Bokrecension: Säker stil

Som stort fan av konceptet capsule wardrobe, alltid gillat kläder samt tidigare älskat att shoppa, kände jag att förr eller senare är det min plikt att läsa boken ”Säker Stil” av Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret. När jag såg den stå i en hylla på biblioteket i jakten på en annan bok, kändes det som ett tecken på att tillfället hade kommit. :)

Har du mängder med kläder i garderoben men inget att ta på dig? Är du osäker på vilken stil och vilka plagg som passar just dig? Boken Säker Stil guider dig till den perfekta garderoben med främst klassiska och tidlösa plagg, starkt inspirerad av svensk och nordisk stil. Boken är fylld med vackra bilder, tips och råd.

Vilka plagg bör ingå i en basgarderob? Hur tar du hand om dina kläder? Och vilka plagg passar vilken kroppstyp? Svar på detta finner du i boken som i mångt och mycket kan ses som en handbok. Den innehåller även intervjuer med kända svenska designers som ger sina bästa tips, liksom inspirerande bilder på författarna.

För mig som är van att organisera och strukturera, har använt mig av capsule wardrobe i flera omgångar och numera har en ganska klassisk stil, känns boken väldigt basic. Många tips och råd är självklarheter, men kanske tillhör jag inte heller bokens målgrupp?

Boken känns skriven för de som vill ha en klassisk nordisk stil med en sober färgskala, ”skandi-chic” som de nämner stilen i boken, men som känner sig vilsna i det stora utbudet av kläder. Du ska vara beredd att köpa kvalitet och lägga en hel del pengar på varje enskilt plagg. Ska du dessutom få till den perfekta basgarderoben får du vara beredd på att även rensa, något som tas upp under ett kortare kapitel i slutet av boken.
stil_organisera

Jag saknar lite mer information, reflektion och tips kring klädkonsumtion, köp-och-släng-konsumtion, återvinning och second hand. Trots detta tycker jag boken utgör en bra samling av alla tips du plockar upp här och där, och de erfarenheter du samlar på dig med åren, men lätt glömmer när du står där i klädbutiken och velar bland utbudet.

Vill du ha en klassisk elegant stil som är lätt att trivas i och som alltid är rätt men vet inte vart du ska börja eller hur du ska gå tillväga? Då tycker jag du ska låna och läsa boken. :)

Har du läst boken ”Säker stil” och vad tyckte du i så fall om den?

stil_packa

15 tankar kring ”Bokrecension: Säker stil

 1. Lena

  Jag har boken och tycker ungefär samma som du. Tycker kanske att stilen ”skandi-chic” känns lite väl diskret/tråkigt att eftersträva- man vill ju inte se ut som den beiga kunden i ”Macken” ;-)

  Min favoritbok om kläder och basgarderob är ”Chic” av Ericsson Wärn. Tror inte den säljs längre men finns nog att låna på biblioteket.

  Svara
 2. anette

  Visst är det fantastiskt med bibliotek! Man kan ta en bok, inse ”nej, det variinget för mig” och så bara lämna tillbaka den igen :-) Älskar det!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Verkligen, ibland blir jag otrolig tacksam och samtidigt fascinerad över att fenomenet existera och fungerar. :)

 3. Anna

  Jag kan rekommendera ”Slow Fashion – Din guide till smart och hållbart mode” av Jennie Johansson och Johanna Nilsson som kom ut i år. Lånade den från bibblan förra veckan och läste ut den på två kvällar, den innehöll så mycket bra saker! Tyckte särskilt mycket om att författarna är ganska personliga i den och exempelvis förklarar hur de tänkt när de valt bort att handla på de stora ”kedjorna” och vilken av alla miljömärkningar på textilier som de anser mest heltäckande.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för tips, har hört talas om boken men nu med ditt tips och inspiration kom jag mig för att gå in på vårt lokala bibliotek och reservera den. Kanske får skriva en recension även om den längre fram. :)

 4. Sanna

  Tycker inte om Säker Stil. Tycker inte heller om de flamsiga författarna.
  Chic-boken som Lena ovan nämner är mycket mer informativ. Mer detaljerad, tycker jag. Hade den i min ägo många år men sålde den för ett tag sen på Tradera.

  Svara
 5. Malin

  Säker stil överträffade mina förväntningar och jag tog till mig några tips (det mesta visste jag innan, men behövde påminnas om). Men hade samtidigt önskat mer djup! Tänkte flera gånger att ”det här är ju ett superintressant ämne” men hann knappt tänka tanken innan det var dags att gå vidare till ett nytt ämne.

  Svara
 6. Tina

  Jag tycker boken är riktigt trevlig och kul att bläddra i (har den själv) och plockar fram den då och då och läser i. Gillar även podden. Men! Det blir ibland lite för mycket lyxshopping och konsumtion för min smak. Är inte så intresserad av chanelväskor och superdyra klänningar från Dolce Gabbana. Blir mest inspirerad av smarta tips, typ hur man kan piffa till det man redan har, bra tips i olika prisklasser mm.

  Svara
  1. Upplandskullan

   Håller helt med dig: både om boken och podden. Men det är mycket ”unna dig-mentalitet” som spär på vår (över)konsumtion anser jag.

 7. Tina

  Ja absolut, det här att man minsann bör unna sig det och det och det… Jag är all in för att man ska investera i sig själv och det som gör en glad, oavsett om det gäller god mat, en härlig semester, lyxig skönhetsvård eller fina kläder. Så klart utifrån sin egen plånbok och sina förutsättningar. Men när det alltid är en ny shoppingresa till Paris och en ny drömväska som man ska unna sig, då blir jag lite trött. Liksom ointresserad.
  Detsamma gäller tröttsamma bloggar där den ene efter den andra visar upp enorma mängder konsumtion och där man alltid jagar ett par ”perfekta heels” eller bara MÅSTE skaffa ännu en väska a 5000-15000 kr.

  En av anledningarna till att jag gillar den här bloggen är balansen, mellan att köpa nytt, att fundera över det man redan har och att tänka smart. Den ger mig något. Vissa saker tar jag efter er och andra inte, men jag tycker mycket om den reflekterande delen i er blogg. Tack för att ni inspirerar!

  Svara
  1. Hanna

   Håller med dig Tina i det du skrev och vill lägga till kommentarsfältet <3

   Alla kommentarer till alla inlägg både av herr o fru minimalist o alla er andra.
   Jag går in lite för ofta bara för att se om det har kommit ngn ny kommentar:-D

 8. Vivi

  Såg att du gillade Gant. Hur upplever du dem i storleken?
  Tänkte köpa en av deras stretch koftor som jag såg att du också har i blå.
  Velar mellan XS och s

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ganska normala men mer små än stora i storleken. Jag har alltid varit XS i kroppen men efter två graviditeter och bredare höfter och bröstkorg så är jag numera S i deras kläder. Har dock XS på koftan eftersom den är flera år gammal men kan inte knäppa den längre, men den funkar ju att använda ändå. Väger lika mycket nu som innan barnen men kroppen har ändå förändrats, 168 lång och ca 55 kg.

Kommentera