Vad är lyx?

Exklusivt, begränsat och dyrt. Det är vad många förknippar med lyx. För många är lyx något som är bättre än det du har eller utsätts för i din vardag. Och vi kommer inte ifrån att vad som uppfattas som lyxigt är subjektivt. Men om du istället tänker att lyx är alla de där små njutningarna i vardagen, då kan du leva ett lyxigt liv varje dag.

Doften av morgonens första kopp kaffe. Känslan i kroppen efter att ha tränat. Lyckan i att ha hela familjen samlad till middag. Smaken av ditt kvällste. Tystnaden som lägger sig när barnen har somnat. Längtan efter att fortsätta läsa en bra bok. Lugnet av att somna hand i hand.

Det är så lätt att fokusera på det du inte har, och att tillskriva en del av det ouppnåelig lyx du inte har tillgång till. Istället för att titta på allt du faktiskt har och vilken lyx mycket av det kan vara om du sätter på dig de glasögonen. Och med de glasögonen på kommer du känna dig mer tillfreds, förnöjsam och tacksam över allt vackert och härligt du har i och omkring dig i livet.

Genom att fundera över vad i vardagen som du tycker är lyx eller som gör dig extra glad, kan du bli mer medveten om det och få in mer lyx och glädje i din vardag.

Hur tänker du kring lyx, behöver det vara något utöver det extra eller kan det vara även vardagliga saker? Ja, vad är egentligen lyx för dig?

6 tankar kring ”Vad är lyx?

 1. Ingela

  Instämmer helt! Har några ord uppsatta på väggen på jobbet: ”jag vill leva mitt liv så jag slipper ta semester ifrån det”. Med det menar jag att jag vill ta vara på det fina i vardagen. Inte göra stora saker på semestern bara och vänta på det. Det går hand i hand med tacksamhet att se lyxen i vardagen.

  Svara
 2. Josefin

  Jag försöker att verkligen ”värna vardagsglädjen” och det betyder för mig att se lyx i mycket :) Att få gosa in mig i sambons famn framför en film, äta ett gott mellis på jobbet, sitta ute på landet i en stol och läsa, gå en promenad … :)

  Svara
 3. Lena

  Lyx för mig är att dricka kaffe ute på trappan och lyssna på insekter och fåglar! Och känna solen värma efter en lång och kall vinter. En simpel sak egentligen men det är många som inte har den möjligheten (bor i städer och/eller lägenhet).

  Svara
  1. Ninni

   Jag kan meddela att det finns en oherrans massa fåglar att lyssna på även i Stockholms innerstad. För några veckor sedan var det en koltrast som insisterade på att väcka mig vid 4-snåret. Koltrasten har nu avlösts av måsar/trutar som också sätter igång tidigt. ;) Insekter slipper jag dock till stor del.

 4. Ani

  sedan jag flyttade till villa är lyxen att kunna starta en tvättmaskin en tidig helgmorgon (jobbar ofta helger), hinna hänga den innan jag åker till jobb, och att sedan låta den hänga så länge JAG vill. Inga tvättider att passa, ingen som blir sur för att tvätten hänger kvar lite för länge, ingen tvätt spridd över halva lägenheten eftersom den inte hann torka i torkrummet. Dessutom kan jag torka tvätten utomhus- och få in naturdofterna i kläderna!

  Svara

Lämna ett svar