Missbrukar du din smartphone?

Igår hittade vi en kort och tänkvärd film om hur användningen av ett fantastiskt verktyg som våra smartphones ofta går överstyr och påverkar både mental närvaro och umgänge med vänner och familj negativt. Det överdriva användandet stjäla ofta en stor del av vår lediga tid utan att vi är medvetna om det. Känner du inte igen dig i någon av scenerna så har troligen varken du eller någon av dina vänner en smartphone.

Filmen påminner mig om när jag fotograferade en av mina närmsta vänners bröllop för några år sedan. Efteråt insåg jag att jag knappt mindes hur stiliga och lyckliga brudparet var eller hur fin stämning det var i kyrkan, eftersom jag varit så fokuserad på att få till bra bilder bakom kameran. Efter det har jag slutat fotografera bröllop och liknande tillställningar för att kunna njuta av varje sekund och vara så mentalt närvarande som möjligt. Det går dessutom alltid att få tag på proffsfotografens foton om egna kopior önskas.

Samma insikt kan, och kanske även bör, appliceras på mobilanvändandet. Hur mycket tankar, insikter och spännande interaktioner med andra människor missar du egentligen när du reflexmässigt tar upp mobilen ur fickan eller väskan så fort det ges möjlighet? Till exempel på bussen eller tunnelbanan, på väg upp i rulltrappan eller hissen, vid trafikljuset eller under en bensträckare i ett långt möte, i väntan på maten på restaurangen eller varför inte hemma i sängen. :)

5 tankar kring ”Missbrukar du din smartphone?

 1. Caroline

  Smartphone har sina fördelar, men de är ett fördärv när det gäller det sociala livet!
  Jag var på en studentskiva nu i sommar och i ett rum satt 5-6 tjejer, 18-25 år gamla. De pratade inte med varandra, utan satt med en varsin lur och tittade på.
  Kunde inte låta bli utan sa:
  -Vad ni är sociala med varandra, sms:ar ni till varandra eller?? ;)
  Själv så har jag Nokia 3720 Classic, fungerar kanonbra att ta emot enklare mail. Jag kände att man blev beroende av smartphone, så jag sålde min, så jag kan leva i nuet. :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Japp, det är helknasigt men ungefär hur vanligt som helst. :)

   Starkt att vara så radikal som du och helt göra dig av med din smartphone. Det skulle vara svårt för min del, inbillar jag mig iallafall, eftersom jag dagligen använder mig av så många av dess verktyg. Däremot kan och bör jag helt klart dra ned ytterligare på slösurfandet och motsvarande ej behovsorienterad användning. :)

 2. Samara

  min mamma blir sur på julafton när sonen sitter med laptopen och min man med mobilen.
  jag är internetberoende på allvar, hemma är jag jämt uppkopplad via dator eller ipad och kollar jämt läget på FB . *viskar så inte chefen hör * även minst 2 ggr per timme på jobbet.

  Men smartphone med internet fick jag först i mars när jag fyllde år, jag skulle aldrig ha kostat på så dyrt,nu ska jag ha den mobilen tills den blir 10 år typ ;) jag använder den så sällan, det kan gå dagar innan jag upptäcker att batteriet laddat ur.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker nog att din mamma har lite rätt att bli sur. Julafton är ju en tid för trevligt umgänge och närvaro med nära och kära, vilka man kanske inte träffar så ofta som man egentligen skulle vilja. :)

   Det låter som en bra ide att behålla telefonen så länge den fungerar och uppfyller ens behov. Det är otroligt många som byter telefon efter ett eller två års användning bara för att det kommit en fräschare och nyare modell.

 3. Pingback: Blandad påse texter | snabbmakaroner

Kommentera