Earth Overshoot Day

Igår var det Earth Overshoot Day, det vill säga den dag då mänskligheten konsumerat jordens ”budgeterade” resurser för år 2013. Från och med idag får vi alltså inte förbruka något mer av jordens resurser igen förrän första januari 2014. Om jordens ekosystem och miljö ska förbli i någorlunda balans vill säga.

Man kan jämföra det med att du redan igår förbrukat hela din årsinkomst och inte får shoppa igen förrän nästa år. Om din ekonomi ska förbli i någorlunda balans vill säga.

1987 inträffade Earth Overshoot Day den 19 december, 2003 den 22 september, och i år alltså så tidigt som den 20 augusti. Det är ett tydligt mönster som visar att någon form av förändring måste ske. Så här skriver WWF på sin hemsida:

Under resten av årets fyra månader kommer vi att knapra på naturkapitalet, tära på fiskbestånden och lagra mer koldioxid i atmosfären när vi fortsätter konsumera resurser och producera utsläpp.

Nu kommer vi människor som lever idag såklart inte att tvärt sluta konsumera utan högst troligtvis bara fortsätta leva på precis som vanligt. Istället är det människorna i framtiden som får ta smällen tex våra barn, barnbarn och inte helt otroligt vi själva som pensionärer eller bara äldre.

Ibland undrar vi hur världen skulle se ut om alla försökte leva lite mer minimalistiskt och bara producera, köpa och behålla det de verkligen använder och behöver. Självklart skulle det kräva en enorm omställning för allt och alla, men kanske är en enorm omställning precis vad vår värld behöver.

Vårt tips är som vanligt att konsumera mindre och mer medvetet så kan du sova bättre om natten. :)

Kommentera