Då alla blir minimalister

Det finns ett tillfälle då de allra flesta människor tillfälligtvis, och vissa för all framtid, blir minimalister, nämligen under en omfattande flytt mellan två bostäder. Först då blir många medvetna om hur mycket prylar de samlat på sig genom åren och hur få av dessa de verkligen använder och behöver.

Nästan varje gång en vän eller bekant har gått igenom processen så utbrister de någon eller några varianter av följande meningar:

”Jag kan inte förstå hur mycket skit jag samlat på mig, när köpte jag allt det här?”

”Det är helt otroligt att jag anser mig behöva allt det här.”

”Varför har jag samlat på mig så mycket saker, jag ska aldrig mer köpa något.”

”Det har varit så otroligt skönt att rensa ur och slänga onödiga saker under flytten.”

”Nya lägenheten kändes så rogivande och luftig innan jag packade upp alla kartonger.”

Oftast återgår livet och vardagen till det normala, insikterna från flytten tynar bort och sakta börjar hemmets alla förvaringsutrymmen fyllas med bråte igen. Men då och då fastnar insikterna från flytten hos någon och en ny minimalist är född! :-)

Minns du hur dina tankar gick sist du flyttade?

13 tankar kring ”Då alla blir minimalister

 1. Caroline

  Vi flyttade till ett annat hus (större, men mindre förvaringsutrymme) för 4 månader sedan. Jag trodde aldrig att våra saker skulle ta slut när vi packade och och bar ut…. Som tur är har jag kommit till insikt och kört 2 stora släp till tippen och ska sälja/skänka en massa saker nu!! För varje sak jag packa i en låda som ska bort så blir andetagen lättare!! :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Vad härligt! Jag förstår precis vad du menar med att det känns lite lättare att andas. På något vis blir alla prylar psykiskt betungade (om det blir för mycket) trots att man inte ser dem varje dag. :)

 2. -ME-

  JAG hade inga problem med det, eftersom vi flyttade från 54 kvm till 300. Men jag vet att mina vänner sa ”Vi hjälper er gärna att flytta igen, men bara om ni Gör. Er. Av. Med. Böckerna!!”

  Vaddå? 53 banankartonger böcker är väl ingenting? Jag har bergis dubbelt så många nu. ;)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Wow, 300 kvm! Fick ni oväntade femlingar och tvingades flytta ni in i ett mindre slott? ;)

   Jag är också en bokälskare och vissa böcker skulle jag ha väldigt svårt att göra mig av med. För de andra böckerna kan jag rekommendera en Amazon Kindle. :)

 3. Anne

  Vi (familj på 4) flyttade drygt 100 mil med totalt 27 st flyttkartonger, så det gick smidigt. Vi kunde t.o.m dela släp med en annan familj som inte heller hade så mycket grejer, flyttkillarna var lyckliga =)

  Svara
 4. Ekomorsan

  Vi hade vår lägenhet kvar en månad efter att vi fick nycklarna till huset och varje dag flyttade vi med oss lite grejer efter jobbet. Jag minns att jag i slutet tänkte att vad har jag alla saker till???

  Nu anordnar jag loppis nästa helg och nu ska jag vara hård mot mig själv i allt jag väljer att spara. Kommer det användas och har det använts sen vi flyttade in för över 4 år sedan? Dags att göra mannen stolt och miljön en tjänst!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter som en bra plan! :)

   Där vi bor ges det dessvärre dåligt med tillfällen till loppis. Jag avundas dem som bor i Stockholms-förorten Aspudden där de någon eller några gånger per år gör om en hel gata till ett 2 km långt loppis för de boende i området. :)

   http://2-kmloppis.se/

 5. Samara

  När jag flyttade sist det var för 18 år sen, jag var 22 och flyttade från en etta till en villa på 240 kvadrat. Jag hade möbler, min man hade möbler, och vi ärvde från en släkting som dog i samma veva, jag tog inte med alla mina möbler från min mamma ens för att det inte skulle bli så övermöblerat … Sen dog svärmor efter 4 år, det blev ett gäng möbler då, stolar, byråar, bord, bokhyllor, skrivbord mm, sen fick jag stolar av en bekant som skulle flytta.
  När min kusin flyttade så fick hon ett gäng möbler, men sen dog farmor … Ett stort skåp kom in i huset, sen skiljde jag mig, exet tog med sig en soffa med bord, en bokhylla, en säng, bord, stolar mm, men jag gifte ju om mig efter nåt år, och han kom med ett skåp , en soffa, några små bord, pidestaler mm, fullare än fullt blev det.
  I fjol dog min pappa !!!!? ett matsalsbord med stolar, några små bord, en 3 delad bokhylla mm kom ini huset, ni skulle tycka att det var intressant att se mitt hem ;)
  Sen jag har fått ett litet bord och ett skåp av vänner sista veckorna, hmm.

  ja jag har ännu kvar möbler hos min mamma, för de ryms ju inte här, nu går det inte in EN möbel till , och det är på fullt allvar.

  Svara
 6. Anna

  Jag har de senaste åren flyttat runt rätt mycket. Så saker har hamnat i olika förråd här och där. Nu har vi flyttat för sista gången för en lång tid framöver och jag får äntligen möjligheten att packa upp allt jag förvarat under så lång tid och kan rensa och slänga hur mycket som helst! Känns underbart. Har väntat länge på den här dagen.

  Svara

Kommentera