En månad utan skärmtid

Har du någon gång tänkt tanken att du aldrig skulle kunna leva utan exempelvis godis, kaffe, tv, dator, läsk, cigaretter, sociala medier, snooze, frukost eller kanske din bil? Själv har jag tänkt tanken flera gånger.

Jag är van att testa och pusha min kropps fysiska gränser. Kan jag cykla den 30 mil långa Vätternrundan? Håller min kropp för ett 42 kilometer långt maraton? Hur många armhävningar kan jag göra? Att testa mina psykiska gränser och vanor har jag däremot inte lika mycket erfarenhet av.

Därför utmanar jag nu mig själv i experimentet ”En månad utan”. Inspiration har jag fått från Leo Babautas blogg Zenhabits och hans projekt ”A Year of Living Without”. Experimentet går ut på att varje månad vara utan något som jag annars gör eller använder dagligen och som jag egentligen skulle vilja sluta med eller åtminstone begränsa. Några exempel på saker jag inte vill göra men mer eller mindre misslyckas med dagligen vecka ut och vecka in är äta godis, fastna framför datorn, äta lunch ute, spendera tid på Facebook.

Anledningen till att jag gör detta är att jag vill utmana mig själv, testa mina gränser och utvecklas men även visa andra att det går. Förhoppningsvis blir jag av med någon ovana och får nya bättre vanor på köpet. Kanske kommer jag även till insikt kring vad jag vill lägga min tid på och mår bra av och kan skapa större utrymme för det framöver.

För oktober månad kommer jag därför att vara utan mobilen, tv:n och datorn (skärmar generellt) från kl 21.00 – 06.00.

Jag har en (o)vana att fastna i soffan med datorn i knät och plötsligt har hela kvällen passerat. De kvällar jag inte har datorn i knät sitter jag ofta med mobilen istället. Det känns inte som livskvalitet eller som tillvaratagande av livets begränsade tid på bästa sätt. Min förhoppning är att jag istället för att sitta framför en skärm kommer att läsa böcker, tidningar, prata eller spela sällskapsspel med min sambo, kanske baka eller meditera.

Om någon mot förmodan skulle ringa efter klockan 21:00 kommer jag såklart att svara. Jag får även sätta på mobilens väckarklocka till nästa dag om jag glömt att göra det, men i övrigt ska mobilen ligga orörd liksom övriga skärmar i hemmet.

I slutet av oktober analyserar jag hur det gått och vad jag kommer testa att bryta för mönster under november. Vågar du hänga på och bryta någon av dina (o)vanor? :-)

15 tankar kring ”En månad utan skärmtid

 1. Hanna

  Jag blev också inspirerad av Leo Babautas utmaning när jag först läste om den i somras. Han listade sina kommande utmaningar för året som kommer, hur ser dina utmaningar ut för resten av tiden? Ska du köra ett helt år, eller tar du en månad i taget

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tar en månad i taget men målet är att köra i ett år. Jag har förberett en ”En månad utan-lista” med saker/vanor jag skulle vilja testa, men håller den hemlig tills vidare då jag är osäker på vilken ordning/månad jag ska lägga var och en av dem. Prenumerera/följ bloggen så får du se! :-)

 2. -ME-

  Men åh, det är en suverän utmaning. Mellan 21 och 06 MÅSTE man kunna göra andra saker än att sitta och glo på en skärm. Jag sitter ofta här tills klockan är över elva, och sen är jag ett vrak och så har man fjorton grejor kvar att göra innan man kan ta kväll. Jag är på! Lätt! Eller kanske inte lätt, men jag ska baske mig göra det!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du är på! Då kan vi kämpa tillsammans :-) Och visst måste vi kunna hitta på vettigare saker att göra om kvällarna än att fastna framför skärmarna ;)

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för passningen :-)
   Och varsegod för inspirationen, verkligen jättekul att du är på! Vi får peppa varandra om det känns svårt ;)

 3. Tara

  Det låter som en riktigt bra idé som jag önskar att jag hade kommit på själv. Nu är blir jag inspirerad och ska göra en egen lista.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du blir inspirerad! :-) Jag har redan börjat göra en lista över vanor/saker att vara utan några av de kommande månaderna har dock inte bestämt mig för ordningen ännu men kanske ger några exempel och förslag i ett kommande inlägg. Håll utkik på bloggen :)

 4. Minimalistjavisst

  Hej! Jag läste också Leos blogg och bestämde mig för att köra samma grej. Har just nu en helt vegetarisk månad. Känns kul att det är fler svenskar som vill haka på detta, tror att det kan vara riktigt bra att tänka på vad behöver jag egentligen?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du också kör ”En månad utan…”. Kanske kan vi inspirera av varandra med förslag på vad man ska vara utan :-)
   Det känns som ett bra och roligt sätt att försöka få in en ny vana eller bryta en ovana.

 5. Samara

  Jag klarar mig inte utan Facebook, för jag har kontakt med släkt och vänner över hela världen på det sättet.
  Bil är också ett måste för jag bor utanför stan, en norrlänning utan bil kommer inte långt ;)
  Läsk gillar jag, men kan gärna vara utan, jag varken röker eller dricker kaffe.
  Mobilen använder jag sällan, det händer att jag slår på den och har fått sms för tre dagar sedan om något viktigt, då får de skylla sig själva, mina vänner vet ju att jag ofta glömmer bort att ladda den. Tv ser jag sällan på, alltså tv sändningar, jag ser på dvd, vhs och Bluray.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har också kontakt med mina vänner och bekanta via Facebook, men skulle gärna utmana mig själv genom att inte använda Facebook dagligen eller åtminstone i betydligt mindre omfattning då jag samtidigt uppfattar verktyget som en riktig tidstjuv! :)
   Vi tittar heller inte på tv-sändningar men däremot på någon serie eller film, dock blir det inte av denna månad när jag inte har skärmtid efter kl 21. Jag hoppas det gör att jag spenderar min kvällstid på för mig mer vettiga saker :)

 6. Skärmjunkie

  Har du fortsatt med din nya goda vana eller var det en befrielse när månaden var slut?

  Svara

Lämna ett svar