som en sidoförflyttning från hållbarhetstrenden och vi hoppas det skapar nyfikenhet och större acceptans för minimalism som livsstil.

För oss får minimalism gärna vara en av trenderna för 2018, men gärna en bestående sådan. För minimalism handlar inte om en quick fix, det handlar mer om ett nytt mindset och en livsstilsförändring.

Vad tror du, är minimalism en trend som är här för att stanna? Kommer den minimalistiska trenden ta sig uttryck på annat sätt år 2019? :)

11 tankar kring ”Minimalism och trender 2018

 1. Mia

  jag skulle tro att har man tagit minimalism till sig så lämnar man det inte. Däremot så tror jag att steget in i det kanske har en lite högre tröskel än att anamma en del andra trender.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, så kan det säkert vara. Vi får ta på oss rollen att visa att man kan ta små steg och ta det pö om pö tills man plötsligt hamnat där och blir kvar. :)

 2. Engiftfribarndom

  Jag tycker det vore intressant med statistik. Vilka är det som anammar denna trend? 80talister? 90talister? Småbarnsföräldrar? Höginkomsttagare? Storstadsbor? Osv

  Svara
  1. Eva

   Håller med, statistik skulle vara väldigt intressant. Gissningsvis är 80% av minimalisterna (i de varierande tappningar som redogörs för i denna blogg) födda mellan 1976 och 1992. Åtminstone är det vad jag tror. Kanske kan Minimalisterna skapa en räknare där man för in sitt födelseår om man ser sig som en minimalist i den nu trendiga bemärkelsen? :)

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tar med oss denna och funderar vidare hur vi kan göra det.
   Artiklar jag läst säger att 90-talister och ”millennials” anammar minimalism, sen vet jag inte om de utgör den största andelen. Och minimalism är ju så pass brett också, kanske vill de ha få prylar och bo mindre, men å andra sidan vara flexibla och resa jorden runt, vilket ju inte skulle anses minimalistiskt från de som ser minimalismen mer från miljöperspektivet (om de inte på något sätt reser väldigt klimatsmart då, men skulle tro att dessa unga människor vill att transporterna ska gå fort ;) ).

 3. Ida

  Jag tycker också att det här med statistik skulle vara väldigt intressant. Själv säger jag emot era fissningar. Jag är född 96 och ser mig själv som minimalist när det både kommer till miljötänk och konsumtion. Och jag ser den trenden bland många i samma ålder i min omgivning, vi 90-talister propagerar för våra föräldrar.
  Flyga har jag slutat med sedan länge. Jag tycker snarare det känns som att det är de äldre som vill resa bekvämt, typ flyga från stockhol till malmö, och inte tror att några flygresor om året är så farligt. Medan vi som är yngre är medvetna om hur fruktansvärt även en liten resa är. Dessutom är ju vi som är yngre i större utsträckning oroliga för vår egen framtid.

  Svara
  1. Karlsson

   Jag är född 97. Jag har inte varit utomlands sen jag var liten (1 år gammal), så jag har inte varit utomlands på 19 år (och några månader om man ska vara petig)..
   Jag kommer inte ihåg hur det är att åka flygplan..

   Men av konstigt anledning så har jag mynt från utomlands (som jag har hittat i Sverige).. Kan man lämna in de på banken?

 4. Karlsson

  Jag har märkt en vanlig misstag när man rensar. Det är att man sätter in massa känslor på en ägodel.. Tänker för mycket alltså.

  Men nu har jag bestämt mig, om jag ska behålla något så ska den inte ta massa tid och energi. Eftersom jag föredrar ha få prylar och vara lycklig än att ha massa prylar och vara olycklig.. Nu ska jag rensa ?

  Svara
 5. Maria

  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/994536?programid=2702

  Här talas om trenden med minimalism, bland annat om hur den kanske är en del i en större helhet där vi när vi rensat i våra hem fyller på med nästa trend som framtiden ännu ruvar på…men jag hoppas att det snarare handlar om en ökad medvetenhet! Och apropå bloggläsarnas ålder är jag född 1973 och klimatsmart sedan barnsben.

  Svara

Lämna ett svar