Vad avslöjar egentligen ett avplockat skrivbord?

Betyder ett rent och avplockat skrivbord eller kontor att personen som jobbar där inte får något gjort eller inte har något att göra? Och betyder i så fall ett stökigt skrivbord eller kontor automatiskt oändligt med kreativitet och effektivitet?

Hemma hos mig samt på min arbetsplats har det alltid varit rent och avplockat. Mitt skrivbord på min arbetsplats pryds av en skärm, en dockningsstation för min laptop, ett tangentbord, ett pennställ med två pennor, en oftast tom brevkorg samt en mus med musplatta. Därför blev jag häromdagen inte förvånad när en tidigare kollega kom in för ett kort besök på kontoret och efter att ha snackat om annat en stund sneglar på mitt skrivbord och på största allvar utbrister:

Vilket rent och avplockat skrivbord du har, här kan det inte bli mycket gjort!

Det är inte första gången jag får höra precis den eller en variant på den kommentaren. Därför bestämde jag mig för att ta reda på hur det faktiskt ligger till och hittade ett intressant inlägg på en bloggen Unclutterer. Inlägget, som var baserat på forskning från Princeton University Neuroscience Institute, bekräftar det jag alltid känt på mig (fritt översatt):

När din omgivning är rörigt så begränsar kaoset din förmåga att fokusera. Röran begränsar också din hjärnans förmåga att bearbeta information. Den gör dig distraherad och oförmögen att bearbeta information på samma sätt som du gör i en stilren, organiserad, och fridfull miljö.

Dock bör det nämnas att röriga skrivbord och miljöer faktiskt kan stimulera kreativitet även om det gör det svårare att utföra konkreta uppgifter. Därför är det bäst att i normala fall hålla skrivbordet och kontoret rent, avplockat och prydligt, men kanske stöka till lite då det är dags för riktigt kreativa uppgifter, alternativt temporärt byta till en stökigare miljö.

3 tankar kring ”Vad avslöjar egentligen ett avplockat skrivbord?

 1. Micke

  Först vill jag tacka för en mycket intressant blogg! Jag gillar nivån på det ni skriver era tips känns applicerbara för alla oavsett minimalistisk ambitionsnivå och livssituation.

  Sen tänkte jag kommentera inlägget då jag själv gillar ordning och reda på mitt kontor och känner igen kommentarerna ”Oj vad tomt det var här då, så du har det ganska lugnt nu?”

  Jag brukar kontra med att säga: ”Lugnt? Nä det är full fart men däremot så jobbar jag strukturerat och jag gillar att avsluta de saker jag håller på med. Jag har sett ditt skrivbord och du verkar ha en annan approach…”

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för det fina omdömet! :)

   Bra svar till dina kollegor. Jag tror att rätt många som ger gliringar på liknande sätt i själva verket bara är avundsjuka eftersom de själva är oförmögna att hålla samma ordning och organisation. :)

 2. Hanna

  Instämmer helt med dina tankar och källan du hittat då jag själv ofta känner att jag behöver plocka av t.e.x. soffbordet innan jag finner ro att sitta ner och plugga! Ofta blir dock mina ytor snabbt belamrade igen men jag jobbar på att försöka hålla det mer snyggt och redigt för då mår jag bättre :)

  Svara

Kommentera